1. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 7. 2002

Ministr spravedlnosti nemůže být jen reprezentativním krasavcem

Pomalu už to začíná být podezřelé. Totiž: tahle při sestavování nové české vlády neustále opakovaná dělení na "silová" a méně významná ministerstva. Jako by ta "silová" byla důležitá jen kvůli penězům (finance), zbraním (obrana), pořádku a státní správě (vnitro). Mezi ta "méně důležitá" se pořád a jaksi "tradičně" zařazuje též ministerstvo spravedlnosti. Což ale nemá žádný důvod, leda snad jen v přehlížení tuzemského právního (ne)pořádku ze strany většiny českých nejvyšších "ústavních činitelů". Neboť kdyby se pozorně podívali na českou Ústavu, tak už v jejím článku 1 by se dověděli, že ČR není pouze "demokratickým", ale je také "právním státem". Mezi prioritami všech sestavovatelů těch vlád tedy už řadu let "pracuje" jakýsi neviditelný ústavně právní rozpor.

Konkrétně je v tom, že přehlížejí to nejdůležitější: řádně fungování práva a namísto toho upřednostňují peníze, zbraně a státní moc. V tom také nejspíš tkví ta ze zahraničí stále silnější kritika českého "právního prostředí" - že se v Česku praktickému fungování práva pořád nevěnuje náležitá vládní pozornost.

Skoro by se dalo říci, že výše uvedené dělení je tvrdě zažitým reliktem komunistického chápání státní moci, v němž policie a armáda za masivní státní finanční podpory byly všemocné, a de iure byly rovněž přímo nadřazené dalším oblastem společnosti, tedy i právu.

Příšernou inflaci "právníků" z těch dob ostatně dosvědčují i tisíce "JUDrů", "vyškolených" ve "státobezpečnostních složkách" tehdejšího režimu, kterým jejich "právní" tituly dodnes nikdo neodejmul, takže oficiálně mají "ukončené vysokoškolské vzdělání" a přístup na dobře placená a hlavně vlivná zaměstnání - leckde i přímo v justici. V té justici, která svoji někdy až přezíravostí k platným zákonům, vlastní samolibostí, lajdáctvím a někdy i pevnými soudružskými vazbami z dob komunistické totality škodí českému právnímu prostředí možná vůbec nejvíc.

Jistou hrozbou je proto další představa strůjců nové vlády o tom, že nový ministr spravedlnosti by měl být někdo, kdo zejména s českou justicí najde "konsensus", koho bude ochotna přijmout, s kým "bude mluvit".

Není už tahle představa určitým zárodkem dalších možných korupčních vazeb v této oblasti? Co to vlastně znamená: "být zadobře se soudci", nebo "být zadobře s ministerstvem", ne-li rovnou se samotným ministrem?

To už Česká republika opravdu klesla tak hluboko, že její zákony se budou schvalovat tak, aby vyhovovaly především její justici? Nebylo by v takovém případě mnohem snazší odpustit si časově a finančně velmi nákladné politické volby, vybrat zákonodárce rovnou z řad soudců a ti by pak jen mezi sebou vybrali nějakého reprezentativního krasavce a jmenovali by ho "svým" ministrem?

Anebo by to mělo být přesně naopak? Tedy že novým ministrem spravedlnosti se konečně stane člověk, který justici a najmě pak soudcům "na ruku" nepůjde a naopak bude jejich trvající nešvary soustavně sledovat a vyvozovat z nich náležité postihy? Člověk, který si konečně na mnohá temná zákoutí a dosud spíš trpěná darebáctví v této oblasti pořádně posvítí a vyvodí z nich náležité důsledky. Člověk, který sice o právu leccos ví, ale není zase až natolik poznamenám totalitním bezprávním, aby mu to nebránilo v normálním chápání práva jako služby společnosti - nikoli tedy jen k bezduchému výkladu "paragrafového znění".

I proto takový ministr spravedlnosti prostě nesmí být "kamarád" soudců a nesmí být ani jejich sluhou. Aby se totiž nakonec opravdu nestal jejich pouhým reprezentativním krasavcem.

Protože v probíhající transformaci českého právního řádu není ministerstvo spravedlnosti nějaký méně významný úřad, ale naopak je to resort možná nejdůležitější, tedy lze říci "silový".

                 
Obsah vydání       1. 7. 2002
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu
1. 7. 2002 Martina Navrátilová: "V USA bývá takový útlak, jako byl za komunismu v Československu"
1. 7. 2002 Na filmovém festivalu v Trenčianských Teplicích dostal hlavní ceny Čech Jakub Sommer Jan  Čulík
1. 7. 2002 Deprimující svatba: Evropa proměnila rozšiřování EU v dřinu, vykonávanou s nechutí
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?
1. 7. 2002 Američané: naši vojáci odejdou z Balkánu, pokud nedostanou soudní imunitu
1. 7. 2002 Ministr spravedlnosti nemůže být jen reprezentativním krasavcem Karel  Mašita
1. 7. 2002 Český velvyslanec: Na velvyslanectví ČR v Pekingu se nechováme velkopansky Tomáš  Smetánka
1. 7. 2002 Ministerstvo zdravotnictví informuje o finanční zátěži pacientů u dobrovolných vyšetření Daniela  Pilařová
1. 7. 2002 Koho ešte vystrašia Mečiarom ? Lubomír  Sedláčik
1. 7. 2002 O čem se moc nemluví na školách. Zatím. Jaroslava  Čajová
28. 6. 2002 Antimonopolní úřad se vyjadřuje ke skupování českého tisku
28. 6. 2002 Schůze předsednictva OSBL
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů