6. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
John Bird jako vysoký důstojník britského ministerstva obrany
6. 1. 2003

Saddám Husajn "by měl zaútočit na Polsko"

Také -- také jsme měli podobné problémy s tanky typu Challenger. To je hlavní bojový tank britské armády. Je to nesmírně mocná zbraň. Zejména tehdy, když se dokáže pohybovat.

A ony se ty tanky nedokázaly pohybovat?

Jednou z nejzajímavějších věcí, které jsme tam v Ománu zjistili, že na Blízkém východě se občas vyskytuje spousta písku. Všechny naše zkušenosti odtamtud tuto teorii potvrzují.

A jde o to, že ten písek, se jaksi dost dostává do vzduchových filtrů u tanků typu Challenger. Zacpává je. Víte, ten tank Challenger je zkonstruován pro operace v severní Evropě. A za těch severoevropských podmínek vydrží vzduchový filtr v tom tanku asi rok. No a v té poušti zase se stalo to, že jeho životnost se velmi mírně snížila.

Na jakou dobu?

Na čtyři hodiny.

V neděli 5. 1. 2003 od 20 do 21 hodin, v hlavním vysílacím čase, vysílal britský terestrický komerční kulturní televizní okruh Channel Four jeden z pravidelných satirických pořadů v seriálu Bremner, Bird and Fortune. Rory Bremner je nesmírně nadaný komik imitátor, který dokáže přesně napodobovat a karikovat zvuk hlasu, chování, vystupování a výraz tváře lidí známých z britské a mezinárodní mediální a politické scény. John Bird a John Fortune jsou postarší, zavedení komici, kteří prosluli svou dovedností vést improvizované absurdní dialogy na základě šokujících, věcných faktů. Jsou to předstírané dialogy zejména "ministrů" či vysokých státních úředníků.

Pravidelný satirický pořad Bremnera, Birda a Fortuna se však velmi odlišuje od tradičních, nezávazných komediálních a satirických pořadů. Pořad se totiž specializuje na závažné aktuální problémy a satirickou, komediální formou často prozrazuje důležité a šokující informace, které (často) dosud nebyly ve veřejnosti známy.

V tomto smyslu upozorňujeme na "interview" s činitelem britského ministerstva obrany v závěru této krátké citace z hodinového pořadu televize Channel Four, z níž, jak se zdá, vyplývá nepřipravenost britské armády vést válku v pouštním prostředí Blízkého východu... V právě uplynulou neděli se totiž tento "Christmas Special" pořadu Bremner, Bird and Fortune zabýval připravovanou válkou proti Iráku... (JČ)

Tony Blair zdůrazňuje, že kdykoliv dostanou šanci, lidé po celém světě přijímají hodnoty, které my sdílíme na Západě. I nyní, v tuto chvíli, existují v Iráku lidé, kteří doufají, že jim přestanou padat na hlavu bomby, aby si mohli vyběhnout ze svých příbytků a zakoupit si akcie v podniku British Petroleum. Takže jací jsou tito noví bojovníci za demokratické ideály? A jaké hodnoty přinášejí? No, hodnoty nové Ameriky: demokracii ve stylu George Bushe: už se neusiluje o stoprocentní vítězství, ale je to nový systém: v něm jsou dva kandidáti a ten, kdo získá nejvíce hlasů, prohrává. (Smích)

Je to svoboda podle principů zákonnosti: šíří ji vláda, která odmítá anebo ignoruje celou řadu mezinárodních dohod.

Spravedlnost od lidí, kteří vám přinesli záliv Guantánamo. A hospodářská moc od lidí, kteří vám přinesli - Enron. (Smích)

(Zvuky amerických fanfár pokračují po celou následující sekvenci)

Americký hlas: Všichni známe ty významné lidi. Jsou to lidé, kteří způsobují, že se věci uskutečňují. Ale za každým významným mužem stojí ještě někdo jiný. Někdo ještě důležitější. Někdo opravdu významný. To jsou lidé, kteří způsobují, že se v této naší slavné zemi Spojených států skutečně točí kola.

Velký Thomas White. Bývalý náměstek ředitele firmy Enron Energy Services. Když zastával tuto svou funkci, Enron zkresloval a vykořisťoval trh elektřiny v Kalifornii, vyvolával chaos, výpadky elektřiny a nezaměstnanost a to, co charakterizoval vyšetřovatel amerického Senátu jako "mafiánské ochranářské spiknutí". Už v podniku Enron nepracuje. Je nyní tajemníkem americké armády... (Smích)

Seznamte se s Larrym Thomsonem. Jeho pojišťovna, Providian, byla donucena zaplatit 400 milionů dolarů na pokutách a na odškodném poté, co podvodně připravila své zákazníky, nemocné a staré lidi, o většinu jejich úspor. Larry posléze čelil obvinění z podnikání na základě výlučných informací, insider trading, poté, co prodal akcie firmy Providian za 4 miliony dolarů těsně před tím, než jejich hodnota poklesla. Ale on už tam také nepracuje. Je nyní činitelem vlády George Bushe pro potírání podnikatelských podvodů. Jeho úkolem je obnovit víru amerických občanů v americkou podnikatelskou etiku. (Smích)

A seznamte se s Dickem Cheneym. Když dostal za úkol od Republikánské strany, aby nalezl kandidáta na amerického viceprezidenta, nalezl -- sama sebe! Jako ředitel ropné firmy Halliburton prodal své akcie v hodnotě 30 milionů dolarů a po účetnických změnách údajně nadhodnotil cenu svých akcií o 234 milionů dolarů. Tyto akcie se posléze rozložily a firmu Halliburton nyní vyšetřuje státní inspekce pro dohled nad kapitálovým trhem, Securities and Exchange Commission. (Smích)

Tomu, Dickovi a Larrymu vděčíme za mnohé, ale hlavně tomu, že náš velký vůdce George W. Bush se může nyní hrdě postavit a říci:

(dokumentární záběr George Bushe):

Bush: "Budeme schopni potrestat ty podnikatele, kteří v minulosti zneužili důvěru veřejnosti tím, že jim zakážeme, aby kdy znovu pracovali jako zaměstnanci anebo ředitelé každé veřejné společnosti."

George Bush, muž, který by to všechno měl dobře znát. Protože on sám byl třikrát zatčen za různé trestné činy a vyšetřování bylo zastaveno poté, co zaplatil 800 000 dolarů za prodej ropných akcií a poté, co vyšetřovatel, po naléhání od Bushova otce, konstatoval, že neexistují dostatečné důkazy k pokračování v trestním stíhání. Bože, žehnej Americe a Bože, žehnej takovýmto mužům, kteří učinili tolik, aby udělali Ameriku tím, čím dnes je.

(Konec fanfár, potlesk)

Komik a imitátor Rory Bremner: Máme tady obrovskou příležitost. Pokud chce George Bush skutečně svrhnout Saddáma Husajna, nemusí používat armádu, ať si na to najme týmy amerických účetních odborníků! Po úspěších, jako je Enron, i Britové mohou pomoci, lidé jako George Simpson. Během posledního roku, kdy byl George Simpson generálním ředitelem jedné z největších britských zbrojovek Marconi, hodnota té firmy drasticky poklesla z téměř 35 miliard liber na méně než 1,5 miliardy liber. Takovýho člověka potřebujeme! Ten by zlikvidoval celou iráckou vojenskou výzbroj za dva roky...

Myslíte si, že si dělám legraci? Kdo byl před dvaceti největší hrozbou světovému míru? Sovětský svaz. A tu se Gorbačov jednoho dne probudil a řekl si (mluví ruským přízvukem) "Zkusme to s kapitalismem!" A jsou na celé generace v háji...

(na videozáznamu špatné kvality se snaží Osama bin Laden v přítomnosti Mully Omara cosi říkat arabsky, musejí začínat natřikrát; jednou jim spadne islámská ikona v pozadí, podruhé zastíní bin Ladenův obličej před kamerou nohy jakéhosi vojáka v khaki kalhotách. Záznam sleduje u televizního přijímače George Bush.)

Bush: Je tahle nahrávka autentická, anebo jsme to natočili my? (Smích)

Condoleezza Rice: Je to autentické.

Bush. Co si počneme s tím chlapem? Nenávidí nás tak strašně, že na nás zase zaútočí, že jo?

Condoleezza Rice: Ano, pane. Avšak je tady rozdíl.

Bush: Jaký?

Condoleezza Rice: Na tom videozáznamu nemluvil o nás.

Bush: O kom mluvil?

Condoleezza Rice: O Saddámu Husajnovi.

Bush: Osama nenávidí Saddáma Husajna? Jakto?

Condoleezza Rice: Pane prezidente, Saddám Husajn je světský vládce. Bin Laden chce islámský stát, řízený podle zákona šaria. Jsou to nepřátelé.

Bush. Vědí to lidé?

Condoleezza Rice: Pane prezidente, lidi vědí, co jim řekneme my. A právě teď, když mluvíme o válce proti terorismu, hodí se nám zaměřit se na to, že Saddám a Al Qaeda spolupracují.

Bush: Je to ten nejlepší argument, jaký máme, Condy.

Condoleezza Rice: Je to jediný argument, jaký máme.

Bush: Takže Osama nenávidí Saddáma? Do háje! Měl by být na naší straně, mohl by tu práci udělat za nás.

Condoleezza Rice: To Osama taky udělat chtěl, pane. Když Saddám zaútočil na Kuvajt, Osama chtěl proti němu se svými lidmi zaútočit a zlikvidovat ho.

Bush: Dokázal by to býval?

Condoleezza Rice: No, výcvik k tomu měl vynikající.

Bush: Aha, ha! Vy chcete říct, že jsme Osamu vycvičili my!

Condoleezza Rice: Přesně tak. V osmdesátých letech byl Osama jedním z nejlepších bojovníků, jaké jsme měli, bojoval proti Rusům v Afghánistánu.

Bush: No jó, Rusáci. To byl pořádný nepřítel. Alespoň člověk věděl, kde je. Takže jak to, že Osama před dvanácti lety Saddáma Husajna nezlikvidoval?

Condoleezza Rice: Saúdská Arábie mu to nedovolila.

Bush: Saúdská Arábie mu to nedovolila?

Condoleezza Rice: Ne, pane. Sehnali si na toho někoho jiného.

Bush: No, ať už to byl kdokoliv, moc dobře si s tím neporadil, žejo. Co to bylo za člověka?

Condoleezza Rice: Byl to váš otec, pane. (Smích)

Ale abychom byli spravedliví, nebyl to jen Bush otec. Byli to i lidé kolem něho, lidé jako Dick Cheney a Donald Rumsfeld. To jsou ti lidé, kteří dnes prosazují válku. Když se Dicka Cheneyho tehdy zeptali, proč nebyl Saddám Husajn zlikvidován před dvanácti lety, Dick Cheney odpověděl:

"Myslím, že kdybychom Saddáma tehdy zlikvidovali, byli bychom nuceni zůstat v Iráku pak po velmi dlouhou dobu a bylo velmi pravděpodobné, že se nám to nepodaří. A taky se musíte starat o to, co se stane pak: Utrpěli bychom daleko větší množství mrtvých a raněných, kdybychom zůstali v Iráku po dlouhé týdny a honili Saddáma Husajna a okupovali Bagdád, a nemyslím, že by to stálo za to."

Jaképak názory má na to Dick Cheney asi dnes...?

Rory Bremner: Lidé říkají, že je to všechno o ropě. Ale tak tomu přece není. O ropě to není. G.W. Bush zdůrazňuje, že to není o ropě. Dick Cheney říká, že to není o ropě. A tihle lidé to přece musejí vědět.

(Dramatická hudba, bombastický hlas s americkým přízvukem, titulky jmen osob a firem na obrazovce)

BUSH, G.W. Zakladatel ropné společnosti Orbasto Energy, bývalý akcionář ropné společnosti Spectrum 7, bývalý ředitel ropné společnosti Harken Oil and Gas

CHENEY, RICHARD (DICK). Bývalý ředitel olejářské firmy Halliburton Industries. Mezi jejími zákazníky byli Unicoil, Exxon, Shell a Chevron, dále Saddám Husajn, plukovník Kaddáfí, ajatolláh Ali Khameneí.

RICE, CONDOLEEZZA. Bývalá ředitelka ropné společnosti Chevron, Caspian Oil Venture. Byl po ní pojmenován ropný tanker na 125 000 tun ropy.

Saddám není jediný na světě, kdo vyvíjí ilegálně zbraně. Podobně je vyvíjí Indie a Pákistán a je se nikdo napadnout nechystá. Aha, řeknete na to. Ale Saddám má ilegální zbraně hromadného ničení a zaútočil na jiné země a byla proti němu vydána celá řada rezolucí OSN. To je pravda. Jenže proti Izraeli byla také vydána řada rezolucí OSN, a na ten se zaútočit nechystáme, ani se nechystáme k útoku na Severní Koreu či Írán nebo Libyii, anebo na Saúdskou Arábii, což je konec konců země, odkud pochází Saddám Husajn. Saúdská Arábie drastickým způsobem porušuje lidská práva a je to diktatura. No, ale někde se s těmi útoky začít musí. Tak proč ne v Iráku? (Smích)

A vyhrajeme to?

Samozřejmě, vzhledem k americké vojenské převaze. I když - výsledky jednoho obrovského plánovacího vojenského cvičení byly zajímavé. V červenci a v srpnu letošního roku, během největšího vojenského cvičení všech dob, cvičení, které se jmenovalo Milennium Challenge a stálo 250 milionů dolarů, veškerá moc americké armády bojovala proti "vojensky mocnému státu na Blízkém východě u Perského zálivu, jemuž vládne šílený, ale vychytralý megalomaniak". Kdopak to asi mohl být. (Smích)

Roli Saddáma -- pardon, roli nepřítele hrál americký námořní generál v důchodu Paul van Riper. (V BL jsou podrobnosti v češtině zde). Využíval flotily civilních lodí a letadel a zpráv, vysílaných z minaretů a z mešit a podařilo se mu potopit 16 amerických lodí a zlikvidovat tisíce amerických vojáků. Jenže Američané se pak rozhodli, že chtějí míč zpět. (Smích) Pentagon pak prostě nařídil všem mrtvým vojákům, aby zase ožili a ze dna moří vyzvedl své potopené lodi. (Smích) Rozhodčí pak sdělili van Riperovi, že jeho komunikace byly zlikvidovány, nařídili mu, aby vyřadil své protiletecké zbraně z provozu, než začnou Američané útočit a aby odstranil svá vojska z míst, kde se Američané budou vyloďovat. Není překvapivé, že se van Riper vzdal a odmítl dál hrát. Ale naštěstí, se mohou Američané spolehnout na britskou armádu. Ta funguje dobře.

  • Georgi Parre, vy jste vysoký úředník britského ministerstva obrany a plánujete tam vojenské akce.
  • George Parr: To jsem. Ano.

  • A máte jistě nyní mnoho práce s přípravou možné války proti Iráku.
  • Jsme nadšeni. Těšíme se na to nesmírně moc. Obrana, vojenství, to je naše povolání a útočíme rádi.

  • Takže teď jistě jako ďáblové připravujete vojenské akce.
  • Ano, je to naším úkolem, zajistit, aby naši vojáci měli co nejlepší možnou vojenskou výzbroj a výstroj. Naším úkolem je dosáhnout dokonalosti a pracujeme v té věci opravdu na sto procent. Například loni jsme uspořádali krátké vojenské cvičení.

  • Aha, to byl ten největší výsadek britského vojska od války v Perském zálivu. To cvičení bylo v Perském zálivu, v Ománu, že?
  • Ano, byla to operace Rychlý meč.

  • Vybrali jste si Omán, protože jsou tam terén a podnebí velmi podobné Iráku?
  • Ano, přesně tak. Je to velmi blízko Iráku.

  • A byla ta operace úspěšná?
  • Ano, byla nesmírně úspěšná. Naučili jsme se strašně moc.

  • Jako například?
  • Například jsme zjistili, že nikdy nesmíme nastoupit do žádného z našich vrtulníků. (Salva smíchu.) Naše vrtulníky jsou samozřejmě konstruovány pro vojenské akce v severní Evropě.

  • Samozřejmě. Ano.
  • A za normálních okolností, za normálních severoevropských okolností, vrtule vrtulníku, víte, to, jak se to točí a udržuje to tu helikoptéru ve vzduchu, vydrží v provozu asi 500 hodin. No a zjistili jsme, že v Ománu, v pouštních podmínkách, se ta životnost těch vrtulí mírně snižuje.

  • Snižuje se na kolik?
  • Na 27 hodin.

  • Bylo to překvapení?
  • Ano, pro piloty. (Salva smíchu. Pískot) Také -- také jsme měli podobné problémy s tanky typu Challenger. To je hlavní bojový tank britské armády. Je to nesmírně mocná zbraň. Zejména tehdy, když se dokáže pohybovat. (Salva smíchu.)

  • A ony se ty tanky nedokázaly pohybovat?
  • Jednou z nejzajímavějších věcí, které jsme tam v Ománu zjistili, že na Blízkém východě se občas vyskytuje spousta písku. (Smích.) Všechny naše zkušenosti odtamtud tuto teorii potvrzují. A jde o to, že ten písek, se jaksi dost dostává do vzduchových filtrů u tanků typu Challenger. Zacpává je. Víte, ten tank Challenger je zkonstruován pro operace v severní Evropě. A za těch severoevropských podmínek vydrží vzduchový filtr v tom tanku asi rok. No a v té poušti zase se stalo to, že jeho životnost se velmi mírně snížila.

  • Na jakou dobu?
  • Na čtyři hodiny. (Smích, potlesk)

  • Takže jste ty tanky nemohli používat?
  • No, tak, nemohli jsme je používat k střílení na lidi a k ježdění sem a tam. Uspořádali jsme ale v nich malou koktajlovou párty.

  • Kromě toho písku, v tom Ománu je asi horko...?
  • To je fakt, to tam je. Motory u některých našich starších vozidel se tak přehřívaly, že je bylo možno udržet v provozu jen tak, že se v řidičově kabině pustilo naplno topení, ale pak bylo řidičům takové vedro, že museli každých několik minut vystupovat.

  • To nezní příliš efektivně.
  • Musíte si uvědomit, že tato vozidla byla zkonstruována pro operace v severní Evropě. (Smích)

  • No, ale vy jste měli také problémy s britskou útočnou puškou, že, o tom se v médiích hodně hovořilo, že její mechanismus se zadíral pískem a prachem.
  • Bohužel došlo v této věci k velmi záporné publicitě. Ta zbraň ATA2 je součástí standardní výzbroje, je to opravdu nebezpečná zbraň, zejména pro toho, kdo se z ní rozhodne vystřelit... (Smích) Je prostě nutno činit elementární bezpečnostní opatření. Pokaždé, než z té zbraně vystřelíte, je potřeba ji rozebrat, vyčistit a naolejovat.

  • No, ale uprostřed bitvy by asi na to nebyl zrovna čas...?
  • Ale to si čas holt budete muset najít. (Smích) Ale musím vám říct, že vojákům se ta poušť moc nelíbila. Byl tam ten písek a bylo tam strašné horko. I uniformy byly příliš těžké. Ve stanech bylo strašné horko, a víte, vojákům se roztavily boty. (Smích)

  • Co jste si počali s tím?
  • No, my jsme s tím nic nedělali. My jsme byli doma a plánovali jsme. (Smích) Někteří vojáci si pak koupili na místě vlastní boty.

  • Ale vy si to všechno vymýšlíte...?
  • Ne, všechno, co vám říkám, jsou přesná, ověřená fakta.

  • Promiňte, pane generále, ale zdá se mi, že britská armáda jaksi není zrovna příliš dobře vybavena k boji na Blízkém východě. Protože se také v Ománu rozložil váš bojový komunikační systém, Ptarmigan, že?
  • To by bylo zavádějící říct něco takového. Velmi zavádějící. Je pravda, že ten bojový komunikační systém Ptarmigan v poušti nefunguje, ale je také pravda, že on nefunguje ani nikde jinde.(Smích, potlesk, pískot)

  • Vím, že v Kosovu museli britští vojáci spoléhat na vlastní, osobní mobilní telefony, když se potřebovali spojit s jinými jednotkami.
  • Ano, to je pravda, to byli nuceni. V Ománu bychom to nemohli dělat, protože tam není signál. (Smich)

  • Ale to v Iráku také nebude signál?
  • Ale to nevíme, to nevíme. Je možné, že když Saddám Husajn vyvíjí chemické, biologické a jaderné zbraně, že taky vyvíjí mobilní telefonní síť. Takže bude možné, že velitel tanku bude z toho tanku moci vystoupit, vytočit číslo na svém mobilu a říct: "Tank se mi zadřel, vrtule od vrtulníku upadla, samopal mám zaseklý, a roztekly se mi boty. Očekávám další rozkazy. Jo a taky bude moci tím mobilem poslat svou fotku." (Smích)

  • To je pravda. To je absolutně pravda. Takže co byste řekl, že pro vás bylo z toho cvičení v Ománu nejdůležitějším poučením?
  • Je to naprosto jasné. Jestliže máme vést úspěšnou velkou válku proti Saddámu Husajnovi, musíme, za každou cenu, ho přimět, aby proti nám bojovat v severní Evropě. (Smích) Protože tam bude fungovat naše výstroj a výzbroj a bude to taky politicky strašně dobré, protože jakmile Saddám zaútočí na Polsko, všichni budou souhlasit, že je nutné na něho skočit.

  • To je pravda, ale co když z nějakého důvodu nebude možno Saddáma přesvědčit, aby zaútočil na Polsko?
  • To by opravdu byl ten nejkatastrofičtější scénář.

  • A kdyby k válce skutečně došlo v Iráku a budeme to jenom my, Britové, a Američani, jakoupak vojenskou podporu vlastně Británie Americe poskytne?
  • Abych to řekl upřímně, nemyslím, že Američané nějakou naši vojenskou podporu potřebují. Víte, oni si to mohou udělat všechno sami.

  • A tak co od nás chtějí?
  • Co od nás chtějí? Mrtvoly. (Smích) Chtějí od nás mrtvoly. Víte, jestliže dojde k válce proti Iráku, pro Washington je velmi důležité, aby nebyli všichni mrtví vojáci jen Američani.

  • Takže to je ta krevní oběť.
  • Ano, o tom právě hovoří Tony Blair. Důležité je, abychom povstali a podpořili Ameriku.

  • Nebo, přesněji, myslíte, abychom naopak padli.
  • Ano, padli.

  • Pane generále, děkuji vám mnohokrát za rozhovor.
  •                  
    Obsah vydání       6. 1. 2003
    6. 1. 2003 Saddám Husajn "by měl zaútočit na Polsko"
    6. 1. 2003 Přesný součet nepřesných čísel Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    6. 1. 2003 USA, Irák, Severní Korea, alžírské vraždění a dvojí morálka
    3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
    2. 1. 2003 Má smysl srovnávat Havlův novoroční projev s projevem Tonyho Blaira? Jan  Čulík
    30. 12. 2002 Československo po deseti letech: Lepší, než jsem si uměl představit Václav  Žák
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
    6. 1. 2003 Přestřelka o milosti Zdeněk  Jemelík
    6. 1. 2003 O milostech a dalších dědictvích středověku Vladimír  Rott
    6. 1. 2003 NATO a technologie: Evropa se vzdaluje od moci Jan  Burian
    6. 1. 2003 TV media o víkendu: Úředníci a politici Josef  Trnka
    6. 1. 2003 Tragedie českého politického systému Milan  Valach
    6. 1. 2003 HZDS s.r.o. Marián  Repa
    6. 1. 2003 Nebudú vylepšovať, aby sa likvidovali Lubomír  Sedláčik
    28. 12. 2002 Rozšírenie znamená nutnosť reformy Európskej rady Ľubomír  Tokár
    3. 1. 2003 Francie a reforma Společné zemědělské politiky: hledání doktríny Hélene  Delorme
    30. 12. 2002 Americké úřady užívají proti svým protivníkům mučení
    30. 12. 2002 Mučení na základně v Bagramu a jiná témata Josef  Brož
    31. 12. 2002 USA hrály klíčovou roli při vyzbrojování Saddáma Husajna
    30. 12. 2002 Míroví aktivisté chtějí jít do Iráku jako lidské štíty
    3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
    30. 12. 2002 Oko za oko, zub za zub Jana  Matúšová
    1. 1. 2003 Jsou světové vyhlídky na prahu roku 2003 pochmurné?
    1. 1. 2003 Pochmurný novoroční projev Tonyho Blaira
    2. 1. 2003 Povede válka proti Iráku k oživení stagnující americké ekonomiky?
    3. 1. 2003 Pozadí americké politiky na Blízkém Východě Jiří G. Müller
    5. 2. 2003 Pošta redakci
    5. 1. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2002 Jaroslav  Štemberk
    18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    6. 1. 2003 USA, Irák, Severní Korea, alžírské vraždění a dvojí morálka   
    6. 1. 2003 O milostech a dalších dědictvích středověku Vladimír  Rott
    6. 1. 2003 Tragedie českého politického systému Milan  Valach
    6. 1. 2003 Saddám Husajn "by měl zaútočit na Polsko"   
    6. 1. 2003 NATO a technologie: Evropa se vzdaluje od moci Jan  Burian
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    6. 1. 2003 HZDS s.r.o. Marián  Repa
    3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
    3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
    3. 1. 2003 Pozadí americké politiky na Blízkém Východě Jiří G. Müller
    2. 1. 2003 Má smysl srovnávat Havlův novoroční projev s projevem Tonyho Blaira? Jan  Čulík
    1. 1. 2003 Jsou světové vyhlídky na prahu roku 2003 pochmurné?   
    30. 12. 2002 Americké úřady užívají proti svým protivníkům mučení   
    30. 12. 2002 Fidel na lopatkách Zdeněk  Jemelík