7. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 8. 2003

Za 120,- Kč byste chtěl po kurýrovi EMS docela dost...

Často řeším, jak dostat urgentně nějakou spěšnou zásilku po republice, aniž bych tam musel fyzicky.

Jinak jsem vystudoval dopravu a spoje, delal vedouciho posty, sefoval logistice atd., toz vim, o cem pisi.

Musim rict, ze za 120,- Kc byste chtel po kuryrovi docela dost! Za tak malou cenu, v prepoctu asi 4 USD, se to fakt delat neda! Takova DHL by Vam i u tuzemske zasilky nauctovala peknych par stovek!

Ja v pripadech krize pouzivam treba Kuryra CD, ale musim nahlednout do rozpisu, jestli jede prislusny spoj a zasilku vcas dostat na prislusne nadrazi. Na blanket kuryra vzdy neopomenu poznamenat, ze zasilka je prijemci avizovana. Adresatovi pochopitelne vzdy zavolam vcetne cisla, na kterem se ma ptat, jestli uz zasilka prisla. Oni sice maji z CD volat, ale zvl. v pripadech, kdy zasilka dorazi pozde vecer, by se mohli s volanim rozpakovat a nechat to na rano.

Vyhodou Kuryra CD je, ze vlaky jezdi neustale vcetne vikendu. Bohuzel to neni sluzba ze stolu na stul - oni neco takoveho nabizeji, ale v pripade krize by to spise zdrzovalo.

Mit par milionu, tak bych to urcite dokazal patricne komercializovat, i kdyz spojeni se statnim mololchem by bylo znacne rizikove a v okamziku, kdy by to zacalo vydelavat, by CD urcite zacaly sroubovat ceny za ucelem opetovneho znarodneni...

Zpatky k tomu EMS. Obalky EMS nevozi mistni dorucovatele, ale nekolik postovnich obvodu je (pouze pro system EMS) urceno do jednoho velkeho, jez je obsluhovan vozmo. Ridic je na tom uplne podobne jako kuryri DHL, UPS atd. Naplanuje si trasu dle doslych zasilek a vyrazi. Ma pochopitelne stale klienty a k tomu i radu individualnich zasilek. Pred dvaceti lety jsem se parkrate s postovni dorucovaci kabelou vlacel a vim, jak je nektere zasilky obtizne dorucit. To plati i pro dnesek. Nefungujici zvonky, zamcene vstupni dvere do panelaku (dnes se neni cemu divit), neoznacene schranky atd. Mimochodem, pokud neni u adresata v panelaku na zvonku nebo na schrance uvedeno poschodi, neni dorucovatel povinen adresata po dome hledat! Je to problem, pokud jsou v dome domacnosti desitky a zvonky nefunguji. Ne kazdy soused je rovnez ochoten jako nahradni adresat zasilky pro souseda prijmout.

U EMS, ale i DHL, UPS atd. se ale uvadi tf cislo, v pripade ze je toto skutecne uvedeno, by tam mel kuryr zavolat. Kuryr se obvykle zasilky rad zbavi, a proto ji treba rad doruci o par metru dale do zamestnani, do prace manzelce apod. Tedy pokud nahradni doruceni neni vylouceno, ze?

Doba doruceni se vzdy udava aproximativne, nikdo nikdy nemuze vedet, kolik zasilek bude druhy den kuryr mit apod. Kazda kuryrni sluzba to ma ve smlouve tak, aby nebyla skodna, to mi fakt verte.

Pro pripad, jezto jste popisoval, by bylo treba sjednat zvl. kuryra, ktery by toto dokazal dorucit ve sjednane dobe, lec za podstatne vyssi castku. Od boku odhaduji cca 10-ti nasobek castku, tj. 1.200,- Kc, ne-li vyssi.

V Praze, Brne a jejich nejblizsim okoli to je brnkacka, tady si kuryri vydelaji, ale ze vzdalenych mist by se to jaksi nerentovalo. Proto je zde od nepameti tzv. Ius Regale, pravo kralovske, resp. postovni vyhrada (postovni monopol). Ale to bych uz zachazel do podrobnosti.

Schvalne jsem se nyni podival na www.cpost.cz na sekci postovni sluzby a stahl inovovane postovni podminky. Ono je tam mj. uvedeno, ze Ceska posta doruci EMS zasilku do druheho dne, a to nejpozdeji do 14:00 hod., pokud tomu nezabrani vyssi moc.

Kdyz adresat nebyl doma a dorucovatel se nedostal do domu, tak to ma CP bohuzel skoro vyhrane. Mimochodem, v tech verejne vyhlasenych podminkach je mj. uvedeno, ze treba v pripade Prahy byla zasilka dorucena vcas, pokud se tak stalo do 16:00 hod. Proste CP i CD to maji papirove zmaknute a s tim nic neudelame, zvl. pokud to delaji za ceny "skoro lidove".

Mam ted zrovna s postou velky spor o povinnem ci nepovinnem uzivani Zelenych nalepek CN22 u zasilek do ciziny, kde dokonce v Postovnim vestniku vyslo, ze zasilky bez nalepky je posta opravnena odmitnout!!! U listovnich zasilek jim vsak do obsahu neni nicehoz, coz dokonce rika nase ustava. Bohuzel si "nekdo" chtel ulehcit praci, a tak to dokonce pisemne dal takto, byt na nalepkach se ma deklarovat cena bud darku nebo obchodniho vzorku. Deklarovat pisemnost ci dokument je hloupost. Uz ten pripad mam trochu rozpracovan, bohuzel cas na nalezeni podkladu pro patricne fundovanou stiznost stale chybi... Snad se behem par tydnu nejaky najde.

                 
Obsah vydání       7. 8. 2003
7. 8. 2003 Německý průmysl potřebuje expandovat a Česká republika má být tou dojnou krávou? Štěpán  Kotrba
7. 8. 2003 Jak se v ČR kradou platy - reakce čtenářů
7. 8. 2003 Jak stát nechrání zaměstnance
6. 8. 2003 Jak se v ČR kradou platy Jan  Čulík
7. 8. 2003 Úřady, raný kapitalismus a ti bývalí Václav  Prochor
6. 8. 2003 Proti hlučné restauraci lze zasáhnout - snad Jan  Čulík
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
7. 8. 2003 PR je legitimní obor Zdeněk  Verner
6. 8. 2003 Česká pošta: "Peníze nevyměňujeme" Jan  Čulík
7. 8. 2003 Česká pošta: škrtli mou adresu a dopis doručili jinam Jindra  Vavruška
7. 8. 2003 Za 120,- Kč byste chtěl po kurýrovi EMS docela dost...
6. 8. 2003 Česká digitální média VII.
Změna vládní koncepce
Zdeněk  Duspiva
7. 8. 2003 Digitalizace: bude se veřejně diskutovat? Zdeněk  Duspiva
6. 8. 2003 Nebát se - a nejde zdaleka jen o vlaky Ilona  Bílková
7. 8. 2003 Jsou české dráhy horší než německé? - reakce čtenářů
7. 8. 2003 Kdo je větší žrout peněz než České dráhy?
7. 8. 2003 Je srovnávání českých a německých vlaků neférové? Jan  Čulík
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
7. 8. 2003 O významu slova Eduard  Vacek
6. 8. 2003 Velvyslanectví německých zájmů - dopis jednoho lobbisty Štěpán  Kotrba
6. 8. 2003 Krize české kinematografie? Jan  Lipšanský
7. 8. 2003 "Poučení z krizového vývoje" bylo demokratickým čajíčkem Pavel  Mareš
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003