Britští ministři kritizují chaos v americké politice vůči Iráku

9. 8. 2002

Čelní členové britské vlády soukromě přiznávají, že je celá britská vláda frustrována absencí jasné americké politiky vůči Iráku. (Informace v angličině viz zde.) Britští ministři si stěžují, že britské vládě nebyla předložena jasná vojenská ani politická strategie na svržení Saddáma Husajna, přestože je údajně Velká Británie nejtěsnějším spojencem amerického prezidenta George Bushe.

Znepokojení v sídle britského premiéra Tonyho Blaira v Downing Street vyvolávají také výsledky interního průzkumu veřejného mínění, které si objednal Tony Blair, a které prý potvrzují, že je George Bush u britských voličů nesmírně nepopulární.

Někteří briští ministři zastávají názor, že se Blair zbytečně stává příliš velkým terčem kritiky za údajně rychlá a rozhodná americká rozhodnutí, když ve skutečnosti si Washingtn vůči Iráku dosud nevypracoval žádnou jasnou politickou strategii.

Někteří členové britské vlády se domnívají, že prý britský premiér zřejmě předem schválil, aby jordánský král Abdullah řekl reportérům ve Washingtonu, že se mu Blair svěřil, že je plány na invazi do Iráku "nesmírně znepokojen".

Britští ministři se obávají, že Spojené státy a jejich spojenci skončí ve slepé uličce, protože, jak je ještě pořád dost dobře možné, Saddám Husajn vpustí do Iráku inspektory OSN na poslední chvíli bez jakýchkoliv podmínek. "To by bylo to nejchytřejší, co by Saddam mohl za daných okolností učinit."

Skupina vlivných ministrů v britské vládě zastává názor, že by Spojené státy měly učinit svou zahraničněpolitickou prioritou Izrael, nikoliv Irák. To je názor, který sdílí většina států na Blízkém východě.

Britští ministři také přiznávají, že jsou frustrováni tím, že se americké ministerstvo zahraničních věcí nedokáže soustředit na dlouhodobé otázky, a tak má ve Washingtonu jen relativně malý vliv.

Podle zdrojů v britské vládě netouží Tony Blair, aby skončil jako jediný významnější evropský stopenec invaze do Iráku zrovna v době, kdy uvažuje o možném referendu v Británii, zda přijmout euro.

Další známkou, že se britská vláda rozhodla zmírnit svůj konfrontační přístup byl náměstek ministra zahraničních věcí Mike O'Brien, který navštívil Libyi a jednal tam s plukovníkem Gadáfím. O'Brien při tom uvedl, že invaze do Iráku "se ani neblíží, ani není nevyhnutelná". O'Brien dodal, že je teď na Saddámu Husajovi, aby jednal, ale že pokud irácký diktátor vpustí do země inspektory OSN, situaci to pozmění. Na rozdíl od Američanů, kteří požadují v Iráku "změnu režimu", O'Brien konstatoval: "Saddam musí zajistit, aby mohli do Iráku přicestovat mezinárodní inspektoři a aby bylo učiněno zadost mezinárodnímu právu. Pokud budou požadavky mezinárodního práva splněny, situace bude zcela jiná."