2. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

TURECKO, IRÁK: Ankara podlehla nátlaku
Po naléhání amerického ministra zahraničí Colina Powella, který se dnes sešel s tureckými vpředstaviteli, Ankara nakonec schválila přepravu potravin, léků a paliva pro americké vojáky přes své území. Konvoj však prý vezl i vybavení, které je použitelné k boji , stejně tak byly následně použity k boji i automobily. Americkým jednotkám se tak dostalo nové posily v podobě 40 bojeschopných vozidel, sdělila agentura AP.
IRÁK: Kameraman pracující pro BBC byl dnes zabit v severním Iráku. Stal se obětí nášlapné miny. Dvaapadesátiletý nezávislý íránský novinář Kaveh Golestan byl součástí čtyřčlenného týmu, který natáčel reportáže na severu Iráku v oblasti kontrolované Kurdy. Golestan získal Pulitzerovu cenu za novinářskou práci v průběhu íránské revoluce a za zpravodajství o iráckém chemickém útoku na kurdské městečko Halabdžu v roce 1988 během války Íránu proti Iráku.
BRITÁNIE: Válka v Iráku není válkou o ropu, tvrdí "vládní" studie
"V Evropě i na Blízkém východě se rozšířil pocit, že vojenská akce proti Iráku je motivována ropou," konstatuje analytický materiál úvodem. Připouští sice, že ropa hraje v americké zahraniční politice významnou úlohu, nicméně soudí, že "nynější vojenská kampaň, kterou vedou USA v Iráku, není válkou o iráckou ropu". Těžební kapacity Saúdské Arábie jsou trojnásobně významnější a také potenciál Ruska v této oblasti je dvakrát větší, zdůrazňuje RIIA.
Dodává, že "pokud by prvotní motivací americké zahraniční politiky bylo energetické zajištění USA a kdyby ropa rovněž byla podnětem k válce, pak by USA intervenovaly ve Venezuele, aby skoncovaly se stávkami proti režimu Huga Cháveze, které výrazně zpomalily výrobu ropy v této zemi".
OSN -UNICEF: Záměna nevybuchlé munice s potravinovými balíčky znamená smrt
Dětský fond OSN - UNICEF - dnes vyzval americké a britské ozbrojené síly, aby změnily barvu potravinových balíčků rozdávaných iráckému civilnímu obyvatelstvu, aby se nepletly s malými náložemi z tříštivých bomb. Balíčky i nálože jsou žluté a UNICEF má obavu, aby si je děti nespletly. Je to pro děti ohromné riziko zranění nebo smrti, píše se v prohlášení.
IRÁK - Bagdád: Irácké úřady nařídily občanům, aby "dočasně" odevzdali své satelitní mobilní telefony v obavách, že by mohly být používány "agenty Washingtonu a Londýna" k lokalizaci klíčových iráckých objektů při navádění raket a střel. Podle prohlášení, které bylo dnes odvysíláno v irácké televizi, dostanou Iráčané své telefony "po vítězství" zase zpátky. Odměna v hodnotě asi 1750 dolarů se má dostat těm, kteří poskytnou informace o spoluobčanovi, jenž telefon nadále vlastní.
IRÁK - bojiště: Od města Kalak, které leží nedaleko Mosulu, byl dnes hlášen postup kurdských jednotek. Irácké oddíly prý v této oblasti ztratily další pozici. Prezident Husajn vyzval dnes kurdské vůdce, aby se nepřidávali na stranu "okupantů" a nebojovali proti iráckým oddílům.
IRÁK - bojiště: V jižním Iráku byly raketami Patriot sestřelené irácké rakety, odpálené z jihu Bagdádu směrem na Najáf. Americká strana informovala, že irácká raketa směřující na Kuvajt byla také sestřelena.
IRÁK - bojiště: Na farmě u středoiráckého města Hilla našli příslušníci první expediční jednotky amerického námořnictva při pozemní operaci dvě zakázané střely Samúd, uvedlo dnes centrální velení americké armády.
IRÁK: AL-BAWABA : Lidské štíty zraněny
Irácký ministr informaci Mohamad Saíd Sahháf ve středu uvedl, že americké letadlo odstřelovalo dva autobusy s lidskými štíty na cestě mezi Amánem a Bagdádem. Zraněni byli Američané a Evropané, kteří přijeli chránit civilní objekty. Tyto lidské štíty se v Bagdádu zůčastnily ochrany Iráčanů. Ranění byli převezeni do místní nemocnice Ratba.
USA: Ministr obrany USA Donald Rumsfeld ve středu uvedl, že jedinou věcí, o které je ochoten jedna se současnou vládou v Bagdádu, je pouze "bezpodmínečná kapitulace" Iráku a jedině ta může znamenat konec války. "Neexistuje takové ukončení války, ktoré by zanechalo u moci Saddáma Husseina a jeho režim. Není možné pochybovat, že jeho čas se chýlí ke konci a to co nejdříve."
BRITÁNIE: Straw dnes naznačil, že nepočítá s rozšířením irácké války na sousední Sýrii a Írán
Chce se soustředit na udržení dobrých vztahů s těmito dvěma státy. Ministr zahraničí Jack Straw na adresu Íránu prohlásil, že "je v naprosto jiné situaci než Irák. Írán je rodící se demokracie... a my máme s íránskou vládou dobré vztahy. " Ke stejné otázce se ale naprosto jiným tónem vyslovil i premiér Tony Blair: "Jak to řekli Američané, a my je v této věci podporujeme, nelze připustit, aby irácké síly v terénu dostávaly vybavení ze Sýrie".
Velmi rozhodně reagoval Blair na dotaz labouristického poslance, zda "může zaručit, že koaliční síly nemají v úmyslu napadnout Írán a Sýrii". Odpověděl, že on i ministr zahraničí "při mnoha příležitostech dali jasně najevo", že Británie "nemá absolutně žádný projekt k takové věci přikročit - a teď mě napadá, že nás obviňujete".
Zahraničně političtí analytici s obavami konstatují, že Británie a USA v posledních dnech hledají záminky, jak konflikt rozšířit i na Sýrii a Irán a následně tak do něj zavléci i další státy. "Uřeknutí se" amerického velvyslance v Paříži může být tak jedním z průzkumných balónků.
ČESKO - Hrad: Čeští lékaři by měli pomáhat Iráčanům, ne ale v místě bojů "Poskytnutí vojenské polní nemocnice může být jednou z cest, jak následky vojenské operace zmírnit. Panu prezidentovi však velmi záleží na tom, aby vyslání vojenské polní nemocnice nebylo překročením mandátu parlamentu pro účast České republiky v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda," řekl dnes Klausův mluvčí Tomáš Klvaňa. Prezident proto nedoporučuje, aby byla tato nemocnice vyslána do prostoru probíhajících bojů. Klaus je jako prezident hlavním velitelem Armády České republiky.
RAKOUSKO: O skandál se postaral bývalý vůdce rakouské nacionalistické strany Svobodných (FPÖ) Jörg Haider. Nabídl azyl iráckému ministru zahraničí Nadžímu Sabrímu, a to přímo ve svém domě. Zůstane-li v Iráku, pak ho Haider řadí mezi "nejkvalifikovanější osobnosti", pokud jde o nástupnictví iráckého vůdce Saddáma Husajna.
FRANCIE -USA:
Americký velvyslanec v Paříži Howard Leach jako první prozradil další strategii Washingtonu: IRÁN
Řekl, že Washington a Paříž by se měly soustředit na cíle, které před nimi leží, a ne na spory kolem války. "Soustřeďme se na problémy zítřka: obnovu Iráku, Severní Koreu a šíření zakázaných zbraní v Íránu," uvedl.
FRANCIE: Paříž si "samozřejmě" přeje konec režimu Saddáma Husajna
Po pravidelném zasedání francouzské vlády to dnes řekl její mluvčí Jean-François Copé a přidal se tak k dalším francouzským politikům, kteří v posledních dnech zdůrazňují, že přes opozici k válce jsou na straně Američanů a Britů. Premiér Jean-Pierre Raffarin v pondělí prohlásil, že "jen proto, že jsme proti této válce, tak si přejeme vítězství diktatury nad demokracií". Není možné si plést nepřítele, je zapotřebí ostražitosti vůči všem formám antiamerikanismu. Ministr zahraničí Dominique de Villpein v úterý zdůraznil, že Francie je "ve válce evidentně na straně spojenců, USA a Británie". Také předsedkyně komunistické poslanecké skupiny Nicole Borvová řekla, že komunisté jsou stále proti válce, ale "to neznamená, že jsou v táboře Saddáma Husajna".
Tyto změny názorů celé francouzské politické scény siganlizují, že se jedná o poměrně zásadní obrat, zřejmě konjukturálně vyvolaný postupem americko-britskýmch vojsk na Bagdád a ekonomickými dopady na světových burzách.
GORBAČOV - La Stampa:
Tato válka zpochybňuje všechny mezinárodní instituce, které po více než půlstoletí udržovaly mír

Žádná "čistá válka" neexistuje a "válka, která začala nezákonně, proti mínění mezinárodního společenství, je dvojnásob tragická", napsal v středením italském listu La Stampa Michail Sergejevič Gorbačov. Podle něj vojenské operace musí být zastaveny rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN.
"Již dva týdny probíhá na území Iráku válka. Je to opravdová válka, která nemá nic společného s rychlým chirurgickým zásahem či s vítězstvím, při němž se prolije jen málo krve, jak to oznamovali stoupenci vojenského řešení. Místo záběrů zachycujících lidové nadšení a rozdělování humanitární pomoci vidíme na televizních obrazovkách panoráma obrovského ničení; každodenně jsme informováni o hrůzách a bolesti civilních osob," píše Gorbačov. "Tato válka nejen působí iráckému lidu zármutek a trosky; nejen ničí každodenní život regionu, který má z hlediska světa klíčový význam,... ale zpochybňuje všechny instituce a struktury, které dosud umožňovaly mezinárodnímu společenství žít. Jde o OSN, o její Radu bezpečnosti. Jde o vztahy partnerství a spolupráce mezi Spojenými státy a dalšími zeměmi a o mezinárodní právo jako základ světového pořádku, což je ta nejdůležitější věc."
Gorbačov poukazuje na skutečnost, že jediná současná supervelmoc - USA, považuje principy mezinárodního práva za bezobsažné. Následkem toho je svět nucen pouze konstatovat naprostou absenci pravidel - a nelze vyloučit, že se všichni ocitneme v takové bouři, které neodolá ani Amerika.

Gorbačov zaslal o víkendu list českému premiérovi Špidlovi
Učinil tak prostřednictvím místopředsedkyně ruské sociální demokracie, která byla na sjezdu ČSSD jako host. O Gorbačovově vzkazu Špidla média neinformoval. Na přímý dotaz Britských listů, co bylo obsahem Gorbačovova poselství, odbyl celou záležitost Špidla "jako zdvořilostní" vzkaz. Bližší podrobnosti neuvedl a svou odpověď na závěr zlehčil tvrzením, že podobný dopis dostal i od azerbajdžánského předsedy sociální demokracie...
RUSKO: Zbrojní exportéři očekávají zvýšený zájem zákazníků
Rusko očekává, že protiletadlové zbraně se kvůli válce stanou ještě populárnější na mezinárodním zbrojním trhu než dosud. "Neexistuje žádný ekvivalent k (ruským) protiletadlovým zbraním v této cenové oblasti," řekl řekl šéf státní Ruské agentury pro konvenční zbraně Alexandr Nozdračov. "Naše zbraně jsou nejlevnější a jsou mnohem účinnější než nejlepší západní zbraně."
Zvýšený zájem se podle jeho slov očekává též v případě brýlí pro noční vidění a kontrolních a velících systémů. Vedle protiletadlových zbraní si získaly publicitu též ruské tanky T-72 a protitankové rakety Kornet. Rusko v roce 2001 podle stockholmského mezinárodního výzkumného institutu vyšvihlo na první místo v exportu zbraní a předběhlo tak Spojené státy. Zbraně sovětské a ruské výroby tvoří jádro iráckého arzenálu.
IRÁK: Američané používají tříštivé "kaztové" pumy s přesným naváděním
Americké bombardéry B-52 v úterý použily poprvé v boji nové tříštivé pumy s přesným naváděním. Šest těchto bomb dopadlo na kolonu iráckých tanků určených k obraně metropole Bagdádu. Bomby typu CBU-105 o váze 454 kilogramů tvoří hrozen menších pum, které explodují postupně, aby po proražení pancéře či betonového krytu mohl zbytek smrtícího nákladu dovršit zkázu. Pumy jsou mnohem přesněji naváděnými modernizovanými verzemi starších bomb známých již od náletů proti Jugoslávii při kosovské krizi v roce 1999. Tříštivé pumy tehdy napáchaly jugoslávské armádě velké škody. Také ale byly velmi smrtonosné při zásahu nechráněných civilistů.
RUSKO x USA: Moskva znepokojena osudem kulturních památek na území Iráku
Ruský ministr kultury Michail Švydkoj předal americkému velvyslanci v Moskvě Alexandru Wershbowovi seznam největších kulturních památek na území Iráku. "Jsme připraveni předložit plán rozmístění archeologických objektů, aby je nezasáhlo bombardování," řekl při setkání. Ředitel leningradské Ermitáže, Michail Piotrovskij, jeden z předních ruských arabistů, znepokojeně tvrdí, že američtí vojáci plánují ozbrojené útoky bez ohledu na kulturní památky. Válka podle něj může způsobit nenahraditelné škody světové kultuře.
Zdůraznil, že jen málokdo si uvědomuje, že bojové operace se dotýkají míst, kde se zrodil judaismus, křesťanství i islám. "Na jihu Iráku se zrodila idea ráje, kde začal příběh Adama a Evy a následně vznikla myšlenka nesmrtelnosti člověka," řekl Piotrovskij. Zdůraznil, že tam začala také potopa světa.
Jde podle něj o místa, kolem nichž je silné emocionální náboženské pole. Jakýkoli zásah může vyvolat fanatický výbuch nenávisti šíitů, varoval.
"Pokud bombardováním bude trpět irácká země, pak lehnou popelem samé dějiny i informace o lidstvu, které dosud nikdo neprozkoumal," upozornil.
Osud památek v Iráku znepokojuje i americké archeology, ti však v Pentagonu neuspěli
Již v únoru prý předložili ministerstvu obrany seznam asi 5000 objektů, které nesmějí být bombardovány. Zástupci Pentagonu jim prý však sdělili, že pokud se irácké strategické vojenské objekty budou nacházet v blízkosti těchto míst, pak je spojenecké velení bude považovat za "vojenské cíle". To podle ruských představitelů hrozí tím, že Národní muzeum v Bagdádu bude podrobeno bombardování, neboť se nachází poblíž ministerstva spravedlnosti... Navíc prý USA nevylučují možnost, že by Saddám používal místa archeologických vykopávek jako "ochranný štít" pro vojenské objekty.
IRÁK: Do Iráku přicestovalo 60 tisíc dobrovolníků z islámských zemí. Mezi bojujícími jsou i ženy.
IRÁK / INFO-WAR: Ministr informací Mohamad Saíd Sahhaf při tiskové konferenci ostře odsoudil ničení islámských památek. Obrátil se na šíity, protože hrobky imáma Huseina a imáma Abáse, které jsou jejich nejposvátnější památkou, mohou být poškozenynáletem. Očekává se, že dalším terčem budou mešity. Ohrožena jsou posvátná náboženská a historická místa jako Babylon a Hebra, bohaté na památky z dob Ašůrijců. Irácký ministr kultury podal v tomto ohledu žádost na UNESCO. Ve stejném duchu postupoval před několika dny a znovu ve středu dopoledne i ruský ministr kultury.
USA: Protiválečné hnutí už není jako v 60. letech
Mírových manifestací proti válce v Iráku se v amerických městech účastní stovky tisíc lidí. Studentské protesty vzrušují atmosféru univerzitních prostor, v nichž se zpěv protestsongů prolíná s hlasy řečníků, mluvících do megafonů. Tyto výjevy mohou připomínat studentské hnutí z dob války ve Vietnamu, ale pod povrchem je toto mírové tažení zcela odlišné od 60. let, kdy šlo výlučně o záležitost mládeže, univerzitních studentů a politické levice...
Plný text překladové mozaiky ČTK
IRÁK: Prezident Hussein vyzval k obraně země
V textu, který v irácké satelitní televizi dnes přečetl hlasatel ve vojenské uniformě, Saddám rovněž vyzval Iráčany, aby pokračovali v boji a bránili svá města. Saddám podotkl, že irácké ozbrojené síly dosud v bitvách neuplatnily všechny své schopnosti. "Bojujte proti nim, aby byl Irák, bašta náboženství a zásad, ubráněn a náš (islámský) národ vyšel z této krize se slávou," řekl. "Bojujte proti nim. Vítězství je na dosah, dá-li Bůh, třebaže jsme využili jen třetinu či ještě menší část naší armády, zatímco ti zločinci použili všechno, co sem přivezli," prohlásil irácký prezident.

Prohlášení je odlišné od poselství, které irácká televize vysílala v úterý večer a v němž irácký prezident vyzval občany k vedení džihádu - svaté války proti invazním jednotkám. K džihádu smí podle šíitské tradice přitom vyzvat pouze nejvyšší muslimský duchovní - ajatolláh, nikoliv osoba sekulární, kerou irácký prezident je.
ŘECKO - Athény: Celodenní stávka proti válce Odborový svaz státních zaměstnanců ADEDY vyhlásil na čtvrtek 24hodinovou stávku a vyzval svých zhruba 300 000 členů k účasti na demonstracích v centru Atén. K protestu se hodlají připojit také letoví dispečeři. Správa aténského letiště dnes sdělila, že ve čtvrtek vzlétne na každou destinaci vždy jen jedno letadlo.
B&H: Předseda tříčlenného předsednictva Bosny a Hercegoviny Mirko Šarovič dnes podal demisi
Šarovič byl v úterý v důvěrné zprávě západních tajných služeb obviněn, že kryl aktivity bosenskosrbské zbrojařské firmy Orao, která porušovala zbrojní embargo vůči Iráku. Šarovič, který byl v letech 2000-2002 prezidentem RS a tím také vrchním velitelem armády, byl do tohoto nelegálního obchodu zapojen z titulu své funkce, neboť firma Orao spadá pod kontrolu armády RS. Aféra s porušováním embarga vyplula na povrch v září 2002, kdy vojáci SFOR zjistili, že firma Orao dodává prostřednictvím jugoslávského podniku iráckému letectvu renovované motory.

Vysoký představitel mezinárodního společenství v Bosně Paddy Ashdown má dnes odpoledne oznámit, jak budou potrestáni odpovědní politikové Republiky Srbské, zapojení do nezákonného prodeje výzbroje do Iráku.
IRÁK: Starověké památky ohroženy bombardováním
Jak Britské listy už informovaly, ruský ministr kultury předal americkému velvyslanci seznam památek na území Iráku, jejichž zničení způsobí nenahraditelné ztráty. Mimo ruských představitelů osud kulturních památek v Iráku znepokojuje také americké archeology. Již v únoru prý předložili ministerstvu obrany seznam asi 5000 objektů, které nesmějí být bombardovány. Zástupci Pentagonu jim prý však sdělili, že pokud se irácké strategické vojenské objekty budou nacházet v blízkosti těchto míst, pak je spojenecké velení bude považovat za "vojenské cíle". To podle ruských představitelů hrozí tím, že Národní muzeum v Bagdádu bude bombardováno, neboť se nachází poblíž ministerstva spravedlnosti. Navíc prý USA nevylučují možnost, že by Saddám používal místa archeologických vykopávek jako "ochranný štít" pro vojenské objekty.
Plný text článku Alexandry Malachovské na serveru ČTK
IRÁK - Špatná komunikace s civilisty:
Místo americké svobody přišla americká smrt

Členové rodiny, jejíž vozidlo bylo v pondělí rozstříleno americkými vojáky na kontrolním stanovišti v Iráku, jeli ke spojeneckým liniím, protože si mysleli, že leták shozený spojeneckým vrtulníkem jim radí, aby utekli do bezpečí. Informoval o tom dnes americký list Miami Herald. Iráčan Bachat Hasan prohlásil, že američtí vojáci jeho rodině mávali, když jeli přes kontrolní stanoviště u své vesnice. Na dalším stanovišti ale vojáci zahájili palbu.
Vojáci, kteří na vozidlo s rodinou stříleli, se řídili předpisy, podle nichž nesmějí auta pouštět ke kontrolním stanovištím, řekli američtí představitelé.
Hasan se prý rozhodl vydat na cestu poté, co americký vrtulník na jejich vesnici shodil letáky, na nichž byla nakreslena rodina, jak sedí za stolem, jí a usmívá se. Na letáku byl také arabský text. Podle seržanta americké armády a zpravodajského analytika Stephena Furbushe na letáku bylo napsáno: "Abyste byli v bezpečí, zůstaňte doma a ani se nehněte."
Ale Hasan řekl, že on a jeho otec si mysleli, že na letáku stojí: "Buďte v bezpečí." Pro ně to prý znamenalo utéci před vrtulníky odpalujícími rakety.
Při incidentu bylo zabito 11 členů jeho rodiny: jeho dvě dcery ve věku dvou a pěti let, tříletý syn, jeho rodiče, dva starší bratři, jejich ženy a dvě neteře ve věku 12 a 15 let. Hasanův otec později zemřel v nemocnici. Hasanův bratr, který je tam ošetřován, podle lékařů možná nepřežije. Američtí představitelé tvrdí, že zabito bylo sedm osob. Novináři na místě uvedli, že zemřelo deset lidí.
"Šlo o špatnou komunikaci s civilisty," praví se ve zprávě americké armády napsané v pondělí večer.
IRÁK - velení invazní armády: "Předvoj amerických jednotek je už jen 30 kilometrů od Bagdádu.
Podle amerického generála Vincenta Brookse jednotky postupující k Bagdádu z jihovýchodu podél řeky Tigris jsou asi 40 kilometrů od města. Generál zároveň prohlásil, že americkým silám se podařilo zničit Bagdádskou divizi Republikánských gard v blízkosti města Kút. Američtí vojáci zároveň podle Brookse obsadili přehradu ve městě Hadísa severozápadně od Bagdádu, která, jak se americká armáda obávala, by "mohla být zneužita k rozvodnění řeky Eufrat směrem na Bagdád a především v oblasti Karbalá".
IRÁK - Bagdád: Americké rakety zasáhly porodnici Červeného půlměsíce, výstaviště a další civilní budovy
Několik osob bylo zabito a nejméně 25 bylo zraněno. Útok, který se odehrál v 09:30 místního času (8:30 SELČ), překvapil motoristy, kteří se během přestávky v bombardování odvážili vyjet do ulic. Přinejmenším pět vozidel bylo zničeno a řidiči v nich uhořeli. Rakety srovnaly se zemí několik křídel budovy bagdádského výstaviště, která leží vedle úřadovny bezpečnostních sil; tu podle všeho rakety ani bomby nezasáhly, napsala agentura Reuters.
IRÁK: Irácká armáda odrazila americký útok na město Nadžaf
Řekl to irácký ministr informací Muhammad Saíd Sahháf. Obvinil Američany, že v Nadžafu bombardovali islámské svatyně. Iráčané zajali několik Američanů u jihoiráckého města Násiríja, řekl. Podle Sahháfa při americko-britském bombardování Bagdádu bylo v úterý zabito deset osob a 90 bylo zraněno. Irácký ministr informací popřel, že by američtí vojáci při postupu na Bagdád překročili Tigris. "Mám podrobné informace o situaci..., které plně dokazují, že to, co oni tvrdí, jsou smyšlenky," prohlásil Sahháf
IRÁK - INDEPENDENT / INFO-WAR:
Páteční výbuch na rušném tržišti v Bagdádu, který podle iráckých zdrojů zabil 62 lidí, způsobila americká raketa
Napsal to dnes britský deník Independent s tím, že se nyní na místě našly přesvědčivé důkazy.
Mezi sutí rozbitého tržiště našli místní obyvatelé střepiny rakety, z nichž na některých byla zřetelná sériová výrobní čísla texaské zbrojovky Raytheon. Ta vyrábí střely s nízkou dráhou letu typu Tomahawk.
"Je to nepříjemná rána pro Washington i Londýn," konstatuje list.
Mluvčí amerického ministerstva obrany odmítl deníku vyjádření k sériovým číslům na údajných střepinách s tím, že to je věc výrobce. "Nejmenovaný, ale oficiální zdroj" ve Washingtonu pak prý redaktory Independentu upozornil, že střepiny mohly do trosek tržiště dopravit například irácké orgány v rámci propagandistické války, protože o střepiny z Tomahawků, které zasáhly přesně, není v Bagdádu žádná nouze.
IRÁK / INFO-WAR:
Američtí činitelé oznámili, že jejich vojáci vstoupili do středoiráckého města Nadžaf, ležícího 150 kilometrů jižně od Bagdádu. Americký plukovník Greg Gass řekl, že je vítaly stovky tleskajících civilistů. Zpravodaj AFP podotkl, že Gassovo tvrzení nemohl sám ověřit, protože do města nesměl.
Americké jednotky kolem Nadžafu již několik dnů narážejí na tuhý odpor irácké armády.
Představitel americké armády řekl, že Iráčané v Nadžafu stříleli na americké vojáky i z Alího mešity, která je významnou šíitskou svatyní. Američané prý palbu neopětovali. Agentura Reuters poznamenala, že zpráva nemohla být ověřena z nezávislých zdrojů.
IRÁK: První velký výpad na Bagdád
Americké pozemní síly podporované letectvem se dnes dostaly na vzdálenost 50 kilometrů od Bagdádu. Podle televizní stanice BBC se tak stalo během rozsáhlé ofenzívy proti jednotkám irácké Republikánské gardy jižně od iráckého hlavního města. V Bagdádu invazní letadla podnikla další útok na prezidentský areál Paláce republiky. Nad komplexem, ležícím na břehu řeky Tigris, se krátce po 13:30 místního času (12:30 SELČ) zvedl oblak bílého prachu.
Výbuch rakety či bomby ale nenarušil rušný automobilový provoz ve středu Bagdádu.
INDIE: Ministr zahraničí prohlásil, že USA a Británie se v otázce Iráku hluboce zmýlily. Je podle něj nyní na Radě bezpečnosti OSN, aby konflikt ukončila. Západní země se zmýlily nejen v míře iráckého vojenského odporu, se kterou vůbec nepočítaly, ale také v hodnocení duševního rozpoložení iráckého lidu. Z každého pohledu se válka jeví jako chyba, usoudil ministr Jašvant Sinha. Předseda indické vlády Atal Bihárí Vádžpéjí nedávno varoval USA, aby se připravily na ničivé důsledky jednostranně vedené války.
RUSKO: Ruské ministerstvo zahraničí dnes předvolalo amerického velvyslance v Moskvě Alexandera Vershbowa, aby mu předalo protest proti bombardování Bagdádu, při kterém byla terčem rezidenční čtvrť s velvyslanectvím Ruska.
TURECKO: Americký ministr zahraničí Colin Powell dnes požádal Ankaru o logistickou pomoc spojeneckým jednotkám v Iráku. Ta by spočívala především v poskytování pohonných hmot a převozu zraněných ze severního Iráku.
BRITÁNIE: Členy budoucí irácké vlády nebudou cizinci. Vládu by měly schválit Spojené státy
V rozhovoru pro britskou stanici BBC to řekl britský ministr zahraničí Jack Straw. "Budeme se snažit vytvořit reprezentativní vládu, iráckou autoritu, která se časem změní v ještě reprezentativnější vládu vycházející z iráckého lidu," prohlásil Straw. Připustil, že cizinci by mohli působit v zemi jako poradci, ale ne řídit vládu. Šéf britské diplomacie zdůraznil, že Británie se dohodla se Spojenými státy, že iráckou poválečnou vládu by měly schvalovat Spojené národy.
FRANCIE (ČTK / LCI): Paříž začíná být nakloněna válce - ve francouzském postoji došlo k zásadnímu obratu
Francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin dnes vyzval země na Blízkém východě, aby v souvislosti s válkou v Iráku zachovávaly naprostou zdrženlivost a uvedl, že Francie je ve válce na straně USA a Británie.
Nebylo by nic horšího, než kdyby vzplanul celý region, řekl v rozhovoru s francouzskou televizí LCI v souvislosti s tím, že Sýrie zaujala proirácký postoj. Villepin vyzval k "extrémní bdělosti" a k tomu, aby "se nepřilévalo oleje do ohně". Evidentně jsme ve válce na straně našich spojenců, USA a Británie, uvedl dále Villepin a varoval před antiamerikanismem.
Jeho výroky následují po obdobných pondělních a úterních prohlášeních francouzského premiéra Jeana-Pierra Raffarina. Prohlášení obou politiků se zdají naznačovat snahu Francie vylepšit vztahy se Spojenými státy napjaté po zarytém odporu Paříže proti válce v Iráku.
Přes tyto vstřícné výroky Francie nadále trvá na tom, aby ústřední úlohu hrála v Iráku OSN. Potřebujeme legitimní iráckou vládu, kterou by provázela OSN jako nástroj její legitimity, řekl dnes Villepin s tím, že "budoucnost Iráku nezajistí vojenský pořádek zavedený zvenčí".
Uvedl také, že Francie se shoduje s Británií v názoru na úlohu, kterou by OSN měla sehrát při obnově Iráku.
IRÁK / INFO-WAR: Mobilizační projev iráckého ministra informací
Na dnešní tiskové konferenci shrnul irácký ministr informací Mohammad Sajíd as-Sahháf vývoj situace v iráckých městech, provinciích a na bojištích za posledních 24 hodin, když poskytl iráckou verzi k hlášením spojenců o úspěšném postupu bojů v okolí Basry, na středním Eufratu a u Nadžafu, a doplnil ji o aktuální počty mrtvých a zraněných na obou stranách. Ministr popřel, že by spojenecké jednotky pronikly až do Nadžafu a Karbaly.
V této souvislosti záměrně při použití arabského jazyka (ministr jinak mluví plynně anglicky) upozornil "Araby, muslimy a šíity na celém světě", že spojenecká letadla úmyslně přelétávají nízkým letem nad svatými hroby imámů Hussejna a Abbáse nedaleko Karbaly, to je nad místy, která "jsou svatá pro šíity na celém světě". Imám Hussejn bin Ali, vnuk proroka Mohammada, který zemřel v boji, je pro vyznavače šíitské větve islámu prvním mučedníkem v boji za spravedlivou věc.
IRÁK: Invazní armáda uskutečňuje nad Irákem asi 1700 útoků denně.
KUVAJT - Camp Doha: Začala rozhodující fáze války
Invazní armáda vstoupila jižně od Bagdádu "do rozhodující fáze války". Prohlásil to velitel britských sil v Perském zálivu Brian Burridge. Řekl, že z pohledu palebné síly není pro útok na Bagdád třeba čekat na 4. pěchotní divizi USA, která v úterý dorazila do Kuvajtu a dosud není operativní.
IRÁK - Kút: Příslušníci americké námořní pěchoty dnes bombardovali město Kút. Kút leží 170 kilometrů od Bagdádu a hlavní silnice, která obě města spojuje, vede podél řeky Tigris. Otevřením této cesty by měly americké jednotky usnadněný postup na Bagdád z jihovýchodního směru.
IRÁK - Al-Jazeera / INFO-WAR: Bombardování nemocnice nebylo zřejmě bombardování, ale výsadek "práce" amerických "záchranářů"
Ministr informací Mohamad Saíd Sahhaf při tiskové informací uvedl, že neví přesně, co se stalo v nemocnici na jihu Iráku, že tam zřejmě americké komando přepadlo nemocnici a osbobodilo svou 19letou zraněnou příslušnici americké logistické jednotky Jessicu Lynchovou, která se v nemocnici již týden léčila na těžká zranění. Americký vojenský mluvčí to komentoval tak, že spojenecká vojska zachraňují životy a nezabíjejí tak, jako "Saddámova armáda".
AL-BAWABA (internetový tisk): Při vypálení raket z amerického vrtulníku Apache na Hallu přišlo o život 15 členů jedné rodiny, tvrdí svědek, který jediný z rodiny přežil. Rodina utíkala před probíhajícími boji v Nasiráji, 350 km jižně od Bagdádu, když na ně dopadla raketa v městysu Hejdarija, 80 km od Bagdádu. Rázeq Kázem Al-Chafáž vypověděl, že tak ztratil ženu a tři děti, otce, matku a tři bratry s rodinami. Irácké ministerstvo informací uvedlo, že v předešlém náletu na Babylon bylo velmi mnoho obětí a mezi nimi hodně dětí.
IRÁK - AL-JAZEERA / INFO-WAR: Skupina řeckých zdravotníků pomáhá v Iráku při léčbě raněných
Z nemocnice, kde působí, byly vysílány záběry, kde mezi raněnými (ležícími na lůžkách v oděvech, v kterých přišli) jsou i docela malá zraněná miminka. Zdravotníci hovořili o tom, že všechny obyvatelé Iráku ovládá strastiplná bolest a je na tom nejsmutnější, že k něčemu takovému může dojít v roce 2003.
USA / burzy: Válčí se snad jen kvůli burzovním spekulacím?
Americké akcie v úterý rostly s očekáváním investorů, že se válka v Iráku obrátí pro invazní vojska k lepšímu. Analytici uvádějí, že se investoři nyní stavějí ke zprávám z irácké fronty lépe. "Všechno, co jsme v televizi a médiích viděli, naznačuje, že vláda má kontrolu nad tím, co se děje," řekl agentuře Reuters jeden z nich.
Dolar ve středu dopoledne výrazně stoupl "v očekávání postupu vojsk". V poledne SELČ dolar k euru zpevnil na 1,0828 USD z úterního závěru 1,0909 USD, i když předtím spadl až na 1,0952 USD. K jenu stoupl na 118,80 JPY z předchozích 118,01 JPY a asijského minima 117,66 JPY. Euro k jenu zůstalo beze změny na 128,70 JPY. Švýcarský frank k dolaru spadl o více než jedno procento na 1,3684 CHF z úterních 1,3537 CHF. K euru frank oslabil na roční minimum 1,4824 CHF z 1,4769 CHF.
Světové ceny ropy dnes výrazně klesají druhým dnem za sebou. Americká lehká ropa klesla během dopoledne o 1,33 dolaru na 28,45 dolaru za barel. S pondělním poklesem o 1,26 dolaru tak během dvou dnů její cena zlevnila o osm procent. V Londýně dnes po zahájení obchodování ztratila severomořská ropa Brent 1,26 dolaru, barel ropy pro květnovou dodávku se prodával za 25,10 dolaru. "Titulky zpráv ukazují, že se válka zřejmě vyvíjí lépe, než se předpokládalo," řekl agentuře Reuters v Londýně jeden z brokerů. Produkci zvýšil ropný kartel OPEC, aby zabránil výpadkům irácké ropy na trh.
IRÁK / INFO-WAR: Irácký viceprezident Táhá Jasín Ramadán prohlásil, že není vyloučeno, že invazní armáda Iráku podstrčí a pak "nalezne" zbraně hromadného ničení, aby tak získala ospravedlnění války.
USA - INFO/WAR: Už šest zajatých iráckých generálů - sice spolupracují ale nic neví...
Americké ministerstvo obrany oznámilo, že je vyslýcháno šest generálů, kteří jsou mezi iráckými válečnými zajatci. Američané se od nich snaží získat informace o zbraních hromadného ničení a o taktice boje. Ačkoli někteří z nich údajně při výsleších spolupracují, zatím ani jedna z informací nevedla k chemickým zbraním, které Irák - podle Washingtonu - vlastní.
IRÁK: Těžké boje mezi americkou pěchotou a iráckou Republikánskou gardou u Karbaly
Velení operace v Kataru nevyloučilo, že by po nich mohl následovat další postup na Bagdád. Karbalá je jihozápadně asi 110 km od Bagdádu. Podle zpráv reportérů, kteří doprovázejí americké jednotky, jsou nyní invazní oddíly 80 km od Bagdádu.
USA - Bílý dům / INFO-WAR:
Bush "lituje" zabité civilisty v Iráku, ale ve válce je rozhodnut pokračovat

"Prezident vždy lituje ztráty nevinných životů. Ale ví také, že většinu nevinných v této válce zabil Saddám Hussein a jeho pochopové. Jim je třeba přičíst ztrátu nevinných životů," řekl Fleischer. "Při celkovém pohledu na bojiště se prezident domnívá, že pomalu, ale jistě si invazní jednotky získávají srdce a mysl iráckého lidu, protože Iráčané vidí zlepšení bezpečnostní situace ve svých oblastech a stále větší humanitární pomoc," uvedl Fleischer. "Ale bohužel s každou válkou přichází utrpení a prezident toho lituje. To mu však nebrání, aby se nadále soustředil na završení mise v Iráku," uvedl Bushův mluvčí.
NĚMECKO: 34 zraněných spojeneckých vojáku bylo přepraveno na americkou základnu Reinstain v Německu.
IRÁK - BASRA: Novináři televize Al Jazeera pod palbou
Hotel v Basře, kde je zpravodajská skupina stanice Al Jazeera, byl zasažen dvěma vypálenými střelami. V hotelu nebyli jiní zpravodajové. Na hotelu jsou materiální škody, ale nejsou lidské oběti.
IRÁK: Výsledkem náletu na východ Mosulu, kterým byla zasažena převážně křesťanská Bartalla, je 21 mrtvých a 55 zraněných.
IRÁK: Bombardovaná nemocnice
Na jinu Iráku byla bombardovaná nemocnice, kde došlo k četným obětím na raněných. Mezi léčenými byla i americká vojačka, která při náletu byla velmi těžce zraněna a posléze převezena do jiné nemocnice.
IRÁK - Euronews / al-Jazeera: Ve vesnici Hilla patnáct zabitých iráckých civilistů
Do řady bagdádských čtvrtí a vesnic se jmény Šuala, Mahmúdíja a Zafráníja, kde jsou americkými a britskými raketami ničeny lidské životy a materiální statky, přibyla včera další dvě jména: městečko Hilla nacházející se na jižní linii postupu amerických a britských jednotek na Bagdád a severoirácká vesnice Bartala. Podle zpravodaje stanice al-Jazeera spojenecké jednotky při ústupu z vesnice Hilla zabily 15 civilistů útokem z vrtulníku Apache, celkový počet mrtvých se tak zvýšil na 33 osob. Počet obětí útoku na vesnici Bartala s velkým procentem křesťanského obyvatelstva, která se nachází na hranici kurdské oblasti severovýchodně od Mosulu, zatím není znám. Postižené rodiny a jejich sousedé se scházejí ke kondolencím v kostele, který se stal útočištěm příslušníků rozdílných náboženství, spojených bolestí nad ztrátou nejbližších.
ŠPANĚLSKO - zpravodajka BL z Madridu, Irena Trnková-Farrel:
Tři španělské lodi jsou na cestě do Iráku
Podle úterního tvrzeni Ministerstva obrany španělský kontingent 'pravděpodobně' zakotví v Um Quasru, iráckém přístavu pod britskou kontrolou. Generální ředitel pro politiku obrany Rafael Lorenzo prohlásil, že prvním úkolem španělských lodí bude předat humanitární pomoc, kterou přepravují do afrického přístavu Yibutu (Džibuti) tři letadla. Lorenzo dále vysvětlil, že specializovaná jednotka na nukleární, biologickou a chemickou válku bude pouze odstraňovat případné následky použití ničivých zbraní.
Podle Rafaela Lorenza "Španělsko ve válce není a nehodlá do ní vstoupit"
Tvoří pouze součást koalice dalších 45 zemí, které se k této koalici otevřeně hlásí. "Nejenže nejsme ve válce," pokračuje, "ale nejsme oprávněni se zúčastňovat otevřených útoků, pouze se bránit." Lorenzo zároveň zcela vylučuje, že by měl Sadam Hussein k dispozici 5000 dobrovolníků, kteří by byli použiti jako lidské bomby proti mezinárodní koalici, včetně Španělska. Tuto informaci považuje za "propagandu" iráckého režimu.
Zdroj: El Mundo ZDE
Poslanec lidovců proti válce, ale proti své straně nevolil
Poslanec Lidové strany a prezident právního výboru Kongresu, Jesús López-Medel, podpořil svou parlamentní skupinu v hlasování v Dolní komoře ohledně války v Iráku. Lidovec nechtěl narušit jednotu strany Partido Popular, která přijala rozhodnutí o kladném postoji k válce bez ohledu na hlasy voličů, přestože stojí před volební kampaní. López-Medel však zůstává "mužem míru". Kampaň označující lidovce za "vrahy" považuje López --Medel za krutou, nespravedlivou a nelidskou. Ostatní lidovci, jako mluvčí strany Luis de Grandes, se postavili za López-Medela s tím, že text protiválečného článku, otisknutého v santanderském deniku El Montanés, je "zcela kompatibilní" s podporou vládě José María Aznara.
Zdroj: El Mundo ZDE
Celý text článku Lópeze-Mendela ZDE
V podpoře války osamocení lidovci přehlasovali opozici
Lidovci přehlasovali opozici v Dolní komoře 165 hlasy proti 134 hlasům opozičních stran. Předmětem hlasování byla dvě prohlášení navržená opozicí, podle nichž tato "nemorální, nezákonná a nespravedlivá" válka zvyšuje nebezpečí teroristických akcí. Zároveň opozice požadavala, aby vláda odmítla Spojeným státům využití vojenských základen, vzdušného prostoru a mořských vod pro válečný konflikt v Iráku. .
Zdroj ZDE
                 
Obsah vydání       2. 4. 2003
1. 4. 2003 USA: Tajný plán pro nový režim v Iráku
2. 4. 2003 O revoluci, kterou způsobila Al-Jazeera
1. 4. 2003 Jack Straw: "S dnešními médii by se první i druhá světová válka dala jen těžko vyhrát"
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
2. 4. 2003 "Nová" Evropa se distancuje od války
2. 4. 2003 CVVM: Češi jsou rozhodně proti válce v Iráku
2. 4. 2003 CVVM: Nejvážnějším problémem ČR je nezaměstnanost
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka
2. 4. 2003 Michael Moore zamýšlí ve filmu dokázat styky mezi Bushem a bin Ladenem
2. 4. 2003 Irák: Kdo seje vítr Oskar  Krejčí
2. 4. 2003 Otevřený dopis Klausovi: postavte se, prosím, proti kouření Martin  Škapík
2. 4. 2003 Dálnice D-47: Hejtman Tošenovský varuje vládu před hazardováním s důvěrou lidí Jaroslav  Hlaváček
2. 4. 2003 Amerika a islamisté, rozpad Osmanské říše Miroslav Václav Steiner
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2003 CVVM: Češi jsou rozhodně proti válce v Iráku   
2. 4. 2003 Amerika a islamisté, rozpad Osmanské říše Miroslav Václav Steiner
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 Na shledanou v lepších časech Jiří  Mašek
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"   
1. 4. 2003 V Americe vznikly spory o strategii irácké války   
1. 4. 2003 Televize NBC propustila Petera Arnetta   
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Jack Straw: "S dnešními médii by se první i druhá světová válka dala jen těžko vyhrát"   
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?   
31. 3. 2003 O válečné propagandě   
31. 3. 2003 Nevědí, co dělají, ani proč to dělají   
31. 3. 2003 Blairova politika je sérií selhání   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra