6. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 6. 2003

Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"

"British Helsinki Human Rights Group", soukromá organizace, registrovaná v Británii jako charitativní instituce, která má sídlo v Oxfordu, publikovala na svých stránkách v angličtině dlouhý text o nedávném policejním výslechu Jany Bobošíkové BHHRG BL. Obsahuje zajímavé, nedoložené a kontroverzní informace, například o tom, že skupina PPF, vlastník TV Nova prý vyjednává s vládou o odkupu nevymahatelných pohledávek, a je prý proto zranitelná vládnímu nátlaku ohledně TV Nova.

Tato organizace není součástí Helsinského procesu a není oficiálním britským výborem na obranu lidských práv. Jde o čistě soukromou skupinu několika osob konzervativního zaměření. Jedním z nich je absolvent Glasgow University, publicista John Laughland, autor knihy Znečištěný pramen -- nedemokratické počátky evropské ideje (Znečištěný pramen, 342 stran, překlad Miloš Calda, 399 Kč, vydal Prostor, Praha, 2001), knihy velmi často citované českou konzervativní pravicí.

Vydaný text obsahuje různé nepřesnosti. Mimo jiné ale rozvíjí zajímavou teorii, že prý jde zřejmě o plánovaný útok proti televizi Nova a o snahu zamezit euroskeptikům, aby mohli před vstupem do EU jasně vyjadřovat své názory... Či informace o uvažovaném odkupu špatně vymahatelných pohledávek státu finanční skupinou PPF. Článek se podrobněji zmiňuje o prohrané arbitráži Železný - Česká republika - podnik CME a cituje Vladimíra Železného, že prý Česká vláda "schválně nepředložila této mezinárodní arbitráži sedmdesát klíčových dokumentů". Železný podle článku tvrdí, že tyto dokumenty dokazují, že podniku CME byla vysílací licence pro TV Nova mnohokrát nabídnuta. Argumentuje, že "česká vláda možná schválně zorganizovala [v této arbitráži] svou vlastní porážku, aby získala záminku k tomu na něho zaútočit a zbavit ho funkce ředitele v televizi Nova".

Článek obsahuje další zajímavá a kontroverzní tvrzení, na něž se tato skupina - jak vidět - specializuje, ale které nijak nedokládá.

Text také podrobněji rozbírá sudetoněmeckou otázku, která se stala ústředním tématem při výslechu Jany Bobošíkové:

Vzhledem k tomu, že se ze sudetské otázky stal nástroj Hitlerovy agrese proti Československu a že je tedy součástí kořenů druhé světové války, je pochopitelné, že mnoho Čechů má nepříjemný pocit z toho, že současný rakouský, německý a evropský parlament tuto otázku v současnosti znovu otevřely. Zrušení Benešových dekretů by nutně vedlo k množství restitučních nároků či nároků na odškodnění. Česká situace je tedy do určité míry srovnatelná se situací Izraele, když čelí nárokům na "právo na návrat" pro Palestince, vyhnané ze svých domovů v roce 1948. Odškodnění potomkům tří milionů sudetských Němců by si český stát nemohl dovolit. Byla by to smrtelná rána jeho financím.

Avšak mnoho lidí v Evropské unii požaduje přesně toto. V dubnu 1999 požadoval Evropský parlament, aby Česká republika Benešovy dekrety zrušila, a dal nepřímo najevo, že by zrušení těchto dekretů mělo být podmínkou pro vstup ČR do EU. Rakouští politikové jako Jörg Haider usilovali v letech 2001 a 2002 o to, aby Rakousko vetovalo český vstup do EU, pokud nebudou Benešovy dekrety zrušeny. Šéf asociace sudetských Němců, Bernd Posselt, křesťanskodemokratický poslanec Evropského parlamentu, se vyjádřil, že jestliže bude ČR vpuštěna do EU s Benešovými dekrety, bude to, jako kdyby si někdo do počítače vpustil virus."

Text připomíná, že kotroverze ohledně Benešových dekretů byla aktuální ještě v roce 2002 a účastnil se jí nejen Jörg Haider, ale i rakouský prezident Thomas Klestil a bavorský premiér Edmund Stoiber.

Článek charakterizuje propuštění Vladimíra Železného z funkce generálního ředitele TV Nova dne 15.5. 2003 jako "další příklad zastrašování nezávislého média proevropskou vládou České republiky". Železný tvrdí, že byl propuštěn na přímý příkaz ministra vnitra Stanislava Grosse. Pokud by to bylo pravda, pokračuje text, potvrdilo by to, že se české úřady proviňují hrubým zasahováním do svobody sdělovacích prostředků v České republice:

Železný také potvrdil, že vláda požadovala, aby televize Nova zadarmo odvysílala před referendem o vstup do EU sérii proevropských televizních reklam. V obou případech bylo vyhrožováno, podle nových majitelů televize Nova, že tyto podmínky jsou nutné, má-li si udržet televize Nova svou vysílací licenci. Pan Železný byl známý, mimo jiné, svým týdenním debatním programem "Volejte řediteli", kam mohla telefonovat veřejnost a debatovat s ním ve vysílání." Pořad byl zrušen okamžitě poté, co Železný přestal být ředitelem firmy. V důsledku toho nyní v ČR existuje obrovská nerovnováha v českých médiích ve prospěch kampaně ANO před referendem o vstupu do EU".

Text pokračuje:

Železného bylo možno propustit, protože loni na podzim získala majoritní vlastnictví v televizi Nova skupina finančníků jménem PPF. BHHRG zjistila z jiných zdrojů, že tato skupina se v současnosti účastní delikátního vyjednávání s českou vládou ohledně velké a potenciálně lukrativní finanční transakce, jejíž součástí má být zakoupení špatných dluhů, které původně vláda koupila od prodělečných státních podniků během privatizačního procesu. Nyní, kdy privatizace končí, jde o jednu z posledních šancí, jak vydělat v ČR rychle a lehce peníze. To však, že PPF chce něco od české vlády, způsobilo, že přestala být odolná vůči vládním tlakům na nezávislou televizní stanici [Nova], což se prokázalo požadavkem, že Železný musí být propuštěn a že musejí být odvysílány reklamy ve prospěch EU."

Článek dále upozorňuje, že jako senátor za Znojemsko se tam Vladimír Železný intenzivně zajímá tamějším zemědělstvím, které je ve velmi dobrém stavu, ale je ohroženo dotovaným zemědělstvím z Evropské unie. ČR má dostat daleko menší zemědělské dotace než Rakousko a k vyrovnání dotací dojde až za osm let - mezitím bude současné prosperující zemědělství Znojemska "zlikvidováno".

Článek dále spekuluje, že policejní popotahování Jany Bobošíkové je možná součástí celkového útoku na televizi Nova, na tento "mocný nezávislý mediální hlas" a že výsledkem bude, že Nova bude navrácena Ronaldu Lauderovi. To by mělo pro vládu dvojí výhodu: ušetřila by obrovskou částku a získala by poslušnou televizní stanici, která by byla dílem amerického establishmentu a amerického ministerstva zahraničních věcí... CME prý zdaleka nebude vysílat tak nezávisle jak vysílal Vladimír Železný...

Předání licence podniku CME prý bude o to lehčí, že se Vladimíru Špidlovi podařilo nechat si zvolit novou RRTV. Nezvyklé prý bylo to, že hlasování v parlamentě bylo veřejné, aby mohl premiér Vladimír Špidla vidět, jak poslanci hlasovali.

Článek připomíná krizi v České televizi před dvěma lety, v níž hrál "klíčovou roli" právě Vladimír Špidla, kdy ve virtuální kampani byl vyhnán z funkce nově jmenovaný ředitel ČT Jiří Hodač. "Vlády a nevládní organizace po celém světě tehdy protestovaly, nyní jsou nezávislá média v České republice zastrašována a umlčována a mezinárodní lidskoprávní establishment nevydává ani hlásku protestu."

                 
Obsah vydání       6. 6. 2003
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
7. 6. 2003 Británie: Bulvární tisk musí zaplatit odškodné za porušení soukromí novinářky
7. 6. 2003 Bushova kovbojská terminologie je "nesrozumitelná"
6. 6. 2003 Úřad pro hospodářskou soutěž: v ČR neexistuje kartelová dohoda pro distribuci tisku
6. 6. 2003 Nebezpečný Národní bezpečnostní úřad Miroslav  Polreich
5. 6. 2003 Po vstupu do EU musejí výrazně stoupnout mzdy v ČR Karel  Mašita
7. 6. 2003 Procházka Kozí stezkou
6. 6. 2003 Šavuot
6. 6. 2003 Solidarita v európskej konkurencii Martin  Muránsky
5. 6. 2003 Evropská unie -- o čem se raději také nemluví Pavel  Houdek
5. 6. 2003 Proč neupozorňovat na to, že jsou komunisté kontroverzní strana? Jan  Čulík
6. 6. 2003 Tony Blair a zfalšované dokumenty o Iráku
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near
5. 6. 2003 Dokumenty k případu Bobošíková: "Trestní oznámení podávám proto, že už toho mám dost" Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Poláci v Iráku Vojciech  Kość
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku
6. 6. 2003 Šéfredaktor listu New York Times rezignoval kvůli plagiátorovi
5. 6. 2003 Guardian zrušil článek o Wolfowitzovi
5. 6. 2003 Irena Válová: "Chtějí mě zastrašit, protože hovořím o monopolizaci českého tisku" Jan  Čulík
4. 6. 2003 Irena Válová z Media Observatory vyslýchána, odmítla vypovídat Irena  Válová
2. 6. 2003 Jana Bobošíková: "V této společnosti začíná převládat atmosféra strachu" Jan  Čulík
4. 6. 2003 Případ Bobošíková: shrnutí pro Český rozhlas Jan  Čulík
4. 6. 2003 Jana Bobošíková potvrdila, že není pravda, že byla vyslýchána jako svědek
5. 6. 2003 Petr Uhl se domnívá, že o Bobošíkovou vůbec nejde Štěpán  Kotrba
4. 6. 2003 Konkurs na lektora češtiny pro Glasgow University
6. 6. 2003 Česká televize a Český sen
5. 6. 2003 Krok stranou Dominik  Lukeš
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech
5. 6. 2003 Francie: Zabiják tvrdí, že Baudis si u něj objednal vraždu transvestita Josef  Brož
5. 6. 2003 Historický místopis (sudeto)německých vzpomínek Eva  Hahnová, Hans Henning Hahn
5. 6. 2003 Česká Haendelova společnost připravuje operu Sosarme
5. 6. 2003 Kdež sú Boží bojovníci Jaroslav  Malý
5. 6. 2003 Výzva: "Slušní lidé" s komunisty nemluví
5. 6. 2003 Odmítáme výzvu "Slušní lidé s komunisty nemluví" Jindřich  Tichý
31. 5. 2003 Hospodaření OSBL za květen 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"   
5. 6. 2003 Irena Válová: "Chtějí mě zastrašit, protože hovořím o monopolizaci českého tisku" Jan  Čulík
5. 6. 2003 Dokumenty k případu Bobošíková: "Trestní oznámení podávám proto, že už toho mám dost" Štěpán  Kotrba
5. 6. 2003 More harassment of journalists in the Czech Republic   
5. 6. 2003 Petr Uhl se domnívá, že o Bobošíkovou vůbec nejde Štěpán  Kotrba
4. 6. 2003 Poznámky vyvolané případem Bobošíková Juraj  Pesko
4. 6. 2003 Případ Bobošíková: shrnutí pro Český rozhlas Jan  Čulík
4. 6. 2003 Tak ještě jednou pro ty, co chápou trochu pomaleji Jan  Čulík
4. 6. 2003 Irena Válová z Media Observatory vyslýchána, odmítla vypovídat Irena  Válová
3. 6. 2003 Začíná hon - Blažek zatroubil halali Štěpán  Kotrba
3. 6. 2003 "Morální spodina" v pořadu Sedmička   

Televize Nova RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"   
5. 6. 2003 Dokumenty k případu Bobošíková: "Trestní oznámení podávám proto, že už toho mám dost" Štěpán  Kotrba
5. 6. 2003 Petr Uhl se domnívá, že o Bobošíkovou vůbec nejde Štěpán  Kotrba
4. 6. 2003 Poznámky vyvolané případem Bobošíková Juraj  Pesko
4. 6. 2003 Případ Bobošíková: shrnutí pro Český rozhlas Jan  Čulík
3. 6. 2003 "Morální spodina" v pořadu Sedmička   
2. 6. 2003 Jana Bobošíková: "V této společnosti začíná převládat atmosféra strachu" Jan  Čulík
2. 6. 2003 Top Czech journalist harassed by police Jan  Čulík
1. 6. 2003 Drzost policie, která nezná mezí, podivné okolnosti a nebezpečný šašek Štěpán  Kotrba
17. 5. 2003 Fričovou do NOVY určitě chtít nebudou, je totiž profesionálka... Štěpán  Kotrba
28. 4. 2003 Svoboda dráždí Klause (a naopak) Josef  Trnka
22. 1. 2002 Jana Bobošíková se nechová nezávisle Zbyněk  Ptáček