12. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 2. 2003

Přijde v důsledku irácké války Tony Blair o premiérský úřad?

"Blairův problém je ten, že většina odporu proti němu pochází z jeho vlastní strany v parlamentě. Nepřátelství labouristických řadových poslanců vůči premiéru Blairovi je nyní neuvěřitelné. Tito poslanci proti Blairovi vybičovávají nepřátelské veřejné mínění. Veřejné mínění se staví proti Blairovi hlavně v důsledku toho, co se děje v Labouristické straně. A nemyslím si, že řadoví poslanci v Labouristické straně odhodí své zbraně, až tato válka začne."

74 procent britských občanů se domnívá, že Saddám Husajn skutečně má chemické či biologické zbraně. Přesto však jen 28 procent Britů podporuje v současnosti Tonyho Blaira a válku proti Iráku. Proč existuje tento rozdíl, to se pokusila vysvětlit včerejší diskuse ve zpravodajství Channel Four News.

41 procent Britů zastává názor, že Colin Powell při svém projevu v Radě bezpečnosti OSN minulý týden nedokázal, že má Saddám zbraně hromadného ničení. A 21 procent Britů si dokonce myslí, že "důkazy" byly podvodně vyrobené. Čelnému představiteli britské Konzervativní strany Michaelu Portillovi (býval ministrem obrany) položil moderátor Channel Four News tuto otázku: "Celá věc Blairovi zjevně nejde podle plánu?" Portillo odpověděl:

"Souhlasím. Došlo k podstatnému zhoršení postavení britské vlády. Paradoxně je částečně důvodem to, že vzhledem k tomu, že se o iráckém problému jedná na půdě OSN, za což má Tony Blair podstatnou zásluhu, a původní předpoklad, totiž že má Saddám Husajn zbraně hromadného ničení, byl u veřejnosti nahrazen očekáváním, že zbrojní inspektoři ty zbraně najdou. V důsledku tohoto posunu ztratil do určité míry původní argument přesvědčivost. Publikace podvodně zkopírované britské "špionážní" zprávy byla k tomu pro britského premiéra PR katastrofou. A kromě toho, pokaždé, když jedná Blair s americkým prezidentem, nevrací se nikdy s žádnými ústupky z jeho strany. Bush ho neujistil, že bude čekat na druhou rezoluci OSN a neudělal nic ve prospěch mírového procesu na Blízkém východě."

"Vidím to trochu jinak, řekl Michael Taylor z Ústavu pro výzkum veřejné politiky. "Lidi jsou stále přesvědčeni, že má Saddám Husajn zbraně hromadného ničení, ale ve veřejnosti vznikla skepse ohledně skutečných motivů Spojených států a jestli je válka ospravedlnitelná, i tváří v tvář všem těmto informacím. Takže lidi sice nepochybují, že má Saddám zbraně hromadného ničení, ale zároveň si nemyslí, že to ospravedlňuje válku, a hlavně, myslí si, že tohle není důvodem, proč Spojené státy chtějí jít do války."

"Veřejnost prostě nebyla přesvědčena, že to má být spravedlivá válka," řekla Deborah Mattinsonová, britská průzkumnice veřejného mínění. "Blair v tomto smyslu čelí velkému problému. Jeho propagandistická válka na veřejnost řádně nepůsobí. Lidi nerozumějí tomu, jaká je jeho strategie, ptají se, jaká má být role Británie a jak válka ovlivní jejich život, a Blair nemá žádné odpovědi na tyto otázky."

V Americe věří podle listu Washington Post 55 procent Američanů, že skutečně existuje spojitost mezi al Qaedou a Saddámem, jenže kdykoliv se o tom Bush zmíní, ochromuje to jeho důvěryhodnost v Británii. Na to reagoval Frank Luntz, americký průzkumník veřejného mínění z Washingtonu: "Přesně ty argumenty, které působí v Americe, protože tam lidi zažili 11. září, v Británii prostě nepůsobí. Existuje velký rozdíl mezi Brity, kteří se ptají, k jakému jejich prospěchu by měla být tato válka, a Američany. A pokaždé, když promluví Spojené státy, pro Tonyho Blaira je pak o něco obtížnější britské občany o této válce přesvědčit."

41 procent mužů v Británii si myslí, že Blairovy motivy jsou morální a přímé, 38 procent mužů se domnívá, že Blair jedná ze sobeckých důvodů. Avšak jen 30 procent žen je přesvědčeno, že jedná Blair z morálních důvodů, 46 procent žen pohlíží na Blairovy motivy cynicky. Ženy jsou o hodně skeptičtější než muži.

Průzkum také zjišťoval, čeho se lidé na této válce nejvíce obávají. A nejvíc se bojí, že by se konflikt mohl rozšířit, druhou největší obavou je to, že by teroristé zintenzivnili své akce proti Británii.

Podle Debory Mattinsonové je to zejména s těmi ženami velký problém. Labouristická strana se snažila po dobu téměř deseti let, do roku 1997, kdy konečně zvítězila ve volbách, přesvědčit britské voličky, aby pro ni hlasovaly. Právě skepse britských žen vůči labouristům vedla k tomu, že labouristé dvacet let prohrávali volby. A vážným nebezpečím je, že podpora britských žen pro Tonyho Blaira i pro Labour Party se nyní zase začíná rozkládat. "

"Potíž je," dodal konzervativec Portillo, "že se sice Tony Blair rozhodl v této věci jednat čestně, zásadově a přímo, jenže je o něm známo, že v minulosti jednal často jako manipulátor. Důvodem, proč byl ten plagiát, ta falešná 'výzvědná' zpráva, je pro Blaira takovou katastrofou, je právě to, že to lidem připomnělo, že Blair má historii manipulátora. A v době, kdy se Blair snaží vystupovat zásadově, je to nesmírně škodlivé."

"Věříte všem těm hrozbám, že se schyluje k teroristickému útoku?" ptal se moderátor. "Není tomu tak, že se vytváří válečná psychóza, abychom byli ochotni jít do války?"

"Pokud je to skutečně tak, nefunguje to," řekla Mathisonová. Protože lidi si myslí, že válkou se hrozba terorismu zvýší."

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že 70 procent Britů stále není přesvědčeno, že je nutno jít do války. Ale kdyby měl Tony Blair podporu OSN pro válku proti Iráku, okamžitě by ho podpořilo 82 procent Britů. Bez podpory OSN ho podporuje jen 28 procent Britů.

Avšak zajímavé je, že kdyby se Blairovi podařilo přesvědčit většinu členů Rady bezpečnosti, aby podpořili vojenskou akci proti Iráku, i kdyby jeden nebo dva členové tu akci vetovali, Blaira by podpořilo 62 procent Britů.

"Blairův problém to však nevyřeší," konstatoval Frank Luntz z Washingtonu. "Blairovo postavení se už teď nezmění. Bude pro něho důležité, aby spojenci v prvních 7 -- 10 dnech konfliktu byli hodně úspěšní. Dokud k tomu nedojde, většina Britů bude i nadále proti válce."

Britský konzervativní politik Michael Portillo si však už nemyslí, že britští občané začnou Blaira znovu podporovat. "Blairův problém je ten, že většina odporu proti němu pochází z jeho vlastní strany v parlamentě. Nepřátelství labouristických řadových poslanců vůči premiéru Blairovi je nyní neuvěřitelné. Tito poslanci proti Blairovi vybičovávají nepřátelské veřejné mínění. Veřejné mínění se staví proti Blairovi hlavně v důsledku toho, co se děje v Labouristické straně. A nemyslím si, že řadoví poslanci v Labouristické straně odhodí své zbraně, až tato válka začne."

"Domníváte se, že je Blairovo postavení premiéra ohroženo?" zeptal se moderátor. Portillo odpověděl:

"Poprvé si nyní myslím, že Blairovo postavení premiéra skutečně ohroženo je. Blair sám hovoří o tom, že tímto 'riskuje všechno'."

                 
Obsah vydání       12. 2. 2003
12. 2. 2003 V ČR překonala nezaměstnanost 10 procent, na severní Moravě je 20 procent Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 "Británie rozhoduje" o Iráku
12. 2. 2003 Nejnovější bin Ladinův pásek "nepodporuje Saddáma Husajna"
12. 2. 2003 Americké veřejné mínění podporuje útok na Irák i bez OSN; třetina Britů považuje za největší hrozbu USA
11. 2. 2003 Hrozba terorismu anebo válečná psychóza?
12. 2. 2003 Přijde v důsledku irácké války Tony Blair o premiérský úřad?
12. 2. 2003 Odstraňte Francii z Rady bezpečnosti OSN
12. 2. 2003 Američané, kteří zachraňovali Francii
12. 2. 2003 Irák: Snaha osvobodit jiný stát od teroru se nám zdá logická Josef  Chmel
12. 2. 2003 Nedostatek sebevědomí lidí v ČR Petr  Hubáček
12. 2. 2003 Úvaha o nedělitelnosti a vyváženosti osobní svobody a odpovědnosti Vojtěch  Polák
11. 2. 2003 Svrhovat Husajna stovkami raket a tunami třaskavin? Miloš  Kaláb
12. 2. 2003 Jak dál s Irákem? Petr  Vařeka
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
11. 2. 2003 Media Observatory varuje před monopolizací českého tisku
11. 2. 2003 Vltava-Labe-Press bylo před volbami vázáno smlouvami vůči politikům? Štěpán  Kotrba
12. 2. 2003 Budou čeští odboráři demonstrovat proti válce, nebo se budou pouze dívat z oken? Štěpán  Kotrba
12. 2. 2003 Odbory v celém světě jsou proti válce
11. 2. 2003 Američané v ČR: Nesouhlasíme s válkou proti Iráku
11. 2. 2003 Bitva o americkou demokracii Mojmír  Babáček
11. 2. 2003 Jak to hučelo v devadesátých letech Marek  Fak
12. 2. 2003 Americká poezie proti válce Marek  Hrubec
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
12. 2. 2003 Vyvrhnuté z internetu Peter  Greguš
12. 2. 2003 Schröder a Chirac predbehli stopäťčlenné grémium Konventu:
„Na čele bude dvojka!“
Lucia  Waldnerová
12. 2. 2003 Správa o stave únie -- opäť fiktívny problém Iraku Zolo  Mikeš
12. 2. 2003 Zmení štrajk ortieľ nad železnicami? Karol  Labaš
12. 2. 2003 Lokálky: prežitok minulosti, alebo perspektívna regionálna doprava? Aleš  Bílek
12. 2. 2003 Dinosauria vojna a ochrana ziskov Thom  Hartmann
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2003 Americká poezie proti válce Marek  Hrubec
12. 2. 2003 Jak dál s Irákem? Petr  Vařeka
12. 2. 2003 Irák: Snaha osvobodit jiný stát od teroru se nám zdá logická Josef  Chmel
12. 2. 2003 Úvaha o nedělitelnosti a vyváženosti osobní svobody a odpovědnosti Vojtěch  Polák
12. 2. 2003 Nedostatek sebevědomí lidí v ČR Petr  Hubáček
12. 2. 2003 Přijde v důsledku irácké války Tony Blair o premiérský úřad?   
12. 2. 2003 Odbory v celém světě jsou proti válce   
12. 2. 2003 Odstraňte Francii z Rady bezpečnosti OSN   
12. 2. 2003 Američané, kteří zachraňovali Francii   
12. 2. 2003 Budou čeští odboráři demonstrovat proti válce, nebo se budou pouze dívat z oken? Štěpán  Kotrba
12. 2. 2003 Americké veřejné mínění podporuje útok na Irák i bez OSN; třetina Britů považuje za největší hrozbu USA   
12. 2. 2003 "Británie rozhoduje" o Iráku   
12. 2. 2003 Nejnovější bin Ladinův pásek "nepodporuje Saddáma Husajna"   
12. 2. 2003 Správa o stave únie -- opäť fiktívny problém Iraku Zolo  Mikeš
12. 2. 2003 Dinosauria vojna a ochrana ziskov Thom  Hartmann