26. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bagdádské tržiště po bombardování
26. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

USA - INFO-WAR: Mohou za dvacet mrtvých zavirované zaměřovací systémy?
V pondělí zaměřil raketový systém Patriot asi 48 kilometrů jižně od iráckého města Nadžaf americkou stíhačku F-16 a připravil se k palbě. Stíhačka zareagovala odpálením střely na baterii patriotů a zničila její radar. Nikdo nebyl zraněn.
Tento incident se stal den poté, co střela Patriot sestřelila britský letoun typu Tornado, při jehož pádu zahynula dvoučlenná posádka. O několik hodin později zahynuli dva další britští vojáci při "přátelské palbě", když na jejich tank omylem zaútočil západně od Basry jiný britský tank, který si je spletl s iráckým nepřítelem. Počet britských vojáků pohřešovaných či zabitých v Iráku tak stoupl na 22, přičemž v bojích s Iráčany byli zabiti jen dva z nich (?).
USA: Čemu se říká "medvědí služba"...
Tak je Česko v "koalici", nebo není?
Americký prezident George Bush dnes v projevu k vojenské operaci proti Iráku pochválil koaliční síly z Británie, Austrálie, Polska, Dánska, Španělska, Česka a Rumunska. Podle Prahy v koalici nejsme... Praha má podle náčelníka generálního štábu AČR Pavla Štefka v oblasti kolem 380 příslušníků jednotky protichemické obrany. Chemici jsou v Kuvajtu a do protiiráckého tažení by se zapojili pouze v případě, že Irák použije zbraně hromadného ničení nebo k jejich použití bude rozhodnut. Vojáci by zasahovali také v případě humanitární katastrofy.
BRITÁNIE - Obnovení dialogu mezi Evropou a Spojenými státy bude rozhovorem o penězích
Tony Blair se pokusí v příštích dvou dnech během návštěvy Washingtonu a New Yorku zahladit názorové rozpory mezi Evropou a Spojenými státy a vrátit do hry o Irák Organizaci spojených národů. Chce přimět Bushe, aby předal správu Iráku co nejdříve do rukou OSN.
Poznámka editora BL: Zdá se to být logický krok, protože tím se odpovědnost za investice do obnovy irácké infrastruktury rozloží a prospěch z ní bude mít i Evropa. Blair přinese do Evropy výměnou za rozloženou diplomacii balík peněz. Blair zoufale potřebuje Evropě "zacpat ústa petrodolary", neboť jinak se jeho pozice velmi výrazně zhorší. Blair čelí v Británii obrovskému odporu obyvatelstva proti válce, proti jeho proamerické politice se staví inteligence i dělníci. Posun britské politiky doleva by mohlo zmařit vyhlídky fabiánců na podíl na vládě a mohlo by vrátit "do hry" "rudého Kena" - starostu Londýna Livingstona, který se netají svým protiválečným postojem.
Před několika dny se prořekli čeští diplomaté, že už jednají o zapojení českých firem do obnovy irácké infrastruktury v rámci "britského okupačního sektoru." Poprvé tak vyšla najevo taktika "obchodu na pásech tanků", ke které se potichu - pro třicet stříbrných - přidala i česká strana. Pokud by totiž dostala zakázky v oblasti strojírenství a stavebnictví, kryté "petrodolary" Iráku, měl by český průmysl na příštích několik let vystaráno o rozvoj a Špidla o zápis do historie. Podle expertů se očkává, že obnova rozbombardovaného Iráku potervá několik let a zaplacení výdajů válečných akcí "spojenců" spolu se zaplacením obnovy krajiny bude Iráku i při zdvojnásobení těžby a udržení stávajích cen trvat 5 - 8 let.
Otázkou ovšem zůstává polarizovaná situace v Evropě. Unie si těžko bude zvykat na možná další vojenská dobrodružství výměnou za tučnou kořist. Potupa, kterou utržila Unie od Blaira, chutná až příliš hořce. Vzestup popularity krajní levice se dá očekávat na celém kontinentě a tak se může stát, že adekvátní změna vlád může pro socialisty skončit v celé Evropě drtivou porážkou. Buď to budou vlády populistické pravice se zbytkem fabiánské části sociálních demokracií, nebo to budou rudorůžové vlády na jedno volební období, sjednocující pravici do kompaktních bloků, nebo to budou černomodré pravicové koalice.
Scénář schůzky Bush-Blair ale může být i jiný a důsledky z něj vyplývající také. Je známo, že Bush nemá OSN příliš v lásce, mimo jiné i pro částky, které USA do přebujelého rozpočtu OSN dluží. Mimo jiné i proto, že díky Kavanově politice nejmenšíhospolečného jmenovatele všech slabých přišly USA o křeslo v komisi pro lidská práva, což jim dávalo bič na méně liberální a méně poslušné polodiktatury všude po světě. Mimo jiné i pro facku, kterou dostaly Spojené státy nyní při krachu silové strategie okolo Iráku. Washington se obešel v této válce bez OSN i bez váhajících "spojenců v NATO a určitě bude zvažovat, jestli se o "kořist" má dělit jen proto, aby uspokojil Evropu, která ho stejně svými malými a neefektivními zbrojními výdaji neohrožuje. Ve které stačí aplikovat spolehlivou taktiky lokálních cukříčků a lokálních bičů - rozdělení zájmů a tím i brždění sjednocovacích snah Evropy. Ekonomické těžkosti, způsobené odlivem ziků amerických firem, které koordinují své firemní taktiky s americkou obchodní komorou. Stejně dobře se může obejít při správě a rekonstrukci Iráku bez Evropy i bez OSN. Licence na těžbu ropy pak budou pouze Američanů a "vnucenými okolnostmi" může okupace Iráku trvat i déle, než nyní jsou Američané ochotni přiznat. Teprve následující týdny ukáží, co USA zvládnou samy a co budou muset svěřit zkušenějším mezinárodním organizacím. S odvoláním na vysoké činitele administrativy list USA Today uvedl, že viceprezident Richard Cheney a ministr obrany Donald Rumsfeld se domnívají, že správa v rukách OSN by omezila volný manévrovací prostor pro Spojené státy. Blairova mise u Bushe může proto skončit fiaskem a místo zacelování ran se jen upevní staré známé rozdělení podle dřívější osy. Na jedné straně Spojené státy a Velká Británie a na druhé straně Francie, Rusko a Německo.
OSN - Kavan: Předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan dnes prohlásil, že OSN musí mít při obnově Iráku nezastupitelnou roli a nemůže si v této věci jen nechat diktovat podmínky Spojených států a Velké Británie.
IRÁK: V noci na dnešek byla mimo jiné zasažena budova televize, ráno ale zřejmě vysílání obnovila jak státní, tak satelitní televize.
IRÁK - INFO-WAR: Irácká armáda pohrozila invazním jednotkám, že irácký odpor vůči nim v blízké budoucnosti zesílí. "Jako že je Bůh nad námi, nemají žádnou únikovou cestu z této smrtící léčky než přiznat porážku a uprchnout," píše se v iráckém armádním komuniké.
IRÁK - Bagdád: Ze stanovišť oddílů elitní irácké Republikánské gardy, které mají čelit očekávanému pozemnímu útoku před iráckou metropolí, vyrazil odpoledne velký kontingent s tisícovkou vojenských vozidel vstříc invazním jednotkám postupujícím na Bagdád od jihu. Podle amerických tajných služeb Iráčané míří proti silám, které mají za sebou těžké boje v jihoirácké Násiráji.
IRÁK - Nadžaf: Američtí a iráčtí vojáci svedli prudkou bitvu o most přes řeku Eufrat nedaleko jihoiráckého města Nadžaf. V boji s použitím pancéřovek Iráčané zničili blíže neurčený počet amerických tanků a obrněných transportérů Bradley.
EP - EU summit: Evropský parlament ve své čtvrteční rezoluci o Iráku zřejmě vyzve Turecko, aby nevysílalo vojáky do severního Iráku. "Turecko by mělo odolat pokušení překročit hranice," řekl dnes šéf Evropského parlamentu Pat Cox. Prodi varoval Ankaru, že takový krok by zkomplikoval vztahy EU a Turecka a jeho přibližování k unii.
RUSKO-USA : Amerika přiznala, že cílem není odzbrojení Iráku od zbraní hromadného ničení, ale svržení politicky nepohodlného režimu
Rusko dnes po zasažení bagdádského tržiště vyzvalo západní spojence k okamžitému zastavení války proti Iráku. USA opakovaně sdělily, že se snaží maximálně ušetřit civilní obyvatelstvo při vojenských operacích, které však nehodlají ukončit ani přerušit, dokud nesvrhnou režim Saddáma Husajna.
FRANCIE: Paříž tvrdí, že je nutné začít připravovat budoucnost Iráku. Chce, aby se stanovily podmínky pro rychlé obnovení svrchovanosti a pro zachování územní celistvosti Iráku.
FRANCIE: Paříž následuje Prahu v politice chytré horákyně
Francie pomůže americko-britským silám v případě, že Irák použije chemické zbraně, aniž by se však zapojila do konfliktu, řekl ministr zahraničí Dominique de Villepin. "V případě použití chemických zbraní proti americkým a britským jednotkám naše země nabídne pomoc, aniž by se angažovala v konfliktu, se kterým nesouhlasí," prohlásil Villepin při setkání se zahraničním výborem francouzského parlamentu.
ČESKO - Senát: Šťastný návrat domů
Ministr obrany Jaroslav Tvrdík dnes senátorům musel vysvětlovat, že mandát českých chemiků v Kuvajtu je z vojensko-politického hlediska zformulován dobře. Senátoři z výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost chtěli prostřednictvím Senátu požádat vládu, aby mandát chemiků v Kuvajtu zpřesnila. Po vystoupení Tvrdíka ale již na svém požadavku netrvali. Senátory Tvrdík ujistil, že s jednotkou se rozhodně nepočítá do bojové akce. Českým a slovenským chemikům senátoři vyjádřili uznání a popřáli šťastný návrat domů...
US Army / INFO-WAR: "Budeme zkoumat, zda jsme něco netrefili"
Ústřední velení americké armády přiznalo, že dnes podniklo na iráckou metropoli vzdušné údery, při nichž mohli být zabiti civilisté. Terčem útoku byla odpalovací zařízení iráckých raket, která byla rozmístěna v obytné čtvrti, uvedly americké ozbrojené síly. "Většina raket byla rozestavena necelých 90 metrů od domů." uvádí se v komuniké. Činitel ministerstva obrany USA generálmajor Stanley McChrystal podotkl, že USA nevědí, zda za výbuchy jsou zodpovědní američtí nebo iráčtí vojáci. "Budeme zkoumat, zda jsme něco netrefili. Ale další vysvětlení je, že to mohlo být irácké protiletadlové dělostřelectvo nebo irácká raketa země-vzduch, která minula cíl a spadla zpět...," řekl McChrystal.
IRÁK - Bagdád: Ranní útok na tržiště ve čtvrti aš-Šaab na severu Bagdádu si vyžádal 14 obětí a 30 zraněných
Útok byl proveden v 11:30 místního času (9:30 SEČ) a vyžádal si podle oficiálních údajů 14 mrtvých a třicet zraněných, kteří byli převezeni do tří bagdádských nemocnic. Tržiště bylo zasaženo nejméně dvěma raketami, oznámila místní civilní obrana. Generální tajemník OSN Kofi Annan prohlásil, že ho stále více znepokojuje osud civilistů ve válce v Iráku. Vyzval důrazně válčící strany, aby dodržovaly mezinárodní humanitární právo.
Necelou hodinu po události se na zničené tržiště začali scházet lidé navzdory písečné bouři, která sužuje oblast poslední dva dny. Někteří se snaží utěšit rodiny obětí, další mávají puškami ve vzduchu a provolávají věrnost Saddámu Husajnovi a smrt Georgi Bushovi. Hněv a šok - to jsou první reakce obyvatel. Proč, ptají se při pohledu na ohořelé automobily, zničené domy, lidské ostatky, utrhané ruce a roztříštěné lebky. Proč musely dvě střely dopadnout na místo, v jehož okolí není žádný zjevný vojenský cíl? píše z Bagdádu zpravodajský server BBC News.
Al JAZEERA - vysílání z Washingtonu: V pořadu hovořil Ibrahím Wés z USA, ohledně protiústavnosti války v Iráku. V právních kruzích se dnes jedná o zákonnosti této války. V americké ústavě je pod § 6 ustanoveno, že mezinárodní smlouvy, podepsané USA, mají nejvyšší platnost a důležitost. Charta OSN patří mezi tyto smlouvy, které se musí dodržovat. Válka je z tohoto důvodu porušením americké ústavy...
SÝRIE: Syrská satelitní televize vysílala rozhovor s odborníkem na mezinárodní vztahy, Cháledem Abdulláhem. Vyjádřil v něm hlavní myšlenku na válku v Iráku: "Američané ničí iráckou infrastrukturu a přítom nabízí potravinovou pomoc. Amerika ukazuje svou pravou tvář falešné demokracie, lže o osvobozování v jejím jménu a zatím způsobuje iráckému lidu jen ničivou katastrofu. Její schopnost změny světa bude postupně zeslabena. Představy USA o světovém vývoji se neuskuteční, jejich naděje se nesplní".
IRÁK - AL-JAZEERA - Basra: Lidové povstání v Basře proti Saddámovi je sporné
Informoval o tom reportér listu Guardian. Britská armáda tvrdila, že prý v Basře "vzniklo lidové povstání proti Saddámu Husajnovi", reportér televize al Jazeera do města pronikl a informoval, že tam známky žádného lidového povstání vůbec nejsou. Guardian poznamenává, že šiitské organizace si dosud dávaly velký pozor, aby se zapletly do jakýchkoliv protisaddámovských akcí, protože je v roce 1991 nechaly Spojené státy Saddámovi úplně na pospas.
RUSKO: Rusko konstatovalo, že bud na zasedání Rady bezpečnosti OSN ve středu požadovat bezpodmínečné zastavení bojů v Iráku.
USA - BRITÁNIE:Tony Blair a George Bush se měli ve středu sejít k diskusím o budoucnosti Iráku po svržení Saddáma Husajna.
Bagdád: Ve středu dopoledne začala znovu vysílat irácká televize, navzdory tomu, že Američané předtím vybombardovali její budovy. Vysílá se "normální program": vlastenecké písně, obrazy Saddáma Husajna a moderátoři jsou ve vojenských uniformách. Američané prý vybombardovali iráckou televizi proto, že odvysílala záběry zajatých amerických vojáků. Amnesty International poukazuje na to, že vybombardováním irácké televize porušily zřejmě Spojené státy Ženevské konvence.
KATAR - US Army: Ústřední velitelství "spojeneckých" armád tvrdí, že od začátku války byly zajaty asi 4000 iráckých vojáků.
IRÁK - Najaf: Podle údajů příslušníka americké rozvědky bylo prý v největší dosavadní bitvě této války, jíž se účastnila u města Najaf americká VII. kavalerie, usmrceno asi 650 Iráčanů.
IRÁK:Partyzánská válka Iráčanů a písečné bouře zastavily ofenzívu amerických vojáků u města Ash Shatrah, asi 40 kilometrů severně od Násiráje.
IRÁK - Bagdád: Bombardování zasáhlo obchody v Bagdádu. 14 civilistů bylo usmrceno a 30 jich bylo zraněno
Stalo se to, když dvě americké rakety zasáhly čtvrť Šaab v severní části Bagdádu, informuje BBC. Na místě se po útoku shromáždil hněvivý dav několika stovek osob, které mávaly botami a šatstvem obětí. Volali: "Pryč s Bushem" a "Ať žije Saddam".
AL JAZEERA: Její zpravodaj informuje přímo z Umm-Qasr: Koaliční vojska ovládla přístav a zřejmě většinu města. Dochází k ojedinělým přestřelkám. Humanitární situace ve městě je katastrofální. Jeho obyvatelé jsou už pět dní bez vody, elektřiny a potravin. Když se zpravodaj ptal obyčejných lidí z tohoto města, s kterou stranou sympatizují, všichni do jednoho odpovídali: "S žádnou. Chceme žít v míru a v bezpečí. Chceme potraviny, vodu a mléko pro své děti. Američani nám to nezabezpečili v roce 1999 a ani teď." Ve městě je naprostý chaos, nic nikdo neřídí. Z důvodu absolutního nedostatku potravin dochází k rabování obchodů. Loď s potravinami by měla dorazit za 48 hodin. Americká vojska tvrdí, že odstraňují miny z přístavu. - Podle BBC je v Basře ohroženo rizikem chorob přibližně 100 000 dětí.
ČESKÁ TELEVIZE nebyla na rozdíl od CNN vyhoštěna z Bagdádu:
Válečný zpravodaj České televize Michal Kubal nadále zůstává v irácké metropoli spolu s kameramanem Petrem Klímou. Jak dnes informovalo tiskové oddělení ČT, reportér bude informovat o válečném dění pouze živými telefonickými vstupy, protože organizace, které zprostředkovávají satelitní přenosy, na blíže neurčenou dobu přerušují svou činnost.
AL-JAZEERA: Katarská zpravodajská televizní stanice Al-Jazeera spustila kvůli válce v Iráku internetové stránky v angličtině. Zpravodajská stanice zde chce podávat profesionálně zpracovaný arabský pohled na konflikt. Na nové adrese nabízí spíše komentáře a názory než zpravodajství. Britské listy se snaží od začátku války některé arabské výstupy této stanice ve zkrácené podobě zprostředkovávat svým čtenářům, neboť stanice nabízí výrazně jiný, ale i západními žurnalisty respektovaný pohled na válečný konflikt, než evropská či americká média.
v angličtině AL-JAZEERA
ZÁHADA pro vytrvalé čtenáře: Už v úterý hlásily světové agentury , že jsou Američané kolem Kirkúku. Jak se tam dostali, když údajně severní fronta nebyla otevřena a s Ankarou se stále jedná? To všichni seskočili z letadel (i s těžkou technikou) ?
SÝRIE - Damašek: Předseda vlády autonomní oblasti Kurdistán se setkal se syrským prezidentem Bašárem al-Assadem.
IRÁK, LIBANON: Bagdád se stal dnes k ráno terčem masivních leteckých útoků spojenců
Ty byly mj. zaměřeny na budovy irácké státní televize, ministerstva informací a pozice Republikánských gard. Libanonský vojenský analytik, generál Jasín Suwejd se domnívá, že tento poslední zesílený útok je jen ukázkou toho, co Bagdád v budoucnu čeká. Před vstupem do iráckého hlavního města totiž spojenci budou schopni využívat pouze leteckou převahu, kterou neoddiskutovatelně mají. Generál Suwejd se domnívá, že obléhání Badádu může být dlouhé - až do doby než bude obranyschopnost a životaschopnost Bagdádu podlomena např. odpojením důležité infrastruktury či propagandistickou válkou. Nevyloučil ani, že se USA v té době, pokud nastane "krize obléhání" , budou muset utéci k diplomatickému řešení, o které by požádaly ty stálé členy RB OSN, které nejsou částí proválečné koalice. Libanonský generál dále nevyloučil plné otevření tzv. západní fronty (hranice Iráku a Jordánska).
                 
Obsah vydání       26. 3. 2003
26. 3. 2003 Dezertér
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
26. 3. 2003 Protiválečný transparent na Karlově mostě Jan  Rovenský
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
26. 3. 2003 Zahrnou obyčejní Iráčané americké vojáky květinami?
25. 3. 2003 Tahle válka je nějak moc reálná
26. 3. 2003 Arabský tisk varuje před dlouhou válkou
25. 3. 2003 Senilní strýček Sam
26. 3. 2003 Válka je možná legální, ale arogantní diplomacie zabíjí
25. 3. 2003 Moc bezmocných Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
25. 3. 2003 Irák: Ozbrojený zásah může pro civilní obyvatelstvo a lidská práva znamenat katastrofu
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce
25. 3. 2003 Amatérova analýza: Lidové noviny Vladimír  Bernard
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 3. 2003 Arabský tisk varuje před dlouhou válkou   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu   
25. 3. 2003 Blairova podpora v Británii stoupá   
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
25. 3. 2003 Život ve světě bez rozumu Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
25. 3. 2003 Konec světa Petr  Kuča
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce   
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra