28. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

SLOVENSKO: Banáš straší Slováky nepřijetím Slovenska do Evropské unie a NATO
Jozef Banáš (ANO) je přesvědčený, že kdyby SR nepodpořila "koalici" vedenou USA, "přivřely by se velmi silně dveře do NATO, ale i EU". "Vojna by bola tak či tak," tvrdí Banáš, který je vedoucím stálé delegace Národní rady v Parlamentním shromáždění NATO. Státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Korčok opáčil, že politika SR vůči Iráku není založená pouze na tom, že chce Slovensko uspět v Senátu USA při ratifikaci vstupu do Aliance.
BAGDÁD - Hussein odvolal velitele protivzdušné obrany:
Z funkce velitele protivzdušné obrany Saddám Hussein odvolal svého bratrance Musahima Saaba al-Tikritiho. Důvodem údajně byla malá výkonnost iráckých protileteckých baterií a také fakt, že některé z raket po minutí spojeneckých bombardérů dopadly do obydlených čtvrtí.
PRAHA: Demostruje asi 700 lidí Dnešní pražské protiválečné demostrace se účastní asi 700 lidí, mezi nimi i Iráčané a Američané. Uvedla to ČTK.
KUVAJT - Zvýšil se počet raněných: Po upřesnění se počet raněných při incidentu, během něhož v Kuvajtu najel do skupiny vojáků nákladní vůz, zvýšil na patnáct.
AL-JAZEERA / INFO-WAR: Odmítnutí lodí s potravinovou pomocí Irácký ministr informací Mohamad Saíd Sahhaf oznámil, že spojenecká vojska zabránila v přístavu Umm-Qasr výkladu zboží čtyř zahraničních lodí, zejména s potravinou pomocí pro irácké obyvatelstvo. Na velkých dvou lodích byl prý náklad cukru (jedna z nich byla brazilská) , na jedné menší potraviny a mléko pro děti a na poslední, rovněž menší byly čisticí prostředky.
IRÁK X USA / INFO-WAR: - "Sestřelili jsme vrtulník" "Nesestřelili jste nic..." Podle iráckého ministra informací Sahhafa Iráčané sestřelili americký vrtulník, oba piloti byli zabiti. Pentagon tuto informaci popřel.
Jak dále Sahhaf uvedl, Iráčanům se podařilo zničit 4 spojenecké tanky a bezpilotní letoun typu Predator.
CNN / INFO-WAR: Američané pořádají hon na fedajíny Jak uvedla CNN, americká námořní pěchota se zaměřila na vyhledávání Saddámových fedajínů ve snaze předcházet sebevražedným útokům.
IRÁK INFO-WAR: Nedostává se vody
Vesničané v dobytých oblastech trpí zoufalým nedostatkem vody.
IRÁK / INFO-WAR - Na smrt je připraveno 4000 lidí:
Irák oznámil, že v zemi se nachází celkem 4000 lidí, kteří jsou ochotni spáchat sebevražedný útok proti spojeneckým vojákům.
KUVAJT - Auto najelo na skupinu vojáků:
V americké základně Udairí severně od Kuvajt City najel jeden ze zdejších pracovníků (pravděpodobně Egypťan) do skupiny amerických vojáků, z nichž pět bylo zraněno.
IZRAEL - Výbuch v Netanyi:
Přibližně ve 12 hodin SEČ otřásl izraelským přímořským letoviskem Netanya silný výbuch. Předpokládá se, že šlo o atentát. Výbuch si podle prvních informací vyžádal 5 zraněných. Podle korespondenta stanice al-Jazeera v Nazaretu měly izraelské bezpečnostní složky během posledních dní k dispozici desítky upozornění, že k podobným akcím může na území Izraele dojít.
K výbuchu se údajně přihlásila fanatická muslimská organizace Islámský džihád. Podle izraelských zdrojů bylo zraněno 30 lidí.
IRÁK - us: Přestávka může trvat i několik týdnů
Podle některých amerických vojáků je možné, že přestávka v postupu na iráckou metropoli se může protáhnout i na několik týdnů. Totéž tvrdí i očití svědkové z řad novinářů, kteří viděli, jak se mnohé jednotky zakopávají a zaminovávají okolí svých táborů.
IRÁK - us/uk- Basra : Britové zabili iráckého plukovníka
Britští vojáci z elitního pluku Commandos v boji o Basru zabili velitele iráckých paravojenských složek. Podle CNN měl hodnost plukovníka, jeho jméno ale nebylo sděleno...
Britové po této přestřelce také zajali další pět vysoce postavených důstojníků irácké armády.
IRÁK - Bombardování nepřestalo
Těžké bombardování pokračovalo i v noci ze soboty na neděli, kdy si invazní armáda za cíl opět vybrala Bagdád. Iráckou metropolí otřáslo asi 30 výbuchů, protiletadlová obrana však už téměř nereagovala. Píše naše zpravodajka ze Sýrie: Podle vyjádření reportérů přímo na místě bylo bombardování nejintenzivnější od počátku války a mezi denními a nočními útoky nedošlo ke znatelné přestávce. Mnohdy se ještě před spuštěním varovných sirén nebo místo nich rozezní hlasy muezzinů z mešit. Škody způsobené bombardováním nebyly v neděli na úsvitu ještě přesně známy, cílem útoků byly mj. pozice Republikánských gard a také, jako již po několik nocí za sebou, budova ministerstva informací.
IRÁK - Nádžáf: Boje o most IRÁK - us/uk : Další noční boje byly hlášeny od Nádžáfu, kde Iráčané stále drží most přes řeku Eufrat.
PENTAGON - Rumsfeld neuposlechl rady
Vysocí američtí důstojníci obviňují ministra obrany Donalda Rumsfelda, že neuposlechl jejich rady, aby v Iráku nasadil více vojáků a obrněných vozidel. V Zálivu se nyní čeká na další vojenské posily a další zbraně. Zejména zbraně docházejí, střel Tomahawk vážně ubývá, obrněná vozidla navíc mají v nezvyklých pouštních podmínkách větší poruchovost, než je běžné.
IRÁK -us/uk- Basra: Dva důstojníci zajati
Britové v Basře zajali dva vysoké důstojníky irácké armády.
SVĚT - Další protesty: Další protiválečné demostrace dnes pokračují v Istanbulu, Moskvě a Římě.
USA: V Americe vznikla nová kontroverze o způsobu vedení irácké války. Jeden časopis publikoval článek, který tvrdí, že ministr obrany Rumsfeld donutil vedení armády, aby vyslali do Iráku jen relativně malou a lehce ozbrojenou armádu.
BRITÁNIE: 84 procent Britů pro úspěšné dokončení války. Navzdory neúspěchům prvních 10 dnů této války je nyní jen 11 procent Britů přesvědčeno, že by se měla britská vojska z Iráku stáhnout. Průzkum ICM Research pro bulvární deník News of the World zjistil, že 84 procent Britů je přesvědčeno, že by se válka v Iráku měla dále vést až do úspěšného splnění cílů invaze.
USA - Pentagon: "Překvapen, že dočasné pozastavení invaze bylo prozrazeno veřejnosti"
Podle tiskové kanceláře Reuter informoval nejmenovaný americký voják, že velitelé v pátek nařídili čtyř až šestidenní přerušení invazního úsilí pozemních amerických jednotek, směřujících na Bagdád. Sky News pak uvedla, že Pentagon vyjádřil překvapení, že se informace o přerušení ofenzívy dostaly na veřejnost. Generálmajor Victor Renuart pak uvedl na tiskové konferenci, že "na bojišti nedojde k žádné pauze".
BRITÁNIE: Šéf irácké protivzdušné obrany byl "nahrazen", poté, co irácké rakety minuly cíl a zasáhly Bagdád, konstatoval v sobotu mluvčí Tonyho Blaira. Informaci má z britských výzvědných zdrojů. Mluvčí neuvedl, že právě tyto střely usmrtily civilisty na tržišti v Bagdádu, avšak američtí a britští činitelé před tím tvrdili, že to tak možná je.
BRITÁNIE - IRÁCKÝ EXIL: "V Iráku operuje al Qaeda".
Její členové prý působí v oblastech kolem města Najaf a Kerbala. Tvrdí to exilový Irácký národní kongres. Prý jedná al Qaeda podle dohody se Saddámem Husajnem, která jí dovoluje ovládnout ty oblasti v Iráku, které al Qaeda dokáže ubránit.
Amnesty International protestuje proti válce
Vedoucí představitelé AI se připravují odnést do Downing Street petici, v níž žádají britského premiéra, aby dodržoval během války v Iráku mezinárodní právo.
BRITÁNIE: Robin Cook požaduje stažení britských vojsk z Iráku
Domácí kritika britského premiéra se zintenzivnila, když bývalý britský ministr zahraničních věcí Robin Cook dramaticky apeloval na Tonyho Blaira, aby stáhl britské vojáky z Iráku. Cook před začátkem války rezignoval z protestu proti válce v Iráku na svou funkci předsedy britské Dolní sněmovny. Cook odmítá válku proti Iráku jako "krvavou a zbytečnou". Varuje, že Británie a Amerika riskují, že vytvoří pro Západ v arabském a muslimském světě "dlouhodobé dědictví nenávisti". V ostrém článku, publikovaném v listě Sunday Mirror, konstatuje Cook, že americký prezident Bush a jeho ministr obrany Rumsfeld, jak se zdá, teď nevědí, co dál, když se nepotvrdily jejich naděje, že irácký režim bude rychle kapitulovat. Uvažují o obléhání Bagdádu, což by vedlo k obrovskému utrpení civilistů a mnoha zbytečným mrtvým.
BASRA: Britské námořní jednotky se v neděli dopoledne "přiblížily předměstí Basry, zatímco po sebevražedném útoku, při němž zahynuli čtyři američtí vojáci, americká armáda "zpřísnila bezpečnostní opatření". Američané dále široce bombardovali celý Irák a zasáhli mj. prezidentský palác v Bagdádu a irácké odpalovací raketové středisko. Podle mluvčího britských jednotek zaznamenávají britští vojáci podstatné úspěchy při bojích s iráckými jednotkami u Basry. Ty prý, tvrdil Brit, se skládají jen z polovojenských jednotek, i když podle jiných zpráv je zřejmě, že obranu Basry vede regulérní irácká armáda.
Al ARABIYA: Ve vesnici Mahmůdiji, poblíž Bagdádu, dopadla raketa na domek s osmičlennou rodinou. 14letá dívka zemřela, ostatní byli vážně zraněni. Zpravodajka z místa to komentovala:" Říkali, že nebudou bombardovat civilní objekty, říkali, že nebudou ničit infrastrukturu, říkali říkali...."
Al ARABIYA V Basře spojenci při náletu zničili pobočku ministerstva školství, kde byly pomůcky na vyučování a nejednalo se tedy o žádný vojenský cíl. Zrovna tak bylo zničeno středisko pro místní křesťany, ve kterém se scházeli při různých příležitostech.
IRÁK / INFO-WAR: Irácký ministr informací chce země invazní koalice postavit před mezinárodní soud pro válečné zločiny
Jedním z bodů, které v sobotu přednesl ministr informací Mohamad Saíd Sahháf na pravidelné tiskové konferenci bylo, že Irák chce za pomoci mezinárodního týmu právních expertů dosáhnout soudního procesu proti USA a jejich spojencům, jehož předmětem by byla nelegitimní vojenská agrese proti Iráku.
Cílem je obžalovat tyto země a jejich administrativy z válečných zločinů. "Válečným zločincem číslo jedna je Bush" řekl Sahháf doslova. Mezinárodní právnický tým podle slov ministra již zahájil svoji práci, a na počátku jeho vzniku byla skupina právníků z Libanou, ke kterým se přidali právní experti z dalších arabských zemí, Evropy a Latinské Ameriky.
Ministr také vyjádřil svojí více než velkou rezervovanost k programu "Potraviny za ropu", který má být reaktivován na základě právě přijaté rezoluce RB OSN. "Bylo by chybou nazývat tento program programem humanitárním...(program) je koupí zboží za irácké peníze, a Irák má na tyto dodávky plné právo, ... to platí již od roku 1996 (kdy byl program uveden v život, pozn. BL ) nehledě na to ... že část finančních prostředků Iráku určených pro tento účel je zcizována ... (mj.) parazity v OSN."

připravují Štěpán Kotrba, Milan Krčmář a Jan Čulík

                 
Obsah vydání       28. 3. 2003
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
28. 3. 2003 O pokrytectví západních novinářů
28. 3. 2003 Co se stane symbolem války v Iráku
28. 3. 2003 Bush: Budeme bojovat, ať to trvá jakkoliv dlouho...
27. 3. 2003 O trapné posedlosti estébáckými seznamy Jan  Čulík
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
28. 3. 2003 Nejdražší seznamy pod sluncem Štěpán  Kotrba
28. 3. 2003 O čem vypovídá "analýza" KSČM připravená pro XXXI. sjezd ČSSD? Miloslav  Ransdorf
28. 3. 2003 ČSSD před sjezdem: Fatální důsledky volby presidenta Stanislav  Křeček
28. 3. 2003 Dva Politici, jeden Manipulátor a spousta malých Kašpárků Milan  Sova
28. 3. 2003 Špidla: Bezzásadovost jako zásada Ivan  David
28. 3. 2003 Co je příčinou současného stavu Jan  Keller
28. 3. 2003 ČSSD před sjezdem: Litoměřická výzva aneb všechno je jinak Štěpán  Kotrba
28. 3. 2003 Agrese aneb o hloupé české horákyni Miroslav  Polreich
28. 3. 2003 VÁLKA: Neuvěřitelná demagogie prezidentů a vládních představitelů Zdeněk  Štancl
28. 3. 2003 IRAK: Po okupácii čaká zemi pravdepodobne partizánska vojna Peter  Greguš
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského
28. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ:
O Bivojovi a hýždích nové kultury evropské
Hugo  Schreiber
28. 3. 2003 Reforma veřejných rozpočtů: sociální záměr nebo prostý diletantismus ? Richard  Vavřík
28. 3. 2003 Byť proeurópsky neznamená byť protiamerický Ľubomír  Petrák
28. 3. 2003 Premena globálneho systému - hegemónova dilema Ľubomír  Tokár
28. 3. 2003 Šok a hrôza v mene slobody Martin  Muránsky
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
28. 3. 2003 O prevracaní "osi zla" na svoj obraz
28. 3. 2003 Vojnový konflikt v Iraku zasiahol aj slovenskú politickú scénu
28. 3. 2003 Európska doba ladová
28. 3. 2003 Obávaný vahhábizmus Viktor  Kovaľov
28. 3. 2003 Po Iraku: Hegemónia alebo multipolarita? Marek  Bobiš
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
28. 3. 2003 Trvalá svoboda neomezená mezinárodním právem Ivan  David
27. 3. 2003 Zákony naše a jiné Přemysl  Janýr
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
28. 3. 2003 Co se stane symbolem války v Iráku   
28. 3. 2003 O pokrytectví západních novinářů   
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 České politické strany a válka v Iráku Jan  Maršák
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Arabský tisk varuje před dlouhou válkou   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu   
25. 3. 2003 Blairova podpora v Británii stoupá   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra