28. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2002

Bylo americké přistání na Měsíci v roce 1969 podvodem?

Už delší dobu se šíří po světě konspirační teorie, že americké přistání na Měsíci v roce 1969 se prý vůbec neuskutečnilo a bylo inscenováno kdesi v televizním studiu či v nevadské poušti. (Nedávno v této věci vysílal britský televizní okruh Channel 5 dokumentární film americké televize Fox na toto téma.) NASA dosud v této kontroverzi udržovala důstojné mlčení. Až do nynějška. Včera shrnul týdeník Independent celé toto podivné téma...

Už v roce 1978 šel do kin vysoce sugestivní sci-fi film Capricorn One, v němž bylo odhaleno, že první let astronautů na planetu Mars byl obrovským podvodem, zorganizovaným NASA. A 15. února 2001 odvysílala americká televize Fox hodinový dokumentární film (trochu bulvárního ražení, pozn. JČ), který se jmenoval: Conspiracy Theory: Did we Land on the Moon? (Konspirační teorie: přistáli jsme na Měsíci?)

Američtí astronauti jako Armstrong, Aldrin a další byli podle tohoto filmu jenom podvodníci: celá akce byla prý zinscenována kdesi ve filmovém studiu na jedné americké základě v poušti Mojave.

Proč bychom tomu měli věřit? No, dokumentární film tvrdil, že americká vlajka, zatknutá do půdy Měsíce, na televizních záběrech z údajného Měsíce vlaje ve větru - a my přece víme, že na Měsíci žádný vítr není. Fotografie, které údajně pořídili astronauti, jsou podezřele dobře nakomponovány a vůbec na nich není vidět noční obloha na Měsíci, i když by muselo být vidět dramatické množství hvězd. Ještě významnější prý je, že stíny na záběrech přicházejí z více než jednoho směru - což na Měsíci musí být nemožné, vzhledem k tomu, že je tam jen jeden světelný zdroj, Slunce - naopak v televizním studiu by bylo více reflektorů. A co se týče kamení, které prý astronauti nasbírali na měsíčním povrchu, jeden kámen, zvednutý astronauty z Apolla, nese písmeno "C", je to prý tedy je nepřesvědčivá studiová rekvizita. Ale nejzávažnějším argumentem dokumetárního filmu televize Fox se zdálo být to, že prý mezi Zemí a Měsícem leží intenzivní radiační pole, které by prý nemohl překonat živý žádný obyvatel naší planety.

Je pravda, poznamenává deník Independent, že americká televize Fox není zrovna vrcholem investigativní žurnalistiky (je bezostyšně bulvární), její dokumentární film nicméně vyvolal senzaci. Na internetu i jinde bylo publikováno množství nejrůznějších teorií.

NASA uvažovala, zda má reagovat. Vydala tedy prohlášení, že o podvod nešlo a že astronauté skutečně na Měsíci přistáli. To jen vyvolalo u autorů konspiračních teorií tu reakci, že obvinili NASA, že odmítá reagovat na jejich konkrétní kritické připomínky.

Před několika týdny najala NASA populárního autora knih a článků s vědeckou tematikou, Jima Oberga, jehož úkolem mělo být rozdrtit podrobně argumenty kritiků jeden po druhém. Oberg vysvětloval, že se na tuto práci těší a to hlavně proto, že chtěl ukázat, jak takové konspirační teorie vznikají. "Neexistuje hloupá otázka," zdůraznil. "Pokaždé, když něco takového vznikne, je to příležitost pro to, aby se člověk něco naučil."

Jenže NASA najednou tento kontrakt s ním zrušila. Oficiálním vysvětlením je to, že argumenty kritiků jsou prý natolik absurdní, že za vyvracení nestojí. Ve skutečnosti se NASA obává, že by publicita ohledně Obergovy knihy mohla vyvolat potíže ohledně dalšího jejího financování.

Všichni konspirační teoretikové to přijali jako důkaz, že NASA něco skrývá.

Je nutno konstatovat, že celou záležitost zkoumalo množství vědců a všichni shodně dospěli k názoru, že autoři konspiračních teorií nemají pravdu. Příliš mnoho rysů letů Apollo bylo nemožné zfalšovat, od radiových signálů, které zaznamenaly odposlouchávací stanice na celém světě, až po kamení z Měsíce, které bylo geologicky analyzováno a jasně pochází z prostředí, kde po mnoho milionů let není voda. (Ono písmeno "C" je prý náhodný vlas na negativu.) Jestliže vypadá americká vlajka na Měsíci, že vlaje, to bylo úmyslné. Astronauti vyvěsili vlajku pomocí horizontální tyče a schválně ji nenatáhli na sto procent, takže byla trochu zkrabacena. Stíny se odrážejí do několika směrů, protože se sluneční světlo odráží od samotného povrchu Měsíce.

Nicméně Bill Kaysing, jehož kniha We Never Went to the Moon (Nikdy jsme neletěli na Měsíc) vyšla v roce 1974, tvrdí, že se Američané rozhodli zfalšovat údajné přistání na Měsíci poté, co Rusové "dokázali" že přistání na Měsíci je vědecky nemožné.

Kritikové NASA obviňují, že astronauti o celé akci systematicky lžou. Avšak, poukazuje Independent, právě oni jsou nepříliš důvěryhodnými lháři - zejména o své osobním životě.

Jiní konspirační teoretikové argumentují, že NASA sice přistála na Měsíci, ale objevila tam cizí civilizace, a tak o tom mlčí. Podle jednoho autora byl závod mezi Sověty a Američany o dobývání vesmíru úsilím o to, kdo bude první, kdo uzavře dohodu s obyvateli jiných planet.

                 
Obsah vydání       28. 11. 2002
28. 11. 2002 Dopis předsedovi Rady ČT Mrzenovi Jiří  Balvín
27. 11. 2002 Balvín odvolán z postu generálního ředitele České televize, Klimeš jmenován prozatímním ředitelem Štěpán  Kotrba, Karel  Mašita
28. 11. 2002 Otevřený dopis pěti členům Rady ČT, kteří se zasloužili o setrvání Jiřího Balvína ve funkci generálního ředitele ČT
28. 11. 2002 K dopisu FITESU a ARASU Štěpán  Kotrba
28. 11. 2002 Situace je jiná než za Chmelíčka Jana  Dědečková
28. 11. 2002 Nekvalitní dokument Jana  Dědečková
28. 11. 2002 Plnění úkolů projektu, který předložil Jiří Balvín do "výběrového řízení na generálního ředitele České televize v  2001" Jana  Dědečková
28. 11. 2002 ČT: zvykové právo a kamarádšoft Jan  Čulík
27. 11. 2002 Evropská bezpečnostní a obranná politika: prostor pro francouzské vize Jan  Eichler
28. 11. 2002 Bylo americké přistání na Měsíci v roce 1969 podvodem?
28. 11. 2002 Přistěhovalci vyjadřují Británii ten největší kompliment
28. 11. 2002 V Británii byla zakázána reklama, zesměšňující George Bushe
27. 11. 2002 Jednání policie během summitu NATO Helena  Svatošová
27. 11. 2002 42 milionů lidí je infikováno nemocí AIDS, konstatuje OSN
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
24. 11. 2002 "Tyjátr" kolem Srdce na Hradě Jiří  David
25. 11. 2002 Monitor Jana Paula :
Srdce na Hradčanech - upřímný umělecký čin, anebo jen snaha o zviditelnění?
Jan  Paul
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech