28. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 4. 2003

Svoboda dráždí Klause (a naopak)

Kdyby prezident a ministr zahraničních věci tolik nelpěli na svých názorech a potřebě sdělovat je v nevhodnou dobu, nebo nevhodnou formou, nebylo by v sobotu a neděli málem o čem diskutovat. Jako "nosné" téma by zůstaly jen sněmovní byty v Nerudově ulici a premiér jako universální fackovací panák. Ten si už vysloužil takovou pověst, že je kritizován za všechno co řekne, i když to třeba má hlavu a patu. Vystoupení v Kotli bylo nejnovější příležitostí k uštěpačným poznámkám na jeho adresu, zejména v Sedmičce.

Za prototyp "všestranně solidního" politika může být naopak označen jeden z účastníků tohoto pořadu, Přemysl Sobotka z ODS. Ten, jakoby ani do této strany nepatřil. Hovoří málo, formuluje stručně, neagresivně. Nikoho nedenuncuje ani neirituje. Sdělení sice nikterak objevná, ale věcná, srozumitelná. Sobotkův diskusní partner, Cyril Svoboda s KDU-ČSL naproti tomu mluví rád, hodně a ke všemu. Když ale udělá pomyslnou tečku, málokterý divák skutečně ví, co vlastně chtěl říci. Například sdělení o společném sdílení suverenity (jejího výkonu) s ostatními státy EU a možnosti ze společenství vystoupit, má pro většinu diváků stejný obsah jako prohlášení o vzdání se její části.

Bydlení poslanců poblíž jejich pracoviště může být pro mnohé vděčné téma, proto se asi stalo předmětem besedování ve všech studiích. V rámci útoku na nízké pudy veřejnosti (ubytování zdarma, konspirační přístup atp.) však nikde nebyla reflektována jedna okolnost, svědčící rovněž o mimořádném pocitu poslanecké nadřazenosti. Ti z nich, kdož pro toto řešení plédují, či je dokonce obhajují z důvodu racionality - tedy zkrácení vzdálenosti bydliště od místa výkonu zaměstnání, nezřídka rádi poučují ostatní občany o nutnosti změny myšlení při migraci za prací. Velikášství jde tak daleko, že dokonce i poslanci, kteří jsou za státní peníze již ubytováni třeba na Vinohradech, chtějí z výše uvedeného "logického" důvodu znovu změnit svoje pražské sídlo a přiblížit se tak Poslanecké sněmovně. Dosavadního domova se ovšem přitom nikdo z nich nevzdává.

Šly zvěsti o tom, že Jana Bobošíková se nenechala zlákat nabídkou na prestižní práci v blízkosti prezidenta. Kdo ví, co na tom je. V Sedmičce se ale určitě více realizuje k potěše své i svého šéfa. Novácký styl a politiku této televize naplňuje dobře, přičemž jí nelze upřít i poctivou přípravu za tímto účelem. Nepřehlédnutelné je současné stupňování vzájemných ataků mezi Českou televizí a Novou. V neděli jsme tak měli i v Sedmičce opět příležitost připomenout si, že ministr kultury podporuje zvýšení koncesionářského poplatku. Když však Svoboda upozornil, že tyto poplatky nestojí státní rozpočet ani korunu a přesunul pozornost na hrozící důsledky stockholmské arbitráže, nebyl o jeho názor zájem.

Jakub Železný rozhodně neřídí diskuse tak, aby vyvolal a následně usměrňoval hádku pavlačového charakteru . Ponechává politikům poměrně velký prostor pro jejich vyjádření i osobní výraz. Má to ovšem i stinné stránky. Když se třeba sejde občanská demokratka Eva Dundáčková s lidovcem Janem Kasalem, ani Vladimíra Dvořáková Šponu nezachrání. Je to prostě příležitost k tomu, abychom si hodili po obědě šlofíčka. Navíc usínáme s dobrým pocitem, že přezdívka Hujer, kterou jsme ministrovi zahraničí a politikům jeho typu kdysi v nadsázce přisoudili, se ujala i mimo stránky Britských listů.

Primácká Partie má smůlu, že je až třetí na řadě, v poslední době pak i na moderátory, a tím celkové ovzduší ve studiu. Zdá se, že členy mikropublika si zvou podle svého vkusu právě alternující moderátoři. Jeden z nich, pan doktor Douda, "perlil" v neděli tak vynalézavě, že cokoli řekl, vzápětí nechtěl raději dále rozvíjet. Jestliže se svými vstupy pokoušel fušovat bavičům do řemesla , moc se mu to nepovedlo, i Petr Novotný je vedle něho hvězdou mimořádného formátu.

Moderátor Jiří Podzimek může být dlouhodobě příkladem pro Štěpánku Duchkovou, v poslední době však z vnitřní kázně hodně slevil. Opakované výtky k čistotě vyjadřování (jazyka), byť věcně správné, působily spíše samolibě než dobrosrdečně, navíc je těžké akceptovat opravy Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) v tom, co chtěl vlastně říci. Výrazy pseudosociální a asociální mají samozřejmě odlišný význam, jak ale mohl Podzimek vědět, co chtěl Kalousek říci, když to možná nevěděl ani on sám.

Nasvědčuje tomu fakt, že si lidovecký poslanec nechal tyhle "redakční úpravy" bez protestů líbit. To Václav Exner (KSČM) nikoli - vzdoroval. Nicméně nebyl opravován v časech, pádech a významech pojmů, nýbrž ideologicky. Odhlédneme-li od jisté nepatřičnosti takových snah ze strany těch, kteří mají klást otázky, tak smutnější je situace, kdy entuziasmus nahrazuje erudici. Exner tak získával body naprosto zbytečně.

                 
Obsah vydání       28. 4. 2003
27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů
28. 4. 2003 CVVM: Čeští občané se stále drtivou většinou stavějí proti útoku na Irák
27. 4. 2003 Knihovny a jejich lidé? Zbytkový resort státu? Ivo V. Fencl
28. 4. 2003 Česká televize loudí promlčené poplatky Radek  Mokrý
28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
28. 4. 2003 Česká republika: proč to nejde Jan  Čulík
27. 4. 2003 Tony Blair stál skutečně těsně u konce své kariéry
28. 4. 2003 Saddám vyjednával s organizací al Kajda
28. 4. 2003 Británie: ředitelé nebudou dostávat prémie za to, že přivedli svou firmu k bankrotu Jan  Čulík
28. 4. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
Elifas Levi, Faustův dům a seznamy agentů StB
Hugo  Schreiber
28. 4. 2003 Svoboda dráždí Klause (a naopak) Josef  Trnka
5. 2. 2003 Pošta redakci
12. 4. 2003 Hospodaření OSBL za březen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2003 Svoboda dráždí Klause (a naopak) Josef  Trnka
13. 3. 2003 ČR - bezprávní stát? John  Bok, Stanislava Adoltová
26. 2. 2003 ÚOHS: Tvrdý nátlak paní Válové z Media Observatory by byl bojkotem práva   
24. 2. 2003 Ani Husajnovu diktaturu, ani americký protektorát, ale svobodnou společnost! Ondřej  Slačálek
11. 2. 2003 Media Observatory varuje před monopolizací českého tisku   
11. 2. 2003 Bitva o americkou demokracii Mojmír  Babáček
11. 2. 2003 Vltava-Labe-Press bylo před volbami vázáno smlouvami vůči politikům? Štěpán  Kotrba
30. 1. 2003 ČR opět používá zákon, který je totalitním přežitkem Jan  Čulík
11. 1. 2003 Sobota podvečer: přímá akce proti pochodu "hnědé špíny" Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
6. 12. 2002 Levicové bědování - ale s novými informacemi a s noblesou Jan  Čulík
28. 11. 2002 Plnění úkolů projektu, který předložil Jiří Balvín do "výběrového řízení na generálního ředitele České televize v  2001" Jana  Dědečková
19. 11. 2002 Kult Holubové Aničky očima "nezatížené" generace Michal  Jurza
19. 11. 2002 Případ Šafránková: Zrušte trestní stíhání za pomluvu Jan  Čulík

Televize Nova RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2003 Svoboda dráždí Klause (a naopak) Josef  Trnka
22. 1. 2002 Jana Bobošíková se nechová nezávisle Zbyněk  Ptáček