4. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 8. 2003

Jméno Václava Fischera...

...a jeho úspěchy v cestovním ruchu byly nepsaným synonymem úspěchu, superparádním výstavním exponátem našich politiků a alespoň nějakým hmatatelným důkazem ekonomické stability či naší slavné východoevropské české tygří dravosti :-)

Problémem našich politiků, prezidentů a s nepochybnou úctou k osobě i pana Václava Fischera je, že létají s hlavou vysoko v oblacích, obklopeni plejádou úspěšných osob. Starosti průměrného českého občana nevidí, přehlížejí a považují ho jen za neschopného a neúspěšného jedince, který nevyužil všech možností demokracie ke své prosperitě (odkazuji zde na první projev prezidenta V. Klase po jeho zvolení).

Z toho zřejmě mylně vyvozují, že vše kráčí k zářným zítřkům, podporování mimo jiné také nesmyslnými výkazy - a tedy i následnými výpočty - Českého statistického úřadu.

Již někdy kolem roku 1995 jsme s podezřením my, topiči v podpalubí :-) s neklidem vycítili signály, že do lodi zatéká, zatímco na horních palubách se stále jen vesele vytáčely vídeňské valčíky. Ignorace reality, varovných slov odborníků, opovržení komplexního plánování a prognostiky ("stará veteš ze socialismu") a poté i několik povodní udělalo za naplněním snů o prosperitě definitivní tečku. "Balíček" ekonomických opatření Klausovy vlády byl nutný důsledeček.

Podnikání v oblasti cestování a volného času je nesmírně riskantní, jestliže lidé mají vážné problémy při dnešním průměrném příjmu uhradit zejména výdaje na životně důležité potřeby jako je jídlo, ošacení, střecha nad hlavou, benzín a dopravné, hovorné telekomunikačním pevným i vzdušným operátorům.

Nevím, jestli mohu něco zobecnit, ale měl jsem dlouhou dobu pocit, že lidé v České republice si před pár lety zpátky nekupovali dovolenou ze svých legálních příjmů či za pravidelný plat u svého zaměstnavatele, ale svou dovolenou u cestovky si uhradili hlavně z příjmů nestandardních, bočních fušek a přivýdělků, ze stínové ekonomiky..... jako mimořádnou sladkou odměnu a náplast za podstoupené úsilí a riziko. Průměrná domácnost 2 dospělí s jedním dítětem si prostě nemůže našetřit na leteckou 2 týdenní dovolenou ve výši 40 - 60 tisíc korun. Reálné příjmy poklesly, nutné výdaje k udržení života stouply, mimořádnému zájmu se hodně těší prodej zlevněných zájezdů " na poslední chvíli".

Cestovní ruch se nedá rozvíjet v zemi, kde systémovými chybami sebevědomých pokusníků - ekonomů zcela chybí - co se příjmů týče - ekonomická střední vrstva obyvatel.

Popíšu jen stručně krach cestovky Prog v roce 1996. Zde několik majitelů tureckého původu hrálo vabank se svými příjmy/výdaji - nejprve nasmlouvali začátkem roku služby, drahé bombastické reklamní kampaně, vyrobili tlusté pěkné katalogy,... zadlužili se a doufali, že v druhé polovině roku prodejem zájezdů budou schopni své závazky - až poté - uhradit. Sám jsem více než 4 měsíce tehdy pravidelně telefonoval na Prog, kdy konečně zaplatí za reklamní panely pronajaté během televizního přenosu z fotbalového stadionu ve výši cca 140 tisíc korun. Byla to životní vysoká škola výmluv, jak všemi způsoby a bez penále oddálit platby. Jako touroperátor (!) prodávali své vlastní zájezdy na svých pobočkách o 10 - 20% dráž než stejný zájezd, který nabízela malá cestovka o ulici dál! Neslyšeli, ani když na to dokonce poukazovala i vedoucí jejich ostravské pobočky! Také mylně sázeli, že nás, spekulující občany, více naláká vysoká kvalita poskytnutých služeb než cena!!!.

Šetří se dokonce i u poslanců - z namátkových dotazů a rozhovorů poskytnutých novinářům vyplývá, že s CK Fischer by rádi jeli do zahraničí a že mu důvěřují a fandí, ale zatím vždy strávili dovolenou jinde nebo zůstali doma. Je k tomu zapotřebí další komentář? Že moc litují, že tak dopadl. Že mu ale dnes nemůžou pomoci.

Neuvěřitelné, ONI mají všechny možnosti, jak systémově vnější (!) státní strategií naplnit pokladnu a oživovat českou ekonomiku (připadá mi to někdy, jako by si otec - hlava rodiny - na benzín půjčoval od své nejstarší dcery...). Jenže milí čtenáři, oni nejsou manažeři, víte, jen bankovní specialisté, úředníčci, kariéristé, výběrčí daní nebo ještě lépe - hrobníci potenciálu a nadějné ekonomiky tohoto státu.

Je naprosto jedno, ze které jsou politické strany, zda stoupenec "levice" či "pravice". (která strana má ve znaku třeba symbol dravého lva (?), jen samí zahradníci, ornitologové, astronomové, pisálkové, ..) Co po nich chcete, chápejte, že NIC nemohou vymyslet, VŠICHNI vychováni pouze v poválečném socialismu a v sovětské normalizaci.... a jenom pokrčení ramen, nastolení pevné ruky, posílení represivních složek... - jen tomu velmi dobře rozumí.

Chcete-li dnes v České republice poctivě podnikat, uvědomte si, že fakturujete své práce a služby velmi často podnikateli, který je někde už hodně dlouho a ne vlastní vinou zadlužen a čeká (a doufá) že včas dostane uhrazeny své pohledávky, aby Vám pak mohl a možná i včas tyto Vaše faktury zaplatit. Tohle je skutečná realita, zametená pod koberec.

Nikoliv oddlužit a pomáhat v začátcích zametat malým podnikatelům cestičku, ale nasednout plnou váhou na záda, a vez mě, vyplať se anebo padni.

Výsledek a konec Českého snu o jakémsi našem dobře skrytém fenoménu a možnosti poučovat jiné země, jak má vzorově vypadat kapitalismus ve vzorové demokracii.

                 
Obsah vydání       4. 8. 2003
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"
4. 8. 2003 Poučné detaily irácké války a okupace Petr  Kužvart
4. 8. 2003 "Bloodymindedness"? Jan  Čulík
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 Pořadatelé CzechTeku v on-line rozhovoru Britských listů
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita
4. 8. 2003 Novináři "hodnotí tiskové zprávy od PR agentur kriticky"
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
4. 8. 2003 Jméno Václava Fischera... Martin  Gřeš
4. 8. 2003 Kinský: Mediální prolamování Benešových dekretů Jan  Gregor
4. 8. 2003 Analýza mediální prezentace kauzy Kinský v celostátních denících a v televizích
4. 8. 2003 Disidenti jako tmavozelení pučisté? Pavel  Pečínka
4. 8. 2003 Sežeňte si důkazy a budeme se Vám věnovat
4. 8. 2003 Paracelsus objektivně informující?
4. 8. 2003 Jsou učitelé darmožrouti a vyděrači? Jan  Pacovský
4. 8. 2003 Jak je důležité mít svého Wagnera Ladislav  Žák
4. 8. 2003 Růst HDP a finanční reforma Josef  Vít
24. 7. 2003 Valná hromada OSBL
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2003 Disidenti jako tmavozelení pučisté? Pavel  Pečínka
4. 8. 2003 Jméno Václava Fischera... Martin  Gřeš
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita
4. 8. 2003 Poučné detaily irácké války a okupace Petr  Kužvart
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Francis Fukuyama - konec dějin a poslední člověk Stanislav  Heczko
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Nos upravit lze, vyměnit mozek nikoliv Jan  Paul
31. 7. 2003 Konečná reakce k Rally Pačejov: Nezajímají nás věci veřejného zájmu Ondřej  Hausenblas
31. 7. 2003 Svoboda není bezbřehá Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Chceme kultivovat PR nad rámec povinností a bez nároku na honorář   
30. 7. 2003 Vřelá objetí za provokování a střelbu do dětí Štěpán  Kotrba