4. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 11. 2002

Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují

Bylo to sice velmi těsné, ale zvítězil profesionální, právnicky vzdělaný politik nad poloamatérem, byť s mnohokrát prokázanou schopností velmi racionální úvahy. Z větší vzdálenosti to alespoň tak vypadá, výsledek ale naznačuje, že v místě samotném rozhodování určitě nebylo jednoduché. Podíváme-li se na tento nabitý víkend z ještě větší vzdálenosti, tedy z obecného pohledu, můžeme dojít ke dvěma zjištěním, která zmíněné rozhodovávání nečiní typickým: Jednak zaznamenáváme, zejména na komunální úrovni, další odklon od parlamentních stran, s výjimkou velkých měst, jednak je zřetelná tendence vyvažovat výsledky voleb do Parlamentu opačnými preferencemi, jak v obcích, tak i v Senátu. V tomto ohledu ODS získala, ČSSD ztratila, pozoruhodný ústup ze slávy je však patrný zejména u KDU-ČSL. Z televizí věnovala volbám mimořádný rozsah Česká jednička, a to nejen průběžným zpravodajstvím, nýbrž i zvláštní relací v nedělním dopoledni, která dávalo punc setkáním předsedů hlavních parlamentních stran. Jak se nakonec ukázalo, tato "kvalita" žádnou "přidanou hodnotu" neposkytla.

Špona

Tu ještě volby nijak zvlášť nepoznamenaly, takže ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD) postupně diskutoval o řadě jiných věcí s prezidentem Agrární komory Václavem Hlaváčkem, poslancem Miloslavem Kučerou a předsedou Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Jiřím Sedlem. Na počátku relace ještě musel vysvětlit, že své minulé členství v KSČ nepovažuje za žádný handicap, protože "před rokem 1990 šlo o jedinou alternativu." Potom už unisono všichni zúčastnění třímali korouhev práv našich zemědělců v jejich snaze najít si své spravedlivé postavení v EU.

Bylo to hodně o přáních a nadějích, méně o reálných možnostech. Když se Jakub Železný zastal vlády, "že to nemá jednoduché," opáčil Hlaváček něco v tom smyslu: "No a co, u nás to mají jednoduché jenom podvodníci." Vedlejším produktem pak byly drobné šarvátky na domácí témata, zejména, když židli oponenta obsadil Miloslav Kučera.

Volby 2002 - Kdo se stane prezidentem

ČT1 pozvala na nedělní jedenáctou předsedy všech stran, zastoupených ve Sněmovně. Chyběl Václav Klaus, kterého omluvil Vlastimil Tlustý tím, že by nebylo vhodné, aby se účastnil diskuse nad tématem, které se ho bezprostředně týká. US-DEU momentálně předsedu nemá, zastupoval Ivan Pilip.

Při komentování výsledků senátních i komunálních voleb, stejně jako k hlavnímu tématu perlil zejména premiér. Nejdříve volební výsledek do Senátu, kde celkový počet senátorů ČSSD poklesl, ohodnotil jako sedminásobný nárůst (rafinovaně ve vztahu k minulým volbám). Později, když se mluvilo o volbě prezidenta, socialistických primárkách a možnostech podvodu vícenásobným hlasováním týmž subjektem, odpovídal moderátorovi na otázku, "jak na to vyzrát?" takto:

"V celkovém hodnocení máme techniky jak odlišit tyto výsledky a jisté statistické metody, takže celkový..."

Vpád moderátora s žádostí o upřesnění: "Jaké třeba, konkrétně," odrazil skvěle:

"To se vám možná ojediněle může podařit. Jsme schopni to základní rozšíření, základní výsledek mezi těmi jednotlivými kandidáty a jejich jednotlivou váhu rozeznat a máme skutečně použité určité statistické metody, abychom nepravděpodobné výsledky dokázali eliminovat..."

Po takovém vyčerpávajícím vysvětlení musel zůstat nejeden posluchač naprosto klidný, zejména, když se současně dozvěděl: "Ten základ je, že tyto výsledky budou informací pro ústřední výkonný výbor... Hlas budeme brát velmi vážně, ale ústavní nominaci budou dělat pouze poslanecké kluby."

Svérázné srovnání, v souvislosti s trvalým úbytkem voličů, použil i Miroslav Grebeníček, když se stylizoval do role zpěváka, kterému na koncerty nechodí diváci.

Znechucení z politiky a politiků již delší dobu demonstrují občané svojí nechutí chodit k volbám, a když již jdou, tak volí stále častěji mimo "tradiční" nabídku. Zahleděnost do sebe přesto demonstrovali šéfové těchto stran téměř pořád - třeba když se dohadovali o načasování přímé volby prezidenta. Vlastimil Tlustý se to pokusil shrnout: "Přímá volba ano, ale ne teď. Přitom hrozí fiasko, že prezident zvolen nebude, nebo nakonec zvolíme (kompromisně) kandidáta páté kategorie." Zdůraznil povolební převahu levice, což Cyril Svoboda označil za "kopnutí do výsledků voleb." (Jinak Svoboda hovořil často a ke všemu, až se mohlo zdát, že ho k tomu opravňuje nevídaný lidovecký úspěch.)

"Triumfoval" opět premiér, když označil Tlustého slova za "klasicky oportunistický, resp. demagogický přístup." Aby svému vyjádření nasadil korunu, poznamenal později: "..naše tendence je říkat, co si myslíme a dělat co říkáme." Tato slova, která by se dala tesat do kamene, bohužel záhy znehodnotil (ne)odpovědí na závěrečnou otázku: "Koho by preferoval jako prezidenta?" Jako jediný konkrétní jméno nevypustil. Grebeníček byl pro Kříženeckého, Tlustý pro Klause, Pilip se rozhodoval mezi Motejlem a Pithartem. Svoboda byl rovněž při Pithartovi.

Sedmička

Petr Pithart se ostatně záhy vyskytoval na Nově, kde si zopakoval nedávný duel s Jaroslavem Burešem. Poněkud přitvrdil a dokonce zpražil Janu Bobošíkovou, když zanotovala obehranou písničku o jeho bývalém členstvím v KSČ. Označil její výpad za neférový s tím, že on z této strany odešel sám a před mnoha lety, že její srovnávání všech bývalých straníků bez rozdílu postrádá korektnost.

Kupodivu se neocitl téměř vůbec v defenzívě, naopak vícekrát uvedl moderátorku do úzkých, když dobře relativizoval její východiska a argumenty. Propíralo se: volby, vyznamenávání "kamarádů" prezidentem, ochrana vzdušného prostoru v době zasedání NATO, naši zemědělci a EU, sociální dávky a prezidentská penze a další.

Jaroslav Bureš byl přesný, srozumitelný, více než korektní, ale neměl příležitost moc vyniknout, protože na něj nebyl vyvíjen prakticky žádný tlak.

Prima

Modifikovaná volební partie dala dohromady místopředsedkyni PS Miloslavu Němcovou (ODS) a Milana Šimonovského, ministra dopravy a spojů. Místopředsedkyně sebevědomá a optimistická, ministr střízlivý a korektní. Pokud se vyjadřovali k výsledkům voleb Němcová označila ČSSD za stranu, která vytvářela silácký dojem, že všechno umí - a voliči tomu již nevěří. Naproti tomu Šimonovský poukázal na úspěch "nezávislých" a nastolil otázku zda mají politické strany dostatečnou důvěru. Zde byla jeho kolegyně opět spokojená s výsledkem, což parafrázováno shrnula, že "nezávislí jsou nezávislí jen svojí deklarací, ve skutečnosti se vždycky přidají na něčí stranu."

Němcová byla i při dalších dotazech, které včera Štěpánka Duchková kladla dobře a bez emocí, aktivnější až agresivní. Jakoby mimochodem, ale dlouze zkritizovala např. Petra Pitharta, za to, že "držel koaliční krok", že v souladu s volebními ujednáními podpořil senátora Štěcha a nikoli jeho soka z ODS a svého kolegu z disentu. Z auditoria si neopomněl přisadit ani Viktor Krejčí, čím jiným, než připomenutím Pithartova dřívějšího vlastnictví rudé knížky. Krejčí, jehož názorový vývoj je dlouhodobě rovněž pozoruhodný, patří mezi preferované přísedící v Partiích. Kdo ví proč?

Při diskusi "nad EU" prohlásila Němcová, že "vláda začíná dělat ramena, až když je pozdě," Šimonovský zase "neviděl jinou alternativu." Pro laika poněkud překvapivá však byla jeho poznámka, že jen 25 % příspěvek našim zemědělcům bude i tak představovat trojnásobek současných dotací. Konkrétní potvrzení tohoto prohlášení, nebo rekci na ně, jsem nezaznamenal.

                 
Obsah vydání       4. 11. 2002
4. 11. 2002 Golfový obchůdek Ivana Langera za peníze kampeličkářů Radek  Mokrý
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic Štěpán  Kotrba
4. 11. 2002 V senátních volbách posílily své postavení ODS a neparlamentní strany
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
4. 11. 2002 Drtivé vítězství levice na Karvinsku Jaroslav  Hlaváček
4. 11. 2002 Zaveďme volby jen pro inteligenty! Jan  Čulík, Petr  Kuča
4. 11. 2002 Veterinární správa: V Hukvaldech k týrání zvířat skutečně docházelo
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2002 Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic Štěpán  Kotrba
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Veterinární správa: V Hukvaldech k týrání zvířat skutečně docházelo   
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"   
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba
1. 11. 2002 Jak lidé píší Saddámu Husajnovi   
1. 11. 2002 Český ombudsman a vládní Výbor proti mučení: "Veřejné kontroly na policejních služebnách je zapotřebí"   
31. 10. 2002 Praha: Radnice městských částí a magistrát škodí veřejnému zájmu Petr  Kužvart
31. 10. 2002 Monitor Jana Paula: Rafani a míra mentální svobody Jan  Paul
31. 10. 2002 Svoboda projevu: Pálení černobílé vlajky není přestupek Jan  Šťastný

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
25. 10. 2002 Prezident jako rovnější mezi rovnými Josef  Trnka
23. 10. 2002 Opětovnou kandidaturu Václava Havla nelze vyloučit Oskar  Krejčí
21. 10. 2002 Kandidatura Václava Klause na funkci prezidenta ČR a její reflexe v hlavních denících   
7. 10. 2002 Víkend v českých médiích: Když dva dělají totéž, není to totéž Josef  Trnka
7. 10. 2002 Kandidát Martin  Štumpf
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
19. 8. 2002 Nebohý zločinec Havel Zdeněk  Jemelík
7. 8. 2002 Ombudsman: státní orgány ve zdravotnictví odmítly poskytnout informace o mrtvém   
5. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Dělá si Václav Havel z George Bushe legraci? Jan  Paul