11. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 3. 2003

Sýrie v RB k Iráku: Jde o spravedlivou věc nebo o ozbrojené přepadení?

Proč je vytvářen takový tlak na prosazení nové rezoluce RB OSN, která by umožnila užít vojenskou sílu, jako kdyby válka byla tím nejlepším a ne tím nejhorším řešením?

Je velmi ironické a naivní věřit, že válka proti Iráku odhalí zbraně hromadného ničení, které nebyly deklarovány, když zbrojní inspektoři tyto zbraně nemohou najít, a to i se vší podporou, která je jim poskytována.

Jsme hluboce znepokojeni možností masakrů palestinského lidu, ničením jejich domovů a jejich nucených odsunů ve stejné době, ve které by zuřila válka v Iráku.

Z arabštiny podle znění publikovaného dne 8. 3. v syrském deníku Tišrín přeložila Ivana Bošinová.

Z projevu Fáruqa aš-Šara', ministra zahraničních věcí Syrské arabské republiky, který projev přednesl 7. března při rozpravě Rady bezpečnosti OSN o zprávách vrchních zbrojních inspektorů UNMOVIC a MAAE, Blixe a al-Baradeje o zbraních hromadného ničení v Iráku. Sýrie je v současné době jedinou arabskou zemí v Radě bezpečnosti OSN a vyslovila se jednoznačně proti novým americko-britsko-španělským návrhům nové rezoluce RB OSN k Iráku.

Text projevu Fáruqa aš-Šara', ministra zahraničních věcí Syrské arabské republiky v RB OSN dne 7. března 2003:

"...před třemi týdny jsme se sešli v tomto sále, abychom jednali o otázce Iráku. Přesto, že (mezi těmito setkáními, pozn. překl.) uplynula pouze krátká doba, jsme během ní měli možnost zaznamenat významné události, které si zaslouží krátké připomenutí. Zaslouží si připomenout je už proto, že mají hluboký dopad na situaci na Blízkém východě a mohou mít vliv také na budoucnost mezinárodních vztahů.

Den po našem zasedání (RB OSN, pozn. překl.) dne 14. února vyjádřily milióny lidí v ulicích více než dvou tisíc měst na celém světě své NE válce proti Iráku, což je jev, který v historii nemá obdoby. V den následující po těchto demonstracích se na svém mimořádném zasedání v Káhiře sešli ministři zahraničních věcí arabských zemí,...na kterém všichni účastníci vyjádřili svoji opozici proti válce a potřebu mírového řešení krize uplatňování rezoluce RB OSN č. 1441.

Francie, Rusko, Čína a Německo opakovaně a velmi jasně vyjádřily, že k válce existuje alternativa. Tyto země jsou přesvědčeny, že zničení iráckých zbraní hromadného ničení lze dosáhnout mírovými prostředky, pokud bude podporována úloha zbrojních inspektorů a bude-li jim ponechána volnost pro uskutečnění jejich mise.

Dne 25. února se v Kuala Lumpuru sešli zástupci Hnutí nezúčastněných zemí (NAM) ...a vyzvali ve svém závěrečném prohlášení k mírovému řešení irácké krize a vyjádřili nutnost poskytnout zbrojním inspektorům více času, aby mohli svoji práci dokončit,...zdůraznili roli OSN a mezinárodní legitimitu při řešení irácké krize, která by byla vzdálená od přístupu dvojího metru.

Prvního dne tohoto měsíce se konal řádný summit Ligy arabských zemí (LAS) v egyptském městě Šarm aš-Šejch..a kategoricky odmítl (možnost, pozn. překl.) napadení Iráku. ..summit vyjádřil nutnost poskytnout zbrojním inspektorům dostatek času pro splnění jejich mise a zdůraznil odpovědnost Rady bezpečnosti při ochraně iráckého lidu a pro zachování nezávislosti, jednoty a územní celistvosti Iráku. Vrcholní arabští představitelé vyjádřili svoji solidaritu s iráckým lidem a vyzvali k uvolnění sankcí (uložených na Irák OSN, pozn. překl.) a ...vytvořili zvláštní výbor..., jehož úkolem je seznámit s arabským postojem pět stálých členů RB, generálního tajemníka OSN, výbor připravený cestovat v případě potřeby také do Bagdádu. Ihned po summitu LAS následoval summit islámských zemí (Konference islámských zemí/OIC, pozn. překl.), který potvrdil závěry zasedání LAS.

My, Arabové a muslimové, bychom měli ocenit výzvy nejvyšších představitelů světových církví, apelující proti válce a pro mír...

Nyní k Iráku: pánové Blix a al-Baradej nám právě sdělili, že Irák aktivně spolupracuje (se zbrojními inspektory, pozn. překl.), že tato spolupráce pokračuje a zakládá se na faktických činech. V současné době pokračuje ničení raket (as-Sumúd 2, pozn. překl.), které je hmatatelným důkazem této spolupráce. Tuto spolupráci nemůže nikdo pokládat za klamání nebo odbývat jako nepodstatnou ...

Myslíme si, že každý stát či každý jednotlivec má právo se ptát: proč je vytvářen takový tlak na prosazení nové rezoluce (k Iráku, pozn. překl.), která by umožnila užít vojenskou sílu, jako kdyby válka byla tím nejlepším a ne tím nejhorším řešením?

Z právě uvedeného pohledu je podivná logika, která by vysvětlila spolupráci Spojených států amerických s Izraelem při vývoji nových raket v ceně miliard dolarů placených z kapes amerických daňových poplatníků, když na druhé straně Spojené státy americké takovou příležitost nedají arabským zemím, které by takové rakety pro svou obranu potřebovaly.

Ptáme se jaká logika dovoluje Izraeli vlastnit všechny druhy zbraní hromadného ničení, ačkoli i nadále ohrožuje své sousedy i přes všechny normy a zákony. ... a (USA, pozn. překl.) se strachují o naši bezpečnost, která je podle USA ohrožována Irákem a ne Izraelem.... Vyjdeme-li z faktu, že rezoluce RB OSN 1441 nestanovila časový plán pro práci zbrojních inspektorů, nakolik je pak opodstatněné tvrzení, že čas (Iráku, pozn. překl.) vypršel, nebo tvrzení jemu podobná?...

Je velmi ironické a naivní věřit, že válka proti Iráku odhalí zbraně hromadného ničení, které nebyly deklarovány, když zbrojní inspektoři tyto zbraně nemohou najít, a to i se vší podporou, která je jim poskytována. Přesto...věří někteří lidé, že obrovské nahromadění vojenských sil namířených proti Iráku může samo o sobě dostatečně opodstatnit válku proti Iráku a jeho zničení.

Nikdo, kdo má smysl pro realitu, nemůže očekávat, že tyto vojenské síly půjdou domů s prázdnýma rukama. Pokud tomu tak je, jde tu o spravedlivou věc nebo o ozbrojené přepadení?... Nehledě na přesnost mezinárodně uváděných názorů a dohadů týkajících se cílů americké vojenské kampaně, ať jsou definovány jako snaha ovládnout ropná pole nebo záměr změnit mapu Blízkého východu, vyjadřuje mezinárodní společenství obecně a arabské země zvláště svoje velké obavy. Jsme hluboce znepokojeni možností masakrů palestinského lidu, ničením jejich domovů a jejich nucených odsunů ve stejné době, ve které by zuřila válka v Iráku. Naše obavy jsou odůvodněné, s ohledem na vývoj, ke kterému došlo na okupovaných palestinských územích od 11. září 2001. To by měla Rada bezpečnosti vzít v úvahu, v době, kdy se stále více blížíme ke dni "D", který, jak doufáme, nikdy nenastane.

Na závěr bych chtěl potvrdit naše přesvědčení, že se Spojené národy, které reprezentují vůli mezinárodního společenství, rozhodnou pro mír. Organizace spojených národů a její Charta a principy by měly i nadále zůstat hlavním nástrojem pro dosažení míru a bezpečnosti pro lidstvo."

                 
Obsah vydání       11. 3. 2003
11. 3. 2003 Chirakův poslední trumf: veto proti válce Josef  Brož
11. 3. 2003 Protifrancouzské a proválečné vtipy, jaké si Američané posílají po netu
11. 3. 2003 Velká Británie: První konzervativní poslanec složil funkci na protest válce v Iráku
11. 3. 2003 Pistole, lži a video Miloš  Kaláb
11. 3. 2003 Ještě k Bowling for Columbine Jindra  Vavruška
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
10. 3. 2003 Václav Klaus: známy politik neznámym prezidentom Oskar  Krejčí
11. 3. 2003 Pohlednice z Timoru V. Jaroslav  Kováříček
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
11. 3. 2003 Jaký je rozdíl mezi akcí televize BBC "Children in Need" a "humanitárně-novinářskou nadací" Člověk v tísni při ČT? Jan  Čulík
11. 3. 2003 Tragedia Britských listov
11. 3. 2003 Sýrie v RB k Iráku: Jde o spravedlivou věc nebo o ozbrojené přepadení?
11. 3. 2003 Demokracia versus terorizmus Pavol  Fabian
10. 3. 2003 Výzva papeže Jana Pavla II. k zachování míru
10. 3. 2003 DOKUMENT: Pacem in terris
10. 3. 2003 Rakovina se "bude brzo léčit zásahy do genetiky"
11. 3. 2003 Starý a starší svet: Útok na Irak -- začiatok konca? Martin  Kunštek
11. 3. 2003 Otcova roľa Tomáš  Forró
10. 3. 2003 I anglosaské právo zůstává právem Petr  Schnur
10. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Jánošíkovi a finanční situaci vlivných slovenských osobností
Hugo  Schreiber
11. 3. 2003 Sterilizácia rómskych žien: A čo tak ponúknuť dvadsaťtisíc Slotovi? Juraj  Král
11. 3. 2003 Modrá je dobrá, najmä keď prekryje korupčnú hnilobu? Marián  Repa
10. 3. 2003 Monitor Jana Paula: Současné výtvarné umění a média Jan  Paul
11. 3. 2003 Stalin: Záhada diktátorovej smrti Peter  Greguš
11. 3. 2003 Desať rokov po: Slovensko potrebuje druhé osvietenstvo Boris  Zala
10. 3. 2003 Tajnosti a klamstvá Európskej komisie: oslabovanie sociálneho systému Radovan  Geist
10. 3. 2003 Zabudnite na demokraciu
11. 3. 2003 Vzbura v Bolívii
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk