Hana Marvanová měla zase smůlu

ČR má novou vládu, politické strany mají peníze, Marvanová měla zase smůlu

9. 8. 2002 / Karel Mašita

Po středeční desetihodinové rozpravě v Poslanecké sněmovně získala nová česká koaliční vláda poslaneckou důvěru. Sice s minimálním hlasovacím rozdílem dvou hlasů, ale tak, jak se všeobecně očekávalo. Hned ve čtvrtek si proto poslanci dopřáli trochu radosti a schválili úhrady volebních nákladů především pro své politické strany. Celkem jim tak státní kasa zaplatí 441,6 milionu Kč, tedy o 72 milionů méně, než v roce 1998; ale to jen proto, že se letos k volbám dostavilo o 16 % méně voličů než před čtyřmi roky. Z celkového počtu 28 politických stran, které se letošních voleb zúčastnily, získalo na tuto úhradu právo jen 5 samostatných stran a jedna dvoučlenná koalice. Více než 144 milionů Kč převezme vítězná ČSSD, její konkurent a druhá v pořadí ODS inkasuje přes 116 milionů Kč, třetí KSČM má nárok na 88 milionů Kč a čtvrtá v pořadí: Koalice KDU - ČSL a US - DEU dostane 68 milionů Kč. Z těch dalších pak Sdružení nezávislých získalo téměř 13,3 milionů Kč a Strana zelených 11,3 milionů Kč. Zatímco všechny tyto strany vydělaly, Koalice naopak prodělala, neboť její volební náklady byly o čtyři miliony korun vyšší.

Ve čtvrtek pak sněmovna o jediný hlas zamítla návrh ODS a KSČM na vznik poslanecké vyšetřovací komise, která se měla zabývat korupcí na ministerstvu zahraničních věcí, odkud se údajně odvíjí letošní zatím největší mediální skandál v plánované vraždě české novinářky Sabiny Slonkové, a naopak bez problému schválila složení a vedení ostatních ze zákona stálých poslaneckých komisí. Až na tu "nejmediálnější":

Šlo o stálou komisi pro sdělovací prostředky, jejíž předsedkyní se měla stát místopředsedkyně sněmovny za US - DEU Hana Marvanová. Ta jediná do této v koaličních dohodách sjednané funkce nebyla v tajném hlasování zvolena. V prvním kole ve středu sice získala slibných 73 hlasů, ale ve čtvrtek si toto skóre pohoršila o 28 hlasů, neboť získala pouhých 45 hlasů.

V poslaneckých kuloárech není žádným tajemstvím, že to má být pro ni odveta za to, že v úterý spolu s lidovcem Miroslavem Kalouskem hlasovala proti vládní koalici o zařazení nového bodu tohoto pléna, kterým měl být právě vznik zmíněné protikorupční vyšetřovací komise. Zatímco však při hlasování už o vzniku této komise Kalousek svoji podporu neopakoval, Marvanová dál hlasovala jako původně, tedy už podruhé proti vlastním lidem z vládní koalice - a to se přece v politice nedělá.

Karel Kühnl už se totiž nechal slyšet, že jde o velmi vážnou věc Problém je o to komplikovanější, že Marvanová je v celé této komisi za US - DEU jediná, a jelikož má předsednická funkce v ní připadnout právě této straně, mají její kolegové o čem přemýšlet. Předseda poslaneckého klubu US - DEU Karel Kühnl už se totiž nechal slyšet, že jde o velmi vážnou věc a že asi budou muset následovat nová koaliční jednání.

Marvanová sama sice svůj neúspěch přičítá hlavně tomu, že chce odpolitizovat mediální rady a v tomto smyslu chce také prosazovat změny příslušných zákonů, ale už ve čtvrtek zároveň prohlásila, že při příštích volbách na předsednictví v této komisi už kandidovat nehodlá.

Jenomže ona už je svojí někdy až naivní impulsivností dost známá. Další volba na tuto funkci má proběhnout až na příštím poslaneckém plénu, a to má začít až někdy v polovině října - tedy za víc než za dva měsíce. Kdoví, jak se tedy nakonec rozhodne sama, nebo jak za ni rozhodne její strana.

Pokud ovšem její zklamání nedosáhne takové úrovně, že se raději sama rovnou nevrátí do své původní politické strany - do ODS. Vábničky už odtamtud pro ni přece zazněly.