19. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 2. 2003

David Harvey: Američané jdou do války, protože potřebují odbyt pro svůj přebytečný kapitál

Proč ignorují Spojené státy nebezpečnou jadernou konfrontaci mezi Indií a Pákistánem a soustřeďují se na Irák? Proč, když považují lidská práva za tak důležitá, financují útlak Alžířanů, Uzbeků, Palestinců, tureckých Kurdů a Kolumbijců? Proč se stalo nejnaléhavějším humanitárním úkolem bombardování Iráku a nikoliv nakrmení hladovějících, poskytování pitné vody či prevence nemocí? Proč je válka proti Iráku tak naléhavá, že má být financována rozpočtem, který je čtyřikrát větší než celkový americký rozpočet rozvojové pomoci?

Na Oxfordské univerzitě poskytl v sérii přednášek profesor David Harvey, jeden z nejvýznamnějších světových geografů, možná první vyčerpávající vysvětlení rozhodnutí americké vlády jít do války. V deníku Guardian ho v úterý shrnul George Monbiot.

Spojené státy trpí problémem, který periodicky postihuje všechny úspěšné ekonomiky: přílišnou akumulací kapitálu.

Kompletní text (v angličtině) ZDE

Spojené státy trpí problémem, který periodicky postihuje všechny úspěšné ekonomiky: přílišnou akumulací kapitálu. Pokud je nějakého zboží příliš mnoho, znamená to, že pokud nejsou nalezeny nové trhy, cena toho zboží poklesne a zmizí i zisky. Tak jako začátkem třicátých let trpí Spojené státy přebytkem komodit, výrobků, výrobní kapacity a peněz. Také jako tehdy mají Spojené státy přebytek pracovních sil, avšak oba tyto přebytky nelze výhodným způsobem sloučit. Tento problém vzniká v USA od roku 1973. Spojené státy dosud vyzkoušely všechny dosažitelné způsoby, jak tento problém vyřešit a tím si udržet svou globální nadvládu. Jedinou zbývající, politicky realistickou možností je válka.

Ve třicátých letech řešila americká vláda problémy přebytečného kapitálu a přebytečných pracovních sil prostřednictvím investičního programu New Deal. Obrovské investice tohoto programu do infrastruktury, do školství a na sociální výdaje využily přebytečných peněz, vytvořily nové trhy pro průmysl a přivedly statisíce lidí zpět do pracovního procesu. V roce 1941 použila Amerika výdajů na válku se stejným důsledkem.

Po válce investovala Amerika rozsáhlým způsobem do Evropy a do Japonska. Tam vydávala své přebytečné peníze a vytvářela si tam nové trhy. Během téhož období investovala také rozsáhlým způsobem do domácí infrastruktury a do rozvoje svých jižních a jihovýchodních států.

Pak však došlo ke třem nevyhnutelným procesům. Jak se rozvinuly německá a japonská ekonomika, Spojené státy už nedokázaly dominovat výrobě. Jak nové ekonomiky rostly, přestaly absorbovat přebytečný kapitál odjinud a začaly ho vyvážet. Zároveň začaly nést ovoce investice z předchozích let a produkovaly nové přebytky. Krize roku 1973 začala světovým kolapsem trhů nemovitostí, které v podstatě vydávily přebytečné peníze, které už nedokázaly strávit.

Spojené státy naléhavě potřebovaly nový přístup a využily dvou rázných řešení. Prvním byl přechod od globální nadvlády v oblasti výroby ke globální nadvládě globálního finančnictví. Americké ministerstvo financí začalo ve spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem vytvářet nové příležitosti v rozvojových zemích pro americké komerční banky.

Mezinárodní měnový fond začal vyžadovat, aby země, kterým se rozhodl pomoci, liberalizovaly a otevřely své kapitálové trhy. To umožnilo spekulantům na Wall Street na tyto trhy vstoupit a v mnoha případech se na nich zmocnit cenného majetku. Finanční krize, které tito spekulanti způsobily, vedla k devalvaci hodnoty kapitálu v těchto zemích. To mělo pro americkou ekonomikou dvojí prospěch. Rozkladem bank a výrobních podniků v Latinské Americe a ve východní Asii byl zlikvidován přebytečný kapitál. Zbankrotované podniky v těchto zemích mohly být odkoupeny za minimální ceny americkými korporacemi, a tak vznikl nový prostor, kam mohl expandovat americký kapitál.

Druhým řešením je to, čemu Harvey říká "akumulace prostřednictvím odnímání majetku", což je vlastně jen zdvořilý termín pro otevřenou krádež. Rolníkům na venkově byla ukradena půda, státní kapitál byl občanům odebrán prostřednictvím privatizací, intelektuální majetek byl zkonfiskován prostřednictvím patentů na informace, na lidské geny a na zvířecí a botanické druhy. To jsou procesy, které, kromě drancování prováděného MMF a komerčními bankami, vyvolaly globální hnutí pro spravedlnost. Ve všech těchto případech vznikala nová území, kam mohl expandovat kapitál a kde mohly být absorbovány finanční přebytky.

Avšak obě tato řešení nyní už selhávají. Jak se zotavily východoasijské země, jejichž ekonomiky před pěti lety zničil Mezinárodní měnový fond, začínají ony samy produkovat obrovské množství vlastních kapitálových přebytků. To, že Amerika přešla od výroby k finančnictví jakožto nástroji globální nadvlády, a také v důsledku vážných hospodářských chyb americké vlády, znamená, že jsou Spojené státy nyní ekonomicky podstatně zranitelnější než dříve a hrozí jim chaos. Podniky nyní čelí obrovskému veřejnému odporu, když se snaží dál rozšiřovat své možnosti odnímáním majetku. Jediným možným mírovým řešením je nový státní investiční program typu New Deal, ale tuto možnost blokuje politická třída ve Spojených státech: jediné nové výdaje, které dovolí, jsou výdaje na zbrojení. Takže jediné, co zůstává, je válka a imperiální nadvláda.

Útok na Irák nabízí Spojeným státům tři další možnosti, jak se zbavovat kapitálu a zároveň si udržet svou globální nadvládu. Prvním je vytvoření nového geografického prostoru pro hospodářskou expanzi. Druhým jsou vojenské výdaje (proces, který někteří nazývají "vojenským keynesiánstvím"). A třetím je možnost ovládat ekonomiky ostatních zemí ovládáním zdroje ropy. Jak se zásoby ropy začnou snižovat, stane se ropa stále mocnějším nástrojem kontroly nad jinými zeměmi. Naštěstí, právě když je potřeba tyto procesy legitimovat, množství bývalých demokratů ve Spojených státech a v Británii se najednou rozhodly, že "impérium" není konec konců tak odporné slovo a že barbarské hordy z jiných států opravdu potřebují zcivilizovat rukou laskavé supervelmoci.

Strategičtí myslitelé ve Spojených státech plánují tuto další etapu expanze už léta. Paul Wolfowitz, nyní náměstek amerického ministra obrany, psal o tom, že bude nutno vojensky napadnout Irák, už v polovině devadesátých let. Budoucí válka nebude o terorismu. Bude, jako všechny takové podniky, o ovládání území, zdrojů a ekonomiky jiných zemí. Ti, kdo jí naplánovali, si jsou vědomi, že svou budoucí nadvládu mohou udržet prostřednictvím jednoduché hospodářské formule: krev je obnovitelný zdroj, ropa nikoliv.

                 
Obsah vydání       19. 2. 2003
19. 2. 2003 NYT: Díváme se jinak na svět, protože máme jiné televizní zpravodajství!
19. 2. 2003 David Harvey: Američané jdou do války, protože potřebují odbyt pro svůj přebytečný kapitál
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
19. 2. 2003 Kauza Plastic People a DG 307 jako další důkaz komunistické justiční zvůle Karel  Mašita
19. 2. 2003 Střet fundamentalismů Dominik  Lukeš
19. 2. 2003 Popularita Tonyho Blaira a jeho vlády klesá
18. 2. 2003 Tony Blair odmítl specifikovat, jaký bude v Iráku režim po sesazení Saddáma Husajna
19. 2. 2003 I mezi Araby vládnou neshody ohledně Iráku Ivana  Bošinová
19. 2. 2003 Co si myslí arabští politologové o současné situaci
19. 2. 2003 Médii téměř bez povšimnutí proběhla zpráva, že papež přijal Tárika Azíze Štěpán  Kotrba
19. 2. 2003 10 000 řidičů nezaplatilo poplatek za vjezd do Londýna
19. 2. 2003 ČSSD: strana, která vykazuje normalizační sterilitu Ivan  David
19. 2. 2003 Cesty k víře Josef  Veger
18. 2. 2003 Chceme nejdražší a nejpomalejší ADSL v Evropě aneb kdo za to může? Miloslav  Sova
18. 2. 2003 Anarchisté se snaží probudit odboráře z letargie - zřejmě marně... Štěpán  Kotrba
18. 2. 2003 Fráze opakované bez vnitřního přesvědčení? Milan  Sova
19. 2. 2003 Alternativní pohled na skutečnost Petr  Vařeka
18. 2. 2003 Jak zbavit Irák Saddáma Husajna
18. 2. 2003 Čtyřicítka na krku a syndrom FHP ohrožují českou pravici Radek  Mokrý
18. 2. 2003 USA proti Iráku anebo USA proti EU? Fabiano  Golgo
19. 2. 2003 Protichůdný směr ČSSD a Socialistické internacionály Miroslav  Polreich
19. 2. 2003 Dokument: Rezoluce Socialistické internacionály k Iráku
19. 2. 2003 Môže za to Helena alebo úloha mužských komplexov v dejinách ľudstva Oľga  Pietruchová
19. 2. 2003 "Tajní" v Kremli Viktor  Kovaľov
19. 2. 2003 Mein Kampf: Adolf Hitler o sebe a svojich cieľoch Peter  Greguš
19. 2. 2003 Mein Kampf a 21. storočie Peter  Greguš
19. 2. 2003 Včera, dnes a zítra
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2003 Kauza Plastic People a DG 307 jako další důkaz komunistické justiční zvůle Karel  Mašita
19. 2. 2003 Popularita Tonyho Blaira a jeho vlády klesá   
19. 2. 2003 NYT: Díváme se jinak na svět, protože máme jiné televizní zpravodajství!   
19. 2. 2003 Střet fundamentalismů Dominik  Lukeš
19. 2. 2003 Cesty k víře Josef  Veger
19. 2. 2003 Co si myslí arabští politologové o současné situaci   
19. 2. 2003 Alternativní pohled na skutečnost Petr  Vařeka
19. 2. 2003 David Harvey: Američané jdou do války, protože potřebují odbyt pro svůj přebytečný kapitál   
19. 2. 2003 Dokument: Rezoluce Socialistické internacionály k Iráku   
19. 2. 2003 Protichůdný směr ČSSD a Socialistické internacionály Miroslav  Polreich
19. 2. 2003 ČSSD: strana, která vykazuje normalizační sterilitu Ivan  David
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
18. 2. 2003 Anarchisté se snaží probudit odboráře z letargie - zřejmě marně... Štěpán  Kotrba
18. 2. 2003 Fráze opakované bez vnitřního přesvědčení? Milan  Sova
18. 2. 2003 Čtyřicítka na krku a syndrom FHP ohrožují českou pravici Radek  Mokrý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2003 David Harvey: Američané jdou do války, protože potřebují odbyt pro svůj přebytečný kapitál   
19. 2. 2003 Co si myslí arabští politologové o současné situaci   
19. 2. 2003 Střet fundamentalismů Dominik  Lukeš
19. 2. 2003 NYT: Díváme se jinak na svět, protože máme jiné televizní zpravodajství!   
18. 2. 2003 Jak zbavit Irák Saddáma Husajna   
18. 2. 2003 USA proti Iráku anebo USA proti EU? Fabiano  Golgo
18. 2. 2003 Solidarita s demonstranty, zbitými a uvězněnými v New Yorku   
18. 2. 2003 Irácká rizika Miroslav Václav Steiner
18. 2. 2003 Americký generál v.v. bude iráckým vojenským guvernérem Iráku   
18. 2. 2003 "Svět ohrožuje srážka civilizací" prohlásil v USA kanadský ministerský předseda Jean Chrétien   
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
17. 2. 2003 Vojna s nami a zlé preč   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
17. 2. 2003 Země Arabské ligy se ohledně Iráku neshodly Ivana  Bošinová
17. 2. 2003 Češi si nemohou dovolit být proti válce v Iráku Pavel  Dvořák