24. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Zdeněk Škromach
24. 6. 2002

ČSSD: "Kompromis by měl odpovídat volebnímu výsledku," tvrdí Zdeněk Škromach

Titulek je doslovný citát Zdeňka Škromacha z sobotní tiskové konference před zasedáním politického grémia, které má rozhodovat o podobě návrhu ČSSD vládního programu. Návrh podle Špidly bude vycházet ze střednědobého programu, který sociální demokracie schválila letos na jaře a který posloužil jako podklad i pro volební program. Místopředsedkyně strany Součková zase prohlásila, že program sociální demokracie dostal podporu občanů, a proto ČSSD prý očekává kompromis od stran Koalice, s nimiž od úterý ČSSD jedná o společné vládě...

Prioritami ČSSD jsou podle Součkové bezplatné zdravotnictví a školství, zachování nynější úrovně daní, dosažení plnohodnotného členství v Evropské unii a platnost zákoníku práce. Prosazovat bude ČSSD podporu bydlení pro mladé a snížení rozdílu životní úrovně mezi bezdětnou rodinou a rodinou s dětmi. Sociální demokraté jsou přesvědčeni o možné shodě na penzijním systému, založeném na průběžném financování, a na daních. Nemyslí si, že by se měla celková daňová kvóta snížit, a nebude to podle nich požadovat ani druhá strana.

O čem svědčí tyto citáty? Jaroslav Štemberk to vyjádřil před několika dny naprosto přesně s citem ke koaliční politice: 0d návrhů, které Špidla odmítne, Koalice nakonec upustí. Být ve vládě je zájem především US-DEU, protože se ukázalo, že její účinkování v opozici vedlo k oslabení jejích pozic, nikoli k posílení. Pokud by US-DEU do vlády vstoupila a pak odešla, byla by to pro ni asi ta vůbec nejhorší varianta, takže nakonec problémy dělat tyto strany zřejmě nebudou. S Cyrilem Svobodou se Špidla domluví bez větších problémů. Manévrování, které předváděly Koalice i ČSSD v posledních týdnech před volbami a posledních dnech po volbách, se dá shrnout do jediné věty. Buď Koalice přijme, co chce ČSSD, anebo se do vlády nedostane.

Koalice není v situaci, kdy by dokázala přežít i jediný měsíc po prohraném vyjednávání. Nedokázala by být ještě jedno funkční období v "nesmluvní" opozici... Už nyní se ale proti Cyrilu Svobodovi houfují "moravské babičky" v čele s Janem Kasalem s jednoznačným úmyslem - nepřipustit rozpuštění křesťanských zásad a křesťanské politiky v levicové vládě. Nedopustit "nekřesťanskou" politiku větších práv pro ženy, registrovaného partnerství, nedopustit pomstu sociálních demokratů v podobě "francouzského modelu" odluky státu a církve. Ekonomové KDU-ČSL zase nechtějí dopustit politiku křesťanské lásky v sociálním zabezpečení či jiných sociálních kapitolách rozpočtu...Už nyní nabízí rezignaci Hana Marvanová ... Důvodem jsou volby, jejichž výsledek pokládá Unie za fiasko. Jak ale chce Marvanová vést jednání o budoucnosti, když odstoupí z funkce?

Ví to i zastánce a propagátor školného pro vysoké školy, bývalý poslanec US Petr Matějů, který z US - DEU vystoupil. Ten tvrdí, že se Unie vzdaluje programovým, politickým i etickým principům, na kterých vznikla, a obětuje je výhodám plynoucím z podílu na moci.

Zdá se tedy, že pokud bude koaliční vládu sestavovat Vladimír Špidla, nebude to vláda pravicová.

Přistoupí klerikálně konzervativní část KDU-ČSL a osm liberálních poslanců US-DEU na levicové parametry ve jménu Šrámkova kréda "být u toho", anebo zopakují "Rumlovu principiální strategii", která je dovedla za čtyři roky v čtyř- tří- dvou-koalici k oněm osmi "liberálním" mandátům a obrovské nervozitě? Jak a čím se chtějí předáci koaličních stran zaručit, že se Koalice nerozpadne?

ODS čeká osamocena v koutě, počítá ztráty a Václav Klaus prohlašuje, že kandidovat na prezidenta nechce - není divu. V nižších patrech ODS si členové "brousí nože" a chystají se totiž nejvíce právě na Klause. Kdo jiný obtěžoval na osm set tisíc občanů v tradičních baštách ODS telefonem a vnucoval jim reklamní pohled na volby? Kdo zíral na občany z každého nároží? Kdo tvrdil, že národ volí Klause? Národ nezvolil Klause, značná jeho část ale volila levici. Možná právě proto...

Je tedy otázka, zda Koalice obětuje svou politiku (nebyla by to také ona známá "zrada na voličích"?) jen proto, aby se dostala se Špidlou do vlády. Zdá se totiž, že Špidla s Koalicí kompromisy dělat nebude.

Na co nyní čeká předseda ČSSD? Špidla se zavázal k jednání, tak tedy jedná. Jestli chce něco dojednat, je otázka. On nemusí. Na jeho "partnerech" je, aby souhlasili již nyní nejen s jeho slovy, ale i s budoucími skutky nejen svými, ale i budoucích lídrů svých stran i chováním nezávislých kandidátů v krizových chvílích. Ve jménu biblické přímosti ANO-ANO NE-NE. Kdo první řekne ANO, ALE...?

                 
Obsah vydání       24. 6. 2002
22. 6. 2002 Američané zaznamenali varování před útoky už 10. září, ale přeložili si je do angličtiny až 12. 9.
22. 6. 2002 Izraelci hrozí, že vypnou CNN
21. 6. 2002 Vláda schválila vojenskou strategii Jaroslav  Hlaváček
23. 6. 2002 Britské listy v Trenčianských Teplicích Jan  Čulík
23. 6. 2002 Kto nás predal drzému monopolu Lubomír  Sedláčik
24. 6. 2002 Policejní prezident nepřejímá dopisy jen tak od kdekoho... Zdeněk  Jemelík
24. 6. 2002 ČSSD: "Kompromis by měl odpovídat volebnímu výsledku," tvrdí Zdeněk Škromach Štěpán  Kotrba
24. 6. 2002 Peru povstalo proti privatizaci
22. 6. 2002 Romská tlačová agentúra: Podľa aktivistov zo Spiša je rasizmus slovenským Matrixom Mária  Hušová
24. 6. 2002 Povídka: Dva intelektuálové Petr  Studený
21. 6. 2002 Čecháčkové Emil  Šíp
21. 6. 2002 Mít tak jen české noviny Emil  Šíp
24. 6. 2002 Jak se vyvíjel pojem "menšina" Karolina  Adamová, Ladislav  Křížkovský
21. 6. 2002 TGM: Politiku rozumnou a poctivou Milan  Grus
21. 6. 2002 Ein, zwei, Polizei Štěpán  Kotrba
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2002 ČSSD: "Kompromis by měl odpovídat volebnímu výsledku," tvrdí Zdeněk Škromach Štěpán  Kotrba
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
20. 6. 2002 Poznámka na okraj poznámky o malování čertů na zdi Štěpán  Kotrba
19. 6. 2002 Fotogalerie z voleb: Pracovník ČSSD rozbil Štěpánu Kotrbovi fotoaparát Petr  Pokorný, Štěpán Kotrba
19. 6. 2002 Komunisté už vystrkují rohy, ale nebezpečí jejich návratu nehrozí Karel  Mašita
17. 6. 2002 Volila jsem Koalici: české zpravodajství si myslí, že ví proč Daniela  Pilařová
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
17. 6. 2002 Když není nic lepšího než demokracie Josef  Trnka
17. 6. 2002 Sbohem, pane profesore Petr  Jánský
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
16. 6. 2002 ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit Jan  Paul
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard
15. 6. 2002 Ve volbách zvítězila ČSSD   
15. 6. 2002 Antikomunismus přestal v ČR fungovat jako politický faktor Jan  Čulík