4. 12. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 12. 2002

Habermas o Evropě, USA a o Iráku

Spojené státy by neměly vést válku proti Iráku bez jednoznačné podpory Organizace Spojených národů, sdělil časopisu The Nation německý filozof Jürgen Habermas (podrobnosti v angličtině viz zde):

Přesné podmínky jsou ty, které určila nejnovější rezoluce Rady bezpečnosti OSN. A právě tato Rada by měla interpretovat případná zjištění zbrojních inspektorů. K žádným vojenským akcím by nemělo docházet bez dlouhodobého angažmá a bez realistické perspektivy pro řešení explozivních problémů na Blízkém východě. Nestačí prostě jen vybombardovat Saddáma Husajna v jeho paláci a nechat "úklid bojiště" jiným.

Předchozí humanitární intervence NATO byly podle Habermase šokujícím způsobem necitlivé k tzv. "vedlejším ztrátám", k urmscování a zraňování civilistů. V budoucnosti by se měla každá vojenská strategie přidržovat přesvědčivým způsobem principu přiměřenosti.

Habermas ovšem podporoval válku v Perském zálivu v roce 1991, protože invaze Iráku do Kuvajtu bylo porušením mezinárodního práva, i intervenci NATO v Kosovu v roce 1999, zejména kvůli masakru ve Srebrenici. Dochází-li k zločinům proti lidskosti, mezinárodní společenství, argumentuje Habermas, musí jednat i vojenskou silou, pokud jsou vyčerpány všechny ostatní prostředky.

Habermas také poukazuje na charakteristické rozdíly v postojích evropských zemí na jedné straně a Spojených států a Británie na straně druhé. V kontinentální Evropě argumentovali stoupenci zásahu v Kosovu, že tento zásah je přechodem k mezinárodnímu právu, plně založenému na režimu lidských práv, kdežto Británie a Spojené státy pouze nadále hájily univerzální platnost svých vlastních národních "hodnot".

Co se týče nynější americké politiky vůči Iráku, míní Habermas, Zdá se, že Bushově zahraniční politice dominují domácí otázky. Intervence v Afghánistánu načas skryla ochromující disproporci mezi tím, že po zuby hypermoderně vyzbrojená armáda nedokázala efektivně zasáhnout proti neuchopitelné síti nepolapitelných nepřátel - tak namísto toho začali Američané bojovat proti nepříteli, jehož bylo možno vidět a uchopit. Jenže Irák není Afghánistán a dosud neexistují žádné důkazy, že by se Irák podílel na konkrétních teroristických útocích.

Největším znepokojením je však podle Habermase nová strategie národní bezpečnosti americké vlády. V tomto provokativním dokumentu si přisvojuje americká supervelmoc právo preventivně zasáhnout proti každému, kdo se jí zdá dostatečně podezřelý: je rozhodnuta zabránit každému konkurentu, aby se příblížil statutu podobně silné moci. Ještě před nedávnem obdivovala generace mladých Němců, které osvobodili američtí vojáci od nacismu, politické ideály Spojených států, které založily Organizaci spojených národů a uspořádaly norimberské a tokijské procesy. Klasické mezinárodní právo bylo radikálně pozměněno omezením suverenity jednotlivých národních států a začleněním bezprecedentních zločinů do trestního řádu mezinárodní jurisdikce. A tento civilizující stát chce nyní zrušit tuto etapu pokroku a navrátit se k přirozenému stavu mezi válčícími národy, ptá se Habermas.

"Zastrašující" postoj amerických politiků, jako je Bush a Rumsfeld, vůči Německu, připomíná německému filozofu "pračky mezi puberťáky na školním hřišti". Schröder podle Habermase právem odmítl změnu v americké zahraniční politice, od původního cílu odzbrojení Iráku k nynějšímu cílu změny režimu. Habermas také podporuje úsilí německého ministra zahraničních věcí Joschky Fischera přiměr USA, Rusko, EU a OSN, aby dospěly k mírovému řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.

Mnoho Američanů si dosud neuvědomuje, jak silný je v Evropě rostoucí resentiment vůči Spojeným státům. Je ovšem důležité rozlišovat mezi obecnými protiamerickými předsudky a kritikou americké vlády.

Podle Habermase je také možné, že mezi Evropou a Amerikou dochází k zkreslování komunikace. Lidé jako americký jestřáb Paul Wolfowitz se považují za autentické obránce univerzalistických idejí. O Evropanech si tito Američané myslí, že se navrátili k cynickému realismu svých mocenských her z období před rokem 1945, zatímco jen USA a Británie jsou ochotny nyní bojovat za stejné cíle jako během druhé světové války. Z této perspektivy jsou jen Anglosasové ochotni hájit univerzální hodnoty svobody a demokracie proti "zlu", které zosobňují teroristické státy. Kdyby to nebyla karikatura, bylo by asi záhodno debatovat o kladech a záporech "liberálního nacionalismu" a "kosmopolitanismu".

                 
Obsah vydání       4. 12. 2002
4. 12. 2002 Otakaru Motejlovi:
Jděte už konečně k čertu, pane Spravedlivý!
Štěpán  Kotrba
3. 12. 2002 BBC: Vyhnání Němců je tématem minulosti
4. 12. 2002 Pacifistické Německo štve Ameriku
4. 12. 2002 Bylo možné o Motejlovi mlčet? Jan  Čulík
4. 12. 2002 Habermas o Evropě, USA a o Iráku
4. 12. 2002 Bude se "Svobodka" stěhovat do Kunratic? Štěpán  Kotrba
4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
29. 11. 2002 Chanuka: Stal se velký zázrak Štěpán  Kotrba
3. 12. 2002 Chtěli ohrozit nafukovacími balónky bezpečnost státu
3. 12. 2002 Terorismus funguje
2. 12. 2002 Hospodaření OSBL za listopad 2002 Jaroslav  Štemberk
2. 12. 2002 Statistiky čtenosti Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2002 Habermas o Evropě, USA a o Iráku   
4. 12. 2002 Je-li Saddám Husajn takové monstrum, proč jsme ho vyzbrojili a obchodovali s ním?   
3. 12. 2002 Terorismus funguje   
2. 12. 2002 Šaron se dostal do pasti: umožnil bin Ladenovi určovat scénář války proti terorismu   
29. 11. 2002 Proč Američané tolerují saúdský terorismus?   
26. 11. 2002 Z Jugoslávie se pašují zbraně do Iráku   
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
22. 11. 2002 Donald Rumsfeld o invazi proti Muži na Měsíci   
21. 11. 2002 Generální tajemník OSN se střetl s USA ohledně Iráku   
20. 11. 2002 Boston Globe: Američané nejsou schopni vybudovat globální impérium   
20. 11. 2002 Američané zvítězili v Afghánistánu uplácením Talibánu   
19. 11. 2002 Vést válku proti Saddámu Husajnovi je správným morálním rozhodnutím   
19. 11. 2002 Irák už "porušil rezoluci OSN"   
18. 11. 2002 Byl plánován teroristický útok na londýnské metro?   
18. 11. 2002 Fisk: Nahrávka bin Ladena je předzvěstí nových útoků na Západě