27. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK - ir.: Irácká armáda informovala, že zastřelila devět spojeneckých vojáků, zničila deset tanků a 13 transportérů za posledních 24 hodin. "Bojovníci spravedlnosti, bojovníci velkého vůdce Saddáma Husseina, rozbijte jim jeich prohnilé hlavy a zničte jejich chorobné sny o vítězství," zaznělo ve stanovisku, které vysílala irácká státní televize.
IRÁK - Abu Dhabi / INFO-WAR: Irácká strana popřela, že by britské zajatce popravila. Britského premiéra Blaira irácký ministr informací obvinil z klamání veřejnosti, neboť on obvinil Iráčany z popravy zajatých britských vojáků.
IRÁK - KATAR / US Army / INFO-WAR: Americe nechybí žádný vrtulník...
Americká armáda popřela, že Irák ve čtvrtek sestřelil další vrtulník Apache. Al-Jazeera vysílala pravděpodobně záběry ze včerejška, nám žádný vrtulník nechybí, tvrdil ve čtvrtek mluvčí katarského velitelství.
EU - EK: Generální tajemník Evropské komise David O'Sullivan doufá, že Evropská unie, poučena současnou válkou v Iráku, pokročí ve vytváření společné obranné a bezpečnostní politiky.
RB OSN : Velvyslanec USA na protest odešel ze sálu
Velvyslanec USA při OSN John Negroponte dnes před koncem zasedání Rady bezpečnosti OSN demonstrativně opustil sál poté, co irácký velvyslanec Mahammad Dúrí obvinil Spojené státy, že USA se spojenci "začínají skutečné vyhlazování (iráckého lidu - pozn. red.), které zabije každého a zničí vše". Spojené státy podle něj přitom usilují jen o to, aby se zmocnily iráckých ropných zásob, které jsou druhé největší na světě. "Zůstal jsme dost dlouho po dobu jeho řeči, ale slyšel jsem toho už dost. Nebylo v ní nic nového..." komentoval Negroponte svůj náhlý odchod.
Při rokování vystoupili delegáti z 85 zemí. Většina z nich odsoudila válku vedenou Spojenými státy proti Iráku a vyjadřovala obavy z možné humanitární katastrofy v této arabské zemi.
IZRAEL : Britský velvyslanec předvolán kvůli protestní nótě za "otřesné poznámky" britského ministra zahraničí Jack Straw naznačil, že Západ ukázal dvojí metr při uplatňování rezolucí OSN. Straw v úterý řekl, že chápe výhrady Arabů vůči tomu, co označil za "nespravedlnost proti Palestincům". Řekl také, že existují i pochyby, zda se Západ neprovinil pokrytectvím, když říká, že rezoluce RB OSN k Iráku je třeba uplatnit, zatímco je zdrženlivější při uplatňování rezolucí k izraelsko-palestinskému konfliktu. Straw narážel na rezoluce Rady bezpečnosti, které vyzývají Izrael, aby vrátil území, jež okupuje od roku 1967.
AL-JAZEERA - vysílání z Washingtonu : Arabský hlas v Americe
Ve vysílání hovořil Asaad Abu Chalíl, mirový aktivista, žijící v USA. Hlavní jeho myšlenky: "Tzv. chytré zbraně jsou ve skutečnosti neuvěřitelné hloupé. Z 26 tisíc vypálených raket na Afganistán, nebyl cíl zasažen v 25%. Za to platí velkými oběťmi právě civilisté. Bagdád má 4 milóny obyvatel, tito obyvatelé trpí dvakrát, jednak režimem a jednak šíleným koaličním bombardováním. Irácký lid trpí nepředstavitelně více než sám Saddám. Jsem zásadně proti moci Saddáma Husseina, ale rozhodně ne za takovouhle cenu. Tady jde o novodobou kolonializaci Iráku. Už teď prohlašuje Amerika, že bude ovládat poštu, informace a soudnictví a o ostatním budou rozhodovat Iráčané, o čem ti budou tedy rozhodovat? Je to šílená válka vedená proti lidu. Izrael si sedí na jaderných a biologických zbraních a USA proti tomu nic nemá. V amerických věznicích jsou zadržováni Arabové po útoku z 11. září a přitom nebyli souzeni, protože nejsou ani z ničeho obviněni. V Iráku dojde jen k vyměně jedněch tyranů za jiné tyrany, tak jak k tomu došlo v Afganistánu."
SVĚT: Demonstrace jsou stále ještě masové pouze v Jemenu a Indonézii, v ostatních zemích jde pouze o sporadické akce
Střední a východní Evropa se podle komentátorů ze západních zemí vyznačuje absencí lidové mobilizace.
Dvě laureátky Nobelovy ceny míru Mairead Corriganová a Jody Williamsová byly ve středu zadrženy poblíž Bílého domu při manifestaci proti válce s Irákem. Obě se zúčastnily akce pořádané katolickou asociací Pax Christi USA.
Kolem 400 protiválečných aktivistů se sešlo u finančního Rockefellerova centra v Manhattanu. Mnozí si lehli na zem coby symboly dosavadních a očekávaných obětí války, zatímco ostatní skandovali "Žádnou válku, žádnou ropu, žádný zisk".
Úřady v jihofrancouzském Bordeaux oznámily, že skupinka pacifistů postříkala červenou barvou a zapálila kopii Sochy svobody vysokou 2,5 metru, jejíž slavný originál věnovali Francouzi Američanům na důkaz přátelství v roce 1886.
Před americkým velvyslanectvím v Jakartě přihlíželo 600 studentů tomu, jak několik z nich pálilo americkou vlajku.
V jihokorejské metropoli Soulu se před budovou parlamentu shromáždilo asi 650 osob.
Několik desítek Bratislavanů, většinou důchodců, dnes přišlo do centra slovenské metropole na protestní shromáždění proti válce v Iráku, které přichystali opoziční komunisté. Mítink se postupně proměnil v protest proti vstupu Slovenska do NATO.
V Austrálii se policie vzpamatovává ze středečních potyček s mírovými aktivisty, kteří na příslušníky pořádkových sil házeli stoly a židle.
Kolem 30 000 muslimů se dnes shromáždilo na východě indonéského ostrova Jáva ke společné modlitbě za mír v Iráku.
Proti válce v Iráku demonstrovalo asi 50 000 lidí v jemenské metropoli Saná.
Organizace na ochranu lidských práv a svobody tisku se sídlem v USA odsoudily úterní bombardování sídla irácké televize americkou armádou. "Nesmí se útočit na televizní stanice jen proto, že se používají k propagandě," řekl ředitel organizace Human Rights Watch (HRW) Kenneth Roth.
IRÁK - ir.: Invazní armáda bude muset bojovat v Bagdádu "dům od domu"
Jednotky vedené Spojenými státy budou s to do pěti až deseti dnů obklíčit iráckou metropoli Bagdád, ale pak budou muset přejít k prudkým bojům od ulice k ulici. Prohlásil to dnes irácký ministr obrany Sultán Hášim Ahmad. "Své (hlavní) obranné linie jsme vytvořili v Bagdádu. Nebude překvapením, že za pět až deset dnů budou s to obklíčit všechny naše pozice v Bagdádu. Jsou toho schopní," řekl ministr na tiskové konferenci v Bagdádu. "Ale nakonec budou muset vstoupit do města." "Bagdád zůstane pro Američany a Brity nedobytný, dokud jeho obyvatelé budou naživu," uvedl. Na otázku, zda očekává pouliční boje v Bagdádu, prohlásil: "Rozhodně."
IRÁK - ir.: Irácký prezident Saddám Husajn se setkal s vedoucími představiteli Socialistické strany arabské obrody Baas, kteří se zavázali, že "nepřátelům způsobí co nejvíce lidských ztrát a hmotných škod". Na setkání údajně byli Saddámův mladší syn Kusaj, který velí elitní Republikánské gardě, viceprezident Táhá Jásin Ramadán a místopředseda vlády Tárik Azíz. Přítomni byli i ministr obrany Sultán Hášim Ahmad, informací Muhammad Saíd Sahháf a další ministři. Informovala o tom dnes irácká televize.
BRITÁNIE, USA: Ministr financí Gordon Brown ve čtvrtek opět zvýšil rozpočet Británie na spojeneckou válku s Irákem. ten tak stoupl na 3 mld GBP (4,7 mld USD) z dosavadních 1,75 mld GBP. Původně dal Brown v listopadu stranou na případnou válku s Irákem jednu miliardu liber... Po prvním týdnu bojů se totiž ukazuje, že válka bude trvat mnohem déle, než předpokládaly optimistické předpovědi i státní rozpočty válčících zemí.
Americký prezident George Bush požádal tento týden Kongres o schválení mimořádných výdajů na válku v rozsahu 75 miliard dolarů. USA ponesou hlavní břemeno financování války a zřejmě i poválečné rekonstrukce.
RUSKO: Ruští ornitologové varují, že ozbrojené střety v Perském zálivu mohou mít fatální důsledky pro miliony stěhovaných ptáků, kteří se vracejí na sever Eurasie. Ptáci téměř z celého ruského území se soustřeďují mezi řekami Tigrisem a Eufratem a pak pokračují dál na jih. Na jaře se zase vracejí. Kvůli válce je prý jejich návrat do Ruska ohrožen.
ČESKO - Olomouc: Akademický senát Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci odsoudil spojenecký útok na Irák a k podobnému kroku vyzval ostatní vysoké školy a akademické instituce.
ČESKO - Praha: Protest proti válce v Iráku začne v neděli v 15:00 na Staroměstském náměstí, zůčastní se i studenti a odboráři
Nedělní demonstrace by měla mít větší účast než předchozí protesty, doufají pořadatelé. "Snažíme se proto maximálně oslovovat odborové organizace," řekl Jan Exner z pořadatelské Iniciativy proti válce. Ve světě odbory protiválečné demonstrace pomáhají pořádat, dodávají jim masovost, Česká republika zatím v tomto směru nemá tradici, řekl Exner.
CAMP DAVID - Blair: Tony Blair oznámil, že britští vojáci, kteří padli do iráckého zajetí, byli popraveni a poté teprve ukázáni v televizi.
AL-JAZEERA: Katarská satelitní trlelevize odvysílalaz záběry amerického vrtulníku a dálkově ovládaného letadla, které byly podla ní ve čtvrtek sestřelené.
OSN - Blix: Hans Blix prohlásil, že doposud od amerických ozbrojených sil nemá žádné důkazy o tom, že by Irák v této válce použil zbraně hromadného ničení. "Až doposud jsme nezjistili a spojenci nás neinformovali o tom, že by byly použity jakékoliv zakázané zbraně," řekl Blix.
IRÁK - Basra - Sky News: Britské jednotky obsadily rozhlasovou a televizní stanici v Basře.
USA - SLOVINSKO: Hodinky jako holinky, obojí se natahuje
Spojené státy omylem označily Slovinsko za partnera ve válce proti Iráku a dokonce mu výměnou za podporu nabídli i finanční kompenzace v rámci "Operace třicet stříbrných". Oznámila to slovinská vláda. Den poté, co stovky Slovinců v ulicích protestovaly proti zahrnutí své země do seznamu podporovatelů útoku, premiér Anton Rop oznámil, že Washington to jednoduše popletl. SLovinsko otevřelo vzdušný prostor pouze pro letadla, vezoucí do Iráku humanitární pomoc, či odvážející utečence nebo raněné. "Nejsme součástí takovéto koalice. Patříme do koalice míru", řekl slovinský premiér.
Poznámka editora BL:Nutno zdůraznit, že to byl slovinský, nikoliv slovenský premiér... Slovinci si ale musí dát hlavně pozor, aby si je Bush při svých znalostech zeměpisu nespletl s Irákem...
BAGDÁD: další bombardování
Další těžké bombardování zažil obyvatelé jižního okraje Bagdádu přibližně v 17:30 CET. Na nálet okamžitě zareagovala irácká protivzdušná obrana. Škody zatím nebyly oznámeny.
BRITÁNIE - AI: Amnesty International žádá vyšetření maskaru 15 civilistů na bagdádském tržišti
Důvodem jsou rozporuplné zprávy o původu raket. V případě, že byly porušeny Ženevské konvence, chce AI pohnat zodpovědné osoby před spravedlnost. AI překvapuje, že civilní oběti po zásazích raketami se množí.
SLOVENSKO / OMV SRo: Pro vstup do NATO je pouze třetina občanů
Vyplýva to z výzkumu který udělal odbor mediálního výzkumu Slovenského rozhlasu na reprezentativním vzorku 2 227 respondentů. Pro vstup SR do NATO je 34,3 %, proti 52,2 % a 13,5 neumělo zaujmout postoj.
USA: Válka je porno aneb porno sponzoruje válku
Američtí vojáci v Iráku budou moci po vzoru svých dědů, kteří sloužili ve druhé světové válce, či tců, kteří umírali ve vietnamské válce, oblepit zdi svých kasáren výstřižky z pánských časopisů. Na Blízký východ totiž podle agentury Reuters míří bezplatná zásilka časopisů od vydavatelského domu Dennis Publishing.
USA / INFO-WR: Středeční zásah bagdádského tržiště mohla způsobit irácká zbloudilá střela nebo to mohla být úmyslná sabotáž Iráku. Na tiskové konferenci na katarském velitelství operace to dnes řekl brigádní generál Vincent Brooks.
FRANCIE: Francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin soudí, že "první a bezprostřední" odpovědnost vůči iráckému obyvatelstvu leží z právního hlediska na Washingtonu a Londýnu. Uvádí se to ve sdělení, které dnes zveřejnil francouzský Senát. "Obnovit zemi a zachovat její jednotu pak však budou schopny jen Spojené národy, protože tam (v Iráku) působí mnoho odstředivých sil," řekl ministr ve středu před zahraničním a branným výborem francouzského Senátu. Francie diplomatickými prostředky bojuje zejména v OSN o to, aby OSN hrála ústřední roli při rekonstrukci Iráku. Staví se proti jakémukoli pokusu Washingtonu a Londýna přes OSN zpětně legitimovat jejich vojenskou intervenci.
ČESKO - KSČM : Válka v Iráku je podle místopředsedy KSČM Miloslava Ransdorfa součástí národní energetické koncepce USA, přijaté již před teroristickým útokem na Spojené státy předloni v září. Kdyby šlo Američanům o lidská práva, pak by museli zakročit proti režimu Saddáma Husajna již v 70. letech minulého století, kdy je porušoval mnohem víc a byl jejich (americkým) spojencem, řekl Ransdorf. Nová zahraniční politická doktrína USA je podle Ransdorfa "popřením mezinárodního práva ve všech jeho aspektech". "Pohrdání mezinárodním právem může vést k protofašismu," varoval místopředseda. Vojenská intervence proti Iráku nepovede podle místopředsedy českých komunistů k větší stabilitě světa. Vyvolá naopak další závody ve zbrojení, pád důvěry na mezinárodní scéně, oslabení OSN, další mezinárodní konflikty, vzestup islámského fundamentalismu a destabilizaci arabského světa. Ransdorf rovněž předpověděl pokles hrubého domácího produktu a otřes finančních trhů. Američané podle Ransdorfa navíc vedou válku vojensky pochybně. Mají mělkou frontu, nezabezpečený týl a navíc je ohrožují prachové bouře, k nimž se v příštích měsících ještě připojí vedra. Jde o hazardní podnik. Útoku na Bagdád hrozí krach, soudí Miloslav Ransdorf.
ČESKO (podle ČTK): Tvrdík chce vyslat vojenskou nemocnici do války bez mandátu OSN. Zbláznil se a nebo je rozhodnut vyvolat parlamentní krizi před sjezdem své strany?
Pokud česká armáda obdrží žádost o vyslání polní nemocnice do humanitární mise v Iráku, nebude s odjezdem vojenských lékařů čekat na to, až akce bude mít mandát OSN. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Od 1. dubna bude 7. polní nemocnice pod velením Mojmíra Mrvy připravena vyjet do zahraničí. "Bude záležet na politické reprezentaci, jestli se rozhodne vydat nemocnici odpovídající pokyn k odjezdu," řekl ministr. Budou-li lidé umírat, bylo by podle něj nepřijatelné nechat lékaře "sedět" v České republice. Pomoc si podle něj musejí vyžádat spojenci nebo mezinárodní organizace. V tom případě se v české politické reprezentaci nenajde nikdo, kdo by řekl, že vojenští lékaři nesmějí odjet, uvedl ministr. Velkou roli zřejmě sehrává i česká velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková. Na zpravodajském serveru lidovky.cz uvedla, že nyní vede jednání o celkovém právním a finančním postavení polní nemocnice. Nemocnici by zřejmě chránili vojáci ze 6. skupiny speciálních sil z Prostějova. Logisticky by ji zřejmě podporoval i 1. česko- slovenský protichemický prapor, který je nyní v Kuvajtu. Tvrdík dnes řekl, že nemá přesné informace o 15 milionech dolarů (450 milionu korun), jež Česká republika údajně dostane z USA.
BRITÁNIE: Hlavní je trpělivost, severní fronta, týl a posily
Britští vojenští experti soudí, že před Bagdádem je nutná trpělivost a v zázemí je potřebná ochrana koaličních komunikačních linií. To vše vyžaduje posily a připravovaný útok na Bagdád také severní frontu. Admirál ve výslužbě sir Timothy Garden ovšem varuje, že dnešní noční výsadek tisíce amerických vojáků v kurdských oblastech je spíše podívaná pro kamery, než skutečná druhá fronta. Pokud jde o situaci před Bagdádem, nečekají britští vojenští experti rychlý útok. Irácké velení má podle nich v podstatě tři možnosti.
  • Irácké divize mohou přejít do protiútoku a pokusit se o manévr. V takovém případě by je ovšem téměř jistě zničilo koaliční letectvo jako v roce 1991.
  • Proto budou spíše jejich tanky číhat v opevněných postaveních a snažit se odrazit americký útok. I tato taktika má podle Johna Keegana potíž v tom, že jakmile je tank zakopaný v okopu objeven, je možno ho ze vzduchu zničit.
  • Poslední možnost, o které se nejvíce hovoří, je stáhnout se do města a bojovat dům od domu. Keegan upozorňuje, že zde ztratí část výhod nejen Američané, ale také Iráčané. Tankům se ve městech bojuje špatně bez ohledu na vlajku, kterou mají na věži.
Všichni odborníci se shodují, že největším rizikem koaliční operace je zásobování a komunikace se zázemím v Kuvajtu. Zásobovací linie k jednotkám na hrotu útoku přesahuje 500 km. Přitom americké tanky spotřebují osm litrů nafty na každou míli, kterou ujedou. Každých šest hodin musejí doplnit palivo. Na 50.000 vojáků, kteří se starají o to, aby vojáci v první linii vůbec mohli bojovat, má plné ruce práce. Skutečnost, že velení se rozhodlo neobsazovat města a obce na cestě, ale jen zabezpečit trasu, jim práci dále komplikuje. Jsou každou chvíli vystaveni gerilovým útokům a přepadům. Jednodenní přestávka v zásobování vynucená písečnou bouří, může mít vážné dopady. Američané vybudovali opěrné zásobovací body každých 50 mil (asi 80 km). Každý z nich brání asi 200 vojáků. Kromě toho budují maximální rychlostí potrubí z Kuvajtu, aby silniční cisterny nemusely podstupovat celou 14hodinovou cestu až do vzdálených týlových základen.
IRÁK -us / INFO-WAR: Americké a britské jednotky díky zlepšenému počasí vystupňují bojové akce v Iráku. Maršál Brian Burridge tvrdí, že britské jednotky, které ve středu večer Basru obklíčily, viděly náznaky odporu místních lidí proti vládním jednotkám. Připustil, že ne všichni obyvatelé Basry, většinou šíité, jsou schopni připojit se k protestu. Burridge také sdělil, že by Irák mohl obnovit vývoz ropy z jihoiráckých ropných polí do tří měsíců v rámci programu OSN zvaného "Ropa za potraviny".
USA - CNN / INFO-WAR: Americký náměstek předsedy sboru náčelníků štábů, generál Peter Pace dnes uvedl, že Iráčané zřejmě popravili americké válečné zajatce. Irácký velvyslanec v Moskvě dnes popřel, že by irácké síly americké nebo britské zajatce popravovaly.
ČESKO - CVVM 72 % dotázaných nesouhlasí s americkým útokem na Irák. Jen 21 % vyjádřilo s vojenskou akcí souhlas.
IRÁK - AL-ARABIYA - Z tiskové konference ministra zdravotnictví Madhata Mubaraka: Za posledniho náletu bylo 36 zabitých. V nemocnicích je jestě dostatek zdravotnických potřeb. Nejvíce raněných je mezi ženami a dětmi, ti se nemohou bránit, tak jako vojáci a ozbrojení občané. Celkem je 4 tisíce zraněných a 350 mrtvých. Znečištění vody, následkem náletů hlavně v Basře, povede k epidemiím a i možnosti rozšíření cholery. Za 12 hodin zemřelo 13 jejich obyvatel. Brutální válka má za cíl zasáhnout civilisty, aby zlomila jejich psychiku, ale irácký lid je za dlouhá léta tomuto nepřátelství zvyklý. Civilisté jsou vystaveni bombardování v Basře, Nasiraji, Karbule a Nadžafu. Do těchto míst dodáváme zdravotnické potřeby, přes velmi těžké podmínky, ještě máme své zásoby, ale pokud válka bude trvat, nebudou dostačující. Máme v tomto ohledu spojení na soukromé organizace, které jsou připraveny nám pomoci a my tuto pomoc přijmeme. Děti a staří lidé potřebují zvýšenou péči, která jim nemůže všude být poskytnuta, jestli bude válka pokračovat, dojde k velmi těžké situaci. Kofi Annán odvolal UNISEF a Světovou zdravotnickou organizaci z Iráku, což je v rozporu s Chartou OSN, zrovna tak zastavení dohody "Potraviny za ropu". Některá zdravotní střediska byla přeměněna na zdravotní pohotovosti, vypomáhají studenti lékařství i lékaři v důchodu. Dochází k velkým obětem na civilistech díky používání tříštivých (kazetových - pozd. editroa BL) bomb, které jsou mezinárodně zakázané. Navíc způsobují ohromný hluk, což zvyšuje děs obyvatel. Střepiny se dostávají i do bytů a zraňuji tak hlavně civilisty, proti kterým je vedena tato zuřivá válka. Naši lidé jsou ale stateční a nemohou být americkými zločinnými praktikami zlomeni. Nemůžeme vyloučít použití ochuzeného uranu, jehož následky se v roce 1991 projevily až po roce a došlo k ohromnému růstu rakovinných onemocnění, hlavně rakoviny krve. Nemůžeme ani vyloučit, že proti Iráku budou použity chemické zbtraně. Co se týká krve pro zraněné, je mnoho dárců jednak Iráčanů, ale není dostatečná její kontrola, což může, jak je známo, způsobit zdravotní komplikace. Dostáváme nabídky krve i z okolních arabských bratrských zemí, zrovna tak přejímají zraněné (jmenované Jordánsko a Sýrie - pozn. zpravodajky). Velvyslanectví žádají po nich případnou pomoc, zatím Irák vystačuje s vlastní kapacitou. Mezi ničením irácké infrastruktury jsou i nemocnice, tak jak se to stalo v Jarmůku, kde došlo k velkému počtu zranění zdravotních sester. V Násiriji bylo střeleno do sanitky, celá její posádka zemřela. 3 zranění měli těžká vnitřní krváceni a nebyl jim povolen převoz, a tak zemřeli. Americké vedení prohlašuje, že v nemocnicích jsou ukryty chemické zbraně, to je podlá propaganda. Nemocnice jsou otevřeny návstěvám všech zahraničních zpravodajů, ti se přesvědčují o jejich provozu.
KUVAJT - BBC Arabic: Arabské vysílání BBC oznámilo, že v hlavním městě Kuvajtu byly dnes kolem 10.00 SEČ slyšet minimálně dva výbuchy. V přibližně stejnou dobu oficiální kuvajtské zdroje potvrdily, že kuvajtská protiraketová obrana zneškodnila raketu vystřelenou z Iráku, která měla za cíl vojenskou základnu as-Sálem nedaleko od hlavního města Kuvajt.
BRITÁNIE - Al-Kuds al-Arabí / INFO-WAR: Cheneyho dcera chce do Bagdádu jako lidský štít
Americký viceprezident Richard Cheney se chce vydat do Ammánu a pokusit se tam přesvědčit svou dceru Mary (34), aby se vzdala úmyslu odjet do Bagdádu jako lidský štít proti útokům vůči Iráku. Píše to dnes arabský internetový server Al-Bavába s odvoláním na arabský deník Al-Kuds al-Arabí, který vychází v Londýně. Americké velvyslanectví v Ammánu ale Cheneyho údajnou cestu do Jordánska popírá. Server zároveň připomíná, že takový případ by nebyl ojedinělý. Děti některých západních představitelů již jako lidský štít proti americké invazi dobrovolně v Iráku byli - například syn kanadského ministra zahraničí Bill Graham.
NĚMECKO: Ministr obrany Peter Struck (SPD) prohlásil, že Německo, které vede mezinárodní bezpečnostní síly v afghánské metropli Kábulu, se nechystá vyslat své vojáky také do poválečného Iráku.
NĚMECKO: Obnovu Iráku ať platí ten, kdo ho zničil. Úkolem rozvojové politiky není odklízet trosky způsobené vojáky.
Spojené státy a Británie musejí nést hlavní finanční tíhu poválečné rekonstrukce Iráku. Řekla to německá ministryně rozvojové spolupráce Heidemarie Wieczoreková-Zeulová, přezdívaná "rudá Heidi", poté, co "oba státy zaútočily na Irák bez souhlasu OSN a podle jejích sov zahájily "ostudnou válku". Není možné, aby Američané a Britové bombardovali a 'stará Evropa' platila". Vzhledem k tomu, že v německém státním rozpočtu se s prostředky na obnovu Iráku zatím nepočítá, považuje ministryně "jakékoli "abstraktní plány" za předčasné. "Úkolem rozvojové politiky není odklízet trosky způsobené vojáky. Takovou dělbu úkolů nepřijímám."
USA - Pentagon / INFO-WAR: Mluvčí Pentagonu oznámil, že zprávy rozvědky neposkytují žádný "přesvědčivý důkaz", že koaliční síly jsou zodpovědné za středeční bombardování tržiště v Bagdádu, kde zahynulo 14 osob a 30 bylo zraněno.
NĚMECKO: Válka v Iráku je pro vládu USA mediálně riskantní
Vývoj války v Iráku se z hlediska nálad veřejnosti pomalu stává pro americkou vládu riskantním. Tento názor vyjádřil ředitel Evropského mediálního institutu v Düsseldorfu Jo Groebel. Situace je podle něj velmi křehká a může dojít k obratu ve veřejném mínění. Již nyní lze konstatovat, že zmizely naděje na rychlé ukončení války. K tomu přistupují obrázky mrtvých a zajatých amerických vojáků a nečekaně slabá podpora iráckého obyvatelstva pro spojenecká vojska. Podle něj nevychází Spojeným státům ani komunikační politika vůči zahraničí, která prostě není světovou veřejností přijímána. Spojeným státům se podle něj nepodařilo ani předložit jasný scénář poválečného vývoje a uspořádání v Iráku.
Média mají velký výběr zdrojů a jsou velmi opatrné při jejich volbě. Existuje tendence zacházet obzvlášť opatrně s americkými informacemi, uvádí Groebel.
OSN - Blix: Irák se mohl vyhnout vojenskému útoku Spojených států a jejich spojenců, kdyby býval od počátku spolupracoval s kontrolory OSN. Inspektoři se měli pokusit dříve zburcovat Iráčany a přivést je k poznání, že situace je velmi vážná, řekl šéf kontrolorů Hans Blix. "Oni si příliš dlouho mysleli, že mohou dál hrát staré hříčky."
Krátce před rozhodnutím o válce měl Blix dojem, že práce inspektorů už Američany "irituje". "Pokoušeli se od nás dostat výsledky podle přání. Kdykoli jsme to nechtěli udělat, přišla kritika," konstatoval s tím, že snahou inspektorů bylo vždy podat věrný obraz o realitě. Podle Blixe je zřejmé, že "důležití lidé" v americké vládě nahlíželi na inspekce jako na "zbytečnou objížďku".
ČESKO - MZV: USA by mohly Česku poskytnout až 25 milionů USD - prý to ale není válka za peníze
Na krytí nákladů spojených s účastí České republiky v současných ozbrojených konfliktech proti terorismu a Iráku by USA mohly Česku poskytnout až 25 milionů USD, což je asi 750 milionů Kč. Vyplynulo to z rozhovoru Cyrila Svobody pro ČRo. Svoboda upozornil, že Kongres USA ještě o této finanční pomoci Česku a dalším zemím nerozhodl. Ministr odmítl názor, že by se republika do operací na Blízkém východě zapojila jen proto, že za to dostane peníze. Částku 15 milionů dolarů by mohlo od Američanů dostat také Polsko a Maďarsko. Izrael by měl například dostat miliardu dolarů přímé vojenské podpory a záruky na půjčky v hodnotě devíti miliard USD.
Podle americké opozice dělá Bush z USA "nazdařbůh dojnou krávu".
IRÁK - brit.: Vojenské jednotky vedené Američany zničily dnes většinu iráckých tanků a obrněných vozidel, které se v koloně chtěly probít z Basry, oznámil představitel britských jednotek z vojenského velitelství spojenců v Kataru. Řekl, že první zprávy z noční bitvy naznačují, že "většina kolony byla rozprášena a zničena".
IRÁK / INFO-WAR: Ve středu ohlašovaná ofenzíva asi 1000 iráckých vozidel od Bagdádu na jih k Nadžafu ovládanému Američany zřejmě byla jen přesunem sil. Vysoce postavení američtí vojenští činitelé dnes zpochybnili věrohodnost zpráv, podle nichž ve středu večer vyjela od Bagdádu velká kolona jednotek iráckých Republikánských gard a směřovala k americkým jednotkám u jihoiráckého města Nadžaf. Vojenští činitelé dnes tvrdili, že zpráva se nejspíš zakládala na nepřesných zpravodajských informacích, protože o žádné takové irácké operaci nemají důkazy.
USA :Americká armáda nehodlá změnit způsob vedení války v Iráku. "Chtějí koaliční síly přinutit k přehnané reakci, abychom stříleli po lidech, kteří se chtějí vzdát," řekl generál McChrystal na adresu irácké armády. "Nepřestaneme opakovat, že cílem této kampaně je svrhnout irácký režim při tak malém počtu obětí, jak jen to bude možné," dodala hlavní mluvčí Pentagonu Victoria Clarkeová.
RB OSN: Bouřlivá diskuze, ostrá kritika irácké války
Dnes začala na půdě Rady bezpečnosti OSN první veřejná debata na téma války v Iráku. Rozprava, ve které může vystoupit kterýkoliv stát , byla odložena do 15:30 SEČ. Generální tajemník OSN Kofi Annan při úvodním vystoupení vyzval členské země k poskytnutí humanitární pomoci iráckému obyvatelstvu. Debata se koná na základě požadavku skupiny neangažovaných zemí a Ligy arabských zemí včetně Iráku. Velká většina řečníků válku odsoudila. Zástupci mnoha zemí poukazovali na to, že spojenecká akce nebyla schválena RB OSN, řada jich požadovala okamžité zastavení útoku, nakonec však bylo pokračování rozpravy odloženo na čtvrtek.

Irácký velvyslanec Muhammad Aldúrí označil svou zemi za "barbarskou oběť agrese", jejímž cílem prý není změna režimu, ale "překreslení politické mapy Blízkého východu podle zájmů USA a Izraele".

Představitel Ligy arabských států Jahjá Mahmasání požadoval ukončení války a okamžité stažení americko-britských jednotek. Osud jakékoli rezoluce z této rozpravy zůstává nejistý, protože ani arabské státy nejsou v této záležitosti zcela jednotné. Například zástupce Kuvajtu dal vinu režimu Saddáma Husajna, který se zdráhal vyhovět rezolucím RB OSN o svém odzbrojení. "Kuvajt bolestně zakusil, co pro arabskou zemi znamená být okupován iráckými jednotkami," řekl s tím, že badgádskému režimu nemůže nikdo věřit.

SÝRIE: Velký muftí vyzval k atentátům na Brity a Američany
Velký syrský muftí šajch Ahmad Kiftaru dnes vyzval muslimy, aby zahájili sebevražedné atentáty proti Američanům a Britům útočícím na Irák. "Vyzývám všechny muslimy, aby zmařili agresi všemi dostupnými prostředky včetně mučednických operací proti útočníkům," uvedl šajch v prohlášení. Postavit se proti útočníkům je podle něj "povinností všech muslimů, ale v první řadě těch, kdo žijí v Iráku".
LIBANON / As- Safír: Prezident Bašár Asad prohlásil, že pokud se Washington a Londýn rozhodnou pro okupaci Iráku, narazí na lidové arabské povstání. Assad řekl, že britské a americké jednotky sice mohou obsadit zemi jako je Irák, ale vládnout nad ním se jim nepodaří. "Vznikne velmi silný lidový opor," prohlásil. S americkou taktikou se prý nelze smířit, jako by šlo o "bouři, v níž se Amerika snaží přetvořit celou oblast podle svého".
IRÁK: Jižně od iráckého města Basra probíhá od dnešní noci údajně velká tanková bitva mezi spojenci a iráckou obrněnou kolonou, která se pokusila z města prorazit. "Spojenci" prý byli nejdříve překvapeni, rychle ale zareagovali "a způsobili Iráčanům těžké ztráty", napsala agentura AFP. Mnoho iráckých strojů bylo zničeno, jiné se rozptýlily po poušti. Zasáhlo i americko-britské letectvo, mnoho tanků hoří a slouží tak jako orientační body na nočním bojišti. Občasné přestřelky mezi britskými silami a iráckými obrněnci rozptýlenými v poušti u Basry pokračují a údajně mohou trvat až do rána. Generálové invazní armády si lámou hlavy nad smyslem irácké akce. Podle těchto spekulací mohlo jít o sebevražedný útok iráckých obrněných "kamikadze". Je možné i to, že se Iráčané pokusili o výpad v končící písečné bouři s nadějí, že ta vymaže technologickou převahu Britů. Když se to nepotvrdilo, snaží se využít aspoň noci k tankovým bojům a úniku na vlastní pěst.
IRÁK - Bagdád: Osm výbuchů otřáslo po půlnoci místního času (středa po 22 hod. SEČ) iráckým hlavním městem Bagdád. Bagdád byl za posledních 24 hodin bombardován několikrát, naposled kolem 2 2:00 místního času (středa 20:00 SEČ). Také v 19:15 ( středa 17:15 SEČ) byl nad městem vyhlášen letecký poplach a poté byla slyšet série výbuchů. K nejhoršímu vzdušnému úderu ale došlo ve středu kolem 11:30 místního času (středa 9:30 SEČ). Nejméně dvě rakety zasáhly rušnou tržní třídu, kde zabily nejméně 14 lidí a na 30 dalších zranily.
EU - Brusel / LOBBING: Ze znepokojením sledují bruselští úředníci přípravy sjezdu ČSSD. Podle jejich mínění je taková rozhádanost nevhodná před referendem o vstupu do EU, které má v České republice proběhnout v létě a předčasné volby by mohly dopadnout katastrofálně. Na sjezd ČSSD se dokonce chystá komisař EU pro rozšíření , Günter Verheugen.
SLOVENSKO - SME / LOBBING: Slovenský deník SME začal v kontextu nadcházejícího sjezdu sociální demokracie v Česku lobovat za zachování stávajícího vedení ČSSD. Píše, že podle politiloga Jeana-Michela De Waela by pro ČSSD v současné situaci bylo nejlepší strategií "zatnout zuby, semknout se okolo Špidly, nechat spory na lepší časy v buducím roce a zachránit tak, co se dá". Kdyby se Špidlovi nepodařilo stranu udržet, čeká ho - podle deníku SME - v predčasných volbách porážka, vyvážená raketovým nástupem ODS a podstatným posilněním komunistů.
SLOVENSKO: Bratislava možná dostane 6 miliónů USD (239, 4 mil. Sk) , které prezident Bush pro Slovensko žádá v rámci "Oprace třicet stříbrných". Problém je, že jen přeprava slovenské jednotky do Kuvajtu stála 138 miliónů Sk. Téměř 200 miliónů spolkl nákup materiálu, kontejnerů, techniky, pobyt a působení jednotky v oblasti. Vyslání 69 slovenských vojáků tak stojí slovenské daňové poplatníky celkem 338 miliónů Sk, což je v přepočtu 8,5 mio USD.
BRITÁNIE - INFO-WAR: Neví někdo, jak vypadá povstání nejmenších rozměrů?
Britský premiér Tony Blair připustil, že v irackém druhém největším městě Basra vypuklo během minulé noci povstání "menších rozměrů".
EU - Prodi: Evropská unie musí mít společnou obrannou politiku
Svět nás nebude brát vážně, pokud budeme rozdělení, pokud se Unie nevyrovná USA a nebude schopná zaručit svoji vlastní bezpečnost," řekl Prodi.
IRÁK: Podle britských zpravodajců bude příštím bitevním polem okolí Nadžáfu, kam nejspíše směřují irácké jednotky od Basry směrem na poloostrov Fao. Není ještě jasné, zda se jedná jen o zastavovací manévr, nebo o protiofenzívu. Prozatím pozice konvoje o 100 vozidlech ostřelují americké stíhačky a bombardéry.
IRÁK - CNN: Podivné zpravodajství, podivná kontrola území či podivné spojenectví...?
Asi tisíc amerických výsadkářů přistálo v severním Iráku, aby se zmocnili letiště na Kurdy kontrolovaném území, informovala americká zpravodajská televize CNN. Jak uvedla, šlo o jednotky ze 173. letecké brigády, které tak chtějí umožnit přistání transportérů s tanky a bojovými vozidly Bradley, která budou nutná k otevření severní fronty poté, co turecký parlament neumožnil své vládě dát souhlas s transportem americké techniky přes turecké území.
USA: Američané vyslali do Perského zálivu technicky špičkě vybavenou 4. pěší divizi a ďalší jednotky, celkově tam míří 30 tisíc mužů. V současnosti má invazní armáda v oblasti k dispozici 280 tisíc vojáků.
IRÁK: Britské královské námořnictvo oznámilo, že první loď s humanitární pomocí Iráku se zpozdila o 24 hodin kvůli nálezu min.
                 
Obsah vydání       27. 3. 2003
27. 3. 2003 Svět a Amerika se dívají v televizi na úplně jinou válku
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
27. 3. 2003 Elitní irácké jednotky zahájily operaci proti invazní armádě
27. 3. 2003 O trapné posedlosti estébáckými seznamy Jan  Čulík
26. 3. 2003 Dezertér
27. 3. 2003 Nemyslieť vojnovo, znamená myslieť v prospech nepriateľa? Ivan  Štefunko
28. 3. 2003 Agrese aneb o hloupé české horákyni Miroslav  Polreich
27. 3. 2003 České politické strany a válka v Iráku Jan  Maršák
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
27. 3. 2003 Zákony naše a jiné Přemysl  Janýr
27. 3. 2003 RRTV "podá trestní oznámení"
26. 3. 2003 Podá RRTV trestní oznámení sama na sebe?
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
25. 3. 2003 Senilní strýček Sam
26. 3. 2003 Zahrnou obyčejní Iráčané americké vojáky květinami?
26. 3. 2003 Arabský tisk varuje před dlouhou válkou
26. 3. 2003 Válka je možná legální, ale arogantní diplomacie zabíjí
25. 3. 2003 Tahle válka je nějak moc reálná
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2003 České politické strany a válka v Iráku Jan  Maršák
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Arabský tisk varuje před dlouhou válkou   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu   
25. 3. 2003 Blairova podpora v Británii stoupá   
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
25. 3. 2003 Život ve světě bez rozumu Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
25. 3. 2003 Konec světa Petr  Kuča
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce   
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra