22. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 7. 2003

Samizdaty jednadvacátého století

Pamatujete na samizdat? V jednadvacátém století se mu říká blog.

Muži a ženy musejí kráčet samostatně. Ženy musejí být zcela zakryté, nesmí být jim vidět víc než oči a nos. Mládež nikdy nebyla na mejdanu nebo na diskotéce, nikdy otevřeně netančila při veselé hudbě. Pití? Nesměla se pít ani káva. Zvláštní milice s neomezenými pravomocemi zajišťuje dodržování zákonů ajatolláhů, jak se lidé mají chovat. Tito dobrovolní příslušníci této samostatné armády útlaku vás mohou dokonce i ubít k smrti, pokud dojdou k názoru, že nerespektujete přání Allahovo, podle interpretace těch, kteří stojí na vrcholu náboženského žebříku. Ano, hovořím o Íránu.

Poté, co se Írán dostal do sdělovacích prostředků jako další arabská země, kterou začal Bush syn zastrašovat a obviňovat, že vlastní anebo se připravuje vlastnit zbraně hromadného ničení, v tomto případě jadernou bombu, zároveň se dostaly do sdělovacích prostředků informace o neuvěřitelně odvážných protestech univerzitních studentů, které začaly protesty proti univerzitnímu školnému a skončily výkřikem za svobodu.

Avšak v tomto mediálně frenetickém světě, kde věnujeme pozornost každému tématu v televizi či na internetu nebo v jiných médiích jen po několik vteřin, byly stovky (neoficiálně tisíce) těchto protestujících studentů zatčeny a vážně potrestáni, byli krutě zbiti na kolejích, ale svět je zapomněl. Jejich drama nahradilo drama dvou siamských mladých žen, které zemřely během operace, která je měla oddělit. I kanadský fotoreportér íránského původu, který byl ubit k smrti, už není v palcových titulcích...

Avšak boj v Íránu pokračuje. A zatímco před několika lety byli obyvatelé v Íránu umlčeni statem quo, v dnešní době pomáhá výměně myšlenek internet. Během studentských protestů nemohly normální sdělovací prostředky svobodně zdokumentovat, co se děje. Protesty zaregistrovalo jen několik ostýchavých fotografií -- reportéři totiž byli vystaveni skutečnému nebezpečí, že budou zatčeni a středověkým způsobem potrestáni fundamentalistickými vládci.

Jenže tato uvězněná generace (uvězněná před radostmi života), generace mladých Íránců - tvoří 70 procent obyvatelstva! se zbavovala nudy prostřednictvím internetu, jejich skutečného okna do světa, které jim ajatolláhové nemohou zavřít.

Je samozřejmě složité vytvořit si vlastní internetové stránky, ale blog je daleko jednodušší a nevyžaduje, aby jeho autor měl příliš rozsáhlé technické znalosti. A tak se blogy staly novým samizdatem. Díky těmto blogům získala média po celém světě, včetně agentury Reuters, hlubší znalosti o tom, co se dělo v ulicích Teheránu a některých dalších měst.

"Panebože pomoz nám! Co je to za noc, je to dokonce horší než včera v noci! Pokračují střety mezi studenty a pořádkovou policií. Hlavní brána univerzitních kolejí v Kooy je otevřena a studenti se vyhrnuli ven. Nikdo situaci neřídí. Ve čtvrti Gisha, ve velké čtvrti na západ od teheránské univerzity je také chaos. Dochází tam k rozbíjení a zraňování lidí a mnoho lidí tam křičí."

Anebo: "Na dálnici Chamran ve směru na sever stojí všechna auta. A všechna auta troubí na klaksony! Je to jako troubení při svatbách! Absolutně netuším, co se tam děje. A když jsem hledal po celé Kooy, kde se schovat, nenalezl jsem lepší místo než na vrcholku vysokých cypřišů v této čtvrti. Jsou tak vysoké, že se nedá na ně vylézt, ani když postavíte nad sebe dva požární žebříky. Pořádková policie vystřílela sedm kanistrů se slzným plynem do střechy jedné z kolejí!"

V tomto blogu (http://boyebaroon.persianblog.com) čteme: "Před deseti minutami jsem slyšel, jak v kolejích v Shahid Behesti skandují studenti. A to nejsme vůbec blízko u těch kolejí! Mezi vším tím hlukem jasně slyším: 'Smrt diktatuře!' Pánbůh nám pomáhej! Jen ať se to nestane druhým 18. Tirem (8. červnem 1999, dnem, kdy úřady potlačily studenty v kolejích na teheránské univerzitě).

Zde (http://www.mehdi110.blogspot.com) jsme se mohli dočíst víc: "Zeptal jsem se jednoho studenta, zda se děje něco nového. Řekl, že stříleli slzný plyn do budov č. 14 a 16. Běžel jsem tam, abych se přesvědčil, co se děje. Většina studentů seděla v hlavním kruhu v Kooy a někteří leželi na trávě. Nikdo nemůže spát. Tedy, neměli bychom spát. Všichni se bojí, že jestliže usnou, budou uneseni, jako včera. Studenti na mnoha místech rozdělali oheň, aby tak neutralizovali slzný plyn, zejména před naší budovou a v ní. Koleje jsou plné zápachu ze slzného plynu. Oči to postihuje opravdu strašně. Vrátil jsem se do svého pokoje. Kluci tam spali. Jsem poněkud uklidněn. Panebože, kdy už tahle zatracená noc skončí?"

A další den: "No! Díky Bohu proběhla noc v pořádku! Díky Bohu se nám nic nestalo! Byl jsem teď přímo před hlavní bránou v Kooy. Asi tři sta studentů se zakrytými tvářemi sedělo na asfaltu anebo stáli kolem a dívali se. Mezi studenty také byla policie. Bylo to zábavné. Tři nebo čtyři studenti se shromáždili kolem policejního důstojníka s vyznamenáním a ptali se ho, jak by se mohli dostat do policejní akademie. Jiní studenti zase diskutovali s příslušníky speciálních jednotek. Hovořilo se o všem možném. Třeba o množství a kvalitě jídla v kasárnách a v kolejích až po podivné vtipy a historky, které si navzájem vyprávěli. Jinde mluvili chlapci s jedním plukovníkem. Kritizovali to, že Ansarům (ortodoxním aktivistům, kteří se snaží převzít právo do svých rukou) bylo dovoleno, aby zasahovali do věcí, které se jich netýkají, a policie proti nim vážně nezasahuje. Plukovník se je nějak snažil přesvědčovat, ale studenti neposlouchali a odmítali se nechat přesvědčit!!... Vedl se tam silný dialog (mezi civilizacemi!) A titíž lidé na sebe ještě před pěti hodinami házeli kamením! Doufám, že se konečně budu moci dnes vyspat. Co to bylo dnes za noc! Nezapomenutelná noc! Mimochodem, tohle je prostě jen osobní weblog!"

Dokončení zítra

                 
Obsah vydání       22. 7. 2003
22. 7. 2003 Saddámovi synové jsou mrtví
22. 7. 2003 Má ještě koalice 101 hlasů, nebo ne? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Samizdaty jednadvacátého století Fabiano  Golgo
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira
21. 7. 2003 Mediální válka o BBC: Lhal Kelly anebo Gilligan?
21. 7. 2003 Britský tisk zvyšuje tlak na BBC
22. 7. 2003 Britský den trifidů Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?
22. 7. 2003 Katedrála Sv. Víta: Přítomnost je následkem minulosti Tomáš  Boněk
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"
22. 7. 2003 Pole, zamořená geneticky modifikovanou kukuřicí v Itálii
22. 7. 2003 Proč se v ČR neřeší zásadní problémy?
22. 7. 2003 Chci se odhlásit ze státního penzijního systému
22. 7. 2003 Vzniknou někdy Spojené státy karibské? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Návraty v ČT: dočasným ředitelem zpravodajství ČT Ota Černý
21. 7. 2003 Pověst BBC zpochybněna: Přiznala, že zdrojem reportáže byl dr. Kelly
21. 7. 2003 Gilligan popřel, že by zkreslil výroky dr. Kellyho
21. 7. 2003 Sympozium v Řehlovicích Jan  Paul
21. 7. 2003 Komunální příběh opravdového člověka
aneb cílené kálení do kukaččích hnízd
Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 STUDIE: Vnímání místa Jaroslav  Vávra
21. 7. 2003 MIKROPOVÍDKA
V jistém smyslu cítím beznaděj
Hynek  Hanke
21. 7. 2003 Vysoká škola, anebo dlouhý tunel? Ivo  Krčmář
1. 7. 2003 Hospodaření OSBL za červen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2003 Vzniknou někdy Spojené státy karibské? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
22. 7. 2003 Katedrála Sv. Víta: Přítomnost je následkem minulosti Tomáš  Boněk
22. 7. 2003 Samizdaty jednadvacátého století Fabiano  Golgo
22. 7. 2003 Britský den trifidů Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Má ještě koalice 101 hlasů, nebo ne? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Komunální příběh opravdového člověka
aneb cílené kálení do kukaččích hnízd
Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Sympozium v Řehlovicích Jan  Paul
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Mediální válka o BBC: Lhal Kelly anebo Gilligan?   
18. 7. 2003 Nebezpečí internetu pro dospívající dívky   
18. 7. 2003 MFD: článek o korupci ministrů potlačen na příkaz německého vlastníka?   
18. 7. 2003 "Mediální partnerství" nemusí být korupce   
18. 7. 2003 Město Slaný: Ve stopách Rudolpha Giullianiho Jaromír  Hanák
18. 7. 2003 Špidlova úspěšná cesta do USA a co o ní daňoví poplatníci nevědí Zdeněk  Jemelík