28. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK / INFO-WAR: Irácký ministr informací chce země invazní koalice postavit předmezinárodní soud pro válečné zločiny
Jedním z bodů, které dnes přednesl ministr informací Mohamad Saíd Sahháf na pravidelné tiskové konferenci bylo, že Irák chce za pomoci mezinárodního týmu právních expertů dosáhnout soudní proces proti USA a jejich spojencům, jehož předmětem by byla nelegitimní vojenská agrese proti Iráku.
Cílem je obžalovat tyto země a jejich administrativy z válečných zločinů. "Válečným zločincem číslo jedna je Bush" řekl Sahháf doslova. Mezinárodní právnický tým podle slov ministra již zahájil svoji práci, a na počátku jeho vzniku byla skupina právníků z Libanou, ke kterým se přidali právní experti z dalších arabských zemí, Evropy a Latinské Ameriky.
Ministr také vyjádřil svojí více než velkou rezervovanost k programu "Potraviny za ropu", který má být reaktivován na základě právě přijaté rezoluce RB OSN. "Bylo by chybou nazývat tento program programem humanitárním...(program) je koupí zboží za irácké peníze, a Irák má na tyto dodávky plné právo, ... to platí již od roku 1996 (kdy byl program uveden v život, pozn. BL ) nehledě na to ... že část finančních prostředků Iráku určených pro tento účel je zcizována ... (mj.) parazity v OSN."
IRÁK - ir.: Irácká strana upozornila, že britské jednotky v Basře zničily sklad potravin, které byly určeny k distribuci obyvatelům ve zmíněné oblasti.
JEMEN - V Saná demonstrovaly hlavně ženy: Mimo Německo, Jižní Koreu, Řecko a Británii probíhaly protiválečné demostrace také v jemenské metropoli Saná, kde do ulic vyšly převážně ženy.
BASRA - Britové obsadili výcvikovou základnu: Britové nedaleko Basry obsadili výcvikovou základnu Iráčanů. Mimo jiné zde našli i plynové masky a ochranné obleky (tzv. "atombordely") chránící před otravnými plyny a chemickými zbraněmi.
IRÁK - Saddám se objevil v televizi: Irácká televize ukázala záběry Saddáma Husajna při zasedání jeho kabinetu. Není ale jasné, kdy byl snímek natočen.
IRÁK - Američané možná zajali další dva sebevrahy: Dva Iráčané, kteří o sobě tvrdí, že patří k Saddámovým fijádinům, se vzdali Američanům s tvrzením, že měli být dalšími sebevražednými atentátníky. Prohlásili ale, že "pro Saddáma nechtěli zemřít".
SEVERNÍ IRÁK - Iráčané se stáhli: Přes den probíhaly boje v severní části Iráku nedaleko Kirkúku. Iráčané byli nuceni se stáhnout dále do vnitrozemí.
V sobotu ve světě pokračovaly protiválečné demonstrace. V Athénách skandovaly tisíce demonstrantů "Skoncujeme s válkou" a demonstranti tam vylili červenou barvu na výlohy restaurace McDonalds. Asi 15 000 demonstrantů se vydalo k americkému velvyslanectví. V německém Stuttgartu obklopily tisíce demonstrantů americké vojenské velitelství pro Evropu. Demonstrace se také konaly v Jihoafrické republice, v Jižní Koreji, v Malajsku i v Londýně, kde ale byla tuto sobotu účast podstatně nižší než při předchozích protestech.
IRÁK - Viceprezident pohrozil dalšími sebevražednými útoky: Podle iráckého viceprezidenta Jásína Ramadána je možné, že budou následovat další sebevražedné útoky proti spojeneckým vojákům.
IRÁK - Sebevrah byl vyznamenán: Irácká státní televize za sebevražedného atentátníka, jenž usmrtil čtyři americké vojáky (podle některých zdrojů pět), prohlásila Ali Hammadiho al-Namaniho. Saddám Husajn jej posmrtně vyznamenal dvěma medailemi.
LONDÝN - Opozice nechce Ameriku: Jak dnes v Londýně informoval vůdce irácké opozice, bývalý irácký ministr zahraničí Adnan Pašaší, v poválečném uspořádání Iráku nemají Američané hrát vůdčí úlohu. Pašaší chce plně iráckou vládu s podporou OSN.
JIŽNÍ IRÁK - Nalezeny tuny munice: Britští vojáci nalezli na jihu Iráku tuny munice, nyní pracují na její likvidaci.
BASRA - Pomoc se blíží: Do Basry míří konvoj nákladních automobilů s humanitární pomocí.
Na Kuwait City byla vypálena raketa. Irácká řízená střela dopadla v sobotu na Kuwait City, poškodila nákupní středisko a způsobila několik požárů. Byla to 13. střela, kterou vypálil Saddám Husajn od začátku války a k explozi došlo přibližně ve 2 hodiny ráno místního času. (Poledne středoevropského času)
Pět amerických vojáků usmrceno u Najafu. Sebevražedný atentátník usmrtil severně od Najafu pět amerických vojáků, informovala Associated Press. Vojáci byli na stráži u silničního zátarasu, přijel k němu taxík a řidič se dožadoval pomoci. Když se k automobilu pět amerických vojáků přiblížilo, explodoval. Podle televizní stanice Al Jazeera byl atentát dílem prosaddamovské vojenské organizace Fedayeen. Jde o první sebevražedný útok od začátku této války.
Al Jazeera vysílání z Washingtonu: v pořadu hovořil Abdel Rahím, zpravodaj této stanice v New Yorku. Vyjádřil se v něm hlavně k otázce obnovení programu potraviny za ropu: "Střední cesta nebude vyhovovat všem stranám. Syrie kladla důraz na jednotu a bezpečnost, aby ti, kdo budou provádět tento program, se o ni postarali. Prohlásila rovněž, že dovoz potravin, zdravotních potřeb a léků do Iráku, není uzákoněním války. Prakticky to ale bude zaležet na vojenské situaci, tím může [rozhodnutí] přináležet Spojeným státům." Dále mluvil Abdel Bary Attwán, šefrédaktor listu Kuds al Arabí, ostře oponoval výroku George Bushe, že spojenecká vojska ovládají 95% iráckého území. Jsou to "záměrně lživé zprávy", protože v současnosti ovládají západní vojáci jen Umm Qasr, který má pouhých 20 tisíc obyvatel, a Zubeir. Hlavním americkým účelem je vydávání lživých zpráv pro falešné informování amerického národa. Podle pravidel OSN je povinností těch, kdo způsobili válku, zásobovat civiliní obyvatelstvo potravinami. Takhle se USA a GB zbavily této povinnosti a Irák bude za ně platit na potraviny za své peníze! Vyjádřil velké obavy, že spojenci využijí výtěžků z irácké nafty na krytí jejich výdajů na válku. Vyjádřil (pozn.překl. všeobecný) názor, že spojenci mohou dosáhnout vojenského vítězsví, ale rozhodně prohrají na poli morálky. Nakonec mluvil Asaad Abu Chalíl, mírový aktivista z USA: "Neokonzervativci prohlašovali, že válka bude velmi rychlá, předpokládali, že irácký lid je bude vítat a irácké jednotky se jim budou dobrovolně vzdávat. Ti, kdo dnes dělají rozhodnutí o Blízkém východu, nejsou absolutně jeho znalci. Dokument Netanjahu je důkazem celkového postoje proti Palestincům a Arabům. Zrovna tak americká "Mapa cest" oprášená před válkou za cílem poukázat na americkou starost o palestinskou otázkou, je ve skutečnosti katastrofou pro Palestince."
Al Arabiya (součást vysílání stanice MBC): Z rozhovoru k varovnému obvinění Sýrie a Iránu Donaldem Rumsfeldem, ministrem obrany USA: "Sýrie odhlasovala rezoluci OSN 1441, týkající se inspekce v Iráku ohledně zbraní hromadného ničení s podmínkou, že nedojde k válce. Protože se vede proti Iráku nelegální válka, zaujala Sýrie pozitivní postoj k Iráku. Co se týká Iránu, ten je původně zařazen Bushem do osy zla, s cílem změnit jeho režim."
Al Arabiya: V Jemenu uspořádal Svaz jemenských žen demonstraci na protest války v Iráku, která trvala 3 hodiny. Zahalené ženy během ní volaly po Žihádu, svaté válce proti okupantům. 50 žen se přihlásilo jako lidské štíty do Bagdádu a 20 k sebevražedným partyzánským akcím proti nepříteli.
PORTUGALSKO - Proti válce 71%:
Skoro tři čtvrtiny (71%) Portugalců s válkou v Iráku nesouhlasí, naopak 16% zásah podporuje.
IRÁK, BRITÁNIE - Repatriace britských mrtvých:
Těla prvních britských vojáků, kteří zahynuli v boji, byla převezena do Británie.
BASRA - "Britové útočí na baasisty":
CNN uvedla, že britské jednotky v Basře útočí na opevněné přívržence Husajnovy vládní strany BAAS.
IRÁK - "Vypovíme novináře":
Irácká oficiální místa údajně chtějí vypovědět ze země větší počet západních novinářů.
IRÁCKÉ VELENÍ - "Sestřelili jsme vrtulníky":
Podle iráckého velení sestřelili Iráčané neupřesněný počet spojeneckých vrtulníků.
BASRA - Smrt jednoho z iráckých velitelů:
Spojenci údajně zabili v Basře jednoho z hlavních iráckých velitelů. Uvedla to CCN, jméno velitele ale nesdělila.
SEVERNÍ FRONTA - Další zbraně:
Na letecké základny na severu Iráku proudí další zbraně a munice. Spojenci zde plně spolupracují s místními Kurdy.
AMERICKÉ VELENÍ - Válka bude normálně pokračovat:
Americké velení popřelo zprávy o tom, že se postupující jednotky měly na 4-6 dnů zastavit, aby doplnily zásoby.
ČERVENÝ KŘÍŽ - Násirije je bez vody:
Podle Červeného kříže je nejméně polovina Násirije bez vody.
AL ARABIA - Syrské uprchlické tábory zejí prázdnotou:
Na syrsko-irácké hranici byly postaveny dva velké tábory pro příjem uprchlíků. Dodnes jsou úplně prázdné, naopak hranice přecházejí hlavně Iráčané, žijící v Syrii, a to i směrem do Iráku, chtějí se účastnit obrany Iráku. Na hranicích byla s předstihem vybudovaná nemocnice pro příjem iráckých zraněných.
BASRA - Zničena budova s ozbrojenci:
Americká letadla v Basře zničila budovu, kde se skrývalo na 200 iráckých ozbrojenců.
SÝRIE - Uprchlické tábory u irácké hranice:
Sýrie buduje uprchlické tábory v blízkosti hranice s Irákem v očekávání příchodu běženců.
AL ARABIYA - Libanonec chce odpálit bombu v britské bance
Zpravodajka televize al-Arabiya May Abdel Salam v Bejrútu oznámila, že v britské bance je zřejmě Libanonec, který vyhrožuje explozí bomby. Banka je obklíčena velkým množstvím bezpečnostních složek, pod maximální ostrahou jsou všechna místa patřící americkým a britským zájmům, zejména pak velvyslanectví.
JIŽNÍ IRÁK - Čekání na nákladní letouny:
Spojenci připravují dobyté letiště v jižním Iráku na přistání nákladních zásobovacích letadel. Zatím jsou na letišti umístěna bojová letadla A-10 Intruder.
IRÁCKÉ VELENÍ - Shrnutí sobotní irácké tiskové konference:
Podle iráckého ministra zahraničí Muhammada Sajída al-Sálefa by britský premiér Blair a americký prezident Bush měli být žalováni za válečné zločiny, protože spojenci útočí hromadným bombardováním na civilisty.
Sajíd popřel obvinění, že by iráčtí vojáci útočili na spojenecké jednotky v civilním oblečení.
Britští vojáci zlikvidovali sklad potravin v Basře.
Podle Sajída si páteční útoky na Bagdád vyžádaly 68 mrtvých a 107 zraněných civilistů.
ITÁLIE - Sedm italských novinářů asi uvězněno:
Podle italské televize, sedm italských novinářů, kteří se ztratili při cestě do Basry, zadržuje irácká policie.
BAGDÁD - 50 mrtvých gardistů:
Životy nejméně 50 elitních iráckých vojáků si vyžádal úder helikoptér typu Apache, které zaútočily na pozice Republikánských gard jihovýchodně od Bagdádu.
IRÁK - Novinář zajal dva Iráčany:
Dva iráčtí vojáci se v sobotu ráno vzdali kanadskému reportérovi.
BASRA - Britští vojáci asi uneseni:
U města Basra bylo v pátek údajně uneseno 4 nebo 5 britských vojáků. Mluvčí britských královských sil v Kataru tuto informaci ale nepotvrdil.
BRITÁNIE - Další oběti "přátelské palby":
Británie oznámila, že při další "přátelské palbě" zahynul jeden voják a čtyři další byli zraněni.
AMERICKÉ VELENÍ - Dočasné zastavení pozemní ofenzivy:
Spojenecké jednotky na 4-6 dnů přeruší postup na Bagdád. Přikázalo to americké velení, podle kterého se útočící motorizovanou pěchotu a těžké obrněnce nedaří zásobovat palivem a potravinami.
BAGDÁD - Útoky v noci pokračovaly:
Spojenecké bombardování neutichlo ani v noci z pátku na sobotu. Zasaženo bylo také ministerstvo informací.
IRÁK - Bagdád: Nedostatky amerického vojenského plánování se začínají projevovat
Americké jednotky mohou během několika dní obklíčit Bagdád, ale nemají "dostatek sil" nezbytných pro boj v ulicích města. Zkušenosti z bojů v jihoiráckém přístavu Basra ukazují, že dobýt Bagdád bude velmi obtížné, proto USA mají z bojů v ulicích města obavy. "Hlavně jde o to vyvinout takový tlak, na jehož konci bude pád režimu" iráckého prezidenta Saddáma Husajna", řekl zdroj Reuters.
LONDÝN - USArmy: Basra "zdaleka není" pod kontrolou spojenců
Jihoirácké město Basra "zdaleka není" pod kontrolou koaličních sil a obyvatelé, kteří se město snaží opustit, jsou vystaveni střelám iráckých jednotek. Konstatovala to v pátek v Londýně britská armádní místa. "Basra je zjevně velmi vzdálena tomu, aby byla v našich rukách, a my v této chvíli nemáme žádnou možnost, jak městu zajistit dodávky humanitární pomoci," prohlásil v rozhovoru pro zpravodajskou relaci televizní stanice Sky mluvčí britské armády plukovník Chris Vernon. Jak ale dodal, "je naprosto zřejmé, že jakmile vystavíme Basru tlaku a jakmile ovládneme město vojensky, tzn., že nikdo nebude moci z města ani odejít, ani do něj vstoupit, pak se přiblíží den, kdy do Basry bude moci přijít humanitární pomoc," řekl Vernon.
Poznámka editora BL:Kdysi mi babička říkávala, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař... Aplikoval bych tento citát lidové zdravovědy na vojenskou situaci v Basře - kam přijde americký voják, musí následně vstoupit humanitární pomoc...
ČTK / Brusel: Generální tajemník Mezinárodní federace novinářů tvrdí, že irácká válka je vzorem manipulace médii - a to oběma stranami konfliktu.
Z bojiště není možné získat žádné objektivní informace. "To, co se dozvídáme, je třeba brát pinzetou a vážit na lékárnických vahách. Potrvá dny, ba týdny po skončení války, než budeme mít jasnou představu, co se přesně stalo," řekl v rozhovoru pro ČTK Aidan White, generální tajemník Mezinárodní federace novinářů (MFN), největší novinářské organizace na světě.
Rozdělil zdroje informací z Iráku na tři skupiny.
V první je zhruba pět stovek zpravodajů začleněných do útočících amerických a britských vojsk. Poskytují "momentky o tom, co se děje v dané chvíli tam, kde jsou". Nejenže je kontrolují vojenské orgány, ale sami se logicky ztotožňují se "svou" jednotkou a neodvažují se kritizovat. "Vzdali se nezávislého postavení. V případě, že budou zajati, bude s nimi nakládáno jako s válečnými zajatci, nikoli jako s novináři."
Druhou skupinu představuje většina z 3000 reportérů, kteří se do Iráku vydali. Jsou sice nezávislí, ale nemají napojení na armády, a jejich informace jsou tudíž velmi kusé; jsou odděleni od bojiště. Navíc jsou nesmírně zranitelní - právě mezi nimi napočítala MFN dva mrtvé, šest nezvěstných, vícero zraněných a obává se, že tato bilance se bude rychle zhoršovat.
Do třetí kategorie řadí White reportéry působící v Bagdádu a na území kontrolovaném iráckými silami a také domácí irácké sdělovací prostředky, stejně jako arabská média, včetně "nadnárodní" stanice Al Džazíra. Jejich informace jsou podle něj nesmírně nespolehlivé, protože irácký režim svazuje vlastní média cenzurou a zahraničním v podstatě nic nepovolí. Jejich svoboda pohybu je omezena na minimum, nehledě na administrativní zvůli úřadů.
Plné znění textu zpravodaje ČTK Karla Bartáka z Bruselu ČN
ČESKO - Sjezd ČSSD: Návrh rezoluce k válce v Iráku, kterou o víkendu posoudí sjezd ČSSD, je podle jednoho z jejích autorů Jana Kavana v souladu se stanoviskem české vlády. Exministr zahraničí dnes ČTK řekl, že sjezd nejsilnější vládní strany by měl vyslat jasný signál, že odsuzuje jak režim Saddáma Hussajna, tak i vojenské řešení, k němuž se bez mandátu OSN rozhodly Spojené státy a Británie. Sjezdová rezoluce má podle předsedy Valného shromáždění OSN zabránit často zavádějícím interpretacím vládního postoje. "Náš postoj je v souladu s postojem vlády premiéra Vladimíra Špidly a prezidenta Václava Klause," uvedl Kavan. "My jsme přesvědčeni, že se měly vyčerpat všechny politické, mírové a diplomatické prostředky, než se přistoupilo k vojenské akci". Ale stejně jako Evropská unie ve svém společném prohlášení vnímáme válku jako krajní možnost. Zbrojní inspektoři měli dostat ještě čas na svoji práci," dodal. Nyní je ale třeba zaměřit se na budoucnost. "Je třeba zajistit, aby potřebná humanitární pomoc a poválečná obnova byla pod mandátem OSN," řekl Kavan. Ministr obrany Tvrdík, který je rovněž delegátem sjezdu, bude hlasovat podle konkrétní formulace rezoluce k Iráku. "Byl bych samozřejmě šťastný, kdyby i postoj ČSSD podpořil stanovisko vlády a parlamentu a nebyl ostře negativní," prohlásil Tvrdík.
AL-JAZEERA - Washington / INFO-WAR:
Moderátor nejdříve hovořill s Michailem Wahby, zástupcem Sýrie v RB OSN. Ten se nejdříve vyjádřil k obnově programu "Potraviny za ropu"a řekl, že se nedomnívá, že by tím byla uzákoněna válka v Iráku. K této obnově bylo vzneseno mnoho připomínek a během posledních 10 dní byly provedeny změny, které potvrzují jednotnost íráckého území, jak zeměpisně, tak politicky.
Na otázku obvinění a varování Sýrie ministrem obrany USA Donaldem Rumsfeldem, že posílá zbraně Iráku a pokládá to za nepřátelské jednání, za které se bude (Sýrie) zodpovídat, odpověděl: "Neúspěch spojeneckých vojsk chce Rumsfeld zakrýt obviněními sousedních zemí - jak Sýrie tak Iránu (pozn.překl.: proti němu je vzneseno obvinění, že přes jeho hranice přecházejí některé ozbrojené skupiny do Iráku) a zapůsobit tím na americký lid. Irák nepotřebuje naše zbraně. Jsem přesvědčen, že nedávné zasažení civilního autobusu raketou, 160 km od hranic s Irákem, bylo už předehrou tohoto obvinění. Je to důkaz, že kdo není se spojenci, je jejich nepřítelem. Oficielní mluvčí Sýrie dodávky zbraní Iráku popřel." Irácký ministr informací Mohamad as-Sahháf nazval zmíněné obvinění americkým výmyslem.
Dále hovořila Wažd Waqfi k pasáži z proslovu prezidenta Bushe k veteránům války, kde se vyjádřil, že (iráčtí) váleční zločinci budou spravedlivě potrestáni. "Bush chce potřít jakoukoliv kritiku války, například i tu, které se dopustil novinář Flisher, když upozorňoval na irácký odpor. Kdo se opováží oponovat, je odstraněn. Fakt, že irácké jednotky kladou odpor proti invazi, je důvodem k jejich odsouzení Bushem jako válečných zločinců."
AL-JAZEERA: Al-Jazeera odvysílala záběry, z nichž jsou patrné rozsáhlé škody v Basře. Mimo jiné byla zasažena budova provinční správy.
IRÁK: Podle iráckých úřadů při vzdušných útocích na Basru zemřelo již 130 osob a téměř 700 utrpělo zranění.
USA - PENTAGON / INFO-WAR: Americký ministr obrany Donald Rumsfeld obvinil irácký režim, že pomocí "eskadron smrti" terorizuje obyvatelstvo a nutí vojáky bojovat. Informovala o tom agentura AFP s tím, že ministr neupřesnil zdroj svého tvrzení. Šéf Pentagonu uvedl, že tyto oddíly jsou řízeny rodinou prezidenta Saddáma Husajna. Tvoří je podle něj propuštění zločinci, kteří se oblékají do civilních šatů, bydlí v domech zabavených odpůrcům režimu a snaží se vmísit do místního obyvatelstva. "Provádějí sadistické popravy na chodnících a ve veřejných parcích, uřezávají jazyky těm, kteří jsou obviněni z nevěrnosti režimu a usekávají lidem hlavy mečem," tvrdil Rumsfeld novinářům... Vyzval Iráčany, aby si tyto zločince pamatovali a po válce na ně mohli ukázat prstem.
USA - Pentagon: Rumsfeld obvinil z pašování zbraní a bojovníků do Iráku vedle Sýrie také Irán
Rumsfeld označil tuto činnost za "nepřátelský akt" a "přímou hrozbu" vůči spojeneckým vojskům v Iráku. Stálý reprezentant Sýrie při OSN, Michael Wahba, stejně jako tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí Syrské arabské republiky označili Rumsfeldovo prohlášení za nepodložené. Spojené státy americké se jím snaží zakrýt své dosavadní vojenské neúspěchy, a proto distribuují obvinění na země sousedící s Irákem, řekl Wahba v rozhovoru pro al-Jazeera. Wahba je přesvědčen, že Irák nepotřebuje od nikoho vojenské dodávky, USA chtějí svým postojem odpoutat pozornost od stovek zabitých iráckých civilistů a materiálních škod, které způsobila jejich okupační vojska. Irácký ministr informatiky Sahháf v rozhovoru pro libanonskou televizní stanici LBC označil obvinění Sýrie za nepodložená (termín nepodložená je v diplomatickém jazyce jiný termín, než nepravdivá - pozn. editora BL). Libanonský poslanec Násir Andíl se domnívá, že "obvinění tohoto typu proti Sýrii bylo možné očekávat, protože Sýrie je zemí, která v irácké krizi nejvěrněji reprezentuje zájmy všech Arabů a jasně vyslovuje opozici vůči postupu USA a Velké Británie při řešení otázky zbraní hromadného ničení Iráku silou mimo rámec mezinárodní legitimity, s cílem změnit mapu celého Blízkého Východu". Podle arabských televizních stanic byly v oblasti blízko syrsko--iráckých hranic v Iráku zaznamenány spojenecké parašutistické výsadky.

Kontinuální zpravodajství Britských listů připravují Štěpán Kotrba, Milan Krčmář a Jan Čulík

                 
Obsah vydání       28. 3. 2003
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
28. 3. 2003 O pokrytectví západních novinářů
28. 3. 2003 Co se stane symbolem války v Iráku
28. 3. 2003 Bush: Budeme bojovat, ať to trvá jakkoliv dlouho...
27. 3. 2003 O trapné posedlosti estébáckými seznamy Jan  Čulík
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
28. 3. 2003 Nejdražší seznamy pod sluncem Štěpán  Kotrba
28. 3. 2003 O čem vypovídá "analýza" KSČM připravená pro XXXI. sjezd ČSSD? Miloslav  Ransdorf
28. 3. 2003 ČSSD před sjezdem: Fatální důsledky volby presidenta Stanislav  Křeček
28. 3. 2003 Dva Politici, jeden Manipulátor a spousta malých Kašpárků Milan  Sova
28. 3. 2003 Špidla: Bezzásadovost jako zásada Ivan  David
28. 3. 2003 Co je příčinou současného stavu Jan  Keller
28. 3. 2003 ČSSD před sjezdem: Litoměřická výzva aneb všechno je jinak Štěpán  Kotrba
28. 3. 2003 Agrese aneb o hloupé české horákyni Miroslav  Polreich
28. 3. 2003 VÁLKA: Neuvěřitelná demagogie prezidentů a vládních představitelů Zdeněk  Štancl
28. 3. 2003 IRAK: Po okupácii čaká zemi pravdepodobne partizánska vojna Peter  Greguš
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského
28. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ:
O Bivojovi a hýždích nové kultury evropské
Hugo  Schreiber
28. 3. 2003 Reforma veřejných rozpočtů: sociální záměr nebo prostý diletantismus ? Richard  Vavřík
28. 3. 2003 Byť proeurópsky neznamená byť protiamerický Ľubomír  Petrák
28. 3. 2003 Premena globálneho systému - hegemónova dilema Ľubomír  Tokár
28. 3. 2003 Šok a hrôza v mene slobody Martin  Muránsky
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
28. 3. 2003 O prevracaní "osi zla" na svoj obraz
28. 3. 2003 Vojnový konflikt v Iraku zasiahol aj slovenskú politickú scénu
28. 3. 2003 Európska doba ladová
28. 3. 2003 Obávaný vahhábizmus Viktor  Kovaľov
28. 3. 2003 Po Iraku: Hegemónia alebo multipolarita? Marek  Bobiš
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
28. 3. 2003 Trvalá svoboda neomezená mezinárodním právem Ivan  David
27. 3. 2003 Zákony naše a jiné Přemysl  Janýr
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
28. 3. 2003 Co se stane symbolem války v Iráku   
28. 3. 2003 O pokrytectví západních novinářů   
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 České politické strany a válka v Iráku Jan  Maršák
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Arabský tisk varuje před dlouhou válkou   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu   
25. 3. 2003 Blairova podpora v Británii stoupá   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra