18. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 9. 2002

O dětinskosti a dětech v saku a kravatě

Výraz infantilita je latinského původu a běžně se překládá jako dětinskost. To není úplně vyčerpávající výklad, nicméně postačí konstatování, že nejčastěji se používá v kontextu, kdy lidský jedinec, jinak se všemi atributy dospělého člověka, a zpravidla i inteligentní, se chová a jedná v určitých situacích, a nikoli zřídka, jako dítě. Jedním ze závěrů takovéto definice je ten, že i mimořádně inteligentní bytost není imunní proti démonu infantility.

Není ovšem vyloučeno, že inteligentní člověk, běžně vyrovnaný a racionálně jednající, se může záměrně (účelově) chovat jako dítě.

To vše je řečeno slovy laika, který z tohoto důvodu nehodlá známkovat jednotlivé aktéry posledních dní, nehodlá aprobovat adekvátnost jejich slov, ani dělat arbitra jejich sporů. Jen naznačuje, protože "nikdy nic není definitivní."

Nejen výroky, ale též veškeré komentáře jsou ovlivněny založením jejich autorů, byť by tvrdili cokoli. Ono založení je poplatné výchově, vzdělání, zkušenostem a mnoha dalším vlivům či faktorům, především však, aspoň jsem o tom přesvědčen - genové výbavě. Každá bytost něco podědí po mamce, něco po taťkovi, resp. babách a dědech, "sudičky" s tím nějak zamíchají a "tu máš čerte kropáč", ať děláte co děláte, nikdy s tím nehnete. (A to si celý život myslíte, že jó!)

Pořád se Vám budou líbit ti samí kluci, rozvedete se a vezmete si stejně hnusnou semetriku, dokonce nikdy ani trvale nezhubnete (neztloustnete) i když se o to "budete snažit".

Doma víte, jak se chová tchýně, jak vypadá v důchodcovském věku tchán. Když tuto teorii vyznáváte je vám hej, alespoň můžete odhadnout a predikovat chování a reakce lidí v nejbližším okolí.

Každý má nějaké "založení", nejen autoři Britských a jiných listů, ale i autoři různých výroků. U většiny z nich však nemáte výše popsané poznatky a proto je musíte dlouho pozorovat a porovnávat s těmi co znáte. Je až neuvěřitelné, jak to pak do sebe zapadá, jak se ti týpci skutečně podobají jeden druhému.

Jsou autoři, psychologové a sociologové, kteří akcentují "model rodiny" a dovozují z toho, že jedinci hledají podvědomě takový vztah, který jako děti modelově poznali ve své rodině a ještě do toho pletou pohlaví. Odvažují se tvrdit, že dcera hledá partnera podobného svému otci a syn manželku co nejvíce naplňující ideál jeho matky.

Jsem přesvědčen o jisté naivnosti této teorie. Ne proto, že ne každá rodina je úplná, ne proto, že ne každá disponuje kluky a holkami, ale proto, že v rodině dominantního otce běžně vyrůstají dominantní dcery a submisivní synové. Prosím neplést s praktikami SM, ty zdaleka nejsou o dominanci nebo submisivitě, byť se to často takto prezentuje. Ani v rodině se samými syny nebo dcerami nemusí být všichni dominantní nebo podřizující se, natož aby museli být zaměřeni S nebo M.

Hezky o tom psal, již dávno tomu, švédský expert s iniciály E. B., Eric Berne (Jak si lidé hrají). Ten dělí populaci na tři základní typy, zjednodušeně řečeno: dítě, rodič, dospělý. Dítě v partnerském vztahu potřebuje otce (matku). Občas si postaví hlavu, zlobí, ale z rukou otce (matky) také přijme "trest", protože ví, že k rodiči se může vždy z důvěrou obrátit pro odpuštění, pohlazení, ví bezpečně, že se na něj může spolehnout, že ho mamka (taťka) nikdy nenechá na holičkách, že v situacích, kdy si neví rady (což bývá často) za něj rozhodne nebo mu poradí. Dospělých je relativně velmi málo a nehledají za partnera dítě ani rodiče. Je jim dobře jenom s jiným dospělým. "Rodič" k sobě hledá "dítě", protože dospělý ho nechce (on jeho také ne) a s partnerem téhož založení by se neustále a tvrdě sekal o svoji pravdu (pozici). Dvě "děti" by to samy spolu nikam nedotáhly, v lepším případě k pláči, v horším do hospody a v nejhorším k závislosti na drogách.

Tohle schéma v extenzivním pojetí platí i (nejen) v politice, nesnášejí se politici stejného založení, byť o sobě tvrdí (jsou přesvědčeni), že jsou jiní (úplně opační) než ten druhý. Podvědomě však nesnášejí u "svého" rivala ty vlastnosti, které jsou imanentní jim. Použil jsem již několik českých rčení, zde platí: "Kdo to říká, ten to je, tomu se to šikuje." Všimněme si třeba, že vztah Zemana a Klause nikdy takový nebyl, odpor byl jen hraný - byla to pro ně i hra v pravém slova smyslu, vždycky se nakonec dohodli. Kdo jakou úlohu hrál si může každý odhadnout sám.

Zde obecně hraje důležitou roli bohužel i jiná okolnost, základní vztah (potřebu) si tito aktéři obvykle odbývají (ukájí) v soukromí, na veřejnosti si jistý "komplex" toto provázející odreagovávají (zastírají) ve sféře, která pro ně není tak "posvátná", kde mohou laborovat a hazardovat s tím, na čem jim zase tolik nezáleží (nejsou přece tak neznámí "velcí šéfové" doma si "lebedící pod pantoflem"). Pak ovšem "pánbů s námi a zlý pryč." Všimněme si kolik ješitů máme v politice, kolik dětí se potřebuje před rodiči vytáhnout. Povšimněme si naopak, kolik skutečných odborníků si hledá uplatnění mimo politiku, kolika lidem "stačí", že opravdu něco umí, že jim jejich schopnosti a znalosti přinášejí uspokojení (a samozřejmě i ekonomické zajištění) tam, kde to přináší opravdové hodnoty.

Jak se to hodí na naše představitele (zastupitele), co se tím chce říct? Kdo ví, je to jen jeden možný pohled - prostě jen naznačuji.

                 
Obsah vydání       18. 9. 2002
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky
18. 9. 2002 Christopher Reeves obviňuje prezidenta Bushe, že brání výzkumu kmenových buněk
18. 9. 2002 Manifest funglnového umění: Supermarketing Sex ve sprše
18. 9. 2002 Výboje Sexu ve sprše Sex ve sprše
18. 9. 2002 Sex ve sprše: Literární časopisy jsou děvky!
18. 9. 2002 Hitler Eugen  Haičman
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
17. 9. 2002 KSS: Cestovanie strojom času do minulosti Daniel  Krajcer
17. 9. 2002 Kto je väčší č....., policajt alebo sudca ? Lubomír  Sedláčik
17. 9. 2002 Je fyzika v krizi?
17. 9. 2002 Ekologická koalice do voleb pro Prahu
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
12. 9. 2002 Konto Občanského sdružení Britské listy Jan  Čulík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2002 Historik Eric Hobsbawm - v osmdesáti pěti letech dál komunistou?   
18. 9. 2002 Severní Korea unášela japonské občany   
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
18. 9. 2002 Christopher Reeves obviňuje prezidenta Bushe, že brání výzkumu kmenových buněk   
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Hitler Eugen  Haičman
17. 9. 2002 Jak jsme nedojeli na street party Vít  Komrska
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr Fejral
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Česká média a regulační orgány v procesu evropské integrace I. Zdeněk  Duspiva
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík
16. 9. 2002 Tak co dál Jan  Čulík
16. 9. 2002 Špatná Marvanová? Fabiano  Golgo

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík
16. 9. 2002 Špatná Marvanová? Fabiano  Golgo
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík
15. 9. 2002 Třikrát a dost Haně Marvanové Karel  Mašita
15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
Jednat se bude patrně celou noc
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 Sněmovna má svého Wagnera, koalice svou povodeň...
Budeme mít my novou vládu?
Štěpán  Kotrba
9. 8. 2002 ČR má novou vládu, politické strany mají peníze, Marvanová měla zase smůlu Karel  Mašita
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita