3. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 9. 2002

"Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"

Najednou se vyskytl Kerim Chatty, Švéd, který prý plánoval narazit s letadlem do nějakého amerického velvyslanectví v Evropě - tvrdí to švédská vojenská rozvědka. Anebo to neplánoval - to zase tvrdí švédská policie. Chatty měl čtyři společníky, anebo jednal sám (to tvrdí zase jiné zdroje). K tomuto zmatku přidaly CIA, FBI a Scotland Yard další drobné dodatky. A kde je Osama bin Laden? Podle deníku Financial Times tvrdí jeden neidentifikováný člen vysokých pákistánských kruhů, že "Osama byl značně nemocen, když došlo k loňským útokům, a tak určitě nepřežil útoky na Toru Boru". - Tak to je výborné, konstatoval komentátor deníku Guardian - Osama je tedy mrtev. Anebo je v Pákistánu, jak zase tvrdí afghánská rozvědka. Existuje o tom přesvědčivý důkaz? To ne, konstatuje generál Tommy Franks, na základě informací od CIA a od americké vojenské rozvědky. Možná, že je bin Laden kdekoliv. Ale to nevadí, protože "zlikvidujeme jeho teroristický aparát", tvrdí generál Dan MacNeill na základě informací jiných výzvědných pracovníků. Potíž je, argumentuje Guardian, že tyto informace si naprosto navzájem protiřečí. Když vyšetřovali američtí novináři Woodward a Bernstein aféru Watergate a Richarda Nixona, museli být - za starých dobrých časů - dokazatelné informace ze dvou spolehlůivých zdrojů. To se dneska už nepožaduje. Bylo by záhodno, kdyby byl identifikován alespoň jeden zdroj všech těchto informací:

Po řadu let usiloval deník Guardian o likvidaci tzv. lobbby systému v londýnské politice, v jehož rámci je zvykem, že ministři a politikové poskytují novinářům anonymně informace. "Chtěli jsme být schopni vám, čtenářům, říci, odkud informace pocházejí, označit je jasně jako práci tiskového tajemníka Margaret Thatcherové anebo Tonyho Blaira." V podstatě skončil tento boj v Británii vítězně. Avšak v důsledku války proti terorismu jsme se vrátili v oblasti novinářské práce do doby kamenné.

"Já jsem také čtenář a přeji si, abych byl informován spolehlivě, píše dále komentátor Guardianu: mám právo na informace. Mám plné zuby mlhavých zdrojů.

Co bylo špatného na tom, že britská vláda šířila informace novinářům anonymně? Dá se hádat, co se to vlastně děje: Pákistánci házejí horký brambor Afgháncům a obráceně. Saúdští Arabové poskytují záměrně kritické informace proti Íránu, Kurdové se zase snaží zveřejňovat záměrné kritické informace proti Saddámu Husajnovi, Izraelci se snaží zveřejňovat záměrné kritické informace proti všem.

Chcete, pane, přesvědčivý důkaz? Prodáváme je na kila. A tak prezident Saddam, o němž se kolem 11. září 2001 nehovořilo, se najednou stal terčem veškerého hněvu. Nyní jsou "zprávy západních rozvědek" najednou zase plné "informací", že má Saddám Husajn spojení s al Qaedou.

Co bylo špatného na starém systému, v jehož rámci poskytovali britští politikové novinářům informace anonymně? Byl to systém, podporující lenost, míní Guardian. Politici poskytovali novinářům zprávy a informace a měli moc - veřejně pak otištěné informace mohli popřít. Byla to manipulace. Ale taková manipulace nebyla ničím proti tomu, když jsou manipulátory špióni.

Proč bychom proboha měli předpokládat, že se chce každý špión (který má přirozeně svou vlastní agendu) svěřovat se každému novináři se svými nejtajnějšími myšlenkami? To se prostě neděje. Jde o manipulaci, kterou si lidi neuvědomují.

V americké televizi Fox TV, kterou vlastní Rupert Murdoch, se opakované informace od neidentifikovaných pracovníků tajných služeb používají tak často, že se jejich opakování stává faktem. Teroristé číhají všude. To, kdo to trochu zpochybňují - jako třeba New York Times - jsou "nepřáteli lidu". A tak člověk pomalu ztrácí styk s realitou. Fikce se proměňuje v předpokládaná fakta.

Toto není novinářská práce, uzavírá komentátor Guardianu.

                 
Obsah vydání       3. 9. 2002
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"
3. 9. 2002 Jak to dopadlo s dětmi ze summitu v Rio?
3. 9. 2002 Michal Viewegh kritizoval "nenávistné Britské listy" Jan  Čulík
3. 9. 2002 Bohemistická konference v Praze a v Brně
3. 9. 2002 Kalkulaček netřeba Josef  Trnka
2. 9. 2002 Povodňové pojišťovnictví: Kupte redaktorům kalkulačku! Dalibor  Žůrek
2. 9. 2002 Maďarská provokácia iba zaspala Lubomír  Sedláčik
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky
2. 9. 2002 Železný má deset životů a jednoho Živčice Filip  Rožánek
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně   
29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot