11. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 11. 2002

První "rudé" statutární město

Od pátku 8. 11. vědí občané Karviné, kdo bude na čele jejich magistrátu. Už po pěti dnech od zveřejnění výsledků komunálních má toto statutární město nového primátora. Stal se jím bývalý komunistický senátor Antonín Petráš. Je tak prvním českým komunistickým primátorem po listopadu 1989. Byla zde potvrzena koalice KSČM, ČSSD a KDU-ČSL, která městu, pod vedením sociálních demokratů a jejich starosty, vládla v minulém období. Ze všech 41 zastupitelů přítomných na pátečním ustavujícím zasedání karvinského zastupitelstva byl jednašedesátiletý bývalý senátor Antonín Petráš zvolen primátorem osmadvaceti hlasy. Při volbě primátora se objevil ještě návrh, aby se primátorem stal Josef Adámek (KSČM), který za své aktivity v místních nadačních fondech "Zdravé město" a "Dítě a ovzduší" získává tradičně od voličů všech politických stran nejvíce preferenčních hlasů. Tento návrh předložil klub ODS. Adámek se ještě před hlasováním své kandidatury vzdal.

Nový primátor Petráš tvrdí, že za své pracovní priority považuje strategický rozvoj města, snížení nezaměstnanosti ve městě, posílení zdravotní péče o občany.

Uvědomuje si, že jako komunistický primátor nebude mít jednoduchou pozici: "Vím, že bude možná určitá blokace proto, že jsem komunista. Myslím si, že na to se člověk nesmí dívat. Jsme tady pro občany - bez toho, do které politické strany patříme." Podle Petráše politika do jednání zastupitelstva nepatří. Řada politiků i novinářů tvrdí, že na Karvinsku vyhrála levice. To je pravda, protože zde celkově vyhrála ČSSD. Ve všech šestnácti městech a obcích získala 84 zastupitelů. Komunisté, kteří své pozice posílili, obsadili "jenon" 79 míst. Tvrzení, že na zdejších radnicích má převahu levice, je zavádějící. KSČM není levicová, ale protestní strana. Prohlášení jejich předáků a programové téze KSČM jsou zmatené a populistické a jejich naplnění by poškodilo mnohé z těch lidí, kteří tuto stranu volili. Kdyby například ČR vystoupila z NATO razantně by to ovlivnilo ochotu zahraničního kapitálu u nás investovat. V Karviné se o tom nakonec veřejnost mohla přesvědčit, protože na první průmyslovou zónu Nové Pole připravovanou ještě za Tošovského vlády se podařilo získat prvního zahraničního investora až po 12. březnu 1999, tedy po našem vstupu do Severoatlntické aliance. Přitom je zřejmé, že snížení nezaměstnanosti, po kterém i nový karvinský primátor volá, se bez masivního přílivu zahraničního kapitálu neobejde. Exsenátor Petráš je znám svým trvalým odporem k NATO, které populisticky přirovnává k Varšavské smlouvě. Ambice, které měli před volbami karvinští sociální demokraté, se nenaplnily. Vítězní komunisté získali v jednačtyřiceti členném zastupitelstvu šestnáct míst a druhá ČSSD získala jenom deset křesel. Ale právě na ní leželo rozhodnutí o tom, jakou podobu nové vedení města bude mít. Osobním ambicím některých z nich princip poměrného zastoupení nevyhovoval, protože by některá místa museli postoupit politickým partnerům. Proto se k radosti volebních vítězů, deroucích se k moci na radnici, neočekávaně rychle domluvili.

V minulém volebním období si karvinská radnice vystačila jenom s třemi primátorovými náměstky.Tento počet, který funkčnosti magistrátu vyhovoval , nepostačoval k uspokojení nároků jednotlivých stran a proto byl přes nesouhlas opoziční ODS o jednoho víceprimátora rozšířen. Jen toto ryze politické rozhodnutí bude stát v celém volebním období daňové poplatníky nejméně 2,4 miliony korun. Zastupitel Jaroslav Krupka (ODS) nepochodil se svým návrhem, aby se počet uvolněných radních nezvyšoval a radu města tvořilo jen devět a ne jedenáct členů.

Nově potvrzený dosavadní náměstek primátora za ČSSD Ladislav Šincl, který původně aspiroval na místo primátora, se domnívá, že jeho strana bude mít dostatek možností svůj volební program realizovat: "Nemyslím si, že bychom dělali kompromisy. Jsem zcela přesvědčen o tom, že celý náš volební program se stane součástí programového prohlášení rady," říká.

Druhým koaličním partnerem komunistů v nové městské radě jsou lidovci. Jejich víceprimátorem se znovu stal Ondřej Brdíčko. Ten si myslí, že jeho strana jinou možnost než se spolčit s komunisty a sociálními demokraty neměla: "Pokud by KDU-ČSL nebyla ve vedení města, těžko by prosazovala svůj program a mohlo by se stát, že za další čtyři roky by ve volbách absolutně propadla. Chtěli bychom, aby se z našeho programu do prohlášení rady a plánu rozvoje města dostalo co nejvíce věcí," uvedl Brdíčko před novináři.

Dalšími náměstky primátora se stali komunistka Gabriela Mrózková a sociální demokrat Tomáš Hanzel. V městské radě jsou ještě další tři komunisté a tři sociální demokraté. Do opozice byla poslána ODS se svými osmi zastupiteli a občanské sdružení Naše Karvinsko.

Předsedu MS ODS a zastupitele Miloše Mareše mrzí, že se v Karviné nepodařilo sestavit koalici nekomunistických stran. "Ta koalice mohla být úplně jiná a mohla být konstruktivní," míní. "Tady se jasně ukázalo, kdo s kým a kdo a jak. Kdo má věci rozdělané a kdo je potřebuje dotáhnout do konce. Ne pro občany, ale sám pro sebe. Těm lidem, kteří dnes zaujali své posty jde jenom o funkce. Nejde jim o občany," míní Mareš. Jeho stranický kolega Jaromír Spáčil tak radikální postoj k výsledku ustavujícího zasedání před zastupiteli nezaujal: "Nelíbí se mě ten výsledek, ke kterému zde došlo. Bylo poměrně jednoduché sestavit jinou koalici, jak tady všichni velmi dobře vědí. Ale jedna strana, která to mohla provést, to neučinila."

Podobné pocity měl i Miloš Kučera z KDU-ČSL, který se obává toho, jak bude město vnímáno demokraticky volenými politiky v ostatních regionech ČR a ústavních institucích a jakou bude mít město řízené komunisty pozici v Praze a při získávání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie.

Na to reagoval komunistický primátor Petráš velice rozhodně: "Jednou jsi dole, jednou nahoře," říká. Současnou situaci ve městě porovnává se situací komunistů po společenských změnách započatých v listopadu 1989: "Vzpomeňte si na dobu od roku 1990, kdy to byla podobná situace jako je nyní a přesto jsme z toho nedělali národní tragedii. My tady nezastupujeme pouze pouze politickou stranu, my tady zastupujeme občany, kteří si takovou podobu radnice přejí," dodal. Jeho sebevědomé prohlášení každý, kdo prožil více než čtyřicetileté období totality, politických procesů, pronásledování lidí s jinými politickými názory, zákazy zaměstnání či studia na středních a vysokých školách, sovětské okupace a následné normalizace může velice obtížně brát vážně.

V Karviné bylo ve voličských seznamech zapsáno více než 51 tisíc oprávněných voličů, ale do volebních místností jich našlo cestu jen 12 tisíc. To znamená, že při volební účasti 23,47 procent nezískali hlasy více než tří čtvrtin karvinských voličů.

Karvinská ČSSD, i když nebyla vítězem voleb, mohla jako jediná rozhodnout o podobě městské rady a za její nynější složení nese největší odpovědnost. Veřejnost počítala s tím, že rozhodování uvnitř místní organizace nebude jednoduché. Nevěděla, zda se její zástupci v zastupitelstvu města budou řídit jenom svými ambicemi a osobními zájmy anebo budou umět a chtít respektovat názory nejen svých členů, ale i voličú. Vyjednávací skupina vedená předsedou MO ČSSD a krajským zastupitelem Janem Michutem, která byla vytvořena ještě před volbami v kterých očekávala úspěch, nepovažovala za potřebné, aby pro podporu svého povolebního postupu získala ostatní členy místní organizace ČSSD. Jedna z členek karvinské ČSSD, která mne prosila, abych její jméno nezveřejnil, se svěřila: "Zdeněk Firlinger by měl z našich předáků určitě radost."

Komunisté v minulosti, ve snaze o získání vlivných pozic na radnici, vždy volali po uplatňování principu poměrného zastoupení. Po vyhraných volbách, ve chvíli kdy pro své záměry v sociálních demokratech získali spojence, na tento opravdu demokratický princip rychle zapoměli a další demokratické strany zcela převálcovali. Aby svého záměru získali "šikovně" využili všech možností, které se jim nabízely. Režii ustavujícího zasedání měli zcela ve svých rukou. Jednání řídil nejstarší zastupitel Jaroslav Krótki (KSČM), který hned v úvodu upozornil, že ustavující zasedání je veřejné, ale ostatní jeho účastníci ho nemohou nijak ovlivňovat. Aby si mohli své zastupitele a zastupitele koaličních partnerů pohlídat, prosadili veřejné hlasování i veřejnou volbu. Jediným zastupitelem, který k tomu sebral síly a dal najevo, že s uplatňováním takových bolševických metod v práci samosprávy nesouhlasí, byl dosavadní sociálnědemokratický primátor Lubomír Kuznik. Ten jediný z klubu ČSSD hlasoval proti zvolení komunisty Petráše primátorem. Když viděl, že mezi svými kolegy zůstal osamocen, opustil jednání zastupitelstva. Opoziční zastupitelé asistovali této nedůstojné frašce na demokracii až do konce.

Zastupitel Jaroslav Krupka (ODS) nezastírá nad novou situaci na karvinské radnici své znechucení: "Zklamal nás pedevším přístup vyjednavačů ČSSD. Ti se v zájmu rychlého a snadného vládnutí raději ihned spojili s komunisty," tvrdí. "Je to rarita. Je snad i symbolické, že se k takovýmto praktikám vracíme jeden den po výročí Velké říjnové socialistické revoluce," dodal Jaroslav Krupka.

                 
Obsah vydání       11. 11. 2002
11. 11. 2002 Britská televize: "Američané nezabránili masakrům tisíců vojáků z Talibánu"
11. 11. 2002 Rozšiřování EU "ochromí evropskou organizaci korupcí"
11. 11. 2002 Robertson: NATO ročně vyplýtvá 150 miliard euro
11. 11. 2002 Krutý let na Guantánamo
11. 11. 2002 O náboženském vytržení za stalinismu a o monolitním pohledu na svět Jan  Čulík
11. 11. 2002 Tak nám nastala kalamita... Dušan  Mrázek
11. 11. 2002 Oprava: Jsem prý z levného kraje Jan  Čulík
11. 11. 2002 Fraška kolem královské rodiny v Británii pokračuje! Jan  Čulík
11. 11. 2002 Mediální víkend: Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji pořád to samé. Josef  Trnka
11. 11. 2002 První "rudé" statutární město Jaroslav  Hlaváček
11. 11. 2002 Možné potíže při vydávání Britských listů tento týden
11. 11. 2002 Tobias Pfluger kontra zušlěchťovací spolek NATO František  Roček
8. 11. 2002 Proč je NATO nebezpečné Tobias  Pfluger
8. 11. 2002 Fakta v tísni
10. 11. 2002 Bezzubé odbory ceria zuby Lubomír  Sedláčik
8. 11. 2002 Češi už nebudou smět žádat v Británii o azyl
8. 11. 2002 Jak neutralizovat antiamerikanismus
8. 11. 2002 Mlhavost rezoluce OSN uvolňuje cestu k válce
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk
11. 11. 2002 Diskusní monolog - digitální média veřejné služby - služba veřejnosti 21. století Štěpán  Kotrba
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 11. 2002 Média veřejné služby: "intelektuálové" hledali smysl své další existence Štěpán  Kotrba
11. 11. 2002 První "rudé" statutární město Jaroslav  Hlaváček
11. 11. 2002 Tak nám nastala kalamita... Dušan  Mrázek
11. 11. 2002 Tobias Pfluger kontra zušlěchťovací spolek NATO František  Roček
11. 11. 2002 Mediální víkend: Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji pořád to samé. Josef  Trnka
11. 11. 2002 Fraška kolem královské rodiny v Británii pokračuje! Jan  Čulík
11. 11. 2002 Britská televize: "Američané nezabránili masakrům tisíců vojáků z Talibánu"   
11. 11. 2002 O náboženském vytržení za stalinismu a o monolitním pohledu na svět Jan  Čulík
11. 11. 2002 Krutý let na Guantánamo   
8. 11. 2002 Fakta v tísni   
8. 11. 2002 O právu pacientů na soukromí Jan  Čulík
8. 11. 2002 Jak neutralizovat antiamerikanismus   
8. 11. 2002 Češi už nebudou smět žádat v Británii o azyl   
8. 11. 2002 Proč je NATO nebezpečné Tobias  Pfluger
7. 11. 2002 Shaylerův případ: "Dokazuje, že špioni musejí mít právo poukázat na chyby rozvědky"