16. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jessica Lynchová
16. 5. 2003

Znovu příběh Jessicy Lynchové - mýtus a realita

Vzpomínáte na historku o Jessice Lynchové, kterou "heroicky zachránili američtí vojáci odvážnou razií do nepřátelského saddámovského Iráku"? Jak jsme o tom v Britských listech referovali už 20. 4. 2003, ve skutečnosti to tak vůbec nebylo: Američané vytvořili o Lynchové propagandistický mýtus a la hollywoodský film. V době, kdy Američané Jessicu Lynchovou hrdinně "osvobodili", představitelé iráckého režimu už byli dávno pryč, lékaři se o ni dobře starali a dokonce se ji pokusili nechat odvézt na americké vojenské stanoviště, které však na iráckou sanitku, vezoucí Lynchovou, začalo střílet.
české shrnutí článku v deníku Times o tomto skandálu BL
Skutečný příběh Jessicy Lynchové BL

Televize BBC natočila dokumentární film v pravidelném pořadu Correspondent pod názvem War Spin (Válečná propaganda). Ten se bude vysílat v tuto neděli večer v 19.15. BBC pořadem zpochybňuje mýtickou verzi Pentagonu o údajném osvobození Jessicy Lynchové. V pořadu jsou interviewováni iráčtí lékaři z nemocnice, kde ležela Jessica, a ti svědčí o tom, že irácká armáda opustila nemocnici i město Nassiriya dávno předtím, než do města dorazil americký záchranný tím se svými "Black Hawks" a s videokamerami. Ve čtvrtek publikoval o tomto pořadu delší článek od jeho tvůrce, Johna Kampfnera, list Guardian.

War Spin - podrobnosti ZDE
Guardian ZDE

Záchrana Jessicy Lynchové se stala součástí historie jako jeden z nejúspěšnějších kousků zpravodajské propagandy ve sdělovacích prostředcích, píše Kampfner. Zázemí tohoto příběhu poskytuje pozoruhodné důkazy o tom, jak obrovský vliv mají producenti z Hollywoodu na mediální propagandisty v Pentagonu. Zpracování případu Lynchová se má stát vzorem, jak chce v budoucnosti Amerika mediálně prezentovat své příští války.

Podle Kampfnera americká mediální propaganda v tomto případě rozzuřila Brity, kteří se odmítli identifikovat s americkou mediální mašinerií.

Po "záchraně" Jessicy Lynchové dal Pentagon k dispozici sdělovacím prostředkům pětiminutový sestřih záznamu této vojenské "akce" a tvrdil, že Lynchová měla bodné a střelné rány, že ji na její nemocniční posteli fackovali a vyslýchali. Byla prý zachráněna pouze v důsledku akce odvážného iráckého právníka Mohammeda Odea al-Rehaiefa, který podle Pentagonu riskoval život, aby sdělil Američanům, kde je Jessica zadržována.

Al Rehaief je nyní ve Washingtonu a dostal tam předem honorář ve výši půl milionu dolarů za kníhu o záchraně Jessicy, kterou píše a která má vyjít v říjnu.

Jenže lékaři v nemocnici v Nassiriyi svědčí o něčem jiném. Tvrdí, že Jessice poskytli nejlepší dosažitelnou zdravotní péči. Dali jí jedinou specializovanou postel, kterou nemocnice měla, a starala se o ni jedna z pouhých dvou sester na celém patře. "Byla jsem jí jako matka a ona byla mou dcerou," svědčí Khalia Shinahová.

"Dali jsme jí tři lahve krve a dvě z nich poskytli sami lékaři, protože nemocnice tou dobou neměla žádnou zásobu krve," svědčil dr. Harith al-Houssona, který se o Jessicu v nemocnici staral. "Prohlédl jsem ji. Viděl jsem, že má zlomenou ruku, zlomené stehno a vyvrknutý kotník. Byla to zranění způsobená automobilovou nehodou. Nebyla postřelena, nebyla pobodána - oni chtějí celou věc zkreslit. Nevím, proč si myslí, že je v tom nějaký prospěch, když budou tvrdit, že byla zraněna střelnou zbraní."

Hassam Hamoud, číšník v místní restauraci, sdělil britskému televiznímu týmu, že byl svědkem toho, když přistál předvoj amerických jednotek přistály v městě. Ptaly se ho prostřednictvím tlumočníka: "Jsou tady fedajíni?" Odpověděl, že nejsou. Navzdory tomu provedli následujícího dne útok na město "nejlepší američtí vojáci".

Místní lidi nechápali, proč ten vojenský útok. Říkají, že Američané museli vědět, že nedojde k žádnému vojenskému odporu. Irácká armáda tam už nebyla, v nemocnici nebyli žádní vojáci. "Bylo to jako v hollywoodském filmu. Dělali z toho akční film." Svázali lékaře a jednoho pacienta.

Žádné tyto podrobnosti se nikdy nedostaly do žádného oficiálního amerického prohlášení o této akci. John Kampfner požádal mluvčího Pentagonu ve Washingtonu, Bryana Whitmana, aby zveřejnil nesestříhanou verzi videozáznamu akce na záchranu Jessicy Lynchové, aby se tak vyjasnily výše zmíněné nesrovnalosti. Whitman to odmítl učinit. Whitman také odmítl odpovědět na otázku, jakému iráckému odporu američtí vojáci při "záchraně" Jessicy Lynchové čelili. Odmítl také říci, jaká byla přesně zranění Lynchové.

Americký propagandistický přístup vedl k napětí s Brity. V centru americké armády v táboře Doha byl činitel úradu britského premiéra Simon Wren. Ten zuřil, že Američané odmítali v prvních dnech útoku na Irák poskytovat novinářům jakékoliv informace. Ke konci útoku na Irák napsal Wren pětistránkový dopis Alastairu Campbellovi, mocnému poradci Tonyho Blaira, že američtí vojáci, informující novináře, jsou nekompetentní. Charakterizoval americkou prezentaci o Lynchové jako trapnou.

Úřad britského premiéra se snažil přesvědčovat americkou vládu, aby nekrmili sdělovací prostředky hloupostmi, ale bezvýsledně. "Americká média nevyvíjela na Bílý dům žádný tlak, a tak mu [ty hlouposti] prošly," konstatuje Wren.

Pentagonská prezentace války byla silně ovlivněna filmem Black Hawk Down a producenty tzv. "reality TV". V roce 2001 navštívil producent filmu Black Hawk Down Jerry Bruckheimer Pentagon. Navrhl jim tam, že spolu s kolegou producentem Bertramem van Munsterem, který vytvořil "reality show" Cops (Policajti) natočí pro televizi seriál Profiles from the Front Line (Profily z fronty) o životě amerických vojáků v Afghánistánu. Měly to být "lidské příběhy", vyprávěné očima vojáků.

Projekt byl realizován. Byla to perfektní "reality TV", vyrobená s aktivní spolupráci Donalda Rumsfelda a odvysílaná v Americe těsně před útokem na Irák. Pentagonu se to líbilo. "Seriál poskytl velmi lidský pohled na úkoly, jimž čelíte v těchto velmi obtížných situacích." Stejný přístup k televizním reportážím byl použit pak pro útok proti Iráku.

Pentagon, uzavírá autor, nemá takové pochybnosti jako Britové o své mediální prezentaci. Je přesvědčen, že to, co fungovalo při prezentaci "mýtu" o Jessice Lynchové a jiných epizod útoku na Irák, bude fungovat dokonce ještě lépe v budoucnosti, uzavírá autor.

                 
Obsah vydání       16. 5. 2003
18. 5. 2003 Slovensko řeklo Evropské unii ANO
17. 5. 2003 Fričovou do NOVY určitě chtít nebudou, je totiž profesionálka... Štěpán  Kotrba
16. 5. 2003 Znovu příběh Jessicy Lynchové - mýtus a realita
16. 5. 2003 Tak pane Strawe, proč jsme šli do války?
17. 5. 2003 Americká éra zbožnění vlastního hlasu
16. 5. 2003 Independent: Antiamerikanismus je infantilní
16. 5. 2003 Plachý Plachý a krotká mediální veřejnoprávnost Štěpán  Kotrba
16. 5. 2003 Pozor na zmatení pojmů Jan  Čulík
17. 5. 2003 Dobří holubi se vracejí? Ej uchněm... Štěpán  Kotrba
16. 5. 2003 Teror z EU: Řidič, který jel rychlostí 250 km/h, byl odsouzen na pět měsíců nepodmíněně Jan  Čulík
15. 5. 2003 Peníze připadnou CME, ČR se nemůže odvolat
16. 5. 2003 Ke sporu CME proti ČR Jaroslav  Štemberk
15. 5. 2003 ČR prohrála s CME, odpovědnost nenese nikdo Karel  Mašita
16. 5. 2003 Memento 9
aneb o setrvalém stínu "duchovního otce"?
Miloš  Dokulil
16. 5. 2003 Varování rodičům: solte méně jídlo pro děti
16. 5. 2003 Obezita stojí americké zdravotnictví tolik jako nemoci způsobované kouřením
16. 5. 2003 Klonované simkarty a spam: MajaSoft potrestána Štěpán  Kotrba
16. 5. 2003 Neoimperializmus Ignacio  Ramonet
15. 5. 2003 Jazyky mizejí na světě rychleji než flóra a fauna
15. 5. 2003 V čom pramení europesimizmus? Radovan  Geist
15. 5. 2003 Mají právo váleční novináři být neobjektivní? Jan  Čulík, Milan  Krčmář
15. 5. 2003 Ak vylúčiť, tak koho? Pavol  Fabian
15. 5. 2003 Hokejové Česko-Slovensko Petr  Schnur
15. 5. 2003 Také uživatele mobilních telefonů ohrožuje přesměrování na linky se zvýšenou tarifikací Radek  Mokrý
19. 5. 2003 Rovnou daňou k väčšej nerovnosti Martin  Muránsky
16. 5. 2003 Návrat ideológií Jean-Paul  Fitoussy
16. 5. 2003 Francois Voltaire - mysliteľ a bojovník za ľudské práva Ladislav  Hubenák
5. 2. 2003 Pošta redakci
2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2003 Tak pane Strawe, proč jsme šli do války?   
16. 5. 2003 Znovu příběh Jessicy Lynchové - mýtus a realita   
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
15. 5. 2003 "Vinu za irácké masakry nesou i západní politikové"   
14. 5. 2003 Humanitární organizace kritizují USA, že dovolily iráckým civilistům soukromě kopat v masovém hrobě   
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
10. 5. 2003 USA a Británie budou ovládat iráckou ropu   
9. 5. 2003 Dvojí Donald Rumsfeld   
8. 5. 2003 Búrlivé osudy starovekého Blízkeho východu Peter  Greguš
8. 5. 2003 Víťazstvo zbraní, prehra propagandy Leopold  Moravčík
7. 5. 2003 Globalizace není nová Immanuel  Wallerstein
7. 5. 2003 Američané jednají v Iráku "groteskně"   
7. 5. 2003 Irácký ministr informací Al-Sahháf nabízí, že se vzdá Američanům, a ti ho odmítají