29. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2002

Mediální víkend: Terorismus. Senát a senátor

Televizní víkend, v pojetí této informace, pravidelně začíná vlastně již ve 12 na Nově. Po právu se však tamní relaci nevěnujeme, minimálně proto, že jde o nekorektní monolog bez oponentury. Neudělám výjimku ani teď, nicméně se musím zmínit o pozdějším vystoupení protagonisty, kdy již v roli senátora v tv šotu komentoval svůj úspěch. Vše nasvědčovalo tomu, že ústřední euforická věta směřuje k ocenění "zdravého rozumu" občanů Znojemska. Sebereflexe však na poslední chvíli přeci jen zafungovala a tok slov se mu podařilo nasměrovat ke skromnějšímu vyústění. I tak by Sigmund Freud určitě zajásal.

Je třeba k tomuto výsledku něco dodávat? Snad jen to, že voliči na Znojemsku jsou zřejmě typickou ukázkou diváků TV Nova. Jejich jihomoravský koláč velikostí železného dílu sice úplně nekoresponduje s koláči sledovanosti jejich favorita, potvrzuje tím však nepřímo, že nikdo nemůže být lepší. Chtělo by se říci: Konečně senátor reprezentující vkus většiny. V zájmu objektivity je však zapotřebí připomenout, že ředitel české nejsledovanější televize měl velmi usnadněnou pozici. Kandidatury se totiž vzdal zajíc Zaza.

Odpoledne kontinuálně "pokračovalo" na ČT1. Opět hlavně o Senátu, jak jinak. Špona oželela hlavního hosta, od počátku byli přítomni tři: Richard Falbr (ČSSD), Jan Koukal (ODS) a Michael Žantovský (ODA). Tedy všichni s nějakou zkušeností z horní komory Parlamentu. I když jeden jako druhý v nejlepších letech, dohromady připomínali "abiturientský" večírek vysloužilců.

Tento dojem malinko narušil jen senátor Falbr, když zdůvodňoval, proč nechce za prezidenta Zemana ani Klause. U prvního z uvedených nehodlá poslouchat z Hradu bonmoty, u druhého mu vadí prznění češtiny. Důvody skutečně mimořádně závažné! Sám sebe tím ovšem diskvalifikoval, protože jeho občasné pokusy o bonmoty (např. v rozhovoru zmiňovaná schůze ODA ve výtahu) zdaleka nedosahují Zemanových kvalit.

Stejně jako v sobotu Jakub Železný a později v neděli Štěpánka Duchková na Primě, nemohla ani Jana Bobošíková v pravé poledne v Sedmičce vynechat akci čečenských teroristů v moskevském divadle. Jako oslí můstek si k tomu vybrala telegram českého premiéra v němž gratuloval ruskému prezidentovi k "brilantnímu zákroku". Dotaz: "Co Vy na to?"

Oba přítomní, vicepremiér Petr Mareš i místopředseda KSČM Miroslav Ransdorf nebyli nijak zbrklí. Nespěchali a neodpověděli úplně jednoznačně, takže jsme se nedozvěděli, zda akt Vladimíra Špidly měl vyjádřit elévsky neskrývaný obdiv k říznému státníkovi, nebo zda jen zkušený stranický vůdce blahosklonně pochválil svého zahraničního kolegu za dobrý výkon. (V každém případě postup zvláštního komanda budí respekt, stupeň brilance však ukáže čas.)

Jinak diskuse plynula vcelku v pokojných vodách. Ransdorf popřál Železnému ke zvolení, Mareš relativizoval výrok Svatopluka Karáska: "Nevěřil jsem, že se to dá koupit." Trochu shody a něco podružných rozdílů se vyskytlo v rámci témat: budoucí prezident, nedělní (nepřetržitý) prodej v hypermarketech, míra zvýšení platů učitelů (lékařů) a financování rozšíření EU (diskriminace našich zemědělců).

Asi největší část časového bochníku si ukrojil rozpočtový schodek. K tomu Mareš vyjádřil přesvědčení, že všichni poslanci US-DEU, tedy i Hana Marvanová, budou hlasovat jako jeden muž (pro deficit). Tentýž se potom ještě musel vyjádřit ke své touze získat "reprezentativní separé". Byl však podroben pouze rutinní zpovědi, bez trápení.

Prima ve "Volebním slově" poskytla prostor vybranému vzorku (třem dvojicím finalistů) kandidátů do Senátu. Miroslav Škaloud z ODS jej z důvodu náhlé indispozice nemohl celý využít, Václav Krása z US-DEU tak dostal větší šanci obhájit svůj volební slogan: "Více krásy do Senátu." Dále se po celou vymezenou dobu účastnili: Václava Domšová (nezávislá), František Bartoš (KDU-ČSL), Pavel Pavel (ODS) a Pavel Rychetský (ČSSD).

U obou posledně jmenovaných byla, alespoň podle mého mínění, patrná rozdílná dosavadní zkušenost v politice. Senátor Rychetský schopností vyjádřit i nevyjádřitelné přeci jen verbálně trochu zastínil svého soupeře, který ostruhy zatím získával pouze na komunální úrovni. Uvidíme, jestli Rychetského výřečnost voliči v druhém kole ocení více, než umění jeho soka pohnout sochami na Velikonočním ostrově.

Pavlu Pavlovi však může možná prospět i způsob, jakým dosavadní senátor obhajoval postoj ČSSD k přímé volbě prezidenta. Jeho formulace vůči moderátorce byly téměř neúnosně osobní. V této souvislosti je ovšem třeba spravedlivě zmínit, že projev Duchkové bývá, zejména ve vypjatých situacích, mírně řečeno, nevyrovnaný. Ani ona často nedokáže ptát se bez emocí. I tentokrát její věcně správné repliky byly doprovázeny nepříjemně zabarveným témbrem. Její projev v těch chvílích měl daleko k nezaujatosti.

                 
Obsah vydání       29. 10. 2002
29. 10. 2002 Diskredituje Senát, že se do něho dostal trestně stíhaný Železný? Jan  Čulík
29. 10. 2002 Tribunál EU bude posuzovat Berlusconiho zákon
29. 10. 2002 Rusové použili plyn BZ
29. 10. 2002 Obležení skončilo, protože se čečenští teroristé dívali na video
29. 10. 2002 "Pseudohumanisté zuří" Jan  Čulík
28. 10. 2002 Čečensko potřebuje politiku, ne více ruských vojáků
29. 10. 2002 Takřka symbolické: selhala koncovka František  Roček
29. 10. 2002 Mediální víkend: Terorismus. Senát a senátor Josef  Trnka
27. 10. 2002 Hodí Dzurinda vedu cez palubu ? Lubomír  Sedláčik
25. 10. 2002 Normalizační desatero českého ministerstva vnitra Jan  Čulík
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
25. 10. 2002 Czech Film: A Regeneration
24. 10. 2002 Publikujeme znovu, ministr Němec je zřejmě hluchý: Proč jste v parlamentě tvrdil nepravdu, pane ministře?
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2002 Tribunál EU bude posuzovat Berlusconiho zákon   
29. 10. 2002 Diskredituje Senát, že se do něho dostal trestně stíhaný Železný? Jan  Čulík
29. 10. 2002 Mediální víkend: Terorismus. Senát a senátor Josef  Trnka
29. 10. 2002 Takřka symbolické: selhala koncovka František  Roček
29. 10. 2002 "Pseudohumanisté zuří" Jan  Čulík
29. 10. 2002 Obležení skončilo, protože se čečenští teroristé dívali na video   
28. 10. 2002 Čečensko potřebuje politiku, ne více ruských vojáků   
25. 10. 2002 Normalizační desatero českého ministerstva vnitra Jan  Čulík
25. 10. 2002 Pražské matky: Chceme žít ve slušné společnosti   
25. 10. 2002 Slovenský student nevpuštěn přes státní hranice do ČR pro politický názor   
25. 10. 2002 Britský parlament: v žadatelských zemích o vstup do EU včetně ČR trvá "široká diskriminace Romů"   
25. 10. 2002 Je bezplatná, dobře míněná právní rada v ČR trestná? Jaroslav  Hlaváček
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
24. 10. 2002 Britská vláda zakázala aspirin pro osoby mladší 16 let   
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela