28. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 7. 2003

"Staročeský luncheon meat" od firmy Krahulík je hnus

Rozhodl jsem se odjet na čtrnáct dnů dovolené k Lac Léman do Evianu. Je to hezké místo v cípu Francie, zabíhající do savojských švýcarských Alp. Naproti přes největší evropské jezero hledíte do Lausanne, pokud se přímo nerozhodnete si tam zajet na výlet parníkem. Jak už to tak bývá, něco za něco. Horší je to se stravou, která je pro našince z okruhu středních úředníků drahá. Proto jsem v kufru svého vozu vezl něco zásob. Manželka zakoupila mezi konzervami i konzervu od firmy Krahulík v Telči: Staročeský Luncheon meat. Na přebalu nechybí ani hezké přání firmy Dobrou chuť.

Pojem "staročeský" je milým pojmem, který evokuje zašlé staré časy, kde věci měly svůj řád a jídlo svoji kvalitu. Proto jsem se na obsah konzervy těšil. V dobách předrevolučních, kdy luncheon meat po otevření voněl a také i chutnal, jsem si takovou konzervu občas brával na výlet do hor, kde jsme ji s rodinou chutě pojedli.

V Evianu jsme však byli krutě zklamáni. Luncheon meat nejen že neměl se staročeskou pochoutkou nic společného, ale navíc svým obsahem připomínal nejspíše umělou hmotu, vyrobenou z ropy, nebo chemických derivátů. Když jsem vzal přebal konzervy do ruky, abych si přečetl, co výrobce kromě přání dobré chuti vzkazuje spotřebiteli, doslova jsem se zhrozil. Jídlo je označené jako nevhodné pro osoby nemocné Celiakií (přemíra hladké mouky je zřejmě v konfliktu s nutností bezlepkové diety) a informace o složení konzervy obsahovala následující údaje: kůžová emulze (E 270, E 330, E 260, E 575), vepřové maso, kuřecí maso, hovězí maso, pitná voda, pšeničná mouka hladká, škrob, zahušťovadlo E 407, E 415, škrob E 1422, stabilizátor E 450, E 451, rostlinné bílkoviny, jodovaná dusitanová solicí směs E 250, antioxidant E 316, regulátor kyselosti E 575, koření.

Mohl toto někdy obsahovat staročeský výrobek? Samozřejmě jsme konzervu ihned vyhodili a spolu s ní i některé další. Dovolená se prodražila, ale měli jsme pocit, že jsme si uchovali zdraví. Když jsem si po návratu z dovolené postěžoval příteli, tento mě odkázal na obsáhlý článek nazvaný Chemická žranice, otištěný v časopise Týden.

Velice otřesné a zároveň poučné čtení. Stát, který nemá jinou starost, než že se neustále hroutí, a funguje proto ve svých jednotlivých strukturách čím dál hůře, avšak vybírá stále vyšší daně, ponechává na výrobcích potravin a zřejmě i dalších produktů, aby si dělali doslova co chtějí.

Obří zahraniční supermarkety ovlivňují spolu s cenami i kvalitu zboží a ohrožují naše zdraví závadnými a nekvalitními potravinami, plnými chemického svinstva. Aby byly produkty prodejné, prodávají je pod matoucími pojmy, které brnkají na národní nebo jiné chlácholivé struny, které v zákaznících evokují pocity, že nakupují kvalitní zboží tradiční kvality. Kdo si uložil své úspory v České bance, nebo spolehlivé kampeličce a kupuje Staročeský luncheon meat měl by si dát dobrý pozor. Reklamní pojmy, výrobky a služby mohou být a zpravidla také jsou v příkrém rozporu.

                 
Obsah vydání       28. 7. 2003
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"
28. 7. 2003 Předseda Rady BBC: "Tyto hrozby vznášené proti BBC jsou vážné a nebezpečné"
28. 7. 2003 Tudy nemůžete, jede se tu Rallye Pačejov Ondřej  Hausenblas
28. 7. 2003 Pranýřujte zpupnost! Pavel  Mareš
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
28. 7. 2003 Podolek staré svazácké košile Jiří  Šoler
28. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách II. Fabiano  Golgo
24. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách založena více na emocích než na vědě Fabiano  Golgo
28. 7. 2003 Geneticky manipulované plodiny a argumenty profesora Drobníka Karel  Vaníček
26. 7. 2003 Monsanto a GM potraviny: Trable už i v Číně a v USA Miroslav  Šuta
28. 7. 2003 Česká digitální média VI.
Podzimní rozhodování se blíží
Zdeněk  Duspiva
28. 7. 2003 "Staročeský luncheon meat" od firmy Krahulík je hnus Eduard  Vacek
28. 7. 2003 Lúpež storočia a neoekonómia. Kto Vás okradol o prácu a o milióny Andrej  Sablič
28. 7. 2003 Špidlova promarněná šance Jiřina  Fuchsová
25. 7. 2003 Svatý obrázek v Lidových novinách Jan  Čulík
1. 7. 2003 Hospodaření OSBL za červen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2003 "Staročeský luncheon meat" od firmy Krahulík je hnus Eduard  Vacek
28. 7. 2003 Česká digitální média VI.
Podzimní rozhodování se blíží
Zdeněk  Duspiva
28. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách II. Fabiano  Golgo
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
28. 7. 2003 Tudy nemůžete, jede se tu Rallye Pačejov Ondřej  Hausenblas
28. 7. 2003 Předseda Rady BBC: "Tyto hrozby vznášené proti BBC jsou vážné a nebezpečné"   
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
25. 7. 2003 Tlustá modrá šance Petr  Baubín
25. 7. 2003 I my můžeme být v Evropě avantgardou Josef  Brož
25. 7. 2003 Jiná čtvrť, jiný mrav Jan  Čulík
25. 7. 2003 Obvinění z trestného činu pomluvy jako pokus o zastrašování obecného zmocněnce policií Zdeněk  Jemelík
24. 7. 2003 Ontológia postkomunistickej pravice Joseph Grim Feinberg
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 Kapitalismus po vietnamsku aneb jak jsem sháněl kalhoty Štěpán  Kotrba
24. 7. 2003 Absolutní vrchol nevkusu - "Rockquiem" Jan  Čulík