26. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 6. 2002

Malý policejní byznys

Na Staroměstském náměstí, v přilehlých pražských ulicích a v okolí hradu Karlštejn kvete malý strážnický byznys. Někteří strážníci Policie ČR účelově pokutují nelegální a pochůzkové prodavače a podle dostupných informací jim vystavují i pravé pokutové bločky. Avšak o několik dní později nebo hned, ale o několik set metrů dále, tyto bločky vykupují zpět 30 korun za kus. Kdo na byznys přistoupí, má méně problémů a v den výkupu je bez pokuty.

Kdo to prásknul?

Je těsně před letní sezónou a sluníčko pere do pražské Královské cesty na plný výkon. Asi před měsícem mne napadlo znovu si po deseti letech oživit reflexy pouličního prodavače. Jako na zavolanou počátkem června kamarádovi malířovi vypadl na dva týdny prodavač. Za pouhý první týden pobytu na Karlově mostě jsem barvou pleti k nerozeznání od Jihoevropana.

Pro mne perfektní a stále ještě slušně placená dovolená a vzpomínky na dobu, kdy se tu počátkem devadesátých let lehce vydělával desetinásobek průměrné celostátní mzdy, mohlo se tu dělat úplně všechno a všem bylo o deset let méně. Jéje a těch lahví. Desítky jich po dopití skončily na říčním dně. Ovšem nebylo cílem je házet tak, aby se rozbily, cílem bylo zamotat hlavy a vzbudit závist u budoucích archeologů.

Některé tam leží dokonce plné. (Druhý a třetí mostní oblouk od staroměstského břehu, směrem po proudu, tedy vpravo)

Někteří zůstali

"No ne, co to vidím, zase na ulici?",žene se ke mně podsaditý chlápek, jinak pochůzkový a pohříchu nelegální prodavač turistických suvenýrů ze Staroměstského náměstí a Starých zámeckých schodů. Postupně probereme tržby, turisty, počasí, konkurenci, kurs eura, kapsáře, úředníky úplatné, úředníky méně úplatné a nakonec neúplatné a samozřejmě policisty a počasí. Porovnáváme pouliční situaci "teď" a "tehdy".

Výsledek?

Větší nuda, žádné honičky policistů a nelegálů, méně opilců, více narkomanů, ale přes to větší pořádek. Naprosto všichni se zklidnili a zprofesionalizovali. Koneckonců ulice je jenom jedna a živí všechny.

"Vy legálové se máte," pokračuje bývalý truhlář v debatě, přerušené přišedší kontrolou. Ukazuji doklad o zaplacení pronajaté plochy a příkazní smlouvu k prodeji. Součástí povolení je i fotodokumentace prodávaného zboží. Od té doby, co se o zdejší pravidla prodeje stará Sdružení výtvarníků Karlova mostu, je tu svatý klid na práci.

Více v Evropě?

"Třeba my na Staromáku musíme pravidelně platit policajtům pokuty," navazuje přetrženou nit nelegál.

"Pokuty? Nechci bejt škodolibej, ale to snad dělají správně? Vy přeci neplatíte za pronajatý metry."

"Ale oni svý vlastní pokutový bločky zase vykupujou nazpátek za třetinovou cenu, ty chytrej."

Výkup za takovou cenu je velmi nevýhodný, protože čím více laciných recyklovaných bločků policisté získají, tím větší apetit k pokutování mají. Padesát procent by se dalo prý akceptovat.

"Jsou nenažraní a přehánějí to," komentoval jejich chování zdroj, který za žádnou cenu nechce být jmenován.

Co na to mluvčí?

"Zatím o tom nevíme," tvrdí poněkud překvapeně policejní mluvčí Ivana Zelenáková. Ale jestli někoho z policistů chytí a usvědčí, bude stíhán za trestný čin zneužívání pravomoci úředního činitele. Věc by pak podle mluvčí šetřila inspekce ministerstva vnitra. Tolik Ivana Zelenáková.

Dříve mívali mnozí policisté zásoby nikde neevidovaných dokladů o zaplacení pokuty. Po několika aférách s nimi, však policie zpřísnila jejich evidenci a "černé" bločky jsou méně dostupné. Přímé vydírání se bojí praktikovat, proto volí jinou taktiku.

V žoldu města

Sotva si stačím dobalit cigaretu z javanského tabáku, zubí se na mne hlídka městské policie. Jeden ze strážníků se chechtá a říká mi ahoj. Kdo to sakra je? No jasně, tenhle chlápek se mnou dělal na průzkumech trhu pro konkurenci Českého telekomu.

"No nezírej na tu uniformu. Jako strážník mám 12 tisíc hrubého a potřebuju vedlejší příjem," vysvětluje. Nevyšlo mu studium sociální patologie, a tak si pro další přijímačky vyrábí potřebnou praxi v terénu.

Asi to bude běžná praxe, protože letos v únoru jsem na narazil na dalšího policejního brigádníka. Prodával se mnou zeleninu v supemarketu Delvita. S tím rozdílem, že tenkrát to byl policista státní a byl po rozvodovém řízení.

Neměli by dostávat víc peněz? Pochodovat po ulici v uniformě se silonovou kravatou a potýkat se denně s hromadou psychopatů a lupičů všech barev a národností? Za tak málo peněz? Kolik bere strážník Policie České republiky? I Kdyby měl 16 000,- Kč hrubého, zbude mu po všech srážkách asi 12 tisíc korun.

Něco tu nefunguje

Jakmile hlídka odejde přichází dotaz. "Prosím tě, ty máš známý policajty?" ptá se s nadějí v hlase majitel nedaleké umělecké živnosti. Je to v Praze legálně žijící cizinec (taky Slovan) a nedávno mu utekl český prodavač i s tržbou. Celkem si ten výtečník kromě tržby vypůjčil nějaké peníze i od několika českých stánkařů od Karlova mostu až po Václavské náměstí a zdrhnul.

"Nemohli by nám ho po zatčení na chvilku půjčit? Teda jestli ho najdou," zajímá se. A pak dodá něco dávno tušeného: "Víš, když totiž přijde nahlásit trestný čin cizinec a zrovna naší národnosti, tak se na to většinou vykašlou."

Poté, co zjistí, že to byla hlídka městské policie, zájem opadá. V její kompetenci takové případy nejsou.

Relax v přírodě?

Po několika dnech uprostřed města není vůbec špatné vyrazit do přírody. Co takhle se podívat do skalnatého chráněného území kolem Únětického potoka. Jen tak se courat lesem, zapálit si jointa, prostě se flákat někde, kde je ticho, a chvíli nepřemýšlet nad zítřejší tržbou a složenkami typu vodné/stočné. Pošklebovat se veverkám a udělat něco pro zdraví.... Kdopak by mi mohl přenechat nějaké podkritické množství materiálu....a hele, jako na zavolanou...támhle se blíží známá postavička.

"Slyšel jsem, že máš známý policajty," ta věta mi už začíná lézt na nervy. Na druhou stranu ze dozvídám, že i policisté trávu běžně nakupují.

Po šichtě sundají uniformu a pověsí ji do plechové skříňky na služebně. Spolu s ní tam nechají i buzeraci nadřízených, rozviklané kancelářské židličky, sepisování hlášení, vyplňování přiblblých formulářů a televizní pohádky Standy Grosse.

V posledních letech si dokonce překvapivě mnoho policistů do práce za vlastní peníze pořídilo počítač. Mnohdy na splátky. Než by se dočkali služebního, utopili by se totiž v hromadách papíru.

"Taky jsme si toho všimli," potvrdil zjevnou disproporci mezi utracenými prostředky a vybavením služeben zdroj z bývalého SPOKu (Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality - přejmenováno na pro mne nezapamatovatelný název)

Kam vlastně všechny ty peníze z ministerstva vnitra jdou?

                 
Obsah vydání       26. 6. 2002
26. 6. 2002 Malý policejní byznys Radek  Mokrý
26. 6. 2002 Další americký podnikatelský skandál: Firma WorldCom přiznala, že lhala ve výročních zprávách
24. 6. 2002 Kulturní monitor: Kam se ztratili kvalitní ilustrátoři? Jan  Paul
25. 6. 2002 Bushův vládní tým "začíná vypadat zranitelně"
26. 6. 2002 Kulturní monitor: Josef Žáček - "Oči velkoměsta" Jan  Paul
24. 6. 2002 Proti arogantným hovädám rumunský model ? Lubomír  Sedláčik
25. 6. 2002 Starosta Vysokého Mýta, který rozpustil blokádu, opravdu nepochybil ? Martin  Škop
24. 6. 2002 My generation Josef  Trnka
25. 6. 2002 Budou o nás reklamní agentury vědět všechno?
25. 6. 2002 Britské listy v Trenčianských Teplicích
22. 6. 2002 Američané zaznamenali varování před útoky už 10. září, ale přeložili si je do angličtiny až 12. 9.
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2002 Další americký podnikatelský skandál: Firma WorldCom přiznala, že lhala ve výročních zprávách   
26. 6. 2002 CNN jen analyzovala situaci a byla první - toť vše Jaroslav  Pour
26. 6. 2002 Malý policejní byznys Radek  Mokrý
26. 6. 2002 Kulturní monitor: Josef Žáček - "Oči velkoměsta" Jan  Paul
25. 6. 2002 Bushův vládní tým "začíná vypadat zranitelně"   
25. 6. 2002 "Většina Britů jsou rasisti"   
25. 6. 2002 Budou o nás reklamní agentury vědět všechno?   
25. 6. 2002 Starosta Vysokého Mýta, který rozpustil blokádu, opravdu nepochybil ? Martin  Škop
25. 6. 2002 Je propouštění zaměstnanců ČD výrobou voličů KSČM? Radek  Mokrý
24. 6. 2002 Greenpeace: Manipulovaná kukuřice firmy Monsanto se může rozšířit na okolní pole a způsobit genetické zamoření   
24. 6. 2002 My generation Josef  Trnka
24. 6. 2002 Povídka: Dva intelektuálové Petr  Studený
24. 6. 2002 Policejní prezident nepřejímá dopisy jen tak od kdekoho... Zdeněk  Jemelík
24. 6. 2002 Kulturní monitor: Kam se ztratili kvalitní ilustrátoři? Jan  Paul
24. 6. 2002 Jak se vyvíjel pojem "menšina" Karolina  Adamová