19. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 3. 2003

Včera dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

WASHINGTON-LONDÝN: Tony Blair ve středu večer hovořil dvacet minut telefonicky s Georgem Bushem.
BAGDÁD: Těhotné Iráčanky stojí fronty u iráckých lékařů a dožadují se porodu císařským řezem, aby mohly porodit před začátkem bombardování či americké invaze. Bagdád je připraven na válku - začínají výpadky elektrické energie a lidé se skrývají ve svých domovech. Lidé se zásobili potravinami, podniky jsou uzavřeny, výkladní skříně chráněny bedněním. Jedinými vozidly v ulicích jsou velké vojenské dopravní automobily, které přepravují vojáky a vojenské zařízení.
IRÁK: Americká letadla bombardovala irácká postavení poté, co iráčtí vojáci začali střílet na americké letouny, patrolující bezletovou zónu v jižním Iráku. Americká letadla také shodila ve středu do Iráku téměř dva miliony letáků.
SVĚT: Ve středu pokračovaly v mnoha částech světa protiválečné demonstrace. V londýnské vládní čtvrti Westminsteru zablokovaly stovky studentů dopravu protestem v sedě. Před domem ministra zahraničí Jacka Strawa se uskutečnila "demonstrace mrtvých" (aktivistů, nalíčených jako oběti války). V Austrálii blokovali demonstranti rezidenci premiéra Johna Howarda skoro tři hodiny. Četné demonstrace se plánují ve Spojených státech, konaly se demonstrace na Filipínách, v Indii a v Pákistánu, kde asi 400 studentů spálilo americkou vlajku a transparenty obviňovaly George Bushe, že je "krvelačné zvíře".
LONDÝN: V Londýně byl ve středu ráno zatčen za rušení veřejného pořádku jeden protiválečný aktivista, poté, co demonstranti spustili v 6.30 ráno před domem britského ministra zahraničních věcí Jacka Strawa protiletecké sirény. Strawovi se nakonec podařilo odejít do práce v 7.45, o půl hodiny později než normálně, konstatovali demonstranti.
OSN: Hlavní zbrojní inspektor OSN Hans Blix konstatoval, že si nemyslí, že Irák užije v této válce chemické a biologické zbraně, i když má schopnost vyrábět hlavice a má jedovaté látky, jimiž by je mohl naplnit. Blix uvedl, že by lidé "okamžitě přestali na válku pohlížet skepticky", kdyby Irák užil chemických či biologických zbraní. Činitelé Pentagonu varovali, že prý vydal Saddám Husajn vojenským velitelům rozkaz, aby užívali v boji chemických a biologických zbraní z vlastní iniciativy, bez dalších rozkazů z Bagdádu.
OSN: Zbrojní inspektor, který se v úterý vrátil z Iráku, si stěžoval, že jeho týmu poskytly Spojené státy chybné a zavádějící informace o iráckých zbraních hromadného ničení. Jorn Siljeholm z MIT, který strávil v Iráku 100 dní, sdělil tiskové agentuře Associated Press, že tvrzení amerických činitelů, včetně tvrzení ministra zahraničí Colina Powella o iráckém zbrojním arzenálu a o iráckých pokusech ho ukrýt, se neshodují s jeho vlastními zjištěními. "Nepotvrdila se ani jedna informace americké vlády," uvedl. "To, co americká vláda označovala za dekontaminační jednotky, byly hasičské stříkačky anebo vodní cisterny."
TURECKO: Turecká vláda konstatovala, že požádá parlament, aby umožnil americkým letadlům přelety nad tureckým územím ve čtvrtek, avšak zatím nepožádá parlament, aby povolil americkým jednotkám vstup na turecké území, aby mohla být otevřena severní fronta.
NĚMECKO Německo ve středu zaručilo americkým a britským vojenským letadlům právo přeletu nad svým územím, přestože se staví proti útoku na Irák a přestože varovalo, že vojenské akce proti Iráku jsou zřejmě porušením mezinárodního práva.
SVĚT: Německé ministerstvo zahraničních věcí ve středu uvedlo, že bylo nařízeno čtyřem iráckým diplomatům, aby opustili zemi pro činnost "neslučitelnou s diplomatickým statusem". Iráčtí diplomaté byli vyhoštěni i z Finska, z Maďarska, ze Švédska, z Austrálie, z Rumunska, z Filipín a z USA.
BRITÁNIE: Tony Blair ve středu konstatoval, že vedení iráckého státu bude po válce "pohnáno k odpovědnosti".
OSN: Německo, Francie a Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN odsoudily připravovaný vojenský zásah proti Iráku. Ministři zahraničních věcí uvedených zemí vyjádřili rozhořčení, že byla přerušena práce zbrojních inspektorů přípravami na válku. Francouzský ministr zahraničí Dominic de Villepin varoval, že válka zvýší počet mezinárodních teroristických akcí. Nejostřeji se vyjádřil ruský ministr zahraničí Igor Ivanov, který konstatoval: "Žádná tato rozhodnutí neschvalují užití síly proti Iráku. Žádná neschvalují násilné svržení suverénního státu."
NĚMECKO: Podle Joschky Fischera je mírové odzbrojení Iráku stále možné, proto Berlín stále důrazně odmítá válku. Řekl to dnes na zasedání Rady bezpečnosti OSN.
US ARMY: Irák je pravděpodobně vybaven lokačními systémy Kolčuga, Vera a Tamara, dodanými z České republiky a Ukrajiny. Z americké strany se zase očekává nasazení mikrovlnných paprskových zbraní, "elektronických" mikrovlnných bomb a další špičkové techniky.
USA (ČTK): Počet lidí, kteří se příznivě dívají na Spojené státy, v posledních šesti měsících stále klesá v důsledku politiky prezidenta George Bushe vůči Iráku. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes ve Washingtonu zveřejnila organizace Pew Research Center for the People and the Press. V Polsku má příznivý pohled na USA 50 % dotázaných, zatímco loni v létě to bylo 79 %. V Itálii mají USA dobrý zvuk u 34% (pokles o 36 %), ve Francii 31 % (mínus 32 %) v Německu 25 % (pokles o 36 %) a ve Španělsku jen 14 %. V Británii, která je tradičním spojencem USA, má příznivý názor na Spojené státy jen 48 %, zatímco loni to bylo 75 %. V Rusku pokles činil 33 % na pouhých 28 %. A v Turecku se již tak nízká 30 % popularita Ameriky snížila na 12 %.
BRITÁNIE: K americkým bombardérům B-52 s velmi dlouhým doletem rozmístěným v Británii přijely dopoledne kamiony, pravděpodobně s municí.
USS Abraham Lincoln: Válka začne asi do dvou dnů, sdělil dnes svým vojákům na americké letadlové lodi velitel loďstva USA v Perském zálivu.
DÁNSKO: Dánský parlament vyslání vojáků do války schválil. Vláda do oblasti vyšle ponorku Saelen, vojenské plavidlo Olfert Fischer a jednotku elitních vojáků.
ITÁLIE: Itálie se dnes rozhodla, že do očekávané války nepošle své vojáky a že nepovolí, aby její základny sloužily k přímým útokům na Irák. Parlament by měl ještě dnes schválit jen otevření vzdušného prostoru.
IRÁK - CHAMCHAMAL: Desetitisíce Iráčanů míří z vládou kontrolovaných území na sever do autonomní kurdské oblasti, většinou bez jakéhokoliv majetku. Vzniká tak nouzový krizový stav. Hlásí to pracovníci britské humanitární organizace Mines Advisory Group, která operuje v oblasti a primárně se zabývá odminováním terénu po irácko - iránské válce. Během posledních dvou dnů přišlo na území, kontrolované Patriotickou unií Kurdistánu přibližně 30 000 lidí. Další tisíce směřují na území, kontrolované Demokratickou stranou Kurdistánu.
ČESKO - PRAHA: Od pražského Karlova mostu na Hrad dnes projdou účastníci mírového pochodu. "Symbolicky svíčkami, loučemi a hudbou upozorníme na to, že se Češi hlásí k míru a nenásilí," řekla mluvčí Humanistického hnutí Dana Feminová.
ČESKO: Premiér Vladimír Špidla kvůli napjaté mezinárodní situaci kolem chystaného útoku na Irák zrušil svou cestu na jednání visegrádské čtyřky.
IRÁK: Prudká písečná bouře, která postihla část kuvajtské pouště, zasáhla také americké vojáky rozmístěné u iráckých hranic, odkud by v nejbližších dnech mohli vést útok na Irák.
IZRAEL: Izraelský kabinet se sešel na zvláštním zasedání a premiér Ariel Šaron konstatoval, že země je na sto procent připravena k odvrácení možného iráckého útoku. Izraelské letectvo zahájilo nepřetržitou kontrolu nad východní hranicí země, odkud by mohly přilétnout rakety vypálené z Iráku. Do stavu nejvyšší pohotovosti byla uvedena i izraelská policie. Policisté byli rozmístěni podél takzvané zelené linie oddělující západní břeh Jordánu od území Izraele a na veřejných místech. Vojenští činitelé v rozhlase upozornili obyvatele, že je mohou být v příštích hodinách vyzváni, aby začali nosit plynové masky neustále při sobě. USA odmítá sdělitIzraeli předem přesný okamžik zahájení útoku proti Iráku.
IRÁK: Americké jednotky v celkové síle 280 000 vojáků se v 09.00 SEČ začaly přesouvat do demilitarizovaného pásma mezi Irákem a Kuvajtem, které zasahuje 5 km do vnitrozemí Kuvajtu a 10 km do vnitrozemí Iráku. Konvoje pokračují v cestě k Umn Kvasr.
REPORTÉŘI BEZ HRANIC: Mezinárodní organizace novinářů vyzvala USA, aby neútočili na irácké rozhlasové vysílače a sídla médií. V době války v Jugoslávii vybombardovaly USA bělehradské sídlo televize s odvoláním, že to byl "vojenský objekt". Novinářská organizace vyzývá Spojené státy, aby necenzurovaly zprávy z Iráku a umožnili novinářům svobodně a bezpečně pracovat. Je totiž na vojenských velitelích, jaké informace uvolní a jaké ne.
IRÁK: Parlament jednomyslně odmítl ultimátum USA, poslanci vyjádřili oddanost Saddámu Husseinovi.
PALESTINA: Jásir Arafat vyzval svého zástupce v OOP Mahmúda Abbáse, známého pod jménem abú Mázin, aby se ujal postu premiéra. Pokud ten přijme pověření, má na sestavení vlády 5 týdnů. Arafat tak splnil jednu z reforem, kterou po něm požadovaly USA a Izrael.
NĚMECKO: Kancléř Gerhard Schröder se dnes setká se španělským princem Filipem.
TRHY: Americké burzy nakonec v úterý posílily. Hlavní akciový index Dow Jones vzrostl o 0,64 % na 8 194,23 bodu a technologický index Nasdaq posilnil o 0,59 % na 1 400,55 bodu. FED ponechal klíčovou úrokovou sazbu na více jak čtyřicetiletém minimu 1,25%.
AMNESTY INTERNATIONAL: Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv vyzývá všechny steany, zúčastněné na irácké krizi, aby se vyvarovaly ničení civilní infrastruktury a aby chránili civilisty. AI upozorňuje na nedostatek pitné vody, elektrické energie a zásobovací infrastruktury. "Bomby problém nevyřeší", řekla ředitelka britské sekce AI Kate Allenová. AI varuje i před používáním kontejnerových / kazetových bomb, které byly naposledy použity v Afghánistánu, neboť většina kazet nevybuchne ihned a stane se tak pozemními minami. Podle Amnesty Inetrnational USA shromažďují tisícovky pěchotních min ze své základny pro Rangers na Diego García. AI je přesvědčeno, že USA použijí i chemické zbraně, ačkoliv podepsaly dohodu o jejich zákazu.
FRANCIE: Francie je "šokovaná a zarmoucená" výroky britských představitelů během diskuze v Dolní sněmovně britského parlamentu. Tam zazněla slova o francouzské odpovědnosti za krach diplomatického řešení irácké krize. "Chápeme, že na Británii je vyvíjen velký tlak. Takové výroky však nejsou od přátelské země a našeho evropského partnera přiměřené", uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Bernard Valero.
AUSTRÁLIE: VÁLKA ZAČNE VE ČTVRTEK, hned po vypršení 48 hodin amerického ultimáta. Za vysoce pravěpodobné to prohlásil australský ministr zahraničí Alexander Downer.
JIŽNÍ KOREA: Jižní Korea podporuje USA a zřejmě jim poskytne nebojové jednotky. Dnes to řekl Ra Jong-yil, poradce prezidenta Ro Mu-hjuna pro národní bezpečnost.
TURECKO: V průběhu dneška bude - znovu - turecký parlament hlasovat o povolení přeletů invazních letadel a o použití vojenských základen. Vláda v Ankaře se s Washingtonem dohodla, že turecké ozbrojené síly vstoupí do severního Iráku pouze v rámci invaze, aby vytvořily nárazníkovou zónu kvůli přílivu iráckých utečenců. Tím skončily snahy USA rozmístit v Turecku své jednotky a otevřít "severní frontu".
KANANDA: Premiér Jean Chretien lituje ukončení vyjednávání s Irákem. "Američané a ti ostatní se rozhodli, že čas pro diplomacii vypršel. Jsme tím zklamáni, protože jsme věřili, že je možné nalézt kompromis mezi dvěma rozdilnými pohledy," řekl Chretien. Kanadský premiér ostře odsoudil i cíl vojenské operace USA - sesadit Saddáma Husseina. "Vždy jsem velmi jasně říkal, že politika změny režimů v jiných zemích není vhodná," poznamenal. "Jak začneme měnit každou vládu ve světě, která se nám nelíbí, kde se zastavíme?"
19. 3. USA: Spojené státy pochválily Ukrajinu za to, že jim pro případ války v Iráku nabídla vojenskou pomoc v podobě týmu specialistů na dekontaminaci zamořených objektů s cennými skušenostmi po havárii reaktoru v Černobylu. Náměsek amerického ministra zahraničních věcí Richard Armitage ocenil tuto vstřícnost Ukrajiny. O vyslání 530 ukrajinských vojáků bude ještě muset rozhodnout ukrajinský parlament.
STARŠÍ ZPRÁVY
                 
Obsah vydání       19. 3. 2003
19. 3. 2003 Bush připraven na válku proti Iráku
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra
19. 3. 2003 Tony Blair: Hrozbou je chaos
19. 3. 2003 Bill Clinton: Důvěřujte Tonymu Blairovi, měl pravdu
19. 3. 2003 Tony Blair získal Dolní sněmovnu pro válku proti Iráku
19. 3. 2003 USA: Americká invaze do Iráku je "nevyhnutelná"
19. 3. 2003 "Proti válce mír?" Miloš  Dokulil
18. 3. 2003 Dramatickým protiválečným projevem odstoupil předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook
19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
19. 3. 2003 Nespravedlivá kritika bývalého karvinského primátora Jaroslav  Hlaváček
18. 3. 2003 Kulturní muzeum: V mé duši věčný smutek dlí a věčné teskno... Hugo  Schreiber
19. 3. 2003 Nesoudružka poslankyně: Z třešně jablka nesklidíš, kocourku Štěpán  Kotrba
19. 3. 2003 Sci-fi: Jeden týden pokročilého uživatele operačního systému Linux   Jiří
19. 3. 2003 List z Kuby II.: do Mexika na palube "vrtuláka" Cuban Airlines Juraj  Uvíra
19. 3. 2003 Veĺká lotéria amerických korporácií Radovan  Geist
19. 3. 2003 Východná politika Slovenska Alexaner  Duleba
19. 3. 2003 Správa o Slovensku Damas  Gruska
14. 3. 2003 Mr. Scruff: Trouser Jazz Vladimír  Potančok
18. 3. 2003 Obdivuhodná odolnost Radek  Mokrý
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2003 USA: Americká invaze do Iráku je "nevyhnutelná"   
19. 3. 2003 Bill Clinton: Důvěřujte Tonymu Blairovi, měl pravdu   
19. 3. 2003 Tony Blair: Hrozbou je chaos   
19. 3. 2003 "Proti válce mír?" Miloš  Dokulil
19. 3. 2003 Bush připraven na válku proti Iráku   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Válka v Iráku budí rozpaky Markéta  Reedová
18. 3. 2003 Budeme jenom nečinně přihlížet? Petr  Kuča
18. 3. 2003 ČMKOS chce mírové řešení irácké krize   
18. 3. 2003 Je odložení cesty komise Ligy arabských států do Bagdádu neúspěchem arabské diplomacie? Ivana  Bošinová
18. 3. 2003 Dramatickým protiválečným projevem odstoupil předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra