17. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 7. 2003

ČTK jako velkovýroba překrucovaných pseudoinformací

Diví se všichni, co si to kancelář prezidenta Klause dovoluje - kritzovat Českou tiskovou kancelář. Diví se proto, že některým skupinám "komentované zpravodajství" ČTK vyhovuje. Některým novinářům, kteří vždy vědí, kam zavolat. A některým editorům a redaktorům agentury, kteří už vědí, co se nosí, aby měli média "otapetované" svými články - aby jejich názor a jejich výběr "důležitosti" informací mediálně překryl jakýkoliv jiný zdroj. ČTK přitom tvoří historii. Tisková agentura je ale rychlovýkrmnou myšlenek. Továrnou na miliardy písmenek. Prezidentovi se tento stav mediálního bratrství, jehož cílem se už po několikáté stal, nelíbí. Čtenáři zpráv ČTK na veřejně dostupném serveru sesterské "internetové" firmy NERIS většinou nejsou schopni posoudit míru manipulativnosti této veřejnoprávní instituce, neb ta se z většiny skromně skrývá. Protože její servis kupodivu není přístupný. Jednou se schová za žurnalistickými "zdroji", podruhé za "výplňovým" materiálem, editovaným směnaři deníků, kteří se po "editování zpráv" - vyškrtnutí jednoho odstavce či přidání jiného z druhé zprávy nestydí pod podobný kompilát podepsat alespoň šifrou.

Praktiky této instituce však představují cokoliv, jen ne prototyp solidnosti, objektivity a vyváženosti - prostě národní etalon kvalitní žurnalistiky, při jehož užití mohou všichni editoři nerušeně spát u redakčních počítačů... Je bohužel vidět nejen nekvalitu některých četkařů (ekonomika, domácí, zahraniční) ale i "kvalitu" práce Rady ČTK, která zcela zjevně neanalyzuje produkci jí svěřené a kontrolované instituce - pouze "brání boudu", když někdo zvenčí "zaštěká"...

Projevuje se to nejsilněji, když se mediální situace zdramatizuje, stane se nějaká klíčová událost globálního významu. Nejinak tomu bylo v případě útoku z 11. září, války v Afghánistánu, či naposledy v případě války v Iráku. Tehdy Česká tisková kancelář publikovala největší množství informací z amerických zdrojů, přičemž si je ještě upravovala používáním emocionálně podbarvených termínů "spojenci" či "spojenecké jednotky". Prakticky omezila zpravodajství na přebírání od "embeded reporters" - "novinářů", jedoucí uvnitř amerických či britských tanků. Ti většinou pracovali pro AP, AFP či pro agentutu Reuters. Anglofonní zdroje - "spojenecké". Francouzskou AFP ostentativně ignorovala, stejně jako německou DPA či ruský ITAR TASS. O arabských zdrojích Al Arabia, Al Jazeera a dalších ani nemluvě. O zprávách z amerických zdrojů, které byly evidentně vojenskou propagandou (zdroje DOHA či Pentagon), nikdy ani náznakem nezapochybovala. Stejně tak o zdrojích z prostředí české jednotky v Kuvajtu. To vše přinejmenším po první dny. Kvalitnější zpravodajství měla i slovenská SITA...

Britské listy tento zjevný mediální spin ČTK donutil k nezvyklému rozhodnutí - k vydávání nepřetržitého, čtyřiadvacetihodinového zpravodajství, vycházející i z jiných zdrojů, než měla k dispozici ČTK. Snažili jsme se i o částečnou klasifikaci zpráv uveřejňováním přídomku "INFO-WAR" u těch manipulací, které byly do očí bijící. A zavedli jsme termín invazní armáda, kterým jsme nahradili nevyhovující označení "spojenci". Irácké "oddíly" se staly "jednotkami" stejně jako v případě ostatních vojsk... Saddám Hussein přestal být pouze "Saddám" či "tyran", ale stal se "iráckým vůdcem"... Zásadně jsme nepoužívali americké hanlivé přezdívky iráckých generálů. A arabskou "květnatost" iráckých prohlášení a projevů jsme pokud možno zachovávali jako výrazovou odlišnost.

Kronika událostí z irácké války - viděno očima tiskových agentur po 24 hodin denně ARCHIV BL

Pokusili jsem se i o tematický monitor arabských médií a názorů, který připravovali naši spolupracovníci v Praze i na Blízkém východě.

Arabské listy - názory z arabského světa ARCHIV BL

Zveřejňovali jsme i "analýzy bez záruky" z anonymních ruských zdrojů, neboť nám toto vidění přišlo zajímavé. U těchto zdrojů jsme vždy uváděli výhradu neověřitelnosti.

GRU intel - sumář událostí očima druhé strany ARCHIV BL

Práce ČTK mne v té době naplňovala zoufalstvím. Byla výmluvnou ilustrací největšího nešvaru agenturní práce - "komentovaného zpravodajství", kdy se ze čtyř zpráv světových agentur udělala jedna dlouhá s "tím správným" vyzněním. Česká tisková kancelář si na nekvalitu a bulvárnost ale za dlouhá léta zvykla. Média si v době internetu zvykla používat četku pouze pro "vatu" či z důvodů blokového výkupu autorských práv od jiných agentur, jejichž individuální přímé použití by bylo pro české redakce neúnosně drahé. Ostatní zdroje už si novináři shánějí sami, a proto ta nekvalitní práce četkařům prochází, používá se pouze archiv a fotobanka. Bohužel archiv bude za několik let k nepotřebě.

Kdože to napsal větu, citovanou pak ve všech kurzech PR? Kdo ovládá přítomnost, ovládá i minulost. A kdo ovládá minulost i přítomnost, ovládá i budoucnost... Mám strach z budoucnosti. Protože vím.

Ivan Jemelka na serveru Česká média trefně ironizuje podstatu současného sporu ČTK s prezidentskou kanceláří. Tvrdí oprávněně, že diskuse o kvalitě médií je z důvodů sebezáchovy nás všech nutná. Prezidentská kancelář dělá v tomto případě, i když osamocena, záslužnou práci. Ve svém sloupku píše:

Česká tisková kancelář si usmyslela, že mluví-li Klaus o "zásahu do osudu sudetských Němců", omlouvá se za odsun. Když hovořil o "konsensu ohledně pohledu na minulost, na způsoby zmírňování historických křivd", ČTK měla za to, že mluví "odškodnění sudetských Němců a restitucí majetku zabaveného na základě Benešových dekretů".

Není parademarš, není úcta, usoudil deník MF Dnes a napsal, že Klause na státní návštěvy nezvou. Udělali z něj turistu po Evropě na státní útraty. Když se prezidentská kancelář ozvala, aby uvedla věci na pravou míru, bylo to jako ve snu: Snažíte se běžet, ale marně.

Kdysi jsem byl svědkem velmi věcné vysvětlující analýzy ministra zdravotnictví Ivana Davida, líčícího na městské konferenci delegátům genezi jeho mediální vraždy. Čísla, údaje, podrobnosti. Na závěr konstatování mediální bezmoci. Rezignace na jakoukoliv omluvu či spravedlnost. David za svou obhajobu sklidil od delegátů tehdy potlesk. Stejně mu ale později nebyl nic platný... V mých očích se ale tento romantik rehabilitoval, neb jsem pochopil, že s koordinovaným mediálním působením PR distributorů léčiv a dvou "služebných" odborově-profesních lobbistických skupin pánů Kubka a Ratha ani ministr nic nezmůže... Patnáctiminutový monolog nabitý informacemi a podrobnostmi z resortu zdravotnictví i mediální analýzou stál přítomnému redaktorovi ČTK pouze za pětiřádkovou zmínku, z níž polovina byla vzpomínková historka o mediální masce klauna, kterou mu nasadila média. Na mou privátní námitku, že tento projev by si zasloužil obsáhlejší zpravodajství, neb to byla poprvé a naposled souvislá Davidova sebeobhajoba, dostalo se mi ujištění, že "to by mi nikdo nevydal" a "kdo by to dělal?".

Naposledy jsme v Britských listech kritizovali idiocii autora zpráv ČTK o hackerské soutěži. Těch vroubků ale u naší redakce má Česká tisková kancelář více:

9. 7. 2003    Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku...    Štěpán Kotrba      >
14. 2. 2003   Jak ČTK zkresluje informace    Jan Čulík   >
17. 10. 2002    ČTK vydala předběžný seznam uzavírek v době zasedání NATO       >
1. 10. 2002    ČTK: "Posluchače konec Svobodky mrzí", ale je jich málo    Jan Čulík    >
   Monitor Jana Paula : Dělá si Václav Havel z George Bushe legraci?       >
16. 9. 2002    ČTK: "Muzika bije nácka"       >
22. 7. 2002    Opatrně s hlášením o korejském zlepšování vzájemných vztahů    Karel Mašita   >
18. 7. 2002   MPO: Česko do Sýrie zbraně nevyváží, přeprodej do Iráku nemožný       >
12. 6. 2002    ČTK píše jako komunistická Obrana lidu před dvaceti lety: "Převaděč vezl emigranty!"       >
10. 6. 2002    Proč dělá ČTK PR Microsoftu?    Jan Čulík   >
22. 4. 2002    Potěmkinskou cestou k lepším zítřkům aneb ČTK objevující    Tomáš Pecina   >
11. 4. 2002    Jak ČTK dezinformuje v případě mezinárodního soudního tribunálu       >
21. 3. 2002    Co se do zpravodajství ČTK nehodilo    Tomáš Pecina   >
7. 2. 2002    ČTK: Pozdě, ale přece    Tomáš Pecina   >
23. 1. 2002    Četka kreativní    Tomáš Pecina   >
22. 1. 2002    Četka analytická: o významu NATO       >
18. 1. 2002    Falkon: Byla to kachna    Štěpán Kotrba   >
18. 1. 2002    Četka nekritická    Jan Čulík   >
16. 1. 2002    Bush potlučený, ale nezlomený, poté, co zapomněl kousat       >
7. 1. 2002    Česká televize a ČTK šíří propagandu    Jan Čulík   >
22. 11. 2001    Přikrášlování skutečnosti: Jak ČTK zmírnila kontroverzi mezi USA a Británii o Afghánistánu       >
20. 10. 2001    Proč je ČTK tak pomalá?       >
10. 10. 2001    ČTK: České noviny vystaveny útoku hackerů    Štěpán Kotrba   >
1. 10. 2001    Četka neomylná    Tomáš Pecina   >

                 
Obsah vydání       17. 7. 2003
17. 7. 2003 Jan Urban "nebude vysvětlovat, za čí peníze jel do Iráku" Jan  Čulík
16. 7. 2003 Novým generálním ředitelem ČT je Jiří Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Konflikt zájmů na české politické scéně Petr  Holub
17. 7. 2003 Není "mediální partnerství" vlastně korupce? Jan  Čulík
17. 7. 2003 Měřítko negativity není ještě měřítko kvality Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 To, že je česká žurnalistická praxe špatná, neznamená, že nemá být novinářství kritické Jan  Čulík
17. 7. 2003 Pohled kandidáta na funkci ředitele ČT: Kam ten spěch? Jan  Prokeš
17. 7. 2003 Český duální systém dnes -- nezisková elektronická média Zdeněk  Duspiva
17. 7. 2003 Bush a jeho Bůh:
naletěla Bushka Bryndová "arabské dezinformaci"?
17. 7. 2003 Šílený Bush a jeho Bůh Bushka  Bryndová
17. 7. 2003 ČTK jako velkovýroba překrucovaných pseudoinformací Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Poslechovost ČRo 6 a českého vysílání BBC Jan  Čulík
17. 7. 2003 Jan Urban: svůj názor na válku opírám o dost hluboké znalosti Jan  Urban
16. 7. 2003 Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády Jan  Čulík
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
16. 7. 2003 O elitě, původnosti tvorby, hyenismu a smrti Jan  Paul
16. 7. 2003 Jsme vzdělanostní ekonomikou, nebo úřednickou? Jaroslav  Vávra
17. 7. 2003 Prípad Rosenberg Ignacio  Ramonet
17. 7. 2003 Omluva: Eurotel se svou péčí zákazníkům nevysmívá
1. 7. 2003 Hospodaření OSBL za červen 2003
27. 6. 2003 Technické změny v Britských listech
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech