29. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2002

Diskredituje Senát, že se do něho dostal trestně stíhaný Železný?

Kdo se někdy účastnil s Vladimírem Železným veřejné diskuse, ví, že to není zrovna důvěryhodný člověk s integritou. Nakonec stačí analyzovat namátkou libovolný jeho monolog v pořadu Volejte řediteli. Tyto monology jsou proslulé Železného bezostyšnou - nazvěme to eufemisticky - "subjektivností".

Vladimír Železný je v současnosti v ČR stíhán za tři trestné činy. Mezinárodní arbitráž ho odsoudila za podvod na obchodním partneru, firmě CME, jíž nedávno podstatnou část Železného dluhu (28,9 milionů dolarů) zaplatili Železného ochránci. Přesto však ho občané Znojemska, zřejmě v naději, že je Vladimír Železný snad uvede do "velkého (čti televizního!) světa", nyní zvolili hned v prvním kole do Senátu. Diskredituje to český Senát, že v něm zasedne osoba, proti níž jsou vedena hned tři trestní vyšetřování?

(Komentář Jana Čulíka, který se vysílal v úterý 29. 10. v 18. 10 na rozhlasové stanici ČRo 6 v pořadu Názory a argumenty.)

Proti gustu žádný dišputát. Znojemští občané rozhodli, že je pro ně Vladimír Železný důvěryhodnou osobou, která je bude efektivně, nezištně a poctivě zastupovat. Trestní stíhání ani prohraná arbitráž pro ně neznamená nic.

Marně ale bycha honit: zbytečné by asi bylo také vyčítat občanům znojemského okresu politickou naivitu či politickou nezkušenost. Lidé mají takovou politiku, jaké zástupce si zvolí. Železný dosud nebyl v žádné ze tří kauz postaven před soud. Tak je nutno respektovat presumpci neviny: dosud nebyl odsouzen, může být zvolen do parlamentu.

Zdálo se mi neuvěřitelné, že je možné, aby voliči hlasovali pro někoho, kdo je trestně stíhán. Nejsem si z Británie vědom žádného takového případu (velmi obtížně se jako kandidáti ve volbách prosazují lidé bez integrity: žádná strana je nepostaví, protože nebude riskovat, že prohraje). Tak jsem se v Dolní sněmovně včera informoval, zda vůbec smí v britských volbách kandidovat někdo, proti němuž bylo zahájeno trestní stíhání. Odpověď zněla, že smí. Podle paragrafu 1 britského volebního zákona z roku 1981 (Representation of the People Act) je z parlamentní kandidatury vyloučena jen ta osoba, kterou soud už shledal vinnou z trestného činu a byla odsouzena do vězení na 1 rok či na delší období. Než je člověk odsouzen, platí pro něho presumpce neviny, tak kandidovat může. Totéž platí i pro Vladimíra Železného, s tím rozdílem, že by se člověk s jeho pověstí v parlamentě v Británii těžko uplatnil.

Jedinou - vzdálenou - podobnost s aférou, jíž je nynější zvolení Vladimíra Železného do Senátu, má v Británii epizoda ze všeobecných voleb z května 1997. V anglickém volebním okrsku Tatton totiž tehdy znovu kandidoval za Konzervativní stranu už v parlamentě zasedající konzervativní poslanec a bývalý člen britského vládního týmu Neil Hamilton, jemuž parlament a novináři tou dobou dokázali, že bral za interpelace, přednesené v Dolní sněmovně, od podnikatelů korupční honoráře v hotovosti. I když to bylo prokázáno, Neil Hamilton odmítl stáhnout svou kandidaturu a z kandidátky ho neodvolala ani tehdy ještě vládnoucí Konzervativní strana.

A tak se stalo, že na apel třetí britské politické strany Liberálních demokratů se postavil v okrsku Tatton v květnových všeobecných volbách v roce 1997 jako Hamiltonův protikandidát známý válečný reportér televize BBC Martin Bell, všeobecný symbol slušnosti a integrity. Bell kvůli své kandidatuře opustil své lukrativní zaměstnání v televizi BBC a kandidoval proti Hamiltonovi jako nezávislý kandidát na morální, protipodvodnické platformě. Vyhrál tehdy proti Hamiltonovi na celé čáře v silně konzervativním volebním okrsku obrovským počtem hlasů - Hamilton, dosavadní konzervativní poslanec v tomto okrsku, absolutně propadl. Martin Bell - ve svém typickém bělostném saku (které předtm používal při své práci válečného reportéra v Bosně jako talismanu proti kulkám - nepříliš úspěšně, protože jednou byl při živé reportáži v televizních zprávách před kamerou zasažen střelbou) pak vystupoval během celého dalšího parlamentního funkčního období v Dolní sněmovně jako nezávislý poslanec proti všem případům parlamentní korupce.

Je to trochu jiný příběh než příběh kandidatury Vladimíra Železného na Znojemsku. Tam se proti trestně stíhanému podnikateli nejen nepostavil žádný morální kandidát, ale naopak ODS svého kandidáta stáhla, aby Železný spíše vyhrál. Josef Sedlák, kandidát za ODS, který ze znojemského okresu ve prospěch Železného ze senátních voleb zmizel, zjevně není žádný Martin Bell.

Avšak pročpak asi usiloval Železný tak intenzivně o senátorské křeslo? Zlé jazyky od počátku poukazovaly na to, že je to pro něho zřejmě jedinou možností, jak se vyhnout odsouzení za trestné činy, kvůli nimž je stíhán - získá totiž prý nyní poslaneckou imunitu.

Někteří pozorovatelé včetně krajského zastupitele a člena oblastní rady ODS Libora Kosoura či právníka Tomáše Sokola (který hájil před soudem syna Vladimíra Železného) před volbami tvrdili, že to je nesmysl - imunitu prý nemůže Železný zvolením do Senátu získat.

A ejhle! Jednou byl Železný zvolen a už je - jako mávnutím kouzelného proutku - situace docela jiná. To konstatoval hned v sobotu 26. 10. místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Senát bude muset být podle jeho slov požádán, aby vyslovil souhlas s dalším stíháním Vladimíra Železného. Přece jenom, zdá se, získá Železný po svém zvolení imunitu.

Nakonec to není nic tak zvláštního - v politice se v různých zemích děje leccos. Jak mě upozornil odborník v britské Dolní sněmovně, když jsem se s ním radil o případu Železný, v Itálii mají přece nyní dokonce premiéra, Silvia Berlusconiho, který je trestně stíhán, a přesto i nadále - bez problémů - zastává premiérský úřad. Proč by to nešlo i v České republice? Dočkáme se možná i času, že Vladimír Železný bude sedět na Pražském hradě a odtamtud bude pak vděčný národ sledovat jeho Volejte řediteli.

A kdo si stěžuje, že naivní Moraváci neměli skočit Železnému na lep, měl tam jít k volbám, anebo aspoň tamější lidi přesvědčovat, aby hlasovali. Účast v senátních volbách byla všeobecně nízká, a to se vždycky do parlamentu dostávají extremisté či podivné osoby. Voleb na Znojemsku se účastnilo jen 37,45 procent voličů a i když to bylo víc než jinde, je to pořád ještě zoufale málo. Jak by tam volby do Senátu asi dopadly, kdyby se k volebním urnám bývalo obtěžovalo šedesát procent lidí? Ti všichni, kteří se neúčastnili, nechť si přičtou jako vlastní vinu, že se česká politika, jak se zdá, začíná poněkud přibližovat italsko-jihoamerické praxi.

                 
Obsah vydání       29. 10. 2002
29. 10. 2002 Diskredituje Senát, že se do něho dostal trestně stíhaný Železný? Jan  Čulík
29. 10. 2002 Tribunál EU bude posuzovat Berlusconiho zákon
29. 10. 2002 Rusové použili plyn BZ
29. 10. 2002 Obležení skončilo, protože se čečenští teroristé dívali na video
29. 10. 2002 "Pseudohumanisté zuří" Jan  Čulík
28. 10. 2002 Čečensko potřebuje politiku, ne více ruských vojáků
29. 10. 2002 Takřka symbolické: selhala koncovka František  Roček
29. 10. 2002 Mediální víkend: Terorismus. Senát a senátor Josef  Trnka
27. 10. 2002 Hodí Dzurinda vedu cez palubu ? Lubomír  Sedláčik
25. 10. 2002 Normalizační desatero českého ministerstva vnitra Jan  Čulík
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
25. 10. 2002 Czech Film: A Regeneration
24. 10. 2002 Publikujeme znovu, ministr Němec je zřejmě hluchý: Proč jste v parlamentě tvrdil nepravdu, pane ministře?
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2002 Tribunál EU bude posuzovat Berlusconiho zákon   
29. 10. 2002 Diskredituje Senát, že se do něho dostal trestně stíhaný Železný? Jan  Čulík
29. 10. 2002 Mediální víkend: Terorismus. Senát a senátor Josef  Trnka
29. 10. 2002 Takřka symbolické: selhala koncovka František  Roček
29. 10. 2002 "Pseudohumanisté zuří" Jan  Čulík
29. 10. 2002 Obležení skončilo, protože se čečenští teroristé dívali na video   
28. 10. 2002 Čečensko potřebuje politiku, ne více ruských vojáků   
25. 10. 2002 Normalizační desatero českého ministerstva vnitra Jan  Čulík
25. 10. 2002 Pražské matky: Chceme žít ve slušné společnosti   
25. 10. 2002 Slovenský student nevpuštěn přes státní hranice do ČR pro politický názor   
25. 10. 2002 Britský parlament: v žadatelských zemích o vstup do EU včetně ČR trvá "široká diskriminace Romů"   
25. 10. 2002 Je bezplatná, dobře míněná právní rada v ČR trestná? Jaroslav  Hlaváček
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
24. 10. 2002 Britská vláda zakázala aspirin pro osoby mladší 16 let   
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela