5. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2002

Kde jsou hranice demokracie

Irák je nedemokratická země, která krutě potlačuje lidská práva vlastního obyvatelstva. Je velkým nebezpečím pro země v regionu. Vzhledem k velmi vysokému riziku, že Irák tajně vyvíjí zbraně hromadného ničení, je nutné tvrdě zakročit. Politika usmiřování se nám již jednou krutě nevyplatila například s nacistickým Německem. Toto je stručný souhrn argumentů obhájců nutnosti vpádu do Iráku. Podívejme se na tuto argumentaci blíže.

Irák je nedemokratická země. To je jisté, zvláště z pohledu křesťanstvím, reformací a revolucemi odkojeného Evropana s jeho pissarovským, univerzalistickým pojetím exportu lidských práv. Je tomu tak ale pro Araba? Je tomu opravdu i pro potomka Mohammedova? Šarí'a v překladu znamená "cesta k napajedlu" tedy přeneseně cesta správným směrem. Je nedílnou součástí islámu a představuje jednotu náboženského a společenského řádu. Tento systém vnesl v průběhu staletí pořádek a spravedlnost do života společnosti, kde byla dříve samozřejmostí krevní msta, žena zde neměla jediné právo a otroctví bylo běžnou záležitostí. Šarí'a neuznává na rozdíl od židovských tradic Evropy lichvu... Je proto více zločinnou ekonomikou? Šarí'a dovoluje mít jednomu muži čtyři ženy, ale jen pokud je dokáže uživit. Je proto barbarským náboženstvím? Rozvodovost určitě nedosahuje šedesáti procent - už jen proto, že právo ženy na rozvod je značně omezeno nutností žádat u soudce, zatímco právo muže je vykonatelné okamžitě po trojím zopakování rozovodové formule.

Povinností každého muslima je ale náboženská daň (zakát) - dávat peníze těm, kteří je potřebují. Zásada podle které nelze nikoho z komunity nechat umřít hladem. Je toto náboženskou povinností Evropana?

Na nedemokratičnosti iráckého systému nic nezmění ani referendum, ve kterém se ze 100% oprávněných voličů vyjádřilo 100% pro svého milovaného vůdce. Jen mi tak blesklo hlavou, v čem je principiálně demokratičtější situace, kdy bratr nynějšího amerického prezidenta zakáže z titulu svého postu floridského guvernéra soudu kontrolu sporného výsledků voleb. Tímto zásahem se podle zásady vítěz bere vše stal George Bush americkým prezidentem.

Čečenský terorista Šamil Basajev za války uvazoval těhotné matky do oken, aby zbránil útoků ruských jednotek. Na výtky Evropanů odpovídal: "A není vám divné, že tam v Evropě máte tolik potratů?" Argumentem per analogiam mu bylo, že Evropané umělými přerušeními těhotenství také zabíjí děti ještě nenarozené.

Islám je dominantní náboženstvím ve 40 zemích světa, které vyznává přes miliardu muslimů, z toho 13 milionů muslimů v zemích EU...

Je Japonsko demokratické? Je sice pravda, že v důsledku rozdělení volebních obvodů má hlas odevzdaný na venkově mnohonásobně vyšší váhu než stejný hlas ve městě. Neexistence rovného hlasovacího práva je přece jen drobná vada na kráse i u tak staré civilizace. Můžeme jí to ale zazlívat vzhledem k šógúnské tradici?

A co takový Alžír? Když po prohraných volbách prozápadní vláda nechala pozavírat vítěze voleb (pravda, byli to muslimští "fundamentalisté"), žádná lobbistická skupina z Spojených států, jindy "demokracii" hájících, výrazně neprotestovala. Proč? Alžírská vláda není mezinárodně zpochybňována - a to, že je fakticky ve víru občanské války s tisíci mrtvých na obou stranách, není mediálně zajímavé.

To Irán je stále líhní zla a je na řadě hned po Iráku. I když má demokraticky zvoleného prezidenta, kterým je umírněný muslim. Ale je to muslim, hrdý na svou zemi a na svou víru.

Saudská Arábie, to je jiná káva. Demokracie? Ani náhodou! Spíš líheň mezinárodních muslimských teroristů (odkud že je bin Ládin a jeho nejvěrnější?). Světové centrum ortodoxní větve muslimské ideologie wahábismu. Neměli bychom též zvažovat intervenci i do Rijádu? Vždyť zbraní mají Saúdové víc než Irák! Peněz a ropy také... Kšeft ale prozatím kvete k obapolné spokojenosti.

Kde je hranice mezi ještě demokratickou a už nedemokratickou zemí?

A opravdu to zajímá mocné dneška, nebo jen profesory etiky či sociologie na západních univerzitách?

Dobrá, jsou tu ještě ta "lidská práva", hájená nejen v Amnesty International. Masakry civilního kurdského obyvatelstva bojovými plyny v Iráku jsou neodpustitelným zločinem. Sice o nich víme již déle než deset let, ale teď je ta "správná doba" se jimi zabývat. A kdy bude ta "správná doba" se začít vážně zabývat masakrem na náměstí Nebeského klidu v Pekingu? Nebo třeba Tibetem? Nebo dalšími desítkami případů neviditelného i viditelného státního terorismu na celé planetě? Ale vždyť do Číny potřebujeme vyvážet a přijali jsme ji do WTO...

A jak je to vlastně s chováním Turecka vůči řekům na Kypru či kurdské menšině? Zákaz používání rodného jazyka, vyčišťovací vojenské operace. Jak je možné, že když ubohý civilní Kurd uprchne z irácké "říše zla" do Turecka, je z něj rázem terorista? Nebude to tím, že Turecko je pevnou součástí jižního křídla NATO a stojí o přijetí do EU?

Můžeme procházet světem křížem krážem jako slzavé údolí. Někdy je totalita a absence respektování lidských práv zásadní překážkou spolupráce (Kuba), jindy ne (Čína). Castro je také zločinec - už jen proto, že měl tu drzost odolávat embargu USA po půl století a odolává mu i dnes, dvanáct let po pádu východního bloku. Globální velmocenská politika je jednou maskovaná jako ochrana lidských práv kdekoliv, kde to ekonomické zájmy velmoci posílí, jednou otevřeně propagující své velmocenské ambice pomocí bombardérů a tříštivých bomb, jinde jako mlčící diplomacie, podporující ekonomicky výhodné obchodní kontrakty. Podle toho, jak se to morálce politiků hodí.

K tolik citované "politice usmiřování" si dovolím jen podotknout, že Anglie s Francií jen velmi váhavě vyhlásily válku Německu až po obsazení Porůří, Rakouska, Československa a zahájení krvavé války v Polsku. Fakticky ale stále nehodlaly proti Německu jakkoliv zasáhnout, dokud nebyly ohroženy samy.

V Iráku se jedná o zcela jinou kvalitu, tomu nikdy nebude dovoleno překročit své hranice.

Ani jeden z oficiálně uváděných důvodů pro nutnou intervenci USA ale není dostatečně silný. Navíc se tímto vytváří silný precedens v účelové manipulaci mezinárodním právem i autoritou a nestranností zbrojních inspekcí.

Kdo to bude příště?

Na koho v budoucnu USA ukáží prstem a proč?

Tímto povzdechnutím nad věrolomností a dvojznačností slov, úmyslů i činů nechci polemizovat o tom, zda Irák je či není skutečným potenciálním nebezpečím pro celý Blízký východ, možná i pro Evropu - zvláště pokud opravdu disponuje raketami středního doletu. Není ale i ideálním prostorem pro vyzkoušení zbrojních systémů tzv. hvězdných válek? Není ale i výzvou pro vybudování evropských sil rychlého nasazení a odůvodněním budované evropské armády? Je.

Irák je ale i výzvou, abychom byli připraveni. Připraveni zasáhnout v případě nutnosti i silou.

Dnešní mediální kampaň kolem Iráku je výzvou zamyšlení nad skutečnými hodnotami demokracie a nad naší vlastní morálkou. Protože nutnost není možnost či výhodnost... Nutnost teprve přijde. A možná to nebude v Iráku.

                 
Obsah vydání       5. 11. 2002
5. 11. 2002 Bývalý britský špion David Shayler byl v Londýně shledán vinným
5. 11. 2002 Británie: rozložil se podivný proces s majordomem princezny Diany
5. 11. 2002 Rebelie v britské Konzervativní straně
5. 11. 2002 Totalita v nás Eugen  Haičman
5. 11. 2002 Volba prezidenta? G.  Chadzitaskos
5. 11. 2002 Kde jsou hranice demokracie Petr  Baubín
5. 11. 2002 Brazílie: Ohňostroj pro rudou hvězdu Nikola  Bukajová
4. 11. 2002 Golfový obchůdek Ivana Langera za peníze kampeličkářů Radek  Mokrý
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2002 Brazílie: Ohňostroj pro rudou hvězdu Nikola  Bukajová
5. 11. 2002 Kde jsou hranice demokracie Petr  Baubín
4. 11. 2002 Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic Štěpán  Kotrba
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Veterinární správa: V Hukvaldech k týrání zvířat skutečně docházelo   
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"   
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba
1. 11. 2002 Jak lidé píší Saddámu Husajnovi   
1. 11. 2002 Český ombudsman a vládní Výbor proti mučení: "Veřejné kontroly na policejních služebnách je zapotřebí"   
31. 10. 2002 Praha: Radnice městských částí a magistrát škodí veřejnému zájmu Petr  Kužvart

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2002 Kde jsou hranice demokracie Petr  Baubín
23. 10. 2002 Nová kniha o bin Ladinovi   
18. 10. 2002 Měl by být svržen Saddám Husajn? Jan  Čulík
16. 10. 2002 Bude po masakru v Bali dalším terčem Británie?   
16. 10. 2002 Masakr v Bali musí znamenat, že se skoncuje s válkou proti Iráku   
9. 10. 2002 Amerika: národ, který nechce jít do války   
8. 10. 2002 Američané se už osm let snaží zabránit řešení irácké krize   
7. 10. 2002 Klíčovým faktorem při jednání Rady bezpečnosti o Iráku je ropa   
7. 10. 2002 Afghánistán: rok po zahájení války   
7. 10. 2002 Irák: Je to peklo: pohřbívají tam lidi zaživa pod asfalt   
4. 10. 2002 Válka v Iráku: Cílem je globální nadvláda USA   
3. 10. 2002 Bush: "Jdeme do války jen tehdy, je-li to nutné v zájmu bezpečnosti a spravedlnosti"   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
1. 10. 2002 Západní protiválečné hnutí ignoruje Saddámovy zločiny   
1. 10. 2002 V demokracii jsou pokojné demonstrace projevem síly těch, kteří nemají na své straně parlamentní většinu   

Globalizace RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2002 Kde jsou hranice demokracie Petr  Baubín
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
23. 9. 2002 Anarchisté odmítají přeceňování významu pražského zasedání NATO Štěpán  Kotrba
23. 8. 2002 Automobilisté v Londýně budou platit za jízdu do města   
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
12. 8. 2002 České tekno - specifika viděné očima insidera   
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Štěpán  Kotrba
5. 8. 2002 Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties   
5. 8. 2002 New Age travellers - nomádi nového tisíciletí   
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Arim  Mimory, Ládis Kylar
24. 6. 2002 Povídka: Dva intelektuálové Petr  Studený
19. 6. 2002 Joseph Stiglitz: "Globalizace nepřinese chudším zemím bohatství"   
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
30. 5. 2002 Pim Fortuyn: Že by Holanďané byli nyní extrémní pravičáci? To snad ne... Fabiano  Golgo

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2002 Kde jsou hranice demokracie Petr  Baubín
12. 9. 2002 Kubánská vláda, Johannesburg a ekologie   
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
23. 8. 2002 Castro: Zrekonstruovali jsme školy Fidel Castro Ruz
22. 8. 2002 Projev jakoby z jiného světa Zdeněk  Jemelík
31. 7. 2002 Moncada 2002: Castrova lekce mezinárodnímu společenství Zdeněk  Jemelík
31. 7. 2002 DOKUMENT: Fidel Castro, projev u příležitosti 49. výročí útoku na kasárna Moncada   
3. 6. 2002 Embargo proti Fidelovi: potrestá to jen domácí Kubánce a bílé Američany Fabiano  Golgo
30. 1. 2002 Na Castrově Kubě vězni umírají   
26. 11. 2001 Výuka demokracie