9. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Robert Meeropol
9. 6. 2003

O dětech popravených komunistů

19. června 1953 poslali Roberta Meeropola, aby si šel hrát, zatímco byli jeho rodiče popraveni. Bylo mu teprve šest let a nerozuměl, co se děje. - Před padesáti lety byli popraveni v Americe jeho rodiče Ethel a Julius Rosenbergovi. Jak na to nyní pohlížejí jejich děti, děti komunistů?

"Dívali jsme se u kamaráda na fotbal, když se v televizi objevil titulek mimořádné zprávy," říká Meeropol, "ale já jsem ho neuměl přečíst." Jeho desetiletému bratrovi však bylo jasné, o co jde: "Je to sbohem, sbohem," řekl.

Nyní šestapadesátiletého Roberta Meeropola adoptovali po popravě jeho rodičů Abel a Anna Meeropolovi, rodinní přátelé.

Ethel a Julius Rosenbergovi byli odsouzeni k trestu smrti poté,co byli shledáni vinnými, že prozradili Sovětskému svazu tajemství americké atomové bomby. Byli to komunisté v poválečné Americe. Začátkem padesátých let byla kampaň senátora Josepha McCarthyho proti komunismu a komunistům v plném proudu. V roce 1950 byl schválen McCarranův zákon - též známý jako Zákon pro vnitřní bezpečnost - podle něhož měly komunistické organizace povinnost se registrovat u federální vlády.

Čelní američtí herci a spisovatelé, mezi jinými i Arthur Miller, Orson Welles, Langston Hughes, Lillian Hellman a Dashiell Hammett, byli povoláni vypovídat před kongresový Výbor pro neamerickou činnost. Museli vysvětlovat své politické názory, podnikat sebekritiku a udávat jiné komunisty.

Před popravou Rosenbergových dostaly Spojené státy obrovské množství protestů. Liberální konsensus byl přesvědčen, že jsou oba Rosenbergovi nevinní. Vyšetřování po ukončení studené války zjistilo, že Julius Rosenberg pravděpodobně pro Sovětský svaz pracoval, avšak informace, které mu předával se netýkaly ničeho tak vážného jako je atomová bomba. Ethel byla velmi pravděpodobně zcela nevinná. Byla odsouzena na základě obvinění, že přepisovala na stroji špionážní dopisy, ale ve skutečnosti proto, že proti svému manželovi odmítla svědčit.

Její bratr, David Greenglass, hlavně na základě jehož svědectví byla Ethel odsouzena k smrti, se mezitím přiznal, že lhal. Uvedl, že u soudu svědčil křivě, protože se obával, že by mohla být obžalována i jeho manželka, a že ho prokurátor nutil, aby lhal. "Upřímně řečeno, nevím, kdo ty dopisy na stroji psal a dodneška si vůbec nepamatuju, že se něco na stroji psalo," řekl Greenglass, který byl za svou účast ve "špionážním spiknutí" odsouzen na 15 let a propuštěn z vězení v roce 1960.

Osud dětí, jako byl Robert Meeropol a jeho starší bratr, ilustruje, že situace dětí z amerických komunistických rodin byla nelehká. I ony bylypod neustálým dohledem.

V Americe se těmto dětem říkalo "děti z rudých plenek". V šedesátých letech publikovala pravicová John Birch Society jména těchto dětí, kteří tou dobou studovali na univerzitě v Berkeley. Mělo je to stigmatizovat, ale mělo to opačný efekt.

Ne všechny děti komunistických rodičů se stali komunisty, avšak většina z nich zjišťuje, že mají společnou minulost. Linda Gordonová (63), svědčila o tom, že zkušenost, že byla "dítětem z rudé rodiny" z ní udělala "člověka, který je dost bojácný", Rox Banxandalová, také z někdejší komunistické rodiny, svědčila, že "má rozporný postoj vůči strachu".

Nina Hartleyová, dcera a vnučka komunistů a jedna z nejznámějších amerických pornohvězd, se sama charakterizuje jako "feministka třetí generace" a jako židovka bez náboženského přesvědčení. Její komunističtí rodiče se nakonec stali učiteli zen buddhismu, ona šíří učení o osvobozující moci sexu a je levicového přesvědčení.

Jiné dítě komunistických rodičů - Carl Bernstein, reportér listu Washington Post, který spolu s Bobem Woodwardem odhalil skandál Watergate, rebelovalo v dětství proti ateismu svého otce. Trval na tom, aby směl podstoupit židovský obřad dospělosti bar mitzvah. "Vy nechcete, abych byl žid," řekl svým rodičům. "Je to dáno vaším politickým přesvědčením. A není to správné. A nevěříte vlastně ve svobodu. Je to ten komunismus." Když je nakonec přesvědčil, aby se ta ceremonie konala, policisté z FBI si přišli do jejich ulice zapsat čísla automobilů všech hostů, kteří na tu ceremonii přijeli.

Je paradoxní, že některé "rudé děti" se dověděly až velmi pozdě v životě, že jejich rodiče byli komunisty.

Portrét Julia Rosenberga od Pabla Picassa - 1952 To, že se američtí komunističtí rodiče často báli říci dětem o svém politickém přesvědčení, dokumentuje, že americké komunistické hnutí se stalo obětí intenzivního strachu. Vedoucí činitelé americké komunistické strany dospěli v padesátých letech pod dojmem mccarthyovské kampaně k názoru, že hrozí, že se Amerika stane fašistickým státem, a nařídili mnoha svým členům, aby přešli do ilegality. Začátkem padesátých let odešla skutečně až třetina členů americké komunistické strany do podzemí anebo do zahraničí.

Většina komunistických rodičů v Americe tedy nikdy už pak veřejně nepřiznávala, že byli nebo jsou stoupenci komunistické ideologie.

FBI pravidelně dohlížela na komunistické rodiče i na jejich děti, často se s dětmi dávali policejní agenti do řeči, když jejich rodiče byli nepřítomni. "Rodiče nám říkali, abychom je ignorovali a nemluvili s nimi."

Když konečně podle Zákona o přístupu k informacím FBI zveřejnila některé své informace, mnoho dětí amerických komunistů zjistilo, že o nich úřady sbíraly informace od samého dětství. Ve spisech byla spousta nedůležitého materiálu, na jaký film které dítě šlo kdy do kina, jaký dopis napsalo do školního časopisu a tak dál.

Žít v tomto světě - v němž byla vaše rodina v permanentním ohrožení, i když jste nevěděli přesně proč a od koho - bylo pro děti silně dezorientující. Měly celkový pocit, že jsou ve stavu ohrožení.

"Temný mrak všeobecné úzkosti visel na pokraji mého vědomí," napsal Meeropol o svém dětství ve své nedávné knize Poprava v rodině. "Byl to pocit, že v mé rodině existuje nějaká strašná věc a že se situace může ještě zhoršit. Většinou, když jsem to ignoroval anebo na to zapomněl, měl jsem víceméně pocit bezpečí. Ale věděl jsem, že my (ať už to byl kdokoliv) jsme neustále odněkud terčem útoku, a tak jsem se vždycky choval nenápadně, aby se mě nepřátelé nevšimli."

Na druhé straně byli děti komunistů daleko více v kontaktu s levicovou americkou kulturou, zejména v New Yorku, kde v určitou dobu žilo až 40 procent amerických komunistů.

Pro Meeropola byly letní levicové tábory jedinou dobou, kdy měl skutečně pocit bezpečí. "Tam jste byli najednou ve většině. To bylo velmi důležité, protože se dalo o věcech otevřeněji mluvit, přátelit se s jinými a nemuset mít tajemství."

Celkově však mohl mít pocit politické izolace vážné psychologické důsledky. Silně jimi byl ovlivněn Meeropol, který se snažil zůstat v anonymitě - změnil si příjmení na Meeropol a po většinu dětství a mládí se děsil, že ho někdo odhalí, že je dítětem Rosenbergových. "Prošel jsem střední školou v převlečení za jemného liberála," stejně tak jako některé černošské děti s velmi světlou kůží v době segregace dokázaly předstírat, že jsou běloši. "Když jsem šel pracovat v právnické firmě, prošel jsem. Celý život mám tuhle fascinovanost tím, jestli 'projdu'".

V jeho životě ovšem bylo jádro utajovaných informací o své osobě, které nedokázal druhým sdělit, a tak velmi si jen velmi obtížně vytvářel hlubší přátelství či osobní styky s druhým pohlavím. Totéž zažili i jiní.

Kdybyste si vzali nový americký protiteroristický Vlastenecký zákon (Patriot Act), schválený po 11. září, a nahradili z něho slova "teroristický" a "terorismus" slovem "komunistický" a "komunismus", vznikl by zákon, který se velmi podobá McCarranovu zákonu, konstatuje Meeropol.

Rozdíl je v tom, že zatímco mccarthyism trestal lidi za své politické přesvědčení, dnešní útlak v Americe je podrobuje pozornosti policie jen za to, čím jsou. "Nemůžeme poukázat na žádnou konkrétní politickou organizaci, na kterou by bylo možno útočit jako na komunistickou stranu, a tak prostě zavíráme lidi, kteří jsou jihoasijského anebo blízkovýchodního původu."

Celý článek v angličtině ZDE
Výbor na obnovu procesu Rosenbergových - v angličtině ZDE
                 
Obsah vydání       9. 6. 2003
9. 6. 2003 Český vstup do EU: Pozor na kocovinu, euroeufemisté! Josef  Brož
9. 6. 2003 Polsko řeklo ANO Evropské unii třemi čtvrtinami hlasů
9. 6. 2003 Kde jsou irácké zbraně hromadného ničení?
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
9. 6. 2003 Víkendová média zauzlované ANO nerozvázala Josef  Trnka
9. 6. 2003 Stydím se za televizi Nova Jan  Čulík
9. 6. 2003 Český sen o morálce Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Český sen trochu jinak Vlastimil  Čich
9. 6. 2003 O dětech popravených komunistů
7. 6. 2003 Bushova kovbojská terminologie je "nesrozumitelná"
7. 6. 2003 Británie: Bulvární tisk musí zaplatit odškodné za porušení soukromí novinářky
9. 6. 2003 (D)Evian(ti) Radovan  Geist
9. 6. 2003 Francúzski socialisti hľadajú identitu: Neistí a nesmelí medzi ľuďmi Ivan  Štefunko
9. 6. 2003 Rozumné vlády začnou okamžitě vyrábět zbraně hromadného ničení Josef  Vít
9. 6. 2003 Barma -- krajina harmónie a kontrastov Jana  Machatová
9. 6. 2003 Zrýchlenie dejín Oskar  Krejčí
9. 6. 2003 Európski odborári: zrušte rozpočtové obmedzenia! Martin  Kunštek
9. 6. 2003 Absurdní spravedlnost v USA: "Vdova" dostane výtěžek z dražby Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Případ Bobošíková, Válová a svoboda slova
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"
9. 6. 2003 Staré a nové pohledy na klimatickou změnu Darius  Nosreti
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech
9. 6. 2003 Ave imperátor! Radovan  Geist
5. 6. 2003 Po vstupu do EU musejí výrazně stoupnout mzdy v ČR Karel  Mašita
4. 6. 2003 Konkurs na lektora češtiny pro Glasgow University
31. 5. 2003 Hospodaření OSBL za květen 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2003 Kde jsou irácké zbraně hromadného ničení?   
9. 6. 2003 O dětech popravených komunistů   
9. 6. 2003 Stydím se za televizi Nova Jan  Čulík
9. 6. 2003 Víkendová média zauzlované ANO nerozvázala Josef  Trnka
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
9. 6. 2003 Český vstup do EU: Pozor na kocovinu, euroeufemisté! Josef  Brož
9. 6. 2003 Český sen o morálce Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Český sen trochu jinak Vlastimil  Čich
7. 6. 2003 Bushova kovbojská terminologie je "nesrozumitelná"   
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Poláci v Iráku Vojciech  Kość
6. 6. 2003 Tony Blair a zfalšované dokumenty o Iráku   
6. 6. 2003 Nebezpečný Národní bezpečnostní úřad Miroslav  Polreich
5. 6. 2003 Krok stranou Dominik  Lukeš