4. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 3. 2003

Nacionalismus versus kosmopolitní postoj?

V letadle z Itálie jsem dostal v neděli odpoledne několik amerických a britských novin, zajímavý byl kontrast. Pročetl jsem americký ekonomický list Wall Street Journal Europe, pařížský deník International Herald Tribune, jehož vydavatelem je americký list New York Times, a britský hospodářský list Financial Times.

Hned na první pohled je zřejmý základní rozdíl mezi oběma americkými listy a mezi deníkem Financial Times, vydávaným v Londýně. Vyplývá z toho, že IHT i WSJ jsou, v deníky, psané Američany pro Američany ("a ostatní svět nás nezajímá"), zatímco FT je, zdá se, autenticky mezinárodní list, který ve svých analýzách i ve zpravodajství prokazuje odstup.

Články v IHT a WSJ naproti tomu hodnotí světové události podle toho, co to znamená "pro Američany" a jaký mohou mít ty události význam pro americkou politiku. To, myslím, do určité míry omezuje "uživatelskou přítulnost" těchto listů, protože budu jako Neameričan číst WSJ a IHT jen proto, abych si ověřil, co si myslí Američané, nikoliv jako nezávislý zdroj informací. Pohlížet na svět z nacionalistického, imperiálního hlediska zájmů USA je Neameričanovi poněkud cizí. Zajímavé je, že i když oba americké listy publikují třeba i texty kritické vůči politice prezidenta Bushe, vždycky je to, zdá se, z hlediska toho, "co to znamená pro naši politiku".

Z tohoto hlediska mi připadá zajímavé srovnání článků ze sobotního vydání IHT a FT o zvolení Václava Klause českým prezidentem. Článek v IHT o Klausovi od Iana Fishera z listu New York Times se sice dostal hned na titulní stránku, avšak působí poněkud neseriózním dojem hlavně proto, že se snaží -- jemně sice, ale přece -- předkládané informace zjemňovat a přizpůsobovat danému úhlu pohledu, převládajícímu v tomto listě.

Zaprvé mě docela uráží,že si novinář z "věhlasného" New York Times nedokáže dát dohromady ani přesná fakta: V článku se praví, že Klaus musel rezignovat na funkci premiéra kvůli skandálu týkajícímu se financování jeho strany v roce 1998, (sic!), ve skutečnosti to bylo v roce 1997. A co si má člověk myslet o této formulaci:

"[Klaus] porazil Jana Sokola, 66, filozofa, bývalého disidenta a děkana humanitních věd na Karlově univerzitě, stejně jako i (podtrhl JČ) kandidáta, kterého nabízeli sociální demokraté."

Je to dost nejednoznačné, vyvolává to dojem, že snad byl ještě i nějaký třetí kandidát.

Úhel pohledu z hlediska amerických strategických zájmů se v NYT/IHT projevuje například v této pasáži:

"[Český] prezident je také velitelem ozbrojených sil, což je klíčovým postavením nyní před možným americkým útokem na Irák a v situaci, kdy jsou české chemické jednotky rozmístěny v Kuvajtu. V minulých týdnech se Klaus poněkud rozešel s oficiálním pohledem své strany, Občanských demokratů, a vyjadřuje skepsi ohledně všech vojenských akcí vůči Iráku.

Co se týče Iráku, Česká republika, která dosud byla dlouhodobě jedním z nejvěrnějších přátel USA v tomto regionu, 'možná už nebude takovým spojencem, jakým byla, než byl Klaus zvolen,' konstatoval Tomos (?) Packard, regionální analytik World Markets Research Center."

I další odstavce v článku v NYT se zdají zaujaté, jako by na světě neexistovalo nic jiného než zájmy americké zahraniční politiky:

"Klaus vyjádřil rezervovaný postoj vůči vstupu do Evropské unie, ale všeobecně se očekává, že nakonec členství v EU podpoří. Stejným způsobem se nepředpokládá, že jsou jeho výroky o Iráku klíčové pro dlouhodobý vztah České republiky ke Spojeným státům."

Ve Financial Times se mi článek o Klausově volebním vítězství zdá objektivnější a nestrannější:

"Česká vládní koalice utrpěla [v pátek] vážnou ránu, když byl zvolen prezidentem Václav Klaus, pravicový euroskeptik. Klaus, 61, který byl premiérem až do doby, kdy byl donucen odejít z úřadu v roce 1997 po finančním skandálu, získal 142 z 280 hlasů v horní i dolní komoře.

Jako silný nacionalista a populista bude Klaus pichlavým zákazníkem pro Evropskou unii -- bude usilovat o to, hájit před vstupem [ČR] do EU příští rok [české] národní zájmy."

Stejně jako New York Times cituje i FT Jiřího Peheho, "politického analytika a poradce bývalého prezidenta Havla", avšak jeho citace je ve FT ostřejší:

"Klaus nemá žádné přátele v Bruselu a nemá žádné přátele ve Washingtonu. Staví se velmi skepticky k podpoře Spojených států vůči Iráku. Američané si také pamatují jeho výroky o bombardování Jugoslávie v roce 1999, kdy otevřeně podporoval Miloševiče."

NYT naproti tomu cituje Peheho jen jedním slovem, zmiňuje jen o tom, že Jiří Pehe charakterizoval Klausovo zvolení prezidentem jako "znepokujující".

Některým čtenářům se může zdát neférové, že FT dává tak velký prostor víceméně stranickopolitickým výrokům Jiřího Peheho. V tomto smyslu se zdá být NYT trochu férovější.

Jenže ono je to jinak. Britský tisk má ve zvyku citovat především nejostřejší a nejkontroverznější výroky, aby ostře vyvstala dynamická diskuse. Právě z toho důvodu citoval myslím FT Jiřího Peheho podrobněji. V postoji NYT je nepřijatelná identifikace listu s postojem americké vlády -- nezávislé noviny přece nemají fungovat jako výzkumný institut ministra zahraničí a hodnotit politické události podle toho, zda "je to dobré či není to dobré pro Američany"...

Z tohoto hlediska je, zdá se, zdravé, že Británie už dávno nemá žádné impérium, takže vydavatelé FT nemohou podlehnout pokušení podporovat imperiální politiku své země a mohou publikovat nezávislý a kritický list, který se nepřimyká k žádnému mocenskému společenství.

Docela úsměvné připadají naproti tomu v sobotním IHT i jiné články: list publikoval dlouhou analýzu o tom, s jakým nepřátelstvím se američtí turisté nyní údajně setkávají v Evropě a radí svým americkým čtenářům, zda do Evropy jezdit či nejezdit. Jiným úsměvným článkem je v IHT text s titulkem "Je Amerika monstrum? Tak úplně ne, rozhodl studentský debatní klub v Oxfordu". Článek o čtvrteční debatě v (poněkud snobském) studentském klubu na Oxfordské univerzitě na téma "Jsou Spojené státy v současnosti největší světovou hrozbou míru?" se zmiňuje i o razantnějších antiamerických názorech, které v tomto univerzitním klubu zazněly, ("Spojené státy vytvářejí terorismus svým unilateralismem a arogancí; Bushova doktrína učinila z USA teroristický stát"; "Spojené státy jsou mocné, nebezpečné a expanzionistické"; "Jsme Američané a všichni ostatní mohou jít do pr...."), avšak s úlevou nakonec konstatuje, že hlasování v debatním klubu nakonec skončilo výsledkem 191 ku 151 hlasům ve prospěch Spojených států.

Svým soustředěním na státní zájmy vlastní vlády se line z amerických listů sice zatím jen velmi mírný, přesto však nepříjemný zápach sovětizace.

Přitom však i americké listy citují názory, které zpochybňují Bushovu touhu po válce proti Iráku i racionalizaci, proč má být tato válka správná. Přesto však to většinou všechno působí jako interní analýza amerického ministerstva zahraničí pro domo suo. Určitou výjimkou byl v sobotu v IHT tento článek:

Stephen Lee Myers z listu New York Times v něm v IHT citoval egyptského disidenta Rifaata Saida, "poslance egyptského parlamentu z malé liberální strany, která už dlouhá léta požaduje obnovení ústavních práv,otevřenější volební systém a volnější svobody pro koptické křesťany v Egyptě. Za Gamala Abdela Násira strávil Rifaat Said čtrnáct let ve vězení za to, že vyslovil nahlas slovo 'demokracie¨.

Nyní žije pod neustálou policejní ochranou, protože kritizoval islámské extremisty.

Kdykoliv prezident Bush prohlašuje, že svrhnutím Saddáma Husajna by se mohlo rozšířit po arabském světě sémě demokracie, Said se tomu otevřeně posmívá a vyjmenovává autokratické arabské země, které Spojené státy dlouhodobě podporují jako strategické spojence. Mezi nimi je i Egypt. 'Proč dál podporují Saúdskou Arábii? Proč podporují prince v Qataru? Proč v minulosti podporovaly Saddáma Husajna? Proč se domnívají, že demokracie vytvoří z Egypta ráj?

Mnoho Arabů, politiků i analytiků, pokračuje dále NYT/IHT, je přesvědčeno, že válka v Iráku nepřinese stabilitu, natož demokracii, že násilné svržení irácké diktatury vyvolá zuřivou vlnu antiamerikanismu, zejména mezi fundamentalistickými islámisty. To povede k posílení autoritářských opatření a k potlačení demokratických změn.

Autor článku připomíná, že jen minulý týden rozšířil egyptský parlament drtivou většinou platnost mimořádných zákonů na další tři roky. Tyto zákony zakazují shromažďování občanů na veřejnosti, umožňují, aby mnoho zločinů soudily vojenské soudy a dovolují tajné policii, aby zatýkala, koho uzná za vhodné. V parlamentu v této věci nedošlo k skoro vůbec žádné debatě.

                 
Obsah vydání       4. 3. 2003
4. 3. 2003 Neústrojné napodobování Západu: o neblahém vývoji veřejných médií v postkomunistické Evropě
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
4. 3. 2003 Turecký parlament neschválil rozmístění amerických vojsk
4. 3. 2003 Proč se nepíše o tom, že je Klaus symbolem divokého kapitalismu devadesátých let? Jan  Čulík
4. 3. 2003 Václav Klaus: Internet je odvozen od slova inferno
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
4. 3. 2003 Proč někdo někoho podporuje? Vladimír  Myslík
4. 3. 2003 Prečo "stará" Európa, a nie USA, ergo Izrael? Daniel  Krajcer
4. 3. 2003 100. výročí úmrtí českého politika Fr. L. Riegra Jaroslava  Čajová
3. 3. 2003 Monitor Jana Paula : Tunelování Mánesa se státním dohledem? Jan  Paul
4. 3. 2003 Summit Arabské ligy k Iráku: Ne válce, ano míru a mezinárodní legitimitě Ivana  Bošinová
3. 3. 2003 Svět na rozcestí Jan  Čulík
3. 3. 2003 Karol Jakubowicz: Evropská unie nám nepomůže Jan  Čulík
3. 3. 2003 Jak se Evropská unie snaží vnímat východní Evropu pomocí právních předpisů a statistik Jan  Čulík
1. 3. 2003 Má ČR takového prezidenta, jakého si zaslouží? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
1. 3. 2003 Železný trumf nového prezidenta ČR? Karel  Mašita
28. 2. 2003 OST-RA-VAR: Dobré hry na ostravském divadelním festivalu Jitka  Peřinová
3. 3. 2003 K mediální diskusi o odborně i eticky pochybené knize Vojtěch  Polák
3. 3. 2003 Petr Bakalář už nevede semináře na FHS UK
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2003 Kanaďané chtěli provést inspekci amerických zbraní hromadného ničení Miloš  Kaláb
4. 3. 2003 T-mobile: proč jsme zpřístupnili kódy mobilů Roman  Joura
4. 3. 2003 Neústrojné napodobování Západu: o neblahém vývoji veřejných médií v postkomunistické Evropě   
4. 3. 2003 Václav Klaus: Internet je odvozen od slova inferno   
4. 3. 2003 Proč se nepíše o tom, že je Klaus symbolem divokého kapitalismu devadesátých let? Jan  Čulík
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Svět na rozcestí Jan  Čulík
3. 3. 2003 Jak se Evropská unie snaží vnímat východní Evropu pomocí právních předpisů a statistik Jan  Čulík
3. 3. 2003 Monitor Jana Paula : Tunelování Mánesa se státním dohledem? Jan  Paul
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Karol Jakubowicz: Evropská unie nám nepomůže Jan  Čulík
1. 3. 2003 Železný trumf nového prezidenta ČR? Karel  Mašita
1. 3. 2003 Má ČR takového prezidenta, jakého si zaslouží? Jan  Čulík
28. 2. 2003 Bůh, pašovaný do paragrafů evropské Ústavy Štěpán  Kotrba
28. 2. 2003 OST-RA-VAR: Dobré hry na ostravském divadelním festivalu Jitka  Peřinová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
4. 3. 2003 Turecký parlament neschválil rozmístění amerických vojsk   
4. 3. 2003 Summit Arabské ligy k Iráku: Ne válce, ano míru a mezinárodní legitimitě Ivana  Bošinová
4. 3. 2003 Prečo "stará" Európa, a nie USA, ergo Izrael? Daniel  Krajcer
4. 3. 2003 Kanaďané chtěli provést inspekci amerických zbraní hromadného ničení Miloš  Kaláb
3. 3. 2003 "Nezapomeňte na Afgánce" požádal Karzai Bushe Miloš  Kaláb
3. 3. 2003 Co s Východem Michal  Jurza
27. 2. 2003 Ben Bradlee: Politikové dnes lžou líp než kdy předtím Jan  Čulík
25. 2. 2003 Konflikty roku 2003 Viktor  Kovaľov
25. 2. 2003 Jak americká diplomacie sama sebe ochromuje Martin D. Brown
25. 2. 2003 Telemost mezi studenty v Bagdádu a ve Virginii Ivana  Bošinová
25. 2. 2003 Krize v Radě bezpečnosti   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
24. 2. 2003 Turecko, Kurdové, sankce a morální válka proti Iráku   
24. 2. 2003 DOKUMENT: Návrh rezoluce USA a Británie k problematice Iráku   

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
3. 3. 2003 Vlastní názor nade vše Adam  Pospíšil
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka
3. 3. 2003 Klaus bojovníkem za důvěru občanů ve stát Jiří  Večeřa
3. 3. 2003 Klausovo prezidentské odpoledne Topí  Pigula
1. 3. 2003 Má ČR takového prezidenta, jakého si zaslouží? Jan  Čulík
1. 3. 2003 Železný trumf nového prezidenta ČR? Karel  Mašita
28. 2. 2003 První muž na Hradčanech je i symbolem spravedlnosti vedle andělů a Boha Ivo V. Fencl
28. 2. 2003 Václav Klaus se stal českým prezidentem   
27. 2. 2003 Prezidentská volba: Počítám, počítáme...kdo je nejlepší? Miloš  Dokulil
24. 2. 2003 R. I. P. pro zfaulovaného Havla Miroslav  Polreich
21. 2. 2003 Ještě o prezidentské volbě Svatopluk  Kalužík
20. 2. 2003 Sokol prezidentem: Špidla se zbláznil, hoďte na něj síť Ivan  David