17. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 9. 2002

Státní antirasismus v podání "music beats local nazi"

Jiří Chadima, Petr Fejral
14. září byla pražská Štvanice svědkem akce "music beats local nazi", která má ambice ovlivnit mládež a veřejnost celkově směrem k antirasismu. Jenže: Jde tu skutečně o antifašismus, nebo o taktickou hru české vlády a Evropské unie, která zbaví skutečný antifašismus a antirasismus obsahu a učiní z nich pouhé nálepky - sice mocně propagované, ale prázdné?

Partnerem není ani EU...

Státní kampaň, která zastřešuje i tuto akci, je financována fondy Evropské unie. Co je na tom špatného, ptáte se? Evropská unie financuje kampaň proti rasismu a za toleranci, zatímco z Evropy vyhání tisíce uprchlíků a přitvrzuje zákony na omezení imigrace. Financuje kampaň, není však schopna - nebo ochotna - financovat aktivity, směřující k multikulturní společnosti, ve které jsou vedle sebe schopni žít a pracovat lidé s odlišnými sociálními, kulturními i náboženskými východisky. A přitom jiná cesta pro kontinent není, nechce li se nechat pohřbít v hrůzách etnických válek. Evropská unie tlačí rovněž na vlády, aby posilovaly represivní složky a prohlubovaly jejich pravomoci, namísto posilování demokratických mechanismů a principů stále větší participace občana na správě věcí veřejných. EU nevadí, že ve vládách členských států sedí zástupci krajně pravicových stran (Belgie, Itálie, Rakousko, Holandsko), ona sama ostatně pod záminkou boje proti terorismu zavádí zákony omezující svobodu pohybu, shromažďování a slova.

...ani Standa Gross...

Tato kampaň je ale podporována a financována i českou vládou. Patronem akce je dokonce ministr vnitra Stanislav Gross. Opět: Co je na tom špatného? Česká vláda menšinám nijak nepomáhá, ba naopak. Registrované partnerství homosexuálů nebylo přijato, Rómové jsou nuceni odcházet z republiky a vláda rasisticky pomáhá zavádět nic neřešící víza. Policie pod vedením Stanislava Grosse represivně postupuje proti radikálním antifašistům a na veřejnosti chrání neonacistické akce a bojůvky. I samotná policie má na svém kontě několik rasistických zákroků především vůči Rómům či zahraničním turistům. Pro potlačení neonacistů a krajní pravice neudělala vláda a policie, až na pár pozdních zákroků, zcela nic, rasističtí vrazi dostali mnohdy podmínky - či běhají na svobodě. Ta samá policie ovšem dostala diky Standovi Grossovi a celé vládě ohromné pravomoci ke špiclování občanů, omezování veřejného shromažďování a vůbec vyjádření jakéhokoliv nesouhlasu. Grossova válka proti "extremismu" se netýká jen neonacistů, ale také řady antifašistů a dalších, kteří ví, co je fašismus zač, a chtějí proti němu opravdu účinně působit.

...a dokonce ani velvyslanec USA...

A co lze vidět pokryteckého na tom, že dalším z úctyhodných patronů happeningu proti rasismu je velvyslanec USA Craig R. Stapleton? Připomeňme, že Spojené státy jsou, navzdory své pěstované image "strážce svobody", známé svým "dvojím metrem" rasistické justice. Připomeňme, že ona kritika nezaznívá jen od tzv. lidskoprávních organizací, ale že USA dostaly několik veřejných důtek i od OSN, že nakonec nebyl jmenován jejich zástupce do komise pro lidská práva. I to o něčem svědčí, navzdory proamerické propagandě v České republice. A jaký je důvod, proč byla země pana velvyslance Stapletona, který zde dnes zaštiťuje antirasismus českého státu, pokárána?

Špatný postoj USA k dodržování konvence o zákazu mučení a ponižujícího věznění: OSN Spojeným státům vyčítá degradující podmínky ve vězeních, ponižující zacházení a časté případy policejní brutality, která je, konstatuje komise OSN, většinou založena rasové diskriminaci. Známý případ černošského novináře Mumii Abu Jamala, který byl přes evidentní prohřešky proti právu a přes mohutné protesty odborné i laické veřejnosti odsouzen k trestu smrti, je jen jedním z mnoha.

Připomeňme rovněž současné mezinárodní postoje elity USA v ekologických otázkách a to, že je veřejným tajemstvím, že krédo její zahraniční politiky "řídit se zájmy amerického kapitálu" jí umožňuje podporovat režimy hrubě porušující lidská práva (Turecko, Kolumbie), "nezákonně používat sílu" (Nikaragua), nerespektovat rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN, "humanitárně bombardovat" jugoslávská tržiště a nemocnice, vést "protiteroristickou kampaň", za níž zaplatily životem stovky obyčejných občanů Afghánistánu, či podporovat izraelský režim a jeho okupaci palestinských území sppolu s genocidou Palestinců.

Nečekejme, že o tom všem zde dnes bude C. R. Stapleton hovořit - a nečekejme, že antirasistickému boji pomůže, budou-li jej zaštiťovat lidé, jako je on.

...že by aspoň Langer? Ale ne!

Patronace Ivana Langra, člena ODS, už je skutečně směšná - organizátoři si dělají z antirasismu skutečně legraci. ODS je krajně pravicovou stranou, což se ukázalo při poslední volební kampani. Nacionalistická a xenofobní hesla, boj za "národní" zájmy - to vše je ODS vlastní. Rasismus je u ODS jako doma, stačí se podívat na výroky jejích členů Macka či Klausnera o Rómech a Vietnamcích - paradoxně je najdete i na webových stránkách kampaně panackove.cz, která tuto akci pořádá, ve společnosti xenofobních blábolů dalších politiků, například současného ministra práce a sociálních věcí Škromacha. Účast I. Langra na dnešní akci, jeho jednodenní angažmá ve službách "antirarismu" snad možná pomůže dát lepší image nevábné každodenní praxi jeho strany - věci antifašismu však nepřinese nic.

Antifašisté neříkají jen ne, ale i ano...

Lze vítat každou antirasistickou a antifašistickou aktivitu, je však třeba oddělovat, co je antifašismus - a co je jen státní propagandou, falešným a cíleným oblbováním mládeže a veřejnosti. Fašismus není jen rasismus a fašismus není jen násilí! Fašismus je krajně represivní státní zřízení, v němž jsou maximálně omezována lidská a sociální práva všech pracujících, studentů, odborářů a menšin. Rasismus a nacionalismus jsou jen jeho povrchní projevy na veřejnosti. Tuto skutečnost stát a sdružení do něj etablovaná zamlžují. Neukazují na pravou příčinu vzniku fašismu a nacismu: ta podle nás leží v systému, který plodí ekonomické krize (a s nimi i sílící krajně pravicové tendence), který vše podřizuje zájmům kapitálu a peněz a který degraduje člověka na nástroj k výrobě zisku pro ekonomickou elitu.

Není možné dělat na jedné straně antirasistickou akci - a na druhé straně se nechat podporovat a chránit od těch, kteří rasismus a fašismus šíří či prohlubují či omezují sociální a lidská práva.Tato kampaň se nikdy oficiálně a veřejně neonacistům a krajní pravici nepostavila a stojí jen na prázdných gestech, nikoli na skutečné antifašistické práci.

Tuto akci lze považovat naneštěstí za povrchní a pokryteckou. Skutečně účinný antifašismus je antifašismus takový, který nekončí u několika triček a billboardů vysmívajících se nacistickým pohrobkům, ale který bojuje jak proti krajní pravici, tak proti příčinám, které krajní pravici a její pronikání do společnosti plodí! A s tím by měli být srozuměni i ministři vnitra či práce a sociálních věcí sociálnědemokratické vlády. Pokud se nechtějí zpronevěřit světlým úsekům v historii své strany a celého sociálně demokratického hnutí. Protože sociální demokracie v minulosti s fašisty nekolaborovala.

Autoři se označují za radikální antifašisty

                 
Obsah vydání       17. 9. 2002
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Jak jsme nedojeli na street party Vít  Komrska
17. 9. 2002 V jižní Africe se šíří hladomor
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí
17. 9. 2002 Arbitráž CME vs. ČR odročena
17. 9. 2002 NOVA: Stockholmské diplomatické přešlapování Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Česká média a regulační orgány v procesu evropské integrace I. Zdeněk  Duspiva
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
17. 9. 2002 Den bez aut v Brně
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr  Fejral
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
12. 9. 2002 Konto Občanského sdružení Britské listy Jan  Čulík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Jak jsme nedojeli na street party Vít  Komrska
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr Fejral
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Česká média a regulační orgány v procesu evropské integrace I. Zdeněk  Duspiva
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík
16. 9. 2002 Tak co dál Jan  Čulík
16. 9. 2002 Špatná Marvanová? Fabiano  Golgo
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
Jednat se bude patrně celou noc
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 I pro Tomáše Pecinu platí presumpce neviny Jan  Paul
13. 9. 2002 Vyjádření Tomáše Peciny, poslední reakce Jana Čulíka Tomáš  Pecina, Jan Čulík
12. 9. 2002 Kubánská vláda, Johannesburg a ekologie   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr Fejral
16. 9. 2002 ČTK: "Muzika bije nácka"   
16. 9. 2002 Antifašistický koncert pod záštitou ministra vnitra Štěpán  Kotrba
26. 8. 2002 "Pro Belgičany jsme byli jen primitivové, Češi z Východu" František  Roček
18. 8. 2002 Záruka rómskych úspechov ? Lubomír  Sedláčik
25. 6. 2002 "Většina Britů jsou rasisti"   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
30. 5. 2002 Amnesty International o Slovensku: policisté mučili Romy; státní orgány odmítly poskytnout informace o vyšetřování rasistických incidentů   
29. 5. 2002 Výroční zpráva Amnesty International o ČR: Úřady nevyšetřily policejní násilí; policie nechrání Romy před rasistickými útoky   
17. 5. 2002 Zpráva o nacionalistických, fašistických a rasistických aktivitách v ČR let 1999-2000   
6. 5. 2002 Velká Británie: konzervativní stínová ministryně zbavena funkce za rasistický vtip   
3. 5. 2002 Oběd s rasistou   
12. 3. 2002 Neo-rasistické desatero ředitele Národní galerie prof. M. Knížáka Mirek  Vodrážka
26. 2. 2002 Demonstrace Pravé alternativy: Je to ta pravá alternativa pro českou politiku? Štěpán  Kotrba