21. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

PRAHA - České odbory proti válce
Účastníci víkendového sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací podpořili stanovisko Evropské odborové konfederace a Českomoravské konfederace odborových svazů odmítající válku v Iráku. Odbory podle nich hájí sociální a hospodářské zájmy zaměstnanců, a odmítají proto válečné konflikty jakéhokoli druhu. Svaz sdružuje 64 000 členů a tak patří k největším v ČMKOS, vedle učitelských odborů a KOVO. "Duškovy" železniční odbory, které jsou největším odborovým svazem, stojí mimo konfederaci.
SLOVINSKO  20:00 SEČ: Občané Slovinska podpořili referendum o vstupu své země do EU a NATO. Výsledky referenda jsou pro vládu závazné.
První výsledky průzkumu po uzavření uren: PRO členství v NATO 56,1 % , EÚ 90,3 %. Sčítání hlasů v jiné televizní stanici: 60,3 % pro NATO a 92,7 % pro EU.
EVROPSKÁ UNIE X TURECKO: Bylo by nemyslitelné umožnit Turecku vstup do EU, jestliže přikročí k okupaci Iráku
Řekl to v televizní debatě belgický ministr zahraničí Louis Michel. "Myslím si, že by to bylo rozhodujícím prvkem pro odmítnutí vstupu Turecka do Evropy," řekl. "Je nemyslitelné, aby Turecko vstoupilo do EU, kdyby vstoupilo do Kurdistánu." Ankaru před tímto krokem varovaly už před několika dny Spojené státy. Turecko dementovalo zprávy, že jeho jednotky o síle 1000 mužů už do Iráku vstoupily. USA vzaly ujištění Turecka na vědomí.
Irácký ministr varoval Turecko, že za vniknutí do Iráku těžce zaplatí
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan krátce předtím prohlásil, že armáda ky vytvoří na irákem území "nárazníkové pásmo". "Turecko jedná proti svému lidu a zaplatilo by velmi draho, kdyby bylo vtaženo do kolonizátorské kampaně vedené proti Iráku. Pokud podpoří agresi, postaví se proti muslimskému lidu," řekl irácký ministr. Cíelm Turecka je ale podle zahraničněpolitických analytiků z Prahy trvalá okupace Kurdistánu kvůli potlačení případného sjednocení iráckých jihotureckých Kurdů a rozšíření jejich separatistických snah po vytvoření nezávislého Kurdistánu. Kurdský separatismus si vyžádal v osmdesátých a devadesátých letech minulého století jen v Turecku na 30 000 lidských životů.
IRÁN: Íránská armáda bude reagovat na případné další narušování vzdušného prostoru Íránu. Prohlásil to dnes íránský ministr vnitra Abdul Váhid Musáví-Larí. Hrozba odvetnými kroky přišla krátce poté, co si Teherán stěžoval, že na jeho území spadlo několik raket.
RAKOUSKO - Tomáš Pergler pro ČTK
Rakousko uplatňuje od začátku války proti Iráku neutralitu, což mimo jiné znamená také zákaz veškerých vojenských transportů přes území státu. Neprodyšnost vzdušného prostoru nad alpskou republikou je ovšem spíše zdánlivá a američtí piloti si mohou nadále ušetřit okliku. Ve věci je ovšem háček. Rakušané totiž nemohou kontrolovat obsah letadel a musí se také spolehnout na tvrzení americké strany, že stroje míří do Afghánistánu. Cesta mezi Německem a Itálií musí americké stíhače přímo svádět ke zkratce přes úzký pruh Tyrolska. Podobné tajné "zálety" jsou prý časté také v Podunají. Nelegálním přeletům se rakouská armáda snaží bránit manévry svých letounů. Kromě verbálních výzev k opuštění rakouského území přicházejí často na řadu také fotoaparáty, které mají provinilce zdokumentovat pro případný diplomatický protest. Od začátku roku se přehnalo nad Rakouskem téměř 1500 amerických letounů. Poslanec Zelených Peter Pilz se podivil, že mezi stroji byly také neviditelné bombardéry. "Ptám se, k čemu jsou při mírové misi letouny, které uniknou protiletecké obraně i radarům?"
Plné znění zprávy ČTK
USA: Spojené státy "přiznaly barvu"
Uvedly, že boje v okolí města Násirája jsou nejprudšími srážkami v rámci prvních čtyřech dnů války v Iráku. "Námořní pěchota Spojených států odrazila nepřátelský útok, přičemž zaznamenala ztráty na životech a zraněné v nejprudší sážce z doteď probíhajících bojů," řekl generál John Abizaid na tiskovém brífingu v ústředí hlavního velené v Camp Doha. Informoval, že v blízkosti An Násirája byl zásobovací konvoj armády Spojených států přepaden iráckými jednotkami.
ČESKO: Levné mikrovlnky proti americkým "chytrým střelám"
Nejmenovaný vojenský odborník řekl dnes Britským listům, že proti satelitním systémům, navádějícím na cíl bomby, nejlevněji a přitom nesmírně účinně pomáhají zapnuté mikrovlnné trouby s rozbitým čelním sklem. Záření mikrovlnek je totiž v podobném spektru, jako některé vojenské lokační protředky, výkon je dostatečný a tak zapnutá mikrovlnka vypadá na satelitním průzkumu jako "vojenské zařízení". Tato metoda, vymyšlená vojenskými odborníky v Čechách, byla prý užita s velkým úspěchem při bombardování Srbska, kde tak do falešných cílů směřovala většina amerických "chytrých zbraní", shazovaných bombardéry v domění, že ničí radarové systémy či protiletecké baterie. Česká republika patří mezi země , které jsou na špičce světového vývoje mikrovlnných a dalších paprskových zbraní. Výzkum, vývoj i výroba klíčových komponent silnoproudé ekelktrotechniky zde probíhá nepřetržitě už od šedesátých let, v Praze byla do roku 1990 např. v ČKD Polovodiče výroba klíčových součástek do radarů pro celou RVHP... Pasivní "dopplerovské" technologie z Čech už jsou ve čtvrté generaci, přitom třetí generaci pod kódovým označením "Vera" používá Česká republika s úspěchem a prodává je i do civilního sektoru v zahraničí. Radiolokačními systémy z České republiky je tak např. vybaveno i londýnské letiště.
RUSKO: Podle USA pomáhají Rusové ve válce Iráku, Rusové o ničem nevědí
USA dnes oficiálně sdělily, že protestovaly v Moskvě ohledně zpráv o prodeji zbraní, které mohou vážně ohrozit americké vojáky, Iráku ruskými firmami. Rusové prý prodali Iráku protitankové rakety, techniku pro noční vidění a moderní elektroniku pro protivzdušnou obranu od firmy Aviakonversija. Washington má důkazy, že pracovníci této ruské firmy jsou nyní v Iráku, kde se rozhodli pomáhat iráckým silám vybudovat moderní systém pro rušení navigačních systémů USA. Ruské zařízení má rušit satelitní signály, které USA a Británie používají při navádění bomb a letadel ve válce s Irákem. Ředitel ruské firmy Oleg Antonov vzápětí obvinění odmítl. Připustil, že vojenské elektronické rušičky jeho podnik vyrábí a že jednal s Iráčany. Zdůraznil však, že Iráku nic neprodal a že žádní z jeho odborníků v Iráku nejsou.
LONDÝN: Britská televízní společnost ITN potvrdila smrt svého zpravodaje Terryho Lloyda. Další dva novináři - Fred Nerac a Husajn Osman - jsou nezvěstní. Tým ITN se dostal pod palbu u města Basra.
IRÁK / INFO-WAR / Tváří k národu:
Katarská televize al-Jazeera zveřejnila záběry několika těl, které označila za americké vojáky. Přinesla záběry zajatců, včetně jedné ženy, o kterých tvrdila, že jsou to Američané. Ukázala i amerického vojáka, kterého zajali Iráčané. Na dalším záběru ukázala dalšího vojenského zajatce, o kterém uvedla, že je z Texasu. Zaskočený ministr obrany Donald Rumsfeld označil snímání válečných zajatců jako odporující Ženevské konvenci poté, co byl v pořadu Tváří k národu televize CBS konfrontován s realitou, kterou předtím popíral... Americké ministerstvo obrany vzápětí nato přiznalo smrt několika vojáků "americké vojenské údržbářské jednotky" a zajetí dalších. Nejmenovaný zdroj ministerstva obrany považuje videozáznam za přesvědčivý. Irácký ministr obrany Sultan Hašim Ahmed uvedl, že Irák bude respektovat Ženevskou konvenci a neublíží zajatcům. Řekl, že značný počet amerických vojáků byl zabit a jejich těla zůstala ležet v oblasti středního Eufratu. Podle něj v bojích na jihu Irák zničil 10 tanků a 20 obrněných vozidel a v bojích o Násiráju bylo přitom zabito 25 amerických a britských vojáků, mnoho dalších zraněno další skončili jako zajatci.
IRÁK [ČTK/AFP] / INFO-WAR: Spojenecké jednotky jsou 100 kilometrů od Bagdádu, údajně mezi městy Nadžaf a Karbalá. Sdělil to dnes reportér agentury AFP, který jede v konvoji.

Vojska postupují z jihu a za sebou nechávají města, v nichž se nepřestává bojovat. Jedno z nich je Násiríja, o níž Američané už v sobotu tvrdili, že ji "mají pod kontrolou" (přitom přesný překlad sobotního prohlášení z velitelství v Kataru zní: Násirája padla! - pozn. editora BL). Vojska dnes vstoupila na okraj města. Dělostřelecká palba pokračovala a vojáci se pokusí zlikvidovat skupinky Iráčanů, kteří nepřestávají bojovat. Vojáci prý nechtějí dojít až do centra, ale obklíčit ho ze západu a spojit se na severu s plukem námořní pěchoty, který se dostal do potíží u jednoho z mostů přes Eufrat.


Vzdávající se iráčtí civilisté - podle agentury Reuters údajně Umm-QasrVybrané cíle ve městě vojáci ostřelují z vrtulníků Cobra. Novináři u vstupu do města viděli zničené irácké tanky a jeden hořící ropný tanker.

Umm-Qasr >>> Za zcela dobytý zatím spojenci nepovažují ani jihoirácký přístav Umm-Qasr. Asi 120 příslušníků elitní Republikánské gardy se v něm údajně zakopalo a klade odpor. Spojenci z letadel na město shodili několik bomb a proti vojákům se pak rozběhli iráčtí civilisté s bílými vlajkami.
(Ty vyfotografoval vojenský fotograf, od nějž převzala snímek systémem POOL agentura Reuters. O místě, kde byl vyfotografován, lze s úspěchem pochybovat... Primitivně propagandistické ladění tohoto snímku, převzatého agenturou REUTERS, tak zpochybňuje i další její práci. Většina fotografií z bojů jsou snímky agentur REUTERS a AP. Jsou to převážně fotogenické detaily na vojáky s napřaženou puškou, starty raket z letadlových lodí, pohledy na prašnou silnici či detaily zbraňových systémů americké armády. No prostě, propaganda... - poznámka editora BL)

IRÁK / INFO-WAR: Informační válka v plném proudu?
Irácké vojenské velení s rozhodností popírá, že došlo k zajetí 51. divize, která se údajně v počtu 8000 mužů i s velitelem vzdala koaliční armádě. Označuje to jen za prostředek americko-britské psychologické války. Tvrdí, že tato divize bojuje v Basře. Také odmítá americké prohlášení o dobytí Umm-Qasr, které se nazakládá na pravdě. Sice určité území z něho je obsazené, ale ve městě stále irácké vojsko vede krutý boj - už po dobu čtyř dnů.
Al-ARABYIA má pochybnosti o věrohodnosti sestřelení letadla
Její zpravodaj vyjádřil pochybnosti o spadlém letadlu a pátrání po pilotech. Když se ptal shromážděných občanů na mostě, zda viděli to letadlo, všichni odpověděli, že ne. Vzhledem k velikosti padáků nedůvěřoval tak dlouhému a rozsáhlému pátrání. Zůstává nezodpovězená otázka, zda mohlo jít jen o velkolepé divadlo pro povzbuzení nálady "iráckého lidu". Pochybnosti má i britská komerční televize Channel Four News , které vadí nejvíce, že Al-Jazeera neukázala chyceného pilota.
Al-JAZEERA vysílala živě z Bagdádu pátrání po dvou pilotech, jeden je už dopaden
Dělo se tak za komentování jejího zpravodaje Mážida Abdel Hádího. Není ještě jasné, zda jde o Američany či Brity. Jejich letadla byla sestřelena a oni použili padáků. Hledání trvalo hodinu a půl, i za použití loděk na řece Tigridu. Nakonec byla zapálena třtina na břehu, a to donutilo jednoho pilota vyjít z úkrytu. Dále probíhá pátrání po druhém pilotovi. Zajímavá je důležitá okolnost, že přestože v té době byl přerušovaný nálet na Bagdád v intervalu 5 minut, nezabránilo to stovkám bagdádských občanů sledovat celou operaci jak přímo na místě, tak i z bagdádského mostu. Ještě důležitější je skutečnost, že milionům Iráčanů, a to i obyvatelům Bagdádu, byly rozdány zbraně, aby se tak každý mohl podílet na obraně proti americko-birstkým vojenským útokům a možné následné okupaci. Bagdádští občané se radovali, že jeden pilot byl dopaden. Od začátku války nedošlo k tak velké společné rozjařenosti.
IRÁK, USA, BRITÁNIE / INFO-WAR: Velká Británie potvrdila, že v blízkosti irácko-kuvajtských hranic byla sestřelena britská nadzvuková stíhačka Tornado GR4 z RAF Marham. Stíhačku nesestřelili Iráčané, ale protiletadlový systém Patriot... Incident vyšetřují armádní specialisté. Americký generál Rumsfeld ovšem využil této informace k popření jiné. Spojil v jednu informaci stíhačku sestřelenou Patriotem nad jižním Irákem s osudem "nepřiznané" stíhačky, sestřelené nad Bagdádem. Na otázku, zda by se mohli sestřelení piloti dostat do zajatí, Rumsfeld uvedl: "Mohlo se to stát". Uvidíme, jaké zatčené vojáky ukáže irácká televize...
ITÁLIE : Iálie vyhostila čtyři irácké diplomaty ze sekce iráckých zájmů na sudánské ambasádě v Římě. Děje se tak zřejmě jako odověď na žádost USA o vyhoštění a uzavření všech iráckých diplomatických misí.
IRÁK - Bagdád / INFO-WAR: V centru Bagdádu začalo důkladné prohledávání břehů řeky Tigris po nepotvrzených informacích, že bylo vidět pilota letícího na padáku. Televizní vstupy ukázaly motorové čluny prohledávající řeku a vojáky na břehu střílející do vody. Americké zdroje odmítly, že by nad Bagdádem bylo kdy sestřelené nějaké letadlo.
LAS: Ministři zahraničí Ligy arabských států se v pondělí setkají v egyptské Káhiře, aby společně hledali způsob, jak zastavit válku v Iráku. Irácký ministr zahraničních věcí Nadži Sabri, který by se měl také zůčastnit setkání, prohlásil, že jeho země od arabských států očekává, že zaujmou "skutečně arabský postoj" proti válce v Iráku, který bude odrážet "přesvedčení arabského obyvatelstva".
IRÁK X KATAR - AS SAJLÍJA CAMP / INFO-WAR "V průběhu několika hodin budete mít možnost prostředníctvím irácké televize vidět zajaté nepřátelské vojáky, kteř útočili na Souk al-Šuyuch, stejně jako zničené nepřátelské tanky," prohlásil irácký viceprezident Taha Jásin Ramadan na tiskové konferenci v 11:30 SEČ .
"Kategoricky odmítáme obě irácká prohlášení - že sestřelili nějaké letadlo nebo že zajali vojáky koalice," uvedl vzápětí na dotazy novinářů kapitán americké pěchoty Stewart Upton, který je mluvčím ústředního štábu amerických a britských sil v Perském zálivu na základně v Kataru. Podle jeho slov jde jen "o další irácké lži"...
IRÁN X BRITÁNIE / INFO-WAR: Rakety, které zasáhly jihozápadní část Íránu, vystřelila americká armáda v rámci útoku na jižní Irák. Uvedl to mluvčí iránskeho ministerstva vnitra Jahanbachš Chanjání. "Rakety, které zasáhly jižní Irán, byly americké. Odklonily se od určeného cíle." Chanjání potvrdil, že jiné rakety, které dopadly v severozápadní části země, vystřelil Irák. Britští představitelé ještě předtím uvedli, že "tato nehoda je výsledkem irácké akce".
IRÁK X USA / INFO-WAR: Hazem Abdul-Kader, mluvčí irácké armády, informoval, že irácké jednotky sestřelily pět letadel a dvě helikoptéry. Čtyři letadla byly sestřeleny nad Bagdádem a jedno nad Basrou. Obě helikoptéry byly sestřeleny u Mosulu ve městě Simaja.
"Nemáme žádné informace o chybějících letadlech nebo pilotech," uvedl "nejmenovaný" představitel USA...
INFO-WAR / IRÁK - Násirája, 11:05 SEČ: Lži amerických vojenských představitelů vyvrací novináři
Sean Maguire, reportér agentury Reuters, který je v koloně americké pěchoty 30 km před jihoiráckým městem Násirája, uvedl v 11 hodin SEČ, že postup jednotky je zablokovaný odporem irácké armády. Přitom už v sobotu mluvčí americké armády Stuart Upton tvrdil na základně generála Tommyho Frankse, vrchního velitele koaličních sil, že spojenci Násiráju dobyli. Jak je vidět, lež má ve věku satelitních telefonů a globálních informačních sítí krátké nohy...
RUSKO: Rusko podalo formální protest proti přeletům tří amerických špionážních letadel U2 podél jihu ruských hranic
Rusko považuje tyto lety za "návrat k praktikám studené války". Ruský ministr zahraničních věcí Igor Ivanov uvedl, že Irák nepotřebuje "demokracii na křídlech Tomahawků". Rusko podle něj odmítá "export demokracie" do suveréních států, zejména do islámského světa, kde by takovéto úsilií mohlo vést k nárustu extremismu.
IRÁK: Britské letadlo se ztratilo v regionu Perského zálivu. Podle arabských zdrojů bylo britské letadlo sestřeleno americkou raketou Patriot.
IRÁK : Bagdád a Tikrít cílem dalších náletů
Irácký ministr informací uvedl, že bombardéry zasáhly v Bagdádu civilní čtvrti a bomby zničily sedm domů. Rodné město iráckého prezidenta Saddáma Husajna Tikrít bylo bombardováno též a bylo těžce poškozeno, včetně místního muzea a hotelu. Podle irácké satelitní televize při náletu zahynuli čtyři lidé.
BRITÁNIE 0.30 SEČ Další americké bombardéry B-52 odstartovaly z letecké základny Fairford na západě Anglie.
                 
Obsah vydání       21. 3. 2003
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu
22. 3. 2003 8000 iráckých vojáků se "vzdalo koaličním jednotkám"
21. 3. 2003 Blair rozhádanému britskému národu: sjednoťte se a podpořte "naše vojáky"
21. 3. 2003 Britská vláda odmítla vyloučit užívání tříštivých bomb
20. 3. 2003 Prohlášení české vlády: Tanec mezi vejci
21. 3. 2003 No, potěš pánbůh, máme se opravdu na co těšit
aneb o co dnes v Iráku opravdu jde
Petr  Kužvart
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou
20. 3. 2003 Koaliční vojska okupovala irácké město Umm Qasr
21. 3. 2003 Monitor Jana Paula: V prostoru nicoty amerického ultimáta a "ultimativního kuchyňského pomocníka" Jan  Paul
20. 3. 2003 "Není to válka - je to jednostranná demonstrace síly celému světu"
21. 3. 2003 Příspěvek k anatomii impéria Karel  Dolejší
21. 3. 2003 Falešná hrdost a její následky pro mezinárodní vztahy Darius  Nosreti
21. 3. 2003 Hrozí Praze vyškrtnutí ze seznamu UNESCO?
21. 3. 2003 Hándl se ve Stockholmu přiznal
21. 3. 2003 "Vykopaná sekyrka" aneb pohled středočeských sociálních demokratů na KSČM Štěpán  Kotrba
20. 3. 2003 Amnesty International: Dodržujte v Iráku lidská práva!
20. 3. 2003 Bojkotujme americké výrobky Darius  Nosreti
20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...
21. 3. 2003 Pohlednice z Timoru VI. Jaroslav  Kováříček
21. 3. 2003 Rýchly internet cez obyčajné drôty? Spoznajte DSL! Pavel  Sviták
21. 3. 2003 ADSL na Slovensku: Ako to bolo, je a bude Peter  Polakovič
21. 3. 2003 SIS: Rezignácia šéfa tajnej služby Peter  Greguš
21. 3. 2003 Desať rokov po... z pohľadu nového tisícročia
21. 3. 2003 Láska už aj cez internet? Michal  Feik
21. 3. 2003 Hoďte doňho kameňom, kto ste bez viny! Karol  Dučák jr.
20. 3. 2003 Tato válka se stává nebezpečným precedentem pro budoucí konflikty
20. 3. 2003 Pište Cyrilu Svobodovi
5. 2. 2003 Pošta redakci
20. 3. 2003 Změna účtu Britských listů
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city   
22. 3. 2003 8000 iráckých vojáků se "vzdalo koaličním jednotkám"   
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu   
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou   
21. 3. 2003 Blair rozhádanému britskému národu: sjednoťte se a podpořte "naše vojáky"   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Falešná hrdost a její následky pro mezinárodní vztahy Darius  Nosreti
20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie   
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...   
20. 3. 2003 Sýrie odmítá americké ultimátum Iráku   
20. 3. 2003 Amnesty International: Dodržujte v Iráku lidská práva!   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra