1. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 4. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

Irák - Agentury: Bagdád se stal i 14. noc po zahájení války proti Iráku terčem leteckých a raketových útoků. Útoky se zaměřily na pozice Republikánských gard na okrajích města a na prezidentský komplex ve středu Bagdádu Z komplexu prezidentských paláců tak již podle očitých svědků "moc nezbývá". Cílem útoků na Bagdád se stávají také telekomunikační uzly, což spojenecké velení zdůvodňuje nutností odříznout centrální irácké velení od kontaktu s jednotkami dislokovanými mimo Bagdád. Narušení telekomunikací má ovšem také přímé důsledky pro obyvatele Bagdádu, kteří tak přicházejí o možnost telefonického kontaktu s příbuznými a známými v různých částech města a mimo něj. Bombardování bylo vystaveno také severní město Mosul, kde se útoky neobešly bez civilních obětí. Silné palbě je vystaveno město Basra, kolem nějž se svírá sevření spojeneckých jednotek.
Britské jednotky objevily "důkazy o mučení". Britské jednotky uvádějí, že když obsadily policejní stanici v Abu Al Khasibu, nedaleko města Basry, nalezli ve stole velitele policejní stanice desítky občanských průkazů, které podle reportéra listu Daily Mirror (zaujímajícího ostře protiválečný postoj) patřily mrtvým Iráčanům. Na stanici pracovala Saddámova tajná policie Mukhabarat. Na zdích a na háku na maso, visícím ze stropu, byly stopy krve. V jedné místnosti byl připravený elektrický kabel s odizolovanými konci a dvě pneumatiky, na nichž byl nucen při elektrickém mučení vězeň stát.
Výzva pro muslimy, aby vstoupili do "svaté války proti západní invazi" V úterý večer pronesl v irácké televizi "jménem Saddáma Husajna" projev ministr informací Mohammed Saeed al-Sahaf, v níž apeloval na muslimy, aby zahájili "svatou válku" proti západní invazi. Irácká televize původně oznámila, že projev pronese sám Saddam Husajn, ale nakonec ho přednesl jeho ministr informací. V projevu se praví: "Agrese, kterou agresoři provádějí proti pevnosti víry, je agrese proti náboženství, proti bohatství, proti cti a proti duši a je to agrese proti zemi islámu. Proto je povinností svatá válka. Ti, kdo se stanou mučedníky, budou odměněni v nebi. Využijte této příležitosti, bratři." Není jasné, proč projev nepronesl Saddám Husajn osobně, spekuluje se o tom, že není zdravý.
USA - Washington: Británie a Spojené státy "jsou ohrožovány teroristickou hrozbou", protože obě země vedou válku proti Iráku
Britský ministr vnitra David Blunkett takto varoval ve Washingtonu, kde jednal s americkým "ředitelem domácí bezpečnosti" Tomem Ridgem. Blunket oznámil, že britské ministerstvo vnitra a Ridgovo ministerstvo vytvoří novou pracovní skupinu "pro boj proti mezinárodnímu terorismu."
KUVAJT - Camp Doha, ústřední velitelství invazní armády:
Mluvčí ústředního amerického velitelství podpořil v úterý vojáky, kteří usmrtili sedm žen a dětí u vojenské silniční kontroly, a obvinil z těchto úmrtí Irák
Námořní kapitán Frank Thorp uvedl, že prý z prvních zpráv vyplývá, že vojáci z americké třetí pěší divize jednali správně, když začali střílet na vozidlo, které se nezastavilo před vojenskou kontrolou v poušti v jižním Iráku v pondělí večer nedaleko Najafu. Podle americké armády vojáci naznačili vozidlu gesty, aby zastavilo, a vystřelili varovné výstřely, když byl jejich rozkaz ignorován. Když byly tyto výstřely ignorovány, vojáci začali střílet na motor vozidla, ale automobil jel stále dál směrem k vojenské kontrole. Pak začali vojáci střílet do té části automobilu, kde seděli cestující. Kapitán Thorp konstatoval, že "krev za tento incident padá na režim Saddáma Husajna", protože využívá při partyzánské válce žen a dětí jako živých štítů.
Americký deník Washington Post poskytl zcela odlišnou verzi tohoto incidentu
Citoval amerického kapitána na rozcestí, který prý uvedl, že jeho přední jednotka nedala vozidlu včas jasně najevo, že se na něj bude střílet. "Vy jste (sprosté slovo) právě zabili rodinu, protože jste nevystřelili varovný výstřel včas!" řekl podle Washington Postu kapitán Ronny Johnstone svému veliteli roty. Americký list také uvedl, že američtí vojáci usmrtili deset civilistů.
Američané zastřelili neozbrojeného řidiče pickupu a vážně zranili spolujezdce
Jak už jsme informovali v úterý ráno, američtí námořníci usmrtili jiného neozbrojeného iráckého řidiče a vážně zranili jeho spolucestujícího u silniční vojenské kontroly v městě Šatra nedaleko Bagdádu. Řidič byl zastřelen poté, co jel rychle směrem k vojenské kontrole. "Myslel jsem, že je to sebevražedný atentátník," řekl jeden z vojáků, kteří na vozidlo stříleli. Vojáci jsou "nervózní" poté, co v sobotu zahynuli při sebevražedném útoku iráckého důstojníka na vojenskou kontrolu u města Najaf čtyři američtí vojáci.
Mrtví civilisté vyvolávají hněv a odpor
Záběry raněných a mrtvých civilistů, které vysílají arabské televize do muslimského světa, zintenzivňují opozici vůči válce a vyvolávají hněvivé protesty.
ŠPANĚLSKO - Irena Trnková-Farrel, zpravodajka BL z Madridu :
Španělská opozice dnes předloží návrh vládě, aby prosadila v RB OSN ukončení války proti Iráku
Všechny opoziční parlamentní strany v úterý předloží ve španělském kongresu návrh hlasování o požadavku, aby vláda prosazovala a podpoporovala ve všech mezinárodních institucích, ale hlavně v Radě bezpečnosti OSN, nezbytné iniciativy potřebné k okamžitému ukončení války v Iráku. Opozice zároveň požaduje návrat španělské flotily vyslané do oblasti konfliktu, pokud nemá mandát OSN. Zároveň varuje před zvýšeným rizikem narůstající nenávisti, která může vyústit v teroristické akce.
Zapatero trvá na požadavku, aby vláda změnila svůj postoj
Předseda Španělské socialistické strany PSOE José Luis Rodríguez Zapatero v pondělí trval na tom, aby ministerský předseda José María Aznar "udělal krok zpátky, který by byl krokem vstříc míru". Podle Zapatera by změna postoje španělskě vlády významně přispěla k zastavení konfliktu.
Vedoucí španělské opozice zároveň reaguje na obvinění Partido Popular , že prý se jeho strana podílela na násilných útocích proti sídlům vládnoucí Lidové strany Partido Popular. Uvedl, že neexistují žádné důkazy, že by se členové jeho strany podíleli na těchto útocích. V minulosti došlo celkem k 120 útokům po celém Španělsku. Zapatero zároveň apeluje na vedoucí členy Partido Popular, aby neobviňovali Socialistickou stranu bez důkazů a postupovali při vyšetřování útoků podle norem právního státu.
Aznar přišel o své možné nástupce
Bývalý premiér Felipe González prohlásil v rozhlasové stanici SER, že Aznar svým postojem ke konfliktu přišel o možné nástupce, které přínutil sdílet jeho postoj. Příští rok současný premiér skládá svou funkci.
Lidovecký poslanec López-Medel se postavil proti válce
Lidovecký poslanec za Kantabrii a prezident právní komise Kongresu, Jesús López-Medel, včera zveřejnil článek, v kterém označuje válečný útok proti celé zemi jako neúměrný, byť jí vládne "krvelačný diktátor".
Lidovce opouštějí poslanci
Z Lidové strany začinají vystupovat pro nesouhlas s postojem své strany poslanci. Tajemník Lidové strany Javier Arenas považuje za normální, že mezi lidoveckými poslanci jsou osoby, které mají odlišná kriteria, a ta je nutno respektovat.
Lidová strana žaluje osoby, odpovědné za webovou stránku, která ji viní ze spoluviny za vraždu Tajemník Lidové strany Javier Arenas podal žalobu za pomluvu na osoby zodpovědné za webovou stránku, která označuje všechny poslance za "vrahy", poté co v parlamentu odhlasovali premiérův návrh na kladné stanovisko k válce.
Podrobnosti - ve španělštině ZDE
Egypt -- BBC Arabic/Future TV, Ivana Bošinová, zpravodajka BL v Sýrii:
Mubarak se v prvním veřejném projevu od zahájení války postavil otevřeně proti agresi.
Egyptský prezident Husní Mubarak zdůraznil v projevu, který v pondělí pronesl k vojákům ve městě Suez na jižním konci suezského kanálu, že se egyptská vláda staví odmítavě vůči válečnému řešení irácké otázky. Vyzvedl, že Egypt odmítá účast v operacích spojeneckých vojsk okupujících "bratrský Irák". Upozornil, že válka USA v Iráku může mít neblahé následky, když v jejím v důsledku povstane stovka nových Bin Ládinů, a množství muslimů se zapojí do řad protizápadně laděných militantních fundamentalistů. Dále obhajoval Egypt, že nemůže uzavřít Suezský průplav pro válečné lodi, které jím proplouvají na své cestě do Iráku, protože je vázán mezinárodními smlouvami, které ho zavazují k propouštění všech lodí. Mezinárodní právo povoluje Egyptu uzavřít Suezský průplav jedině tehdy, kdyby byl Egypt ve válce, a to pro lodě těch zemí, se kterými by byl Egypt ve válečném stavu. Podle libanonské televizní stanice Future Mubarak dále vyzval arabské země ke kooperačním a obranným opatřením, které by odpovídaly "výzvám současné doby a situace".
OSN - New York / al-Arabyia, Ivana Bošinová, zpravodajka BL v Sýrii:
Generální tajemník OSN se v pondělí sešel v sídle OSN s velvyslanci arabských zemí při OSN s cílem informovat je o realizaci humanitární pomoci Iráku. Televizní stanice al-Arabyia označila setkání za velmi bouřlivé, zvláště poté, co Annan začal k vyslancům hovořit o své představě spolupráce s představiteli Iráku a o poválečném uspořádání v zemi. Stálý irácký zástupce v OSN Mohamad ad-Dúrí vyjádřil svoji spokojenost s postojem arabských zemí, které poukazují na nutnost uspořádat Valné shromáždění OSN v co nejbližší době. Diplomaté se dohodli, že ze setkání vydají společné prohlášení, ve kterém bude potvrzena nutnost okamžitého zastavení válečných akcí v Iráku, stažení spojeneckých vojsk z jeho území a nutnost zachování svrchovanosti, integrity a územní celistvosti země.
SÝRIE X USA / al-Arabyia, Ivana Bošinová, zpravodajka BL v Sýrii:
V pondělí odpoledne vydalo ministerstvo zahraničních věcí Sýrie v Damašku oficiální reakci na opakovaná obvinění a vyhrůžky, která v předchozích dnech proti Sýrii vznesli ministr obrany a ministr zahraničních věcí USA.
V úvodu prohlášení se poukazuje na skutečné priority USA v oblasti Blízkého východu, kdy je Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti (American Israel Public Affairs Committee), na jehož výročním zasedání ministr Powell své výhružky pronesl, "nejsilnější sionistickou lobby v USA... a to, co provádí americká administrativa v oblasti (Blízkého Východu) slouží státu Izrael, jeho zájmům a plánům. ...V této souvislosti Powell prohlásil, že je na Sýrii, aby si vybrala a aby nesla odpovědnost za svoji volbu... Powell ví, stejně jako to ví celý svět, že Sýrie si již (dávno) vybrala. Vybrala si, že bude na straně mezinárodního práva, které je reprezentováno OSN a Radou bezpečnosti OSN ...vybrala si, že bude a straně většiny zemí a národů, které říkají: Ne agresi proti Iráku, ne útokům na města a zabíjení nevinných civilistů, ne boření domů, elektráren a vodáren. Sýrie si také vybrala, že bude na straně bratrského iráckého lidu, který čelí nelegitimní a (ničím) neospravedlněné agresi, v rámci které jsou ve jménu práva tohoto nezlomitelného národa páchány zločiny proti lidskosti."
Donald Rumsfeld a Colin Powell obvinili v pátek a v neděli Sýrii a Írán z nelegálních dodávek zbraní do Iráku a podpory terorismu včetně režimu Saddáma Husejna. Poslední výhrůžky přišly z USA den poté, kdy ministr zahraničních věcí Sýrie Fárúq Šará na zasedání syrského parlamentu označil americkou administrativu jako krátkozrakou při řešení irácké otázky silou, a jako neznalou historie oblasti (Blízkého východu), její kultury a civilizace.
ABU DHABI, od zpravodajky BL:
Irácká opozice má vážné rozpory s americkou vládou ohledně přítomnosti amerických vojsk po pádu Saddámovy vlády. Irácká opozice odmítá připustit, aby americká vojska po válce zůstala na území Iráku, protože by to bránilo vzniku stability v zemi.
ABU DHABI, od zpravodajky BL:
V obsazených a obklíčených iráckých městech je situace civilistů nesmírně těžká, vzhledem k tomu, že bombardováním byly zničeny vodovody a elektrické vedení. Tato situace se odráží v nemocnicích, které přijímají mnoho raněných a nemají možnost je léčit. Tady potravinová pomoc, kterou teď rozdávají spojenecká vojska, za ohromného návalu lidí a s pistolí nad hlavou, nepomůže.
BRITÁNIE: Mírný pokles podpory pro válku v Iráku.
Podpora britské veřejnosti pro válku proti Iráku poklesla za poslední týden o dvě procenta, uvádí průzkum ICM a deníku Guardian. 52 procent Britů stále podporuje britské válečné úsilí svrhnout Saddáma Husajna. Proti válce je nyní 34 procent Britů, o 4 procenta více než minulý týden. V polovině února ještě většina britských občanů byla proti válce v Iráku, před týdnem ji naopak většina Britů podporovala. Nyní podpora pro válku v Iráku mezi britskými občany mírně klesá, když vychází najevo, že válka nebude tak lehká a rychle vyhraná, jak původně úřady tvrdily. Vznikla totiž "televizní" válka plná zpravodajství o zabíjení civilistů, o usmrcování vojáků střelbou z vlastních řad a o partyzánských útocích irácké strany.
Britové nyní očekávají, že válka bude trvat měsíce. Nynější podpora pro válku je však prý podle průzkumníků značně "pevná" a prý se asi situace už příliš nezmění.
IRÁK - televize: Irácký prezident Hussein dnes popřel zprávy, že někteří členové jeho rodiny utekli do zahraničí. Zdůraznil, že osud jeho a jeho příbuzných zůstává úzce spjatý s osudem iráckého lidu. Řekl to v televizi, která po přerušení dodávky proudu v podnělí začala po čtyřech hodinách výpadku opět vysílat.
"Domněnka, že rodina prezidenta Saddáma Husseina opustila Irák, je opakovanou lží, kterou již dříve šířil Pentagon", prohlásil irácký prezident.
Mluvčí amerického ministerstva obrany Victoria Clarkeová v pondělí prohlásila, že podle získaných informací příslušníci Saddámovy rodiny se snaží opustit zemi.
SAUDSKÁ ARÁBIE: al-Faisal: Saddám by měl odstoupit
"Když požádal svůj lid, aby se obětoval pro zemi, měl by být první, kdo se obětuje," prohlásil ministr zahraničních věcí Saud al-Faisal pro ABC News. Saud v rozhovoru řekl, že Rijád se domnívá, že válka by se měla zastavit "Může způsobit jen těžkosti, krveprolití, a víc nenávisti a nejistoty v regionu. Možná právě teď je ten správný čas na obnovení diplomatického úsilí", konstatoval al-Faisal.
IRÁK: Americké hlídky zabily na kontrolním stanovišti neozbrojeného Iráčana, dalšího těžce zranily
Stalo se to, když se pickup přiblížil k nervózní hlídce a ta na něj započala pálit z automatických zbraní. "Myslel jsem, že to byl atentátník", řekl jeden z vojáků, který na vozidlo střílel... Stejným způsobem v pondělí zahynulo v autobuse sedm žen a dětí.
SVĚT : Demonstrace v Řecku a Pákistánu
Po stotisícových víkendových demonstracích v Indonésii, Pákistánu či Maroku pokračovaly v pondělí na několika místech světa, zejména v Řecku a Pákistánu protestní akce proti válce v Iráku v menším rozsahu. Protiválečné protesty se konaly na největší řecké hoře Olympu. Obyvatelé z okolí 2917 vysokého "sídla řeckých bohů" upevnili na úbočí transparent o velikosti 900 metrů čtverečních s nápisem "Zastavte válku", který je podle řecké televize viditelný ze vzdálenosti osmi kilometrů.
IRÁK - Bagdád: Americká a britská letadla v noci na dnes v několika vlnách opět velmi intenzivně bombardovala strategické cíle v Bagdádu. Po necelých třech hodinách relativního klidu pak dnes ráno kolem 05:00 hodiny místního času (03:00 SELČ) byly slyšet v jižní části irácké metropole další nejméně dva silné výbuchy.
ČTK: Americká média definitivně udeřila na vlasteneckou notu
Scény jsou jako vystřižené z příručky, kterou rozdává prestižní mediální poradenská společnost McVay Media se sídlem v Clevelandu svým klientům. Pravidlo číslo jedna zní: "Jděte po emocích." Z průzkumu, který společnost provedla krátce před propuknutím války, vyplynulo, že nejméně ze všeho si Američané přejí konfrontaci s protiválečnými protesty a s odpůrci války.

Žena má na krajíčku, nejraději by svého manžela měla u sebe, ale on sedí v irácké poušti a z trhaných záběrů na videotelefonu jí vzkazuje - mám tě rád, za chvíli budu doma. Asi by chtěl říci více, ale celý národ se na intimní chvíli dívá v přímém přenosu. Dojetí nebere konce.

Další střih. Američtí vojáci se přátelí s umouněnými iráckými dětmi, půjčují jim dalekohledy, rozdávají úsměvy a něco na zub. Dospělí stojí opatrně opodál. Televizní komentátor vysvětluje jejich odtažitost tím, že stále nevěří tomu, že jsou svobodní a nemusí se už bát Saddáma Husajna.
Plný text článku Vlastimila Milého ČTK
                 
Obsah vydání       1. 4. 2003
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"
1. 4. 2003 V Americe vznikly spory o strategii irácké války
1. 4. 2003 Rozpory ohledně války i v Británii
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
1. 4. 2003 Jack Straw: "S dnešními médii by se první i druhá světová válka dala jen těžko vyhrát"
1. 4. 2003 Televize NBC propustila Petera Arnetta
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
1. 4. 2003 Názory východoevropanů na iráckou válku
31. 3. 2003 Důvěrně známé východisko pro Irák: Budoucností je minulost
31. 3. 2003 Nevědí, co dělají, ani proč to dělají
31. 3. 2003 Úhly pohledu a střet civilizací Dominik  Lukeš
31. 3. 2003 Blairova politika je sérií selhání
31. 3. 2003 Jsme svědkem toho, že Tony Blair zešílel?
31. 3. 2003 O válečné propagandě
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"   
1. 4. 2003 V Americe vznikly spory o strategii irácké války   
1. 4. 2003 Televize NBC propustila Petera Arnetta   
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Jack Straw: "S dnešními médii by se první i druhá světová válka dala jen těžko vyhrát"   
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?   
31. 3. 2003 O válečné propagandě   
31. 3. 2003 Nevědí, co dělají, ani proč to dělají   
31. 3. 2003 Blairova politika je sérií selhání   
31. 3. 2003 Jsme svědkem toho, že Tony Blair zešílel?   
31. 3. 2003 Důvěrně známé východisko pro Irák: Budoucností je minulost   
31. 3. 2003 Úhly pohledu a střet civilizací Dominik  Lukeš
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra