17. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 3. 2003

Snadná cesta ke změně režimu

Stalo se, co se stát muselo. Kdykoliv promluví ministerský předseda, vždycky se najde několik mudrců, kteří ho kritizují. Takže pouhý den po jeho projevu k americkému obyvatelstvu jsme četli komentář Charlese Gordona. Kdysi psával humorně, ale zestárl jako my všichni a také zvážněl. Ostatně čtěme z jeho komentáře:

Před několika dny to vypadalo jako slibný satirický nápad: Američané jednoduše oznámí, že vyhráli válku nad Saddámem. To by odstranilo jednu z největších překážek k míru - tedy skutečnost, že nemá prezident Bush, který už přes rok vyhrožuje tím, že odstraní Saddáma a poslal do zemí kolem Iráku přes 200,000 vojáků, žádnou možnost dostat se ze slepé uličky, aniž by změnil svoje stanovisko. Ledaže by řekl, že vyhrál a potom poslal vojáky zpět domů. Udělalo to už mnoho zemí. Je například mnoho Američanů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že jejich země zvítězila nad Vietnamem.

Jak zvláštní je potom vidět, že se tento satirický nápad uskutečňuje prostřednictvím projevu v televizi ABC, který měl o weekendu náš ministerský předseda k americkým občanům. "Podle mého názoru byla už válka vyhrána", řekl Jean Chrétien. "Saddám byl dán pod kontrolu a nemůže se ani pohnout, protože jsou na irácké půdě inspektoři zbraní, americká vojska kolem dokola a nad hlavami létají americká letadla".

To je tedy taková chytrá, klidná kanadská diplomacie. Jean Chrétien velkoryse nabídl Američanům skvělou příležitost dostat se ze slepé uličky nebo "zachránit svou tvář", jak se zde říká. Vyhráli válku aniž vystřelili jedinou ránu - kromě těch, které již vystřelili... Naneštěstí Američané této příležitosti nevyužili. Místo toho, aby poděkovali a řekli, že to je od nás hezké, že jsme je na to upozornili a že tedy už pošlou svoje vojáky domů, američtí politici odmítají přiznat, že vyhráli.

"Vůbec není pod kontrolou", opáčila Condoleeza Ricová, státní poradkyně pro bezpečnost, a myslela tím Husseina, nikoliv Chrétiena. Tvrdila: "Pořád pokračuje v ohrožování svých sousedů".

To ale nemusí být poslední slovo. Možná, že by pomohla záplava blahopřání. Měli bychom je posílat panu prezidentovi my všichni. Kdyby se zapojily všechny skupiny, které dosud protestovaly proti válce a také panu Bushovi blahopřály, že ji vyhrál, snad by tyto lichotky přijal k výhře, kterou si tak zřetelně zasluhuje.

Jestli blahopřání nepřijme, bude to proto, že se obává Saddámovy trvalé existence u kormidla v Iráku. Přestože je Saddám podle Jeana Chrétiena pod kontrolou, je pořád Saddámem a pan Bush se mockrát zavázal, že se ho jako takového zbaví. Vyhlášení vítězství by opravdu hodně pomohlo na cestě k míru, ale nijak by nepřispělo k záležitosti změny režimu. Naštěstí je i v tomto ohledu snadná odpomoc: Vyhlašme prostě, že se režim změnil Saddám je pryč. Ano, tak to je. Chlapík, který si důstojně vykračuje po Bagdadu není Saddám. Je no někdo jiný. Víme o tom přece z úst těch nejpovolanějších, t.j. z agentury Fox News, že Saddám používal dvojníky, aby zmátl svoje nepřátele. Ten chlapík, který si vyšlapuje, je jeho dvojník a Saddám je pryč. Lidé to přjmou s velkým ulehčením. Je to něco jako kdyby ten úchylný chlapík byl mrtev a nikomu o tom neřekl. Bylo by to typicky lišácké, že by použil dvojníka, aby nedopřál prezidentovi Bushovi uspokojení z toho, že ho "odstranil". Prezident ale vidí skrz faleš a ohlásí, že Saddám už není mezi námi.

Ještě lepší by byl scénář, podle něhož by se později natočil televizní film, který by ukázal, že hrdinní a chytří agenti CIA pronikli s pomocí odvážných, svobodymilovných Iráčanů do jednoho Saddámova paláce, uspali chloroformem stráže, proklouzli do kuchyně a podplatili jednoho z kuchařů... Ale co mluvím! Ponechejme to na prezidentovi, aby o tom vyprávěl. Bude to skvělá historka a každému se bude líbit. Jistě dojde ocenění ta část o falešném Saddámovi, který nemůže najít své WMD a musí předstírat, že nenávidí Američany, aby přesvědčil lidi o tom, že je tím, kým není. Potom se bude moci jednoho dne říct pravda a šťastní Iráčani budou moci mít svého prezidenta, senát, dům reprezentantů a Disney World.

Jenže cesta k takové budoucnosti nebude snadná, i když bude snadnější než válka. Je tedy důležité, aby se občané Kanady i Spojených států hned zapojili do blahopřání prezidentovi Bushovi za to, že nás zbavil Saddáma. Budete-li takové blahopřání posílat, měli byste poslat nějaké také nebojácným agentům CIA a jejich galantním iráckým pomocníkům Aby to všechno fungovalo, jak se patří, musí dojít k velkým oslavám, vzestupu na burze, objímání a polibkům pro vracející se vojáky i k průvodům... Bude o tom nutné přesvědčit americká média, ale to bude ta nejsnadnější práce.

Zatím to bude všechno sledovat v Bagdadu skutečný Saddám. Zjistí, že je ztracen a co je horšího, že nikdo nevěří, že existuje. V zoufalství svolá svoje ministry a prohlásí: "Jsem zralý pro změnu režimu. Bush vyhrál. Ukazovala to televize CNN".

Takto na lehkou váhu vzal celou iráckou situaci pan Charles Gordon. Proskotačil celý život jakožto novinář, všemu se smál, posmíval i vysmíval, inu humorista. Naštěstí mají noviny moudrou a vážnou kolektivní "redakci". Ta se podepsala pod článek podstatně kratší ale o to závažnější. Na cucky v něm roztrhala projev ministerského předsedy. Ano, Saddám Hussein povolil do země vstup inspektorům zbraní, protože je jeho země oblíčena 230,000 amerických a také britských vojáků, ale jakou váhu mají takoví vojáci bez mandátu zaútočit? To by jich mohl být kolem Iráku celý milion a při tom by nebyli žádnou hrozbou. Pan Chrétien prý velice nebezpečně zkresluje situaci tvrzením, že je Hussein pod kontrolou. Pravdu má pani Ricová, když se ptá, jak dlouho by zůstal pod kontrolou. Podle své logiky by zřejmě očekával ministerský předseda, že by mohli Američani ponechat v oblasti Iráku své ozbrojené síly po mnoho let či možná celá desetiletí, neustále v bdělosti, ale nemohoucí bojovat. Podobně jako někteří jiní západní státníci je prý pan Chrétien ochoten nechat Spojené státy aby ony samy utrácely obrovské částky a riskovaly životy svých mladých lidí donekonečna. Takže jsme jen ochotni snášet to, aby těžké věci dělali Američani za nás. Kdybychom byli skutečně ochotni pomoci Iráčanům - a paní Ricová prý velice správně upozorňuje, že lidé, kteří demonstrují proti válce, jsou ochotni opustit irácké obyvatelstvo a ponechat je v područí tyrana - potom by nabídla Kanada Spojeným státům, že jim přispěje penězi i lidmi ke "kontrole" Saddáma Husseina, o níž řekl ministerský předseda, že je tak úspěšná.

Situace je opravdu zlá, ale je stále lepší, že může "redakce" novin, za níž se bezpochyby skrývají majitelé novinového koncernu, nanejvýš uveřejnit takový svůj komentář než aby rozhodovala o státní politice. V tomto ohledu zastává více obyvatel názory pana Chrétiena než kolik jich souhlasí s "redakcí", která nepokrytě po celou dobu propaguje názory Bushovy vlády. Snad se v nejbližších dnech ozvou čtenáři, kteří třeba "redakci" připomenou, že kanadští vojáci až dosud dohlíželi na dodržování příměří mezi znesvářenými stranami po celém světě a že tuto strážní službu, na kterou především přispívají kanadští občané, vykonávají po celá desetiletí např. na Kypru.

                 
Obsah vydání       17. 3. 2003
17. 3. 2003 K útoku na Irák má dojít co nejdřív
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum
17. 3. 2003 Tohle je špinavá válka Jan  Keller
17. 3. 2003 Dva důvody navíc Milan  Valach
17. 3. 2003 O (českém) sebebičování a společenské odpovědnosti Jan  Čulík
17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
15. 3. 2003 Prezident ČR Klaus má vlastní ústavu ČR? Karel  Mašita
17. 3. 2003 Utrpení umělce Valeriána Pípáka - pravda vyděsí Hugo  Schreiber
16. 3. 2003 ČR a CME jednají o způsobu úhrady
15. 3. 2003 V arbitrážní při s Českou republikou obdrží CME k dnešnímu dni 353 395 131 USD včetně úroku
17. 3. 2003 Jiří Rusnok v médiích a média o Rusnokovi Josef  Trnka
17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard
17. 3. 2003 Monitor Jana Paula:
O zbrani jménem automobil a falešné loajalitě k asociálnímu chování
Jan  Paul
17. 3. 2003 Ruší se Čechy? Jakub  Jirsa
17. 3. 2003 Budou Američané útočit o svátku purim? L'Chaim! Štěpán  Kotrba
17. 3. 2003 Zrušení Čech podruhé Antonín  Kosík
17. 3. 2003 Vstanou - a kdy - noví politici? Napřiklad v Srbsku...
17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti
14. 3. 2003 O české solidaritě: Po nás ať přijde potopa Fabiano  Golgo
17. 3. 2003 Európsky týždeň boja proti rasizmu: Hovorme o rasizme Slovákov Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Hamanovi potomci: rasismus - intelektuální základna nacismu Zeev  Sternhell
17. 3. 2003 Privatizácia železníc v treťom svete Martin  Brendan
17. 3. 2003 Dva svety na Slovensku Marián  Repa
17. 3. 2003 KULTURA A FINANCE: Kam smeruje slovenská hudobná kultúra? Gabriela  Šikulíncová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Neonacisti dokopali chlapca, policajti neurobili nič Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Európska únia nie je rímska vlčica Jana  Matúšová, Radovan  Geist
17. 3. 2003 Stalingrad -- nedobytná pevnosť na Volge
17. 3. 2003 ANKETA: konec SOP Marián  Repa, Martin  Muránsky
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
13. 3. 2003 Počet denních přístupů na Britské listy stoupl od dubna 2002 o cca 25 procent

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti   
17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum   
15. 3. 2003 Blair, Aznar a Bush se připravují na válečný summit   
14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
14. 3. 2003 Pro myslící násilná demokratizace muslimského světa, pro nemyslící válka proti terorismu Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 Rozsviťme svíčky proti válce Milan  Valach
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
13. 3. 2003 USA a jejich spojenci asi nebudou usilovat o novou rezoluci OSN o Iráku   
13. 3. 2003 Irácké dilema: Co uděláme s AIDS a s mnoha jinými tíživými problémy? Miloš  Kaláb
13. 3. 2003 Válka se blíží... - pohled z Iráku Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády