8. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bombardování rezidenční čtvrti Bagdádu Mansúr
8. 4. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ


Bombardování rezidenční čtvrti Bagdádu Mansúr
www.kerkuk-kurdistan.com

IRÁK - USA: Američané postrádají už dva dny dva piloty nejmodernější stíhačky , jejich ztrátu oznámili až v úterý a dovolávají se ženevských konvencí
V Iráku jsou pohřešováni dva američtí piloti, jejichž stroj F-15 se v neděli zřítil nad iráckým územím. . "Koalice očekává, že irácké síly a iráčtí občané budou respektovat ženevské konvence o zacházení s válečnými zajatci," uvádí se v prohlášení. Jde již o druhý vojenský letoun, jehož ztrátu USA v úterý oznámily. Nad Bagdádem byl v úterý sestřelen protitankový letoun A-10 Thunderbolt.
OSN - New York: Kavan jako vyjednavač OSN
Předseda VS OSN Jan Kavan se má setkat ve čtvrtek s americkým velvyslancem při OSN Johnem Negropontem. Podle neoficiálních informací budou probírat žádost arabských států o projednání situace v Iráku na nynějším VS OSN a také zřejmě roli OSN v poválečné správě této země.
OSN - New York: Irák jen jako zvláštní bod jednání VS OSN
"V úterý pozdě odpoledne jsme obdrželi žádost arabské regionální skupiny o zařazení Iráku jako zvláštního bodu programu Valného shromáždění OSN," sdělila kancelář českého předsednictví VS OSN s tím, že žádost předložil v dopise jménem arabské regionální skupiny velvyslanec Jemenu. Žádost má podporu Organizace islámské konference.
USA - WASHINGTON: Přítomnost chemických nebo biologických zbraní v Iráku zatím nebyla zjištěna s jistotou
V současností se provádějí testy, které mají určit povahu některých podezřelých látek, objevených v oblasti, sdělil dnes představitel amerického ministerstva obrany generál Stanley McChrystal.
"Pokud jde o možné nálezy chemických nebo biologických zbraní, víme, že předběžné testy byly pozitivní, nicméně některé nebyly. Některé byly pozitivní, některé negativní, to vím," prohlásil generál McChrystal na tiskové konferenci na ministerstvu obrany.
Mezinárodní federace novinářů odsoudila americký útok na bagdádský hotel Palestina jako pravděpodobný válečný zločin
Federace také obvinila irácký režim, že využívá novinářů a jiných civilistů jako "lidských štítů" a požadovala, aby byly obě strany ve válce potrestány podle mezinárodního práva. "Bombardovánbí hotelů, kde jsou ubytováni novináři, a zaměřování se na arabská média jsou obzvláště šokující události ve válce, které se vede jménem demokracie," konstatoval generální tajemník federace Aidan White.
IRÁK - TV ABU DHABI: Odříznuti od světa
Reportéři televize Abu Dhabi se ocitli "pod tlakem situace". Ve večerním vysílání sdělila televize Abu Dhabi, že 25 novinářů a techniků televize Abu Dhabi a katarské satelitní televize Al-Jazeera je obklíčeno v kancelářích televize Abu Dhabi v Bagdádu, venku jsou tanky a od ranního útoku nemohli opustit místo, shromáždili se v suterénu. "Irácká televize byla vyřazena z provozu, protože vysílala zprávy o amerických obětech a o zničené těžké technice", zaznělo ve vysílání.
Zpravodaj Masaud Ben Al-Rabia byl jediný mimo kancelář, když ráno došlo k útoku na jeho pracoviště. Vysílá nyní přes satelitní mobilní telefon.
Reportér Shaker Ahmed apeloval o pomoc ve vysílání s tím, že jsou obklíčeni ve vojenské oblasti, kde nejsou žádní civilisté, s výjimkou štábu z TV Abu Dhabi a několika lidí z Al-Jazeery.
Hamed apeloval na Mezinárodní červený kříž, "aby rychle zasáhl a dostal nás z této zóny, kde střely a dělostřelecké granáty explodují neuvěřitelným způsobem." Reportér také apeloval o pomoc na Mezinárodní organizaci novinářů, Reportéry bez hranic a Svaz arabských novinářů, aby se je pokusili zachránit.
Dr. Maruan Bšára, politický analytik, řekl ve vysílání: "Od začátku války se americké vedení snaží odříznout Irák od světa. V první řadě byly zničené spoje a televizní vysílání a teď přišli na řadu reportéři. Kamera škodí agresorům, ukazuje v živém vysílání spáchané masakry, a tím hraje rozhodující roli na světové veřejné mínění. Ve válce v roce 1991 byl bombardovaný kryt s civilisty. Dnešní válka se neodehrává na válečném poli, ale ve městech a proti civilistům."
Kanceláře Abu Dhabi TV jsou na silnici nedaleko nábřeží řeky Tigris, nedaleko od Republikánského paláce, kde v úterý zuřily ostré boje mezi americkými a iráckými jednotkami.
IRÁK - TV ABU DHABI: Celkem deset obětí útoku na hotel s novináři
Představitel CPJ - Výboru pro ochranu novinářů z USA ve vysílání řekl: "Jsem velmi znepokojen, že novináři byli terčem útoků. Reportéři jsou civilisté a nesmí se stát cílem likvidace. Budu vyžadovat vysvětlení od americké vlády." Výbor se sídlem v New Yorku zaslal protestní dopis americkému ministru obrany Rumsfeldovi. "USA sice vyjadřují lítost nad ztrátami životů při těchto útocích a tvrdí, že novináři nebyli jejich cílem. Dávají však najevo, že nenesou odpovědnost za ochranu novinářů operujících nezávisle v Iráku," uvádí se v dopise Donaldu Rumsfeldovi. Novináři z hotelu Palestina odmítli americké tvrzení, že z něho bylo stříleno. Byli v té době na střeše hotelu a žádná střelba nikde nebyla slyšet. Večer byl vysílán záběr po náletu, k dvěma zabitým reportérům přibyl třetí, který zemřel na následky zranění. Někteří zranění byli odnášeni v dekách do aut k odvozu do nemocnice. Zraněných bylo celkem sedm.
BRITÁNIE - Belfast: Je Sýrie další na řadě?
Jedním z hlavních témat rozhovorů mezi Blairem a Bushem v Belfastu byla Sýrie, další cíl Pentagonu pro "změnu režimu", napsal britský list Daily Telegraph. Pentagon podezřívá Sýrii, že dovolila Saddámu Husajnovi, aby do Sýrie odvezl své zbraně hromadného ničení.
IRÁK: Americké jednotky zlikvidovaly s pomocí Íránu islámskou organizaci na severu Iráku
Při likvidaci protisaddamovské extremistické organizace Ansar Islam, která "prý" měla vazbu na organizaci al Qaeda, pomohli Američanům kurdští spojenci, ale také Írán, který islamistům odřízl jedinou možnost úniku, do Íránu.
AFGHÁNISTÁN / AP: Osama bin Laden se "ozývá"
Nová nahrávka údajně od Osamy bin Ladena prý požaduje, aby muslimové páchali sebevražedné atentáty a povstali proti arabským vládám, které podporují útok proti Iráku. Věřící mají zaútočit na vlády Pákistánu, Afghánistánu, Bahrainu, Kuvajtu a Saúdské Arábie. Na rozdíl od předchozích bin Ladenových nahrávek je tato monotematická a naléhá na to, aby muslimové páchali sebevražedné atentáty. Nahrávku získala tisková kancelář AP od jednoho Alžířana, který ji přinesl z Afghánistánu, kde prý byla natočena. "Spojené státy zaútočily na Irák a brzo zaútočí i na Írán, Saúdskou Arábii, Egypt a Súdán," praví se v nahrávce. "Útoky v Saúdské Arábii a v Egyptě budou proti tamějším islámským hnutím."
TV ABU DHABI /Bagdád: Večer bombardovány obytné čtvrti Bagdádu
Reportér tato místa navštívil. V záběru byly zničené domy, zničená auta, hořící byty, jiné domy mají proražené zdi a místnosti se zařízením jsou odkryté přímo do ulice. Lidé stáli se zoufalou bezmocností mezi troskami. Reportérovi říkali: "Sám vidíš, co nám dělají... Říkají, že nás přišli osvobodit, co máme místo toho?... Stále nás zabíjejí a ničí nám úplně všechno... Vedou válku proti nám! Kde je svět?"
USA: Tři jeptišky shledány vinnými z protiválečného protestu
Tři americké jeptišky, které v říjnu 2002 na protest proti připravované válce v Iráku potřísnily vlastní krví raketové silo ve státě Colorado, byly v úterý federálním soudem v Denveru odsouzeny za ohrožení národní bezpečnosti a ničení feerálního majetku ve výši 1000 USD. Jeptiškám hrozí až 30 let vězení.
IRÁK - Bagdád: Americké jednotky se snaží v bojích rozšířit svůj vliv mimo oblast kolem hlavního paláce Saddáma Husajna
Stovky obyvatel se snaží prchnout z iráckého hlavního města, avšak rozhlas BBC poukázal na to, že většina obyvatel Bagdádu nemá prostředky, jak z města uniknout.
IRÁK - Basra: Britští vojáci v Basře musí nejprve "zajistit město" než budou schopni začít zabraňovat rabování.
Novým šéfem městské správy v Basře bude "šejk", oznámila v úterý britská armáda. "Tato osoba se na nás obrátila, setkali jsme se s ní v pondělí a zjistili jsme, že je důvěryhodná a má v místní oblasti autoritu, zejména u kmenových šéfů," konstatoval britský plukovník Chris Vernon.
KATAR: Z bombardování víc škody, než užitku
Ústřední americké velitelství v Kataru v úterý konstatovalo, že bomby shozené na údajný "úkryt" Saddáma Husseina v obytné čtvrti Mansúr zlikvidovaly tři budovy a vytvořily dvacet metrů hluboký kráter. Iráčtí záchranáři konstatovali, že bylo usmrceno až 14 civilistů, včetně jednoho dítěte. Kde je Saddám, nikdo neví. O operaci rozhodlo armádní velení do 12 minut od obdržení zpravodajské informace výzvědnou službou CIA.
IRÁK - Bagdád: Nemocnicím docházejí zásoby
Potýkají se i s obrovským množstvím raněných a mrtvých, konstatují humanitární organizace.
IRÁK - Bagdád: Americké jednotky dál útočily v Bagdádu
Invazní armáda dál systematicky bombardovala vládní budovy v Bagdádu, včetně ministerstva informací a ministerstva plánování. Během útoků nevysílaly irácký rozhlas a televize. Během dne vyslala irácká armáda autobusy a tanky plné vojáků přes řeku Tigris ve snaze vytlačit americké jednotky ze strategické křižovatky na západní straně Bagdádu. Podle amerických velitelů se tohoto protiútoku účastnilo asi 500 iráckých bojovníků, skládali se z příslušníků Republikánské gardy, fedajínů a loajálních členů strany Baa'th, mnozí z nich byli v civilu. Asi 50 Iráčanů bylo usmrceno, dva američtí vojáci byli raněni. Americké jednotky pak užily útočných letadel A-10 Warthog a dělostřelectva a znovu obsadily křižovatku.
IRÁK - Bagdád - hotel Palestina: Při střelbě tanku na kancelář Reuters bylo původně zraněno pět žurnalistů, z nich čtyři pracovali pro Reuters. Podle posledních informací dva z nich po převozu do nemocnice zemřeli.
RUSKO - Kreml / ITAR-TASS : Putin, Schröder, Chirac a Annan o víkendu v Petrohradu
O Iráku budou v pátek a v sobotu v Petrohradu hovořit ruský prezident Vladimir Putin, francouzský prezident Jacques Chirac, německý spolkový kancléř Gerhard Schröder a generální tajemník OSN Kofi Annan. Schůzka se koná na pozvání Putina.
RUSKO - velvyslanec USA v Moskvě: Útok na diplomatickou kolonu zavinil podle USA velvyslanec Ruska
Velvyslanec USA v Moskvě Alexander Vershbow dnes odmítl obvinění, podle něhož američtí vojáci v neděli záměrně ostřelovali kolonu ruských diplomatů a novinářů, kteří opouštěli Bagdád. Vyzval ruskou stranu, aby se zdržela obvinění, než bude záležitost vyšetřena. Podle Vershbowa se ruská kolona vydala jiným směrem, než který byl původně oznámen americké straně. ... Deset ruských diplomatů dnes odpoledne odletělo z Damašku. ... Velvyslanec Titorenko z Damašku neodletěl a vrátil se opět na irácké území. Chce prý osobně dohlédnout na evakuaci zraněného řidiče a diplomata, který tam s ním zůstal.
Podrobné zpravodajství z Moskvy od Alexandry Malachovské ČTK
IRÁK - Bagdád: Podle armády USA v oblasti Bagdádu zůstává nezničených již jen 19 z původně 800 iráckých tanků.
IRÁK - Bagdád - hotel Palestina: Nikdo nestřílel!
Novináři, kteří byli v době útoku amerického tanku na střeše hotelu Palestina, svědčí o tom, že na zvukových záznamech a na videozáznamech, pořízených před americkým útokem, nejsou žádné stopy po jakékoliv předchozí střelbě, která by vycházela z tohoto hotelu.
IRÁK - BBC: Irák ještě nepadl celý do rukou invazních vojsk
Zpravodaj BBC v Bagdádu konstatoval v podvečerním vysílání britského rozhlasu, že ještě existují velké části pětimilionového iráckého hlavního města, které zůstávají plně pod kontrolou irácké armády, i když tato armáda jedná v současnosti zřejmě dosti nekoordinovaně.
KATAR - Americký vojenský mluvčí: Bagdád je velmi nebezpečné místo ...
Mluvčí americké armády v Kataru konstatoval v reakci na zabití tří novinářů americkou palbou, že Bagdád je velmi nebezpečné místo a že novináři byli varováni; armáda se na ně úmyslně nezaměřuje, avšak nebezpečí nelze vyloučit. Opakoval, že na media centrum v hotelu Palestina stříleli Američané proto, že se prý z něho údajně ozvala irácká střelba.
IRÁK - AL-JAZEERA - Bagdád: Útok na novináře nebyl náhodný!
Zpravodaj stanice v Bagdádu Mážid Abdel Hádý ostře kritizoval americkou výmluvu o útoku na stanice al-Jazeera a Abu Dhabi jako náhodný zásah. Proti oběma stanicím byla nejdříve zahájena dělostřelecká palba a potom následoval nálet. Obě pracoviště těchto stanic jsou v blízkosti hustě osídlené čtvrtia v okolí není žádný jiný cíl pro útok, nejsou "v blízkosti" ministerstva informací, jak americké vojenské vedení tvrdilo. Pod palbou byl i hotel Palestina, v kterém jsou zahraniční reportéři, zemřeli dva z nich. Je z toho naprosto jasné, že cílem je zastrašení či přímo fyzická likvidace žurnalistů, přitom ti nejsou do konfliktu zainteresování, plní pouze svou povinnost informovat. Jejich záběry přebírají i americké stanice. Dnešní den je počítán jako "černý den" pro novináře. Američtí činitelé z těchto náletů drze obvinili Irák, že není schopen zajistit bezpečnost reportérů!

Poznámka zpravodaje BL z oblasti: Izrael se choval vůči novinářům v okupovaných územích naprosto stejným způsobem. Podobnost není čistě náhodná, i izraelská armáda do zahraničních novinářů střílela. Později jim Izrael zakázal přístup na okupovaná území a bezostyšně omlouval tento zákaz, že "zpravodaje nechce vystavit nebezpečí". Ve skutečnosti neměli být svědky vyhlazovací války proti Palestincům a neměli informovat světovou veřejnost o skutečnostech z místa konfiliktu. V obou případech je oním smrtelným a nesmiřitelným "nepřítelem" právo na svobodné informace, v obou případech - americkém i izraelském - je účelem utajovat před veřejností vyvražďování civilního obyvatelstva.

Zpravodaj televize Al Jazeera se zeptal Američanů na tiskové konferenci v Kataru, zda útočí na novináře nyní proto, že si přejí, aby jejich krvavé dobývání Bagdádu bylo nyní bez očitých svědků. Jeho výrok odvysílal v úterý v podvečer rozhlas BBC.
ČESKO - SENÁT - Pithart: Stojíme na straně obětí
Česká vojenská nemocnice by v jižní části Iráku měla podle Pitharta sloužit výhradně pro potřeby civilního obyvatelstva. "Polní nemocnice je vedle chemiků to nejlepší, co naše armáda má, " řekl předseda Senátu Petr Pithart. "Je to citlivá věc, stále se přetřásá otázka, na čí straně stojíme. Pokud jde o chemiky a o tuto nemocnici, v každém případě stojíme na straně obětí," konstatoval.
BRITÁNIE - Hillsborough Castle : Bush blíže nedefinoval "životně důležitou" roli OSN pro Irák
Blairovi a Bushovi se už při třetí schůzce za poslední tři týdny nepodařilo blíže definovat roli OSN v znovuvýstavbě Iráku. Na úterní tiskové konferenci na Hillsborough Castle v Severním Irsku byli oba politikové opakovaně dotazováni na to, co bude znamenat "životně důležitá" role pro OSN. Bush ji definoval jako "potraviny, léky, pomoc, příspěvky" a "pomoc prozatímní vládě, aby se postavila na nohy, než vznikne skutečná vláda". Během pětadvacetiminutové tiskové konference byli oba muži ochotni odpovědět jen na čtyři otázky a George Bush konstatoval: "Když říkáme životně důležitá role pro OSN, míníme tím životně důležitou roli pro OSN. Zjevně v Evropě existuje určitá skepse nad tím, zda myslím vážně, co říkám. Saddám Husajn nyní ví, že myslím vážně, co říkám."
Co se týče zbraní hromadného ničení, Tony Blair řekl: "My víme, že je režim má, a až se rozpadne, budeme k nim dovedeni."
Navzdory opakovaným požadavkům novinářů, aby oba politikové vyjasnili, co znamení "klíčová role pro OSN", definováno to nebylo. Bush řekl, že neví, zda dnešní bombardovací útok na dům na předměstí Bagdádu usmrtil Saddáma Husajna, ale dodal, že Husajn už "nedrží Irák za krk" tak pevně. Dodal: "Neřeknu vám, jestli už mu z toho krku povolilo všech deset prstů, ale jeden po druhém se uvolňují."
RAKOUSKO - Vídeň: Kavan nevěří, že se podaří uskutečnit mimořádné Valné shromáždění OSN
Předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan považuje za málo pravděpodobné, že se v krátké době podaří splnit podmínky pro svolání zvláštního zasedání Valného shromáždění v New Yorku. Snahu o mimořádné jednání VS dnes vyjádřily arabské země, které chtějí schválit rezoluci o příměří v Iráku. "Do této doby není známo, že by nějaký členský stát o takové shromáždění požádal," pokračoval Kavan. Sám předpokládá, že takový návrh se objeví až v době, kdy si iniciátoři vyjednají nadpoloviční podporu pro jeho schválení.
KUVAJT - velvyslankyně ČR: Rychle, hlavně rychle
Vojenská polní nemocnice, kterou chce do jižního Iráku vyslat Česká republika, by měla jet přímo do Iráku a ne se zdržovat tranzitem přes Kuvajt. Chce se o to podle ČTK zasadit velvyslankyně Jana Hybášková. Podle ní je naléhavě třeba obnovit základní infrastrukturu, tedy zkolabované dodávky vody, elektřiny, potravin a zdravotnické péče. Čekat, že se toho ujmou mírové síly OSN, je podle ní časově nereálné. Váhavost zde podle ní není na místě, protože bez obnovy nejzákladnějších principů bezpečnosti nelze do Iráku posílat nechráněné humanitární konvoje.
IRÁK - Bagdád: Americký útok na hotel Palestina usmrtil kameramana Reuters a jednoho španělského kameramana
Byl to pětatřicetiletý Taras Procjuk, Ukrajinec, žijící ve Varšavě, který pracoval pro Reuters od roku 1993 a natáčel reportáže z války v Bosně, v Čečensku, v Afghánistánu a v Kosovu. Usmrcen byl také španělský kameraman. Samia Nakhoul, libanonský šéf byra Reuters pro Perský záliv a irácký fotograf Faleh Kheiber utrpěli zranění na tváři a na hlavě a otřes mozku a byli ošetřeni v nemocnici, Koordinátor satelitního vysílání Paul Pasquale z Británie byl odvezen do nemocnice s poraněními nohy, ale je mimo nebezpečí smrti.
Americký generál Buford Blount uvedl, že tank zaútočil na hotel s novináři poté, co se odtamtud "ozvala střelba z malých zbraní a byly odtud vypáleny granáty".
Reportér televize BBC Rageh Omar uvedl v živém vstupu do zpravodajství na BBC News 24 v 16.30, že však "mnoho reportérů bylo na střeše a žádný z nich žádnou střelbu z hotelu Palestina neviděl ani neslyšel". Reportér uvedl, že útok amerického tanku byl zaměřen na místnosti tiskové kanceláře Reuters.
Podle reportéra BBC si občané Bagdádu přejí jediné: aby už to skončilo.
IRÁK - Al JAZEERA / Bagdád - PODROBNOSTI:
Nálet na televizní stanici Al- Jazeera byl ÚMYSLNÝ
Dnes ráno bylo pracoviště této stanice vystaveno úmyslnému náletu z velmi nízko letícího letadla. Cílem bylo zasažení generátoru na výrobu elektřiny.

Zpravodaj Tejsír Alúni oznámil: "Při tomto náletu padl náš kolega Táreq Ajúb, další kolega byl zraněn do krku. Naše kancelář se nalézá v obytné čtvrti. V Bagdádu v tu dobu pokračoval intenzivní nálet a celý tým byl ve velmi nebezpečné situaci, kolem se rozhléhal křík žen a dětí. Táreq Ajúb byl velmi vyjímečný novinář, jedním z nejlepších."

Ve vysílání hovořil i jeho kolega Jásir Al Zaatara: "Novináři pracují v nebezpečných místech a vystavují svůj život nebezpečí."

Dále mluvil další zpravodaj stanice Al Jazeera Jásir Al Halála :"Znal jsem ho 10 let, byl to statečný člověk (při vysílání začal plakat). Byl to velmi morální novinář, neměl obvyklé nedostatky žurnalistů, jako je sobectví, věnoval se svému poslání celou duší. Američané ustavičně lžou o osvobozování a přitom všude zabíjejí lidi. Zrovna tak při válce v Afganistánu byla bombardována stanice Al-Jazeery v Kábulu. Ti, co páchají tyto zločiny, nás neodstraší. Ať se děje co se děje, budeme dál přinášet naše zpravodajství, je to naše poslání a nezklameme důvěru lidí. Budeme informovat o skutečných cílech USA, i když cena za to bude vysoká. USA proklamují humánnost a lidská práva a přitom útočí na profesionální zpravodajskou stanici, s úmyslem jejího zničení."
IRÁK - TV ABU DHABI /Bagdád :
Bombardování televize ABU DHABI v LIVE přenosu pro celou Ameriku
Za hodinu po útoku na stanici Al-Jazeera byl proveden nálet i na stanici Abu Dhabi. Většina amerických televizí právě vysílala přenos vysílání této stanice, když došlo k jejímu přímému zásahu a výbuch byl tak byl živým vysíláním pro Američany.
IRÁK - Bagdád: Američané útočí na irácká postavení
Američané, kteří se opevnili v západním Bagdádu, se v úterý snaží proniknout skrze irácká postavení, která hlídají cestu do východní části města. Dva americké tanky Abrams dojely v 9. 30 místního času (v 7.30 středoevropského času) doprostřed mostu Jumhuria, na hlavní bagdádské silnici, vypálily několik střel a vrátily se do postavení na západním konci mostu. O dvě hodiny později přejel osamocený americký tank řeku Tigris do východní části Bagdádu. Američané také útočí na ty částí západního Bagdádu, které dosud neovládají. Podle odhadů se americké jednotku od úterního úsvitu přesunuly asi o 4 km do centra Bagdádu.
IRÁK - Bagdád: Američané zaútočili na obytnou čtvrť, kde se prý "skrýval Saddám Husajn".
Americké ústřední velení v Kataru informovalo v úterý, že v pondělí bombardovalo luxusní obytnou čtvrť v Bagdádu, protože obdrželo informace, že se tam sešli Saddam Husajn a jeho poradci. Útok zničil nejméně tři budovy ve čtvrti al Mansour na západě Bagdádu. Vznikl osmnáct metrů hluboký kráter, pomerančovníky byly vytrženy z kořenů a na místě zůstala hromada betonu, zkroucených ocelových tyčí a rozbitého nábytku a oděvů. Záchranáři nalezli dvě mrtvoly, ale odhaduje se, že počet mrtvých může dosáhnout až 14. Místní obyvatelé konstatovali, že úlomky šrapnelů usmrcovaly oběti až na vzdálenost 200 metrů. FOTOGRAFIE zásahu je součástí tohoto článku.
IRÁK - Bagdád: Americká vojska se "zaměřují na západní novináře"?
Terčem palby amerického tanku se stal hotel Palestine v Bagdádu, kde je ubytována většina západních novinářů. Byl zasažen balkón ve 14. patře. David Chater ze Sky News konstatoval: "Mnoho z nás máme nyní velký pocit zranitelnosti. Jak můžeme dál pracovat, když se americké tanky zaměřují na západní novináře." Televize Al Jazeera, která předtím přišla při americkém bombardovacím náletu o kameramana, ukázala, jak zděšení reportéři v neprůstřelných vestách běží po hotelových chodbách. Kolegové sváželi raněné novináře výtahem do hotelové haly. Do nemocnice byli odvezeni reportér, technik, kameraman a fotograf tiskové kanceláře Reuter. Rozsah jejich zranění není znám. - Jeden reportér zahraničního rozhlasu BBC World Service v angličtině právě dělal se svou stanicí živé interview, když na hotel Palestina zaútočil americký tank. Zvukový záběr z útoku se pak vysílal v úterý dopoledne ve zpravodajských bulletinech i domácího rozhlasu BBC každou celou hodinu.
IRÁK - Bagdád: Irácký ministr informací Muhammad Sahháf Iráčany vyzval, aby se nevzdávali a bojovali.
IRÁK - Bagdád: Přímé informace z iráckých zdrojů je stále obtížnější získávat
Pravidelné vysílání neobnovila ráno státní televize a nakrátko je přerušil i rozhlas. Satelitní televize nevysílá už několik dní a v provozu zůstává jen domácí kanál.
IRÁK - Bagdád: V Irácké metropoli těžké boje
Iráčtí vojáci ráno vjeli do města v autobusech a nákladních vozech a připravovali protiútok. Americké tanky zablokovaly křižovatku před strategickým mostem přes Tigris a velitel obrněné jednotky povolal letectvo, které mělo Iráčany rozprášit. Iráčané se znovu shromáždili v nedalekém parku a jejich odstřelovači mířili na americké vojáky v ulicích ze střech domů. Americké tanky přejely most Republiky a dostaly se poprvé na východní břeh Tigridu. Televize SAE hlásí, že Američané bojují s iráckými jednotkami i tam. Na jihovýchodním okraji Bagdádu velmi pomalu postupuje směrem k centru americká námořní pěchota. U průmyslového objektu na nealkoholické nápoje a cigarety s ní bojují iráčtí vojáci.
BRITÁNIE - BELFAST: Schůzka Blair-Bush k Iráku prozatím na mrtvém bodě
Jak se předpokládalo již včera, rozhovory Tonyho Blaira s americkým prezidentem na zámku Hillsborough, oficiální rezidenci Alžběty II. v Severním Irsku, provázejí neshody účastníků na poválečné uspořádání Iráku. Blair preferuje roli OSN, aby tak otupil neudržitelný rozpor s diplomacií EU, Bush vidí dominantní roli USA. Bushe doprovázeli Colin Powell a Condoleezza Ricová.
IRÁK - Bagdád: U letiště bylo sestřeleno americké letadlo A-10
Do bitvy v centru města zasahují i velmi nízko přelétávající letadla A-10. Opakovaně mířila jednak na prezidentský komplex a jednak na nedaleké ministerstvo plánování. Jedno letadlo A-10 bylo sestřeleno u bagdádského letiště, ale jeho pilot se stačil katapultovat. Stoje A-10 ráno útočily i na pozice irácké protiletadlové obrany poblíž letiště.
ČTK: Rumsfeld si na stará kolena splnil mladické sny
Americký ministr obrany Donald Rumsfeld si na stará kolena splnil nejméně dva mladické sny. Jako nejmladší ministr obrany v americké historii v letech 1975-1976 za úřadování prezidenta Geralda Forda prosazoval teorii, že válku lze vyhrát s minimem vojáků, maximem lehké ultramoderní techniky, manažerským stylem řízení a odstavením diplomacie na vedlejší kolej. ... Rumsfeldova ofenzíva jde ovšem dále. Některá prohlášení zasahují do diplomacie a Powell má co dělat, aby otupil nejhorší hroty.
Vynikající analýza Vlastimila Milého na serveru ČTK
IRÁK - Basra: Desítky poházených československých protitankových min zanechali na silnicích u Basry iráčtí obránci města.
OSN: Arabské státy chtějí mimořádné zasedání VS OSN
Arabská skupina v OSN čítající 22 států zašle dnes dopis předsedovi Valného shromáždění OSN Janu Kavanovi, v němž požádá o svolání VS, uvedl nynější předseda arabské skupiny, jemenský velvyslanec Abdalláh Saídí. Arabské státy se tak v pondělí rozhodly přesto, že nemají dostatečnou podporu bloku nezúčastněných zemí a budou čelit odporu Spojených států. Skupina bude usilovat o "velmi mírnou" rezoluci, řekl. "Bude požadovat zastavení palby, respektování irácké suverenity a územní celistvosti. Bude žádat o jednotu Iráku." Arabští diplomaté se již dříve rozhodli nepředkládat obdobnou rezoluci Radě bezpečnosti, protože bylo jasné, že by pro ni nezískaly potřebných devět z 15 hlasů.
IRÁK - Bagdád: Američané chtěli bombardovat Saddáma. Jak to dopadlo, nikdo neví.
O bombardování nespecifikované budovy v rezidenční čtvrti Bagdádu Mansúr rozhodlo americké velení na základě informace amerických zpravodajských služeb. Podle ní se v oné budově, nikoliv bunkru, měla konat schůzka několika iráckých vedoucích činitelů a příslušníků zpravodajských služeb za pravděpodobné účasti prezidenta Saddáma Husajna a jeho synů Udaje a Kusaje. Bombardér B-1 shodil na vytipovaný objekt čtyři velmi přesné, satelitem naváděné 900 kilogramové bomby JDAM.
IRÁK - Bagdád: Kancelář televizní stanice Al-Jazeera zasáhlo ráno americké bombardování
Nejméně jeden kameraman utrpěl zranění, další zaměstnanec, reportér, je pohřešován. Bagdádská kancelář Al-Jazeery je v centru města, v budově poblíž hotelu Mansúr, který stojí v sousedství iráckého ministerstva informací. Hlasatel Al-Jazeery uvedl, že televize byla specifickým cílem útoku podobně jako její studio v Kábulu v roce 2001.
Vedení televize ministerstvu obrany USA poskytlo všechny informace, kde se v Iráku nacházejí její kanceláře a kde bydlí její zvláštní zpravodajové. Už jednou sestalo, že američtí vojáci ostřelovali automobil, označený logem stanice a nakonec jej při silniční kontrole rozstříleli.
AFP k tomu poznamenává, že americký ministr zahraničí Powell kritizoval 26. března Al-Jazeeru za "nevyváženost" jejího zpravodajství z Iráku. Obvinil ji mj. z negativního líčení ofenzívy amerických jednotek a z přehánění úspěchů irácké armády.
IRÁK - Bagdád: V Bagdádu zuří těžká tanková bitva
Od časných ranních hodin zuří u prezidentského komplexu v centrálním Bagdádu boje mezi americkými silami a iráckými jednotkami. Pozice amerických tanků ostřelují Iráčané děly, minomety i raketomety. Bitva začala kolem 04:45 hod. místního času (asi v 02:45 SELČ). Irácké jednotky se zjevně snaží zaútočit na prezidentský komplex, který Američané obsadili v pondělí. Americké tanky kryté leteckou podporou zřejmě postupují k dalším vládním objektům na severu města; jde o zjevnou snahu rozšířit oblast kontroly v centru města. Na postavení irácké protiletadlové obrany poblíž letiště na jihozápadě města několikrát zaútočila americké letadla A-10 Warthog Tankbuster. Agentury zaznamenaly také první přestřelky mezi iráckými silami a Američany na východním břehu Tigridu.
                 
Obsah vydání       8. 4. 2003
8. 4. 2003 Bagdád zřejmě není připraven na dlouhé obléhání
8. 4. 2003 Dobyté bagdádské paláce opuštěné, podzemní kryty v nich nejsou
8. 4. 2003 Američané pronikli do Bagdádu
8. 4. 2003 Arabské listy - radikalizace duchovních elit
8. 4. 2003 Poznámky udiveného editora aneb "embedded" inteligence Štěpán  Kotrba
8. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
7. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
8. 4. 2003 Iráčané Američany odrazili, ale s velkými ztrátami
8. 4. 2003 Fisk: O lhaní novinářů
8. 4. 2003 Obětí této války se stala novinářská objektivita
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
1. Každý máme svou pravdu?
Miloš  Dokulil
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
2. Je to jen názorná ilustrace "Pax Americana"?
Miloš  Dokulil
8. 4. 2003 Zrádní Francouzi
8. 4. 2003 Spojené státy: Je náš postoj arogantní? No a co?
8. 4. 2003 Válka v Iráku: jedinou nadějí je společně pokleknout k modlitbě
7. 4. 2003 Pondělní boj o Bagdád úporný, k poledni se začali Iráčané chovat sebevědoměji
7. 4. 2003 O pondělních bojích v Bagdádě na základě informací americké armády
7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"
7. 4. 2003 O válce v kolébce civilizací Ivo V. Fencl
7. 4. 2003 Provokativní úvaha o seznamech StB Vladimír  Bernard
7. 4. 2003 Monitor Jana Paula : Další živé pochodně jako devalvace mýtu obětní smrti Jan  Paul
7. 4. 2003 Vidíme příliš mnoho z této války. To je naší nejlepší obranou
8. 4. 2003 O zmysle preventívnych vojen: Moc legitimizujúca samu seba František  Novosád
8. 4. 2003 Bohatým vláda pridá Braňo  Ondruš
8. 4. 2003 Ani čert nevie prečo... Eva  Michalková
8. 4. 2003 Zošnurovaný Čechov: Desať titanov na pár metroch štvorcových Daniel  Uherek
8. 4. 2003 Míľniky KDH: Salámová metóda a antidiskriminačný zákon Marián  Repa
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2003 Válka v Iráku: jedinou nadějí je společně pokleknout k modlitbě   
8. 4. 2003 Zrádní Francouzi   
8. 4. 2003 Fisk: O lhaní novinářů   
8. 4. 2003 Iráčané Američany odrazili, ale s velkými ztrátami   
8. 4. 2003 Obětí této války se stala novinářská objektivita   
8. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
1. Každý máme svou pravdu?
Miloš  Dokulil
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
2. Je to jen názorná ilustrace "Pax Americana"?
Miloš  Dokulil
8. 4. 2003 Bagdád zřejmě není připraven na dlouhé obléhání   
8. 4. 2003 Arabské listy - radikalizace duchovních elit   
8. 4. 2003 Američané pronikli do Bagdádu   
8. 4. 2003 Je vznešené zemřít pro vlast?   
7. 4. 2003 Fisk: "Ministerstvo lží opět v ofenzívě"   
7. 4. 2003 "Předměstí se poznenáhlu proměňují v bojiště"   
7. 4. 2003 Arabský tisk pevně podporuje irácký režim   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
7. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra