21. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

BRITÁNIE - Hoon / INFO-WAR: Útoky v Iráku nejsou namířené proti civilním objektům
Britský ministr obrany Geoff Hoon v sobotu zdůraznil, že cílom ozbrojených útoků proti Iráku není fyzická likvidace civilní infrastruktury. Cílem nebylo "přeměnit Irák na ruiny"...
NEMECKO: Pohrozilo stáhnutím posádok letadel AWACS z Turecka
Nemecko varovalo, že jakmile Turci vstoupí do Iráku, stáhne posádky výzvědných letadel NATO AWACS, ktoré vyslalo na monitorovaní vzdušného prostoru nad Tureckem. "Jakmile se Turecko zapojí do války, bude to nová situace..." řekl šéf německé diplomacie Joschka Fischer po schůzce s kancléřem Gerhardem Schröderem a ministrem obrany Petrem Struckem.
IRÁK - USArmy / INFO-WAR : Spojenci dobyli město Násirája v jižním Iráku
USA dobyly jihoirácké město Násirája, informoval v sobotu mluvčí americké armády Stuart Upton v Kataru. Odmítl poskytnout podrobnosti. Násirája je klíčovou křižovatkou na řece Eufrat asi 320 km jihovýchodně od Bagdádu.
22. 3. STARŠÍ ZPRÁVY
FRANCIE: Pošle do Kataru chemickou jednotku
Francie, zarytý odpůrce války v Iráku, oznámila, že v rámci závazků, vyplývajících z obranného paktu s Katarem vyšle do tohto emirátu speciálí jednotku, včetně zařízení na detekci chemických, bakteriologických a jaderných zbraní. Francouzské ministrstvo obrany oznámilo, že tento krok je reakcí na žádost Kataru o zajištění ochrany jeho teritoria a obyvatelstva. Katar je ale také sídlem generála Tommyho Frankse, vrchního velitele koaličních sil.
TURECKO / INFO-WAR: Armáda popírá vyslání jednotek do severního Iráku
Turecké ozbrojené sily ústy mluvčího v sobotu popřely, že by cez noc vyslali do severného Iráku svoje jednotky. Kurdové v severním Iráku potvrdili, že turecko-iracké hranice nepřekročily žádné vojska.
Irák - US Army - INFO-WAR: Od začátku invazí zapálil 9 z 500 ropných vrtů v jižní oblasti Rumaila
Kapacita ropných polí v Rumaile představuje víc než jeden milión barelů ropy za den. Celková kapacita Iráku před začátkem války tvořila 2,5 miliónu barelů za den. Během války v Perském zálivu v roku 1991 zapálila irácká armáda asi 700 ropných vrtů.
SÝRIE: Žádá okamžitý konec "barbarské agrese" v Iráku
Sýrie, jediný arabský nestálý člen RB OSN, žádala v sobotu okamžitý konec války v Iráku. Stalo se tak po setkání, kterému předesedal sýrský prezident Bašar al-Assad. Sýrie varovala, že válka bude mít vážné dôsledky pro bezpečnost v regionu že se jedná o "zjevné porušení" medzinárodního práva. Sýrie pochválila irácký lid za jeho "hrdinskou vytrvalosť" tváří v tvář agresi spojeneckých vojsk pod velením Spojených států.
IRÁK: Při postupu na Bagdád zahynuli čtyři američtí vojáci
Jejich džípy jedouce na čele kolony zasáhly protitankové střely. Informoval o tom reportér televíze Sky News, ktorý jel za kolonou. 7. kavalérie postupující z jihu se v sobotu přiblížila na vzdálenost 250 kilometrů k Bagdádu. Její postup však zdržela palba iráckých vojsk.
IRÁK - PUK (Kurdové): Bomba v autě zabila jednoho novináře, devět lidí zranila
Nejméně jeden novinář zahynul a devět dalších osob bylo v sobotu zraněno při výbuchu bomby v autě v severním Iráku poblíž vesnice Churmal v blízkosti hranic s Iránem. Z výbuchu kurdští představitelé obviňují radikální islámskou skupinu Ansar al-Islam.
IRÁK - Reuters, z doslechu: Bagdád je opět pod palbou
Iracká metropola Bagdád sa stala terčem dalšího leteckého náletu. Podle Reuters asi pět velkých explozí otřáslo v sobotu večer místního času předměstím Bagdádu v poslední ze série denních náletů na město, aniž zareagovala irácká obrana palbou.
IRÁK - US Army: "Spojenci překonali další překážku, bránící v dobytí Basry"
Americká námořní pěchota překonala v sobotu ďalši překážku bránící v dobytí jihoiracké Basry. Západně od města porazila Iráčany a stovky jich zajala. Dobytí tohto města, o které vzplanul boj v sobotu ráno, však bylo už několikrát oznámeno a následně dementováno. Podle posledních informací západních tiskových agentur se američtí a britští vojáci přesunuli do bezprostřední blízkosti Basry a obsadili letiště a několik mostů. Katarská televize Al-Jazeera uvedla, že v bojích o Basru zahynulo 50 osob. Byly zasženy objekty v centru města.
IRÁK: Irák vyzval OSN, aby odsoudila a zastavila válku na jeho území
Irák požádal RB OSN, aby odsoudila a zastavila americko-britskou invazi do Iráku a vyzvala Spojené státy a Velkou Británii ke stažení vojsk z iráckého území. Ministr zahraničních věcí Naji Sabri označil invazi za hrozbu pro medzinárodní a regionálny mír. "Protože anglo-americká koloniální vojenská agrese proti Iráku je hrozbou pro medzinárodní a regionální mír a bezpečnost, vyzývame OSN, aby agresi odsoudila, okamžitě a bezpodmínečně ji zastavila a vyzvala americké a britské agresory k okamžitému stáhnutí svých jednotek z irackého území. Rezoloucí RB OSN musí být respektované a implementované, počínajíc zrušením nespravedlivých sankcí vůči Iráku, zbavením Izraele zbraní hromadného ničení a tím, že se z blízkovýchodního regionu vytvoří oblast bez zbraní hromadného ničení."
BRITÁNIE: Blairův postoj k Iráku schvaluje už 56 % Britů
Vyplynulo to z průzkumu agentury ICM, jehož výsledky svědčí o prudkém nárůstu podpory v porovnání s čísly před začátkem války. Pouze 26 % respondentů si myslí, že byl britský postoj "příliš tvrdý". 17. března Blaira podpořilo pouze 40 % Britů.
IRÁK: Irácká armáda tvrdí, že sestřelila 21 řízených střel s plochou dráhou letu
Uvedl to v sobotu mluvčí irácké armády.
IRÁK: Nové exploze v Bagdádu
Nové exploze otřásly Bagdádem v sobotu krátce před půlnocí iráckého času. Velká část města sa ponořila do tmy, v mnohých čtvrtích došlo k výpadku elektrického proudu. Počas třech dní outoků na iráckou metropoli nebyla dodávka elektřiny přerušená. V sobotu zasáhly střely i další místa v Bagdádu.
Irák - irácká televize: Pozemní boje již 160 kilometrů jižne od Bagdádu
K srážkám iráckých pozemních vojsk s jednotkami pod americkým velením došlo v poušti u města Najaf. V bojích zahynul regionální předseda vládnucí strany Baas v Najafu.
Od dopisovatelky BL z Bejrůtu: Je velmi obtížné, ne-li dokonce nemožné, získat objektivní zprávy z místa bojů. Irácká strana vydává vylepšené zprávy, aby podpořila elán a odhodlání bojovat proti nepříteli, americká strana zveličuje své úspěchy s cílem vedení psychologické války. Není také pravdou, že se iráčtí vojáci tak snadno vzdávají. Mají sice nedostatečnou vojenskou techniku, jsou ale známí svou pevností a výdrží v boji. Určitě to nebude válka rychlá ani snadná, vývoj se však nedá předpovědět, vzhledem k možnosti četných nepředvídatelných zvratů. Konflikt s islámskými Kurdy na severu Iráku je toho prvním důkazem.
SOBOTA 22. 3.: vysílání arabských satelitních televizních stanic:
Basra je bombardována a obklíčena. Uvnitř města nejsou žádné koaliční jednotky. Byl přerušen elektrický proud a voda. Nemocnice nemá dostatek prostředků k ošetření zraněných, není ani dostatek lůžek, těžce ranění leží na chodbách na zemi.
Ve vojenském táboře na severu Kuvajtu americký voják hodil ruční granát a zranil tak 10 amerických vojáků a 2 zabil.
Americké velení uznalo, že vztyčení americké vlajky v Umm Qasr byla taktická chyba. Pro irácké obyvatelstvo to bylo důkazem americké okupace, nikoliv proklamovaným jeho osvobozením. Proto vlajka byla stažena.
Irákem bylo oznámeno, že přestože se proti nim vede nezákonná a nemorální válka, s válečnými zajatci se bude jednat podle ženevských konvencí.
Bagdádské děti jsou zděšené a psychicky otřesené z častého bombardování, následných místních požárů, hřmotu, kvílením sirén a houkáním sanitek.
AL JAZEERA X INFO-WAR - Omm-Qasr: Poslední zprávou je, že na západě Omm-Qasr probíhají líté boje. Americko-britská armáda má k použití dva tisíce obrněných vozidel.
AL-JAZEERA : Na Bagdád spadlo za minulou noc tisíc raket, zasažen byl také Královský palác, který sloužil jako muzeum, Květový a hostitelský palác, který sloužil pro oficiální návštěvy. Z dlouhého nepřetržitého náletu je 250 obětí, mezi nimi mnoho dětí. V Basře přišla o život jedenáctičlenná rodina, z nichž bylo 5 dětí.
AL JAZEERA X INFO-WAR - Omm-Qasr: Omru Kahky potvrzuje přímo z Omm-Qasr, že tento přístav byl dobyt, což Iráčani odmítají přiznat. Je možné, že se jedná o dobytí hlavně severní části přístavu, irácký odpor je slabý a neorganizovaný, většinou jde jen o ostřelovače ze střech domů. Američani získali sklad lehkých zbraní a nábojů. Toto město je strategickým bodem, otevírá se přes něj cesta k naftovým vrtům. Největším strategickým cílem je v tomto ohledu Basra. Americké velení uvádí při dobytí Omm-Qasr, že v této jižní oblasti zajali 8 tisíc vojáků, kteří se vzdali pod bílou vlajkou, Iráčani tvrdí, že jde o zajaté civilisty použité jen pro propagandu.
AL-JAZEERA : Bagdádský zpravodaj potvrdil, že po mohutném a nejsilnějším náletu se pomalu vrací život do bagdádských ulic. Lidé když spatří auto s označením této satelitní stanice, provolávají slávu Iráku a Palestině.
EGYPT: V Káhiře pokračují mohutné neorganizované a nezvladatelné demonstrace. Egyptská policie proti nim používá velké násilí, kromě vodních děl má k dispozici proti protestující veřejnosti cvičené psy.
21. 3. STARŠÍ ZPRÁVY
                 
Obsah vydání       21. 3. 2003
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu
22. 3. 2003 8000 iráckých vojáků se "vzdalo koaličním jednotkám"
21. 3. 2003 Blair rozhádanému britskému národu: sjednoťte se a podpořte "naše vojáky"
21. 3. 2003 Britská vláda odmítla vyloučit užívání tříštivých bomb
20. 3. 2003 Prohlášení české vlády: Tanec mezi vejci
21. 3. 2003 No, potěš pánbůh, máme se opravdu na co těšit
aneb o co dnes v Iráku opravdu jde
Petr  Kužvart
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou
20. 3. 2003 Koaliční vojska okupovala irácké město Umm Qasr
21. 3. 2003 Monitor Jana Paula: V prostoru nicoty amerického ultimáta a "ultimativního kuchyňského pomocníka" Jan  Paul
20. 3. 2003 "Není to válka - je to jednostranná demonstrace síly celému světu"
21. 3. 2003 Příspěvek k anatomii impéria Karel  Dolejší
21. 3. 2003 Falešná hrdost a její následky pro mezinárodní vztahy Darius  Nosreti
21. 3. 2003 Hrozí Praze vyškrtnutí ze seznamu UNESCO?
21. 3. 2003 Hándl se ve Stockholmu přiznal
21. 3. 2003 "Vykopaná sekyrka" aneb pohled středočeských sociálních demokratů na KSČM Štěpán  Kotrba
20. 3. 2003 Amnesty International: Dodržujte v Iráku lidská práva!
20. 3. 2003 Bojkotujme americké výrobky Darius  Nosreti
20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...
21. 3. 2003 Pohlednice z Timoru VI. Jaroslav  Kováříček
21. 3. 2003 Rýchly internet cez obyčajné drôty? Spoznajte DSL! Pavel  Sviták
21. 3. 2003 ADSL na Slovensku: Ako to bolo, je a bude Peter  Polakovič
21. 3. 2003 SIS: Rezignácia šéfa tajnej služby Peter  Greguš
21. 3. 2003 Desať rokov po... z pohľadu nového tisícročia
21. 3. 2003 Láska už aj cez internet? Michal  Feik
21. 3. 2003 Hoďte doňho kameňom, kto ste bez viny! Karol  Dučák jr.
20. 3. 2003 Tato válka se stává nebezpečným precedentem pro budoucí konflikty
20. 3. 2003 Pište Cyrilu Svobodovi
5. 2. 2003 Pošta redakci
20. 3. 2003 Změna účtu Britských listů
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city   
22. 3. 2003 8000 iráckých vojáků se "vzdalo koaličním jednotkám"   
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu   
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou   
21. 3. 2003 Blair rozhádanému britskému národu: sjednoťte se a podpořte "naše vojáky"   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Falešná hrdost a její následky pro mezinárodní vztahy Darius  Nosreti
20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie   
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...   
20. 3. 2003 Sýrie odmítá americké ultimátum Iráku   
20. 3. 2003 Amnesty International: Dodržujte v Iráku lidská práva!   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra