26. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 11. 2002

Už se to láme...

Píšu tady často o monolitním, náboženském rozdychtění některých českých komentátorů a sdělovacích prostředků pro jedinou možnou, správnou interpretaci skutečnosti. Avšak situace se v českých médiích přece jen, jak se zdá, pozvolně začíná měnit. Monolitní pohled aspoň trochu ustupuje. Možná k tomu nyní trochu přispěl i Václav Havel, když se vyjádřil o tom, že někteří západní politikové byli v Praze "postrašeni tanky" v ulicích a ptali se ho, kde jsou normální lidi.

(Otázkou zůstává, proč se nejdříve musí "vyjádřit" prezident, aby ostatní pochopili, v čem je "jádro"...)

Mladá fronta Dnes sice za to Václava Havla v pondělí poněkud napadla kresleným vtipem, na němž praví maskovaný zloděj: "Ano, já si taky myslím, že bezpečnostní opatření bývají často přehnaná," a její komentátor Martin Komárek argumentoval, že je přece zcela normální se preventivně bránit před potenciálními násilníky, i on však přiznal, že je "poněkud znepokojující" že "policejní manévry" v Praze v době summitu NATO schválilo podle průzkumu veřejného mínění, uspořádaného českým ministerstvem vnitra až saddamovských devadesát osm procent obyvatelstva. Komárek se nevyjádřil k tomu, do jaké míry k takto autoritativním "občanským" postojům v české společnosti přispělo psaní jeho listu za posledních třináct let (možná bude teď MFD předstírat, že vždycky podporovala názorovou otevřenost a občanské svobody), avšak i MFD informovala v pondělí na titulní straně, že zmíněný průzkum veřejného mínění MZV zahrnoval pouze lidi, kteří byli s autory průzkumu ochotni hovořit a vynechal ty, kteří se odmítli vyjádřit (kdyby se průzkum zahrnul, podpora policejním opatřením by byla jen 53 procent.)

V porovnání s monolitními scénami jásotu v Litvě či v Rumunsku, kde přišly ještě statisíce lidí vzdát poctu americkému prezidentu Georgi Bushovi, bez jasnější představy, co přesně rozšíření NATO do jejich zemí má znamenat, se přece jenom, pomalu, ale jistě, situace v České republice i v českých médiích zřejmě láme. Pracovníci Občanských právních hlídek jsou interviewováni v televizi -někdy sice jen s určitým odporem a pohrdáním od reportérů a moderátorů, ale nicméně je jejich hlas dnes víceméně slyšen.

V neděli večer jsem si povšiml ve Střepinách, že se dokonce i televize Nova pokusila protrhnout vlnu oslavného pochlebování vůči "mezinárodním státníkům", kteří přijeli do Prahy, a "alternativně" zapochybovala o budoucí životnosti NATO. (Ano, měla to zřejmě z CNN, které hojně citovala.) Nova právem konstatovala, že mezi výdaji na zbrojení v USA a v Evropě jsou nyní obrovské rozdíly, a tak může být další vojenská spolupráce Ameriky s evropskými zeměmi už technologicky nekompatibilní. Nepřesvědčivě pak vyjádřila optimistický názor, že by se to mohlo změnit, kdyby Evropané výrazně posílili své vojenské rozpočty (asi sotva: Evropa už Ameriku ve vojenské technologii nedožene) a kdyby se aktivně podíleli na vytváření vojenské politiky NATO (to také asi už nemohou: ta bude nyní závislá na politice USA). Nova se sice neodvážila argument dokončit, že totiž se NATO stane hlavně nástrojem pro prodávání drahých amerických vojenských systémů chudým východoevropským zemím a instrumentem pro prosazování americké vojenské politiky, avšak we should be grateful for small mercies, měli bychom být vděčni i za malá milosrdenství.

Rozdíl mezi tím, jak psala o zasedání Světové banky a MMF v září 2000 a o tehdejších demonstracích v Praze česká média tehdy a jak psala o nynějším summitu NATO, se zdá být propastný. Tehdy se do hlavních médií nedostaly skoro vůbec žádné alternativní názory. Když tehdy televize interviewovala jednoho aktivistu z řad demonstrantů, po chvíli reportérka nařídila, aby byla kamera vypnuta, a stěžovala si, že aktivista odpovídá "nesprávně". Známý je záběr, v němž se tehdy lísal jeden televizní reportér k vysokému činiteli pražské policie a říká mu úslužně: "Dali jste jim pořádný výprask?" (cituji po paměti) - a vysoký policista mu v záběru odpovídá: "To si piš!"

Neříkám, že mnoho pražských novinářů dodnes přímo nespolupracuje s policií a nepíše pro ni propagandu, nicméně se objevují i lidé, ochotní psát nezávisle. Zaujaly mě v tomto ohledu například pondělní Lidové noviny, které otiskly na straně 3 (obdobnou tematikou se zabývaly i Britské listy) dlouhý článek o tom, že hermetické uzavření ulic kolem Kongresového centra bylo z právního hlediska zřejmě nezákonné (policie odmítala podle LN vpustit do uzavřených ulic i lidi, kteří tam měli pronajatý byt) vznesly i takové otázky, kdo odškodní majitele uzavřených obchodů, kteří po celou řadu dní neměli vůbec žádnou tržbu. Podle informací, zveřejněných v LN, by to měla být policie. Lidovky také informovaly o tom, že policie protiprávně zamezila celé řadě demonstrací, které byly řádně ohlášeny a měly se konat v uzavřených ulicích.

Petr Fischer v pondělí v Lidovkách ostře kritizoval to, co charakterizoval jako "perverzi moci" police a dodal: "Maloměšťácká omezenost, starost o vlastní hnízdo, jehož pohodu posléze ruší jakýkoliv šramo, souvisí i s druhou připomínkou: Policii se povedlo vytvořit dojem, že jakákoliv veřejná prezentace jiného než oficiálního názoru je prakticky kriminální čin."

Lidovky také uvedly, že bezpečnostní opatření v pražských ulicích stála celkem 620 milionů korun; největší demonstrace ve čtvrtek 21.11. se však účastnilo jen asi 800 osob - Stanislav Gross tedy vydal téměř milion korun na každého demonstranta! Co by se bývalo dalo za tuto částku v povodněmi zdevastované České republice podniknout...

Jsem docela hrdý na to, že si nyní aspoň někteří pracovníci médií začínají uvědomovat význam plurality a kritického odstupu. Jiná věc je, co tomu bude říkat veřejnost, jejíž velká část je z minulosti v důsledku masírování propagandou, nejprve komunistickou a pak postkomunistickou, dost zvyklá na jednoduchý černobílý pohled (Michal Viewegh to v Báječných létech pod psa pěkně karikuje postavou zuřícího dědečka, který křičí: "Ale až vám budou vládnout socialisti v čelem s panem ukecaným Zemanem a až budete stát fronty na hajzlpapír, tak si na svýho starýho dědu ještě vzpomenete!").

Když se před dvěma lety odvážily jedny pražské noviny publikovat informace o policejní brutalitě proti demonstrantům protestujícím proti zasedání Světové banky a MMF, poklesl jim náklad! To, s jak bigotní, až skoro fašistickou čtenářskou obcí, jakou si česká média za posledních 13 let vychovala, se nyní musejí potýkat, je např. zjevné z dosti šílených (hlavně neinformovaných, netolerantních a zabedněných) dopisů, které včera publikovaly Lidové noviny v rubrice čtenářů.

Novináři tedy budou muset postupovat opatrně a to, co vědí, sdělovat lidem postupně jen po stále větších troškách.

Diskuse o roli a účelu Severoatlantického společenství se sice moc nekonala, mnoho médií "západní" návštěvníky nekriticky oslavovalo, jako bychom byli v Rumunsku či v Litvě, avšak následná diskuse, i když se poněkud lokálně zaměřuje jen k účelnosti policejních opatření, je zajímavým, povzbuzujícím, kritickým vystřízlivěním. Bude zajímavé sledovat tento vývoj dál.

                 
Obsah vydání       26. 11. 2002
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
26. 11. 2002 Summit - Havlův nedramatický epilog Josef  Trnka
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující
25. 11. 2002 Smutný komik Ivan Medek Jan  Čulík
26. 11. 2002 Katolíci přiznali perzekuci obětí choroby AIDS
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3
26. 11. 2002 Z Jugoslávie se pašují zbraně do Iráku
25. 11. 2002 Čakanie na rómskeho Slotu alebo Sládka Lubomír  Sedláčik
24. 11. 2002 "Tyjátr" kolem Srdce na Hradě Jiří  David
25. 11. 2002 Monitor Jana Paula :
Srdce na Hradčanech - upřímný umělecký čin, anebo jen snaha o zviditelnění?
Jan  Paul
25. 11. 2002 Dohady státní správy a soudců platí daňový poplatník Karel  Mašita
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze
25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?
25. 11. 2002 Ze summitu NATO: kdy se hodí francouzština
22. 11. 2002 NATO: Pražští vyděrači
25. 11. 2002 Zážitek z kina: pražská Městská policie a nelegální "těžkooděnci" Petr  Nachtmann
25. 11. 2002 Demonstrant nerovná se rváč Ivan  Větvička
25. 11. 2002 Opatření úřadů ke schůzce NATO vyvolávají závažné otázky Petr  Kužvart
24. 11. 2002 S odstupem, sympatiemi a pobavením Vladimír  Rott
22. 11. 2002 Dokumentarista Martin Štoll v Glasgow
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
24. 11. 2002 Literatura, nebo povrchní politický pamflet? Jan  Čulík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
25. 11. 2002 Smutný komik Ivan Medek Jan  Čulík
22. 11. 2002 Pedofilní katolický kněz byl v Británii odsouzen na pět let do vězení   
22. 11. 2002 Přestože policejní prezident hovoří o válce, do ČR se prakticky nikdo nechystal   
22. 11. 2002 Battleship Enterprise - Landing of Air Force One Jaroslav  Pour
22. 11. 2002 Pedofilie, prezervativy a katolická církev   
21. 11. 2002 Češi jsou spokojeni s členstvím v NATO, chápou ho jako podřízení se cizím mocnostem Jan  Čulík
21. 11. 2002 Má či nemá rozšiřování NATO smysl? Z diskuse na stránkách BBC   
20. 11. 2002 Je nezávislá novinářská práce možná? Jan  Čulík
19. 11. 2002 Případ Šafránková: Zrušte trestní stíhání za pomluvu Jan  Čulík
19. 11. 2002 Snímkování cév u starších mužů by zachránilo množství životů   
19. 11. 2002 Vést válku proti Saddámu Husajnovi je správným morálním rozhodnutím   
19. 11. 2002 Kult Holubové Aničky očima "nezatížené" generace Michal  Jurza
19. 11. 2002 17. listopad, policejní oslava a národ tupců Milan  Valach

Summit NATO v Praze RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2002 Summit - Havlův nedramatický epilog Josef  Trnka
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?   
25. 11. 2002 Ze summitu NATO: kdy se hodí francouzština   
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
22. 11. 2002 NATO: Pražští vyděrači   
21. 11. 2002 Zakázaná zbraň: slova Fabiano  Golgo
21. 11. 2002 Svět, NATO a my Petr  Kužvart
21. 11. 2002 NATO ztratilo nepřítele a hledá novou roli   
21. 11. 2002 Falešné dredy
aneb jak nevyšel pokus o policejní transparent
Jindřich  Lukáš
20. 11. 2002 Proč tady? Karel  Jenček
20. 11. 2002 NATO: otázky, které jsou ignorovány   
20. 11. 2002 Washington novým členům NATO: specializujte se, anebo zmizte   
20. 11. 2002 Dear Czechs, I am Bush Filip  Rožánek
20. 11. 2002 MFD: "Summit NATO je nesmírně významný PRO CELÝ VESMÍR!"   

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2002 Summit - Havlův nedramatický epilog Josef  Trnka
25. 11. 2002 Monitor Jana Paula :
Srdce na Hradčanech - upřímný umělecký čin, anebo jen snaha o zviditelnění?
Jan  Paul
25. 11. 2002 Dohady státní správy a soudců platí daňový poplatník Karel  Mašita
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
24. 11. 2002 "Tyjátr" kolem Srdce na Hradě Jiří  David
12. 11. 2002 Mečiarovci Čechom : Treba aj vám prezidenta ? Lubomír  Sedláčik
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
25. 10. 2002 Prezident jako rovnější mezi rovnými Josef  Trnka
23. 10. 2002 Opětovnou kandidaturu Václava Havla nelze vyloučit Oskar  Krejčí
21. 10. 2002 Kandidatura Václava Klause na funkci prezidenta ČR a její reflexe v hlavních denících   
7. 10. 2002 Víkend v českých médiích: Když dva dělají totéž, není to totéž Josef  Trnka
7. 10. 2002 Kandidát Martin  Štumpf
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
19. 8. 2002 Nebohý zločinec Havel Zdeněk  Jemelík
7. 8. 2002 Ombudsman: státní orgány ve zdravotnictví odmítly poskytnout informace o mrtvém