13. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 11. 2002

Irák a Etiopie

V minulem vydani BL byla kraticka zprava o hrozicim masovem hladomoru v Etiopii a dale zde bylo nekolik podrobnosti o chystane invazi americke a britske armady do Iraku. Tyto dve udalosti spolu nemaji nic spolecneho jen zdanlive. Ve skutecnosti spolu myslim hluboce souvisi.

Nepochybuji o tom ze Husajn je kruty tyran, ktery brutalne likviduje sebemensi naznak opozice ve sve zemi (viz neskutecnych rovnych 100% hlasu v nedavnych "volbach", ktere ho potvrdili ve funkci) a ze by iracky lid uvital, kdyby byl osvobozen od nelidskeho utlaku.

Valka s Irakem je vsak zduvodnovana hlavne bezpecnostnimi zajmy USA a GB. Eliminaci Hussajna se ma zabranit tomu, aby se zbrane hromadneho niceni dostaly do rukou mezinarodnimu terorismu, blaho iracanu je zde jen pouze jakousi prilepsujici okolnosti. (Jsem idealista a tvrdim, ze USA nejde o hegemonii a ovladnuti ropneho trhu. Primitivni darwinismus je mi cizi, pohnutky lidi a narodu jsou myslim slozitejsi.)

Mam pocit, ze za poslednich 10 let se terorismus se stava stale zretelneji jeste vetsi hrozbou pro svetovy mir, nez ji bylo kdysi nebezpeci konfrontace s vychodnim blokem.

V sedesatych letech letali Americane na Mesic i prestoze "rise zla" SSSR byla tehdy v plnych silach. Dnes je neco takoveho zcela vyloucene. Nedovedu si predstavit, ze by za socasne svetove situace treba kongres schvalil prostredky treba k vyprave lidske posadky na Mars. Priciny jsou celkem jasne: vyspele zeme (hlavne USA) investuji stale vetsi castky do zabezpeceni zivotniho standardu svych obyvatel pred ataky zvenci a na luxus v podobe prohlubovani hranic lidskeho poznani maji stale mene casu a penez.

Nyni je prioritou hlavne modernizovat vyzbroj, abychom byli pripadne schopni sestrelit nepratelskou raketu jeste hluboko v ionisfere. A tomuto cili se venuje stale vice energie.

Zbroji se, jako by se nas chystali prepadnout mimozemstane - temer to az hranici s hysterii.

Kdo se stale zabezpecuje ten ma strach a kdo ma strach, ten nema ciste svedomi - takhle vnima stavajici svetovou situaci stale vice lidi - myslim ze hlavne z tzv. 3. sveta.

A obrovske nebezpeci tu taky vskutku je. Zatimco pocet obyvatel "vyspeleho severu" se jiz nasytil a demograficka krivka se jiz jakz takz ustalila, nescetnych stamilionu az miliard lidi "chudeho jihu" neustale exponencialne pribyva. Ruku v ruce s tim jde devastace obnovitelnych i neobnovitelnych zdroju (ktera se stupnuje umerne s rostoucim poctem obyvatel). V teto souvislosti pripomenu slova snad jednoho z nejvetsich politiku, ktereho historie zplodila: Mahatma Gandhiho. Pote co se Indie osvobodila z podruci britskeho imperia, byl dotazan, zda si Indie zvoli stejny model vyvoje jako Anglie. "Vy potrebujete ke sve existenci polovinu zdroju teto planety. Kolik planet bychom pak spotrebovali my ?" (Citace neni doslovna)

Kazda lidska bytost, ktera prijde na svet, ma v genech zakodovan tentyz vzorec; mit se co mozna nejlepe. To vysvetluje i stale vetsi imigracni vlny, kterymi je zasobovan "vyspely sever". Lide proste ve stale vetsi mire opousteji svou zoufale prelidnenou vlast prekypujici bidou, nevedomosti, fanatismem a totalitou a miri do nasi casti civilizace. Cini tak mnohdy zoufalym zpusobem, cestuji v cisternach kamionu, plavi se na chatrnych plavidlech pres ocean.

Pokud se jim k nam podari dostat, pak introdukuji sve zvyklosti, tradice a nevyhnutelne tak narusuji nas zpusob zivota. Stavaji se (bohuzel) pricinou rostouci kriminality.

Nelze se pak divit, ze se vuci nim zveda nas odpor, ktery nachazi vyraz v podobe ruznych extremistickych hnuti. Dusledkem je snizovani pristehovaleckych kvot i stale potupnejsi zachazeni s obyvateli imigracnich taboru (viz napr. hladovky a demonstrativni sebevrazdy v Australskych pristehovaleckych taborech).

Je zrejme, ze tak narusta postupne nesmirne obrovske napeti vezi bohatou a nepomerne rozsahlejsi mnohem chudsi casti sveta. Chude zeme si demokracii navic ani dovolit nemuhou, protoze svoboda je jen tam, kde je dostatek. Dusledek je ten, ze nelidske vlady vznikaji hlavne v zaostalych zemich.

A takhle nejak se myslim rodi fenomen, jehoz projevem je tzv. "mezinarodni terorismus".

U jeho zrodu stoji tyto dve sudicky: Starost jen o svuj blahobyt a totalni nezajem o cokoliv jineho a dale pretrvavajici neochota zabyvat se globalnimi problemy (Viz Rio de Janeiro, Kjoto, Johanesburg).

Vratme se k zacatku. I kdyz to treba zni jako sileny idealisticky blabol, jsem hluboce presvedcen, ze spis nez pripevnovani laserem navadenych pum pod kridla tryskacu nachystanych v Perskem zalivu, by pro potirani mezinarodniho terorismu bylo ucinnejsi s veskerou rozhodnosti zabranit hrozicimu hladomoru v Etiopii.

                 
Obsah vydání       13. 11. 2002
12. 11. 2002 Media Observatory ČR k nejvážnější situaci tisku v ČR od roku 1989
13. 11. 2002 Hladomor v Etiopii má být horší než v roce 1984. Z krize vzniká katastrofa
12. 11. 2002 Irák a Etiopie Petr  Vařeka
13. 11. 2002 Na konzervatismu není nic špatného, ale je zapotřebí kritického myšlení a plurality Jan  Čulík
13. 11. 2002 Štětina, dvě Epicentra a chyba Jana Čulíka
13. 11. 2002 Iráčtí "poslanci" doporučili Saddámovi, aby odmítl rezoluci OSN
13. 11. 2002 Británie: šíří se podvodné reklamy prostřednictvím esemesek
11. 11. 2002 Média veřejné služby: "intelektuálové" hledali smysl své další existence Štěpán  Kotrba
11. 11. 2002 Anketa na semináři v Českém Krumlově: Perspektivy veřejné služby
13. 11. 2002 Kariérní řád pro učitele - 2. kolo diskuze Radek  Sárközi
12. 11. 2002 Mečiarovci Čechom : Treba aj vám prezidenta ? Lubomír  Sedláčik
12. 11. 2002 Amadeus: The Director's Cut Jan  Čulík
12. 11. 2002 George Bush připravuje plány na invazi 200 000 vojáků do Iráku
12. 11. 2002 "Bushovo vítězství je hlasem rozhněvané Ameriky"
11. 11. 2002 O náboženském vytržení za stalinismu a o monolitním pohledu na svět Jan  Čulík
12. 11. 2002 Asistenti socialistických utopií ? Tomáš  Jarmara
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech