26. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 3. 2003

Protiválečný transparent na Karlově mostě

Středa, dopoledne: Dnes v 10.45 hodin jsme vyvěsili transparent s nápisem "Žádnou krev za ropu!" na Mostecké věži na Karlově mostě v Praze.

Nejsme tak naivní, abychom věřili, že svou akcí můžeme probíhající válku v Iráku zastavit, to však neznamená, že zůstaneme sedět doma a mlčet. Věříme, že proti bezmoci, kterou v obyčejných lidech současná situace vyvolává je důležité se bránit. I tak banální čin, jako je slanění s transparentem, má v téhle souvislosti svůj smysl. Nepřipusťme, aby naše mlčení bylo vykládáno jako souhlas! V posledních dnech se ukázalo, že někteří politici (například ministr zahraničí) dokáží naší pasivity šikovně využít.

Nevíme, kolik obětí přinese tato válka. Ostatně dodnes nám nikdo přesně neřekl, kolik lidí celkem zahynulo v první válce v Perském zálivu. Hovoří- li však střízlivější odhady tehdejších ztrát na životech o tisících zabitých civilistů, co můžeme očekávat nyní, pokud se na rozdíl od předchozí války bojuje v ulicích měst?

Nevěříme prezidentu Bushovi, že cílem této války je bránit naši svobodu a demokracii. Jsme naopak přesvědčeni, že je to válka o ropu, válka o posílení vojenských i ekonomických strategických zájmů Spojených států na Blízkém Východě, ale především válka o další podobu mezinárodního práva. Bushovo administrativa otevřeně porušila zákaz použití síly a popřela mandát Rady bezpečnosti OSN. Pokud se tento přístup prosadí jako precedens, rehabilituje to právo silnějšího jako proncip řešení mezinárodních sporů a válku jako přijatelný nástroj zahraniční politiky. Upřímně se obáváme, jaké následky to bude mít, až si současný přístup a argumentaci Spojených států začnou v praxi osvojovat země jako Indie, Pákistán či Rusko.

Nepodporujeme samozřejmě režim Saddáma Husajna a přejeme si změnu, ne však za cenu životů tisíců civilistů a rozvratu systému mezinárodní bezpečnosti. Proč jsou nyní Spojené státy ochotné investovat do Husajnova svržení sto miliard dolarů a riskovat životy vlastních vojáků, když ještě v osmdesátých letech pomáhaly svého nynějšího nepřítele vyzbrojit a tiše mu tolerovaly používání chemických zbraní proti iráckým civilistům i ve válce s Íránem.

To však neznamená, že nemáme rádi Američany nebo se dokonce považujeme za jejich nepřátele. Nedokážeme se nicméně smířit s tím, že za jediné volební období se panu Bushovi daří rozbít většinu z toho, proč jsem si Spojených států vážili, v neposlední řadě respekt k odlišnému názoru přátel a spojenců.

Dnešní akci nesvolala žádná organizace, jedná se o naši soukromou iniciativu. Nemyslíme si, že se lidé musí kvůli vyjádření svého názoru nutně organizovat. Právě nechuť k organizovaným demonstracím je možná jedním z důvodů, že většina Čechů proti válce aktivně neprotestuje, ačkoliv s ní nesouhlasí. Byli bychom rádi, kdyby si lidé uvědomili, že mohou svůj názor vyjádřit i jinak, než účastí na demonstraci, třeba právě vyvěšením transparentu.

Dva z nás slanili z 57 metrů vysoké věže a upevnili na ní 5 x 4 metry velký nápis. Další kolegové zajišťovali bezpečné ukotvení lan na ochozu věže. Protože Karlův most včetně věže je památkově chráněn, použili jsme ochranné návleky na lana a na obuv, které chránily pískovcový povrch stavby před případným poškozením.

Akce bude ukončena ve 12:15.

Jan Rovenský

                 
Obsah vydání       26. 3. 2003
26. 3. 2003 Dezertér
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
26. 3. 2003 Protiválečný transparent na Karlově mostě Jan  Rovenský
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
26. 3. 2003 Zahrnou obyčejní Iráčané americké vojáky květinami?
25. 3. 2003 Tahle válka je nějak moc reálná
26. 3. 2003 Arabský tisk varuje před dlouhou válkou
25. 3. 2003 Senilní strýček Sam
26. 3. 2003 Válka je možná legální, ale arogantní diplomacie zabíjí
25. 3. 2003 Moc bezmocných Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
25. 3. 2003 Irák: Ozbrojený zásah může pro civilní obyvatelstvo a lidská práva znamenat katastrofu
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce
25. 3. 2003 Amatérova analýza: Lidové noviny Vladimír  Bernard
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech