10. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 7. 2002

Daily Mirror: Teroristický stát: jak se Američané "snaží ovládnout svět"

"Už 101 dní se účastní britští vojáci fraškovité operace jako žoldáci Spojených států, země, jejíž protizákonné chování ji nyní činí čelným teroristickým státem na světě. Střílet na stíny a na občasné příslušníky afghánských kmenů, vyhazovat do povětří hromady hlíny a ukazovat "dobyté" zbraně sdělovacím prostředkům, to všechno je po celou dobu součástí ponižující role britských vojáků v Afghánistánu - je to role, kterou jim vnutila Blairova vláda, jejíž úslužnost a jejíž spiknutí s Bushovým gangem se stalo parodií na říšského dvořana. Slovo "gang" nepřehání. Toto slovo, podle mého slovníku, znamená "skupina lidí, která spolupracuje za účelem zločineckých, nečestných cílů". To zcela přesně popisuje George W. Bushe a ty, kteří píší jeho projevy a činí jeho rozhodnutí a kteří, od té doby, co se dostali k moci, ochromili sám základ mezinárodního práva." - Citujeme z článku známého britského investigativního novináře Johna Pilgera v deníku The Daily Mirror, který se jeho američtí akcionáři pokusili potlačit.

To, jak tito lidé jednají v Afghánistánu, je naprosto jasné. Pondělní usmrcení asi 40 hostů na svatbě nebylo "chybou", ale přímým důsledkem politiky "střílejte a bombardujte hned a teprve pak zjišťujte, koho to zasáhlo" - politiky, kterou vyhlásil George W. Bush v týdnech po 11. září.

Nikdo nikdy nezpochybňoval schopnost americké vojenské mašinérie rozdrtit chudé země . samozřejmě, děje se to vždy pod podmínkou, že samotná americká pozemní vojska nejsou vyslána a jsou nahrazována "spojeneckými" jednotkami, jako jsou britští vojáci. (V dobách největší slávy britského impéria používali Britové obdobným způsobem indických a jiných koloniálních vojsk, i když na rozdíl od Američanů byli Britové ochotni obětovat i své vlastní vojáky.)

Od loňského října, informují afghánští vedoucí představitelé, zlikvidovala americká letadla vesnice "které jsou příliš malé na to, aby byly zaznamenány na nějaké mapě". Jedné noci bylo "usmrceno více než 300 lidí". V jedné čtyřicetičlenné rodině přežil jen malý chlapec a jeho babička, informoval Richard Lloyd Parry v deníku Independent.

Mimo zraky televizních kamer, "alespoň 3767 civilistů bylo usmrceno americkými bombami od 7. října do 10. prosince 2001 ... v průměru přišlo o život 62 nevinných lidí denně," dovozuje studie, vypracovaná na University of New Hampshire ve Spojených státech. Nyní ten počet překročil 5000 lidí: je to téměř dvojnásobek osob, usmrcených 11. září.

Neexistují důkazy, že byl zatčen anebo usmrcen jediný vedoucí představitel organizace al Qaeda. Ani nebyl zatčen či usmrcen šéf Talibánu. Změny, k nimž došlo v Afghánistánu, jsou minimální ve srovnání s vražedným feudalismem, který tam vládl v devadesátých letech a ve srovnání se situací před příchodem Talibánu k moci.

Navzdory všem kosmetickým změnám v hlavním městě Kábulu se ženy stále ještě neodvažují vyjít na ulici nezahaleny. "Talibán vystavoval mrtvolu oběti na veřejnosti po dobu čtyř dní," vyjádřil se ministr spravedlnosti nového režimu, vytvořeného Američany. "My po veřejné popravě vystavujeme mrtvolu jen krátce, jen tak patnáct minut."

Charakterizovat toto jako "triumf dobra nad zlem", jak to tvrdí Bush a Blair to opakuje, je jako kdybychom v roce 1940 chválili nadřazenost německé vojenské mašinérie jako ospravedlnění nacismu.

Podvedeni by se neměli cítit jen britští vojáci, ale celá britská veřejnost. Washington i Londýn věděli dávno, že al Qaeda ztratila v Afghánistánu vliv. Kromě toho, že se Američaně chtěli - pro domácí potřebu - někomu pomstít, rozhodli se posílit moc svých oblíbených místních válečných magnátů - osob, které nesou odpovědnost za tisíce mrtvých v jejich nešťastné zemi.

V říjnu plánovaly Spojené státy instalovat v Afghánistánu režim, jemuž by dominovali příslušníci kmene Paštu, o nichž Američané předpovídali, že od Talibánu dezertují. Ale to se nestalo, a tak Američané změnili svou strategii a snaží se vytvořit "koalici" tadžických a uzbeckých válečných magnátů. Současný "dočasný prezident" Hamid Karzai, i když je z kmene Paštu, nemá ani kmenovou ani vojenskou mocenskou základnu. Má podporu jen Ameriky.

Britští vojáci, kteří stojí v čele tzv. "Mezinárodního bezpečnostního pomocného sboru", jsou přítomni čistě z důvodů, připomínajících devatenácté století. Na rozkaz Američanů mají britští vojáci bránit místním válečným magnátům, aby se mezi sebou nepoprali, až do té doby, kdy bude tento region "stabilizován" pro americké ropné a další strategické zájmy.

Potenciálně obrovské energetické zdroje ve střední Asii se staly nesmírně důležitými pro americké hospodářství, které se octlo ve vážných potížích, a pro Bushovu vládu, které dominují ropné zájmy, především samotná Bushova rodina. Hongkongský list Asia Times zjistil letos v lednu, že Spojené státy intenzivně připravují "síť mnohonásobných ropovodů z kaspické oblasti".

Zdiskreditovaná Enron Corporation, firma, která přispěla velkými finančními částkami na Bushovu prezidentskou kampaň, vypracovala předběžnou studii na vybudování ropovodu od Kaspického moře částkou 2,5 miliard dolarů. Současní i bývalí nejvyšší američtí političtí představitelé "uzavřeli rozsáhlé dohody, přímo i nepřímo, jménem ropných společností," píše Asia Times.

Kdyby existovala mapa amerických vojenských základen, vytvořených v tomto regionu pro "válku proti terorismu", okamžitě by bylo zjevné, že ty základny přesně sledují trasu navrhovaného ropovodu k Indickému oceánu.

Blair a výřečný [britský ministr obrany] Geoffrey Hoon samozřejmě neposkytli tyto životně důležité informace britským občanům, nemluvě o britských vojácích, vyslaných, aby hráli americkou mocenskou hru. Naštěstí byli britští vojáci postiženi jen střevní chřipkou. Afghánci to měli podstatně horší.

Jakékoliv pochybnosti o systematicky vražedné praxi, jakou provozuje americká armáda v Afghánistánu, rozptyluje zpráva v americkém tisku z letošního května o tom, jak byly ve spánku postříleny děti, které spaly v pšeničném poli. Americké vojenské vrtulníky zahltily pole a vesnici kulkami a raketami. Po přistání z nich vyrazili američtí vojáci, kteří stříleli osoby, které přežili a zatkli další "podezřelé".

Ve skutečnosti šlo o oblast známou svou opozicí vůči Talibánu a guvernér provincie Oruzgan potvrdil, že zavražděné osoby "byli obyčejní lidé. Tady žádná al Qaeda ani Talibán nebyli."

Během minulých měsíců roztrhal americký teroristický stát dohodu z Kjóta, v jejímž důsledku by se snížilo globální oteplování a pravděpodobnost ekologické katastrofy. Americký teroristický stát pohrozil, že při "preventivních akcích" použije jaderných zbraní (tuto hrozbu opakoval i britský ministr obrany.) Sabotoval vytvoření mezinárodního trestního tribunálu, pochopitelně, protože by mohli být jeho generálové a vedoucí politikové před tento soud pohnáni jako obžalovaní.

Amerika dále ochromila autoritu OSN tím, že dovolila Izraeli, aby zablokoval vyšetřování izraelského útoku na palestinský uprchlický tábor v Dženinu, které měl provést výbor OSN, a nařídila Palestincům, aby se zbavili svého zvoleného politického představitele ve prospěch americké loutky.

Tento teroristický stát ignoroval Světový potravinový summit v Itálii a vrcholné konference v Kanadě a v Indonésii, zablokoval skutečnou pomoc, jako je pitná voda a elektřina, pro většinu nejchudších lidí na světě. Návrhy zvýšit americké dotace na výrobu potravin o 80 procent mají vést k tomu, aby Spojené státy ovládly světový trh obilovin.

("Když vstáváme každé ráno od snídaně," řekl ředitel Cargill Corporation, největší světové potravinové společnosti, "většina z toho, co jsme pojídali, cereálie, chleba, káva, cukr, a tak dále, prošla pozemky mé společnosti." Cílem firmy Cargill je každých 5 - 7 let zdvojnásobit svou velikost.)

Většina těchto amerických akcí je motivována zoufalstvím. Křesťanští "volnotržní" fundamentalisté, kteří vládnou ve Washingtonu, jsou znepokojeni. Současný rozpočtový schodek běžného účtu Spojených států dosáhl rekordních 34 miliard dolarů. Poptávka po zahraničním nákupu obrovského amerického dluhu rychle klesá. Americký trh s akciemi je silně nadhodnocen a dolar je nejistý.

Jak napsal jeden komentátor, "Bushovou doktrínou", zdá se, je "poslední pokus zorganizovat svět přesně podle potřeb amerického monopolního kapitálu, dokud to ještě je možné".

To znamená, že Spojené státy musejí nutně ovládnout ropné bohatství ve střední Asii. Znamená to, že zaútočí na Irák, instalují tam náhradu za Saddáma Husajna a převezmou druhý největší zdroj ropy na světě. Znamená to, že obklopí svého nového hospodářského vyzyvatele, Čínu, základnami, a budou zastrašovat vedoucí představitele svého hlavního ekonomického soupeře, Evropu, ochromí NATO a vyvolají obchodní válku.

Právě jsem navštívil Spojené státy a je zjevné, že mnoho lidí je tam znepokojeno. A mnoho z nich se to bojí říct. Jejich názory se málokdy objeví v mainstramových amerických sdělovacích prostředcích, kde vládne sebecenzura a které jsou kontrolovány jako snad nikdy předtím.

Namísto toho jsou všude slyšet takové názory, jaké šíří lidé jako Charles Krauthammer z Washington Post: "Unilateralismus je klíčem k našemu úspěchu," napsal a vylíčil, jaký bude svět v nadcházejících padesáti letech: bude to svět bez ochrany před jaderným útokem či ekologickými škodami - tu ochranu budou mít jen Spojené státy; bude to svět, v němž "demokracie" nebude znamenat nic, pokud bude v rozporu s americkými zájmy, bude to svět, kde vyjádřit nesouhlas s těmito zájmy bude znamenat, že člověk bude označen za teroristu, proti němuž je správné užít odposlouchávání, sledování a útlaku. Existuje jediný způsob, jak se postavit proti moci takovéhoto teroristického státu. Musíme naléhavě pozvednout svůj hlas. Pokud to neučiní naše vláda, musíme to učinit my sami.

(Novou knihu Johna Pilgera, The New Rulers of the World (Noví světovládci), vydalo nakladatelství Verso.)

                 
Obsah vydání       10. 7. 2002
9. 7. 2002 Svoboda slova: Jak chtěli američtí akcionáři cenzurovat britský list The Daily Mirror
10. 7. 2002 Daily Mirror: Teroristický stát: jak se Američané "snaží ovládnout svět"
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu
10. 7. 2002 Kurdové v severním Iráku odepřeli Američanům pomoc při úsilí svrhnout Saddáma Husajna
10. 7. 2002 Křesťanský sionismus - v ČR málo známá ideologie, ovlivňující konflikt v Palestině Pavel  Šejnoha
10. 7. 2002 O podpisu koaliční smlouvy
10. 7. 2002 Děsné Literární noviny
10. 7. 2002 Média "diskutují" s komunisty, ale o podstatě jejich dnešní ideologie se stále nedovídáme nic Michal  Rusek
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda
9. 7. 2002 Nechte si festivaly, já chci rovnost před zákonem Benny  Rees
8. 7. 2002 Diskriminace homosexuálů: můžeme si za to sami Fabiano  Golgo
8. 7. 2002 Registrované partnerství a jeden homosexuální osud Benny  Rees
9. 7. 2002 Policejní korupce v Karlových Varech Fabiano  Golgo
9. 7. 2002 Policisté v Karlových Varech: Nó, tady se krade, nó... Ale jen Rusákům nebo Němcům Fabiano  Golgo
8. 7. 2002 Jak časopis Týden bulvárně zkresluje informace Jan  Čulík
9. 7. 2002 Složení nové české vlády
8. 7. 2002 Parodie sovětské éry, která má význam i pro dnešek Robert  Porter
8. 7. 2002 Stalin a jeho vražedný režim Jan  Trávníček
9. 7. 2002 Vyhledávání v Britských listech
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů