18. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 7. 2003

Špidlova úspěšná cesta do USA a co o ní daňoví poplatníci nevědí

Podle zpráv, které proskočily z jihoamerického tisku, patří však do programu cesty naší delegace ještě další poslání, o kterém naše sdělovací prostředky buď nevědí, nebo nechtějí vědět. Premiér Špidla i ministr zahraničí Svoboda se mají v sobotu v Miami setkat s představiteli snad všech existujících organizací kubánských emigrantů, jimž takto vyjádří podporu v jejich odporu proti režimu Fidela Castra.

Oficielní návštěva USA českého premiéra Vladimíra Špidly, doprovázeného ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou a početnou skupinou podnikatelů je jistě jedním ze světlých bodů polistopadové historie české diplomacie. Přijetím u presidenta George W.Bushe se dostalo českým vrcholným představitelům nejvyššího ocenění za sice víceméně symbolickou, ale přece jen loajalitu v konfliktu mezi USA a částí Evropy v době irácké krize. Skutečnost, že si velmi pravicově a křesťansky orientovaný president Bush potřásl pravicí s levicovým a patrně ateistickým politikem, zatímco na setkání s pravicovým presidentem Klausem v době jeho nedávné návštěvy USA nezbylo v Bushově programu ani pět minut, má z vnitropolitického hlediska kouzlo nechtěného, či možná naopak pečlivě promyšleného, zlomyslně chtěného vzkazu do Prahy. Můžeme mít různé názory na zásah v Iráku a na naši účasti na něm, zůstává však skutečností, že válka skončila a přichází období rekonstrukce země, která je velkou obchodní příležitostí. Je samozřejmě v pořádku, že česká vláda se snaží poměrně malou investici v podobě naší přímé účasti na vojenském zásahu zúročit získáním přístupu k pořádnému kusu koláče. A je milé, že U.S.A, na jejichž vůli záleží, kdo se bude podílet, se k našim nárokům tváří vstřícně.

Podle zpráv, které proskočily z jihoamerického tisku, patří však do programu cesty naší delegace ještě další poslání, o kterém naše sdělovací prostředky buď nevědí, nebo nechtějí vědět. Premiér Špidla i ministr zahraničí Svoboda se mají v sobotu v Miami setkat s představiteli snad všech existujících organizací kubánských emigrantů, jimž takto vyjádří podporu v jejich odporu proti režimu Fidela Castra. Pokud by to byla pravda, byl by to další krok proticastrovské politiky polistopadových vlád, k nimž patří např. opakované iniciování deklarace o porušování občanských práv na Kubě v Organizaci spojených národů, neoficiální styky Václava Havla s vůdcem křesťanskodemokraticky orientovaného disentu, panem Oswaldo Payá Sardinasem, neslavná mise pánů Pilipa a Bubeníka, soustavné styky mezi naší diplomatickou misí na Kubě a disentem, hlučná mediální kampaň kvůli popravě únosců lodi, protesty proti uvěznění snad všech ze stovky kubánských disidentů, a jiné proticastrovské projevy.

Předlistopadové Československo mělo své pevné místo v dělbě práce mezi zeměmi "tábora míru a socialismu" při vykonávání podvratné politiky podpory režimů a hnutí, nepřátelských U.S.A. a jejich spojencům. Škála prostředků byla široká- od ušlechtilé podpory humanitárních programů a vzdělávání inteligence rozvojových zemí až k nestydaté podpoře zločineckých organizací.

Ty ošklivé prvky předlistopadové zahraniční politiky tehdejší vládci skrývali před národem stejně pečlivě, jako pánové Špidla a Svoboda svůj sobotní výlet za peníze daňových poplatníků do Miami.

Některé kroky polistopadové zahraniční politiky působí dojmem, že úlohu dobře vycvičených lokajů vedoucí mocnosti seskupení vykonáváme poslušně dále, jen jsme změnili pána a cíl. Ale nemusí tomu tak být: je docela dobře možné, že převážně neoficielní akty podpory kubánské emigrace a domácího disentu jsou výsledkem uvážlivého kalkulu nějaké podnikatelské lobby, která sází na blížící se fyzický konec Fidela Castra a s ním související změnu režimu na Kubě a vytváří si jednáním s domnělými budoucími vládci země příznivé podmínky pro uplatnění při předpokládané následné rekonstrukci země.

Přístup české zahraniční politiky i médií však možná spočívá na souboru omylů. Především zde hodnotíme poměry na Kubě a specielně Castrův režim středoevropskýma očima. Věřím s Georgem Sorosem, že neexistuje jediný universálně platný správný režim správy veřejných věcí. Nemohu proto sdílet víru českých politiků, diplomatů a tisku, že Kubánci budou automaticky zářit štěstím, vnutíme-li jim po smrti Fidela Castra vymoženosti našeho Absurdistánu.

Odsuzujeme např. Castra za popravu tří teroristů, kteří unesli loď s desítkami bezbranných cestujících. Zapomínáme ale na to, že ještě nedávno jsme u nás vykonávali trest smrti rovněž, a zejména, že je dosud běžný snad ve všech zemích karibské oblasti, přičemž se hojně používá především v sousedních U.S.A., tam navíc "vylepšený" krutým mnohaletým čekáním na smrt v cele smrti.

Znepokojují nás osudy stovky disidentů (skutečně jich tam více nemají?), odsouzených k vysokým trestům kvůli spolupráci s U.S.A. a miamským exilem, ale neuvědomujeme si, že Kuba je frontová země, žijící ve stavu nevyhlášené války o přežití. Válečná justice bývá všude rychlá a krutá a neláme si hlavu s omyly.

Samozřejmě, trest smrti je barbarství a zavírání disidentů je nejen porušením abstraktních lidských práv, ale především protismyslným odmítnutím dialogu s opozicí, z kterého by režim mohl vytěžit podněty k jednání ve svůj prospěch. Ale v dané oblasti demokracie středoevropského typu nikdy neexistovaly a neexistují a Castro vystřídal režim, který byl daleko horší než ten jeho.

V této souvislosti se pěstuje iluze, že jsme mravně zavázáni podporovat kubánské disidenty a emigrantské skupiny v Miami, protože český disent a emigrace před rokem 1989 přežily jen díky štědré podpoře ze strany našich nynějších spojenců. I to je omyl. Český demokratický exil nelze paušálně srovnávat s miamským exilem, v němž rozhodující silou jsou rodiny bývalých exponentů Batistova diktátorského režimu a bohužel také různé skupiny, žijící z obchodu s nelegálními komoditami, s nimiž není zdrávo sedět u jednoho stolu.

Není ostatně vůbec jisté, že je věcně správná představa české diplomacie, že naši současní chráněnci se po smrti Fidela Castra s pomocí Američanů automaticky stanou novými vládci Kuby, a že se nám tedy jejich nynější podpora zúročí v podobě výhodných podmínek pro obchodování na Kubě. Celý hispánský svět je ve větší nebo menší míře přímo geneticky "anti-yankee".

Vedle strachu z tajné policie, jižanské lehkomyslnosti věčně tančícího národa, na latinoamerické poměry vysoké úrovně péče o vzdělání a zdraví a v neposlední řadě podivuhodného osobního charismatu drží Fidela Castra u moci skutečnost, že je symbolem národní nezávislosti a hrdého vzdoru proti "yankeeům".

Není vůbec jisté, že Kubánci po smrti Fidela Castra hromadně a s radostí uvítají vracející se proamerické emigranty a předají jim dobrovolně klíče od městských bran. Lze ovšem počítat s tím, že kubánský režim po Castrovi projde změnami, ale nelze vyloučit, že moc si podrží nějaké reformní křídlo současného establishmentu, které se popř. dohodne s demokratickým disentem. Sázka české zahraniční politiky na Miami pak může být velmi špatnou investicí do nepřiměřeně vysoké hazardní hry.

                 
Obsah vydání       18. 7. 2003
19. 7. 2003 Británie šokována smrtí, kterou způsobila politická mstivost
18. 7. 2003 Údajný ministerský "zdroj" kritiky britské vlády byl zřejmě nalezen mrtvý Jan  Čulík
19. 7. 2003 Smrt dr. Kellyho: tragická cena pohrdání svobodou tisku
18. 7. 2003 MFD: článek o korupci ministrů potlačen na příkaz německého vlastníka?
17. 7. 2003 Jan Urban "nebude vysvětlovat, za čí peníze jel do Iráku" Jan  Čulík
18. 7. 2003 Jan Urban: Neschopný Jan Čulík opět udavačem!
18. 7. 2003 Špidlova úspěšná cesta do USA a co o ní daňoví poplatníci nevědí Zdeněk  Jemelík
18. 7. 2003 Nebezpečí internetu pro dospívající dívky
17. 7. 2003 Není "mediální partnerství" vlastně korupce? Jan  Čulík
18. 7. 2003 "Mediální partnerství" nemusí být korupce
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
18. 7. 2003 Memento 17
Že by to bylo jen v té výslovnosti?
Miloš  Dokulil
18. 7. 2003 O pozitivní a negativní žurnalistice
18. 7. 2003 Komentář kontra zpravodajství Jan  Maršák
18. 7. 2003 RFE/RL: Stěhovat se nebudeme, nebudeme a nebudeme Štěpán  Kotrba
18. 7. 2003 Třídní boj ve Francii - realita odporu proti vládním sociálním reformám Petr  Záras
18. 7. 2003 Ohlédnutí za odboráři: fiasko protestů proti reformě veřejných financí Ondřej  Slačálek
18. 7. 2003 Město Slaný: Ve stopách Rudolpha Giullianiho Jaromír  Hanák
17. 7. 2003 Bush a jeho Bůh:
naletěla Bushka Bryndová "arabské dezinformaci"?
17. 7. 2003 Šílený Bush a jeho Bůh Bushka  Bryndová
16. 7. 2003 Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády Jan  Čulík
17. 7. 2003 Jan Urban: svůj názor na válku opírám o dost hluboké znalosti Jan  Urban
17. 7. 2003 Poslechovost ČRo 6 a českého vysílání BBC Jan  Čulík
17. 7. 2003 Měřítko negativity není ještě měřítko kvality Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 To, že je česká žurnalistická praxe špatná, neznamená, že nemá být novinářství kritické Jan  Čulík
17. 7. 2003 ČTK jako velkovýroba překrucovaných pseudoinformací Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Hospodaření OSBL za červen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2003 Nebezpečí internetu pro dospívající dívky   
18. 7. 2003 MFD: článek o korupci ministrů potlačen na příkaz německého vlastníka?   
18. 7. 2003 "Mediální partnerství" nemusí být korupce   
18. 7. 2003 Město Slaný: Ve stopách Rudolpha Giullianiho Jaromír  Hanák
18. 7. 2003 Špidlova úspěšná cesta do USA a co o ní daňoví poplatníci nevědí Zdeněk  Jemelík
18. 7. 2003 Jan Urban: Neschopný Jan Čulík opět udavačem!   
17. 7. 2003 Není "mediální partnerství" vlastně korupce? Jan  Čulík
17. 7. 2003 Jan Urban: svůj názor na válku opírám o dost hluboké znalosti Jan  Urban
16. 7. 2003 Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády Jan  Čulík
15. 7. 2003 Nová kniha o české ultrapravici Ondřej  Slačálek
15. 7. 2003 Shromážděme na internetu veškeré informace o politicích   
15. 7. 2003 Jezdit vlakem v ČR je zážitek, ale umyjte si pak ruce Jan  Čulík
15. 7. 2003 Hnutí DUHA má dokument, jehož existenci MPO popírá   
15. 7. 2003 Británie se vzdává boje za své občany v Guantánamu   
15. 7. 2003 Genetika, medicína a společnost Axel  Kahn

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2003 Špidlova úspěšná cesta do USA a co o ní daňoví poplatníci nevědí Zdeněk  Jemelík
15. 7. 2003 Militarizace Evropské unie: bezprostřední hrozba míru Costas  Alissandrakis
30. 6. 2003 Achnaton, Henry Ford, Ernesto "Che" Guevara - traja revolucionári Peter  Greguš
27. 6. 2003 Kuba - syndrom obleženého ostrova Gianni  Minà
19. 6. 2003 S Německem nebo s Amerikou? Štěpán  Kotrba
13. 6. 2003 Kubánská katolická církev není opozicí Frank  Martin
9. 6. 2003 Absurdní spravedlnost v USA: "Vdova" dostane výtěžek z dražby Štěpán  Kotrba
28. 5. 2003 Čerstvý vietor v argentínskej politike   
16. 5. 2003 Návrat ideológií Jean-Paul  Fitoussy
7. 5. 2003 Globalizace není nová Immanuel  Wallerstein
23. 4. 2003 Padne po Bagdádu také Havana? Zdeněk  Jemelík
20. 3. 2003 Protiamerické a protiválečné protesty koordinuje "neviditelná světová organizace"   
19. 3. 2003 List z Kuby II.: do Mexika na palube "vrtuláka" Cuban Airlines Juraj  Uvíra
13. 3. 2003 List z Kuby I.: rum so šumivým celaskonom Juraj  Uvíra
27. 2. 2003 Spása světa podle Fidela Castra Zdeněk  Jemelík