18. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 6. 2002

V Moravskoslezském kraji při volbách rozhodla kvalita kandidátů

Když předloni v krajských volbách zvátězila v Moravskoslezském kraji ODS před KSČM a odsunula sociální demokraty až na třetí místo, zdálo se, že pravice konečně mnoho voličů oslovila. Pozice, která byla v tomto tradičně levicovém regionu přisouzena sociálním demokratům byla překvapením. Předseda moravskoslezské krajské sociálně demokratické organizace Petr Vícha při povolebních jednáních o budoucí podobě krajské rady s představiteli ODS a Koalice právě pro neústupnost tohoto uskupení neuspěl a ČSSD odešla v Zastupitelstvu kraje do opozice. V ní se její zastupitelé chovali konstruktivně a ve spolupráci s kolegy z ostatních klubů za podpory řady členů Zemanovy vlády, se snažili zrealizovat co nejvíce myšlenek ze svého programu.

K vítězství přivedl ODS v krajských volbách v roce 2000 tehdejší ostravský primátor a nynější krajský hejtman Evžen Tošenovský, který si během svého působení na radnici získal nemalý respekt u široké veřejnosti. Dokonce ho má u ní i dnes větší než u mnoha svých stranických kolegů. Člověka s podobnými předpoklady občanští demokraté před volbami do Poslanecké sněmovny nenašli. V posledních sněmovních volbách v roce 1998 byl jejich lídrem v bývalém Severomoravském kraji předseda ODS Václav Klaus, který byl tehdejšímu lídrovi ČSSD Miloši Zemanovi důstojným soupeřem. Oba získali u zdejších voličů přibližně stejný počet preferenčních hlasů. V právě skončených volbách Martin Říman, který Klause v roli lídra nahradil získal 6.539 přednostních hlasů, ale jeho sociálně demokratický soupeř Lubomír Zaorálek 17.948 preferencí.

Je třeba přiznat, že v uplynulém období, se vládě ČSSD přes všechny potíže některé problémy řešit dařilo. I když se nepodařilo významně v kraji snížit nezaměstnanost, bez konkrétních opatření vlády by dnes byla podstatně vyšší. Podařilo se konečně hnout i s letitým problémem budování dálnice D-47 do Ostravy a na polskou hranici. Do regionu se podařilo přivést první významné zahraniční investory a vytvořit stovky nových pracovních míst.

To lidé v regionu vědí a cítí. A například v Karviné dosud nezapomněli na neurvalou kritiku místopředsedy ODS Ivana Langra, který je ještě předloni veřejně kritizoval na tiskové konferenci v Ostravě za údajné megalomanské projekty, jakým je úspěšná průmyslová zóna Nové Pole v Karviné.

Langrova kritika zazněla v době, kdy iniciátoři projektu propadali beznaději a ztrátě sebedůvěry protože se jim přes mimořádné úsilí nedařilo do lokality přivést investory. Naproti tomu se jim povzbuzení a výzvy k trpělivosti dostalo od tehdejšího místopředsedy ČSSD Vladimíra Špidly. Dnes zde už úspěšně působí tři zahraniční a jedna česká společnost.

Lidé z vedení ODS, kteří byli nejaktivnějšími kritiky kroků ČSSD, které by si spíše zasloužily uznání, byli před volbami nejvíce vidět v médiích. Kandidáti ČSSD politiku vlády obhajovali a měli nepochybně snadnější roli. Jejich argumentace byla podpořena zkušeností jejich posluchačů a voličů.

Přesto všechno si myslím, že pro občany, kteří šli do volebních místností, byli nejdůležitější lidé, kteří figurovali na jednotlivých kandidátkách. Preferenčními hlasy pořadím, o kterém rozhodly vnitrostranické primárky, dostaly možnost zamíchat.V řadě případů toho voliči využili a přesvědčili se, že žádné místo na kandidátce není nevolitelné. Důsledkem pak bylo, že ani lídr Koalice, dosavadní poslanec Zdeněk Kořístka z Unie svobody do Poslanecké sněmovny nezasedne, a kandidáti, kteří byli na tzv. nevolitelném pátém a šestém místě Josef Vícha a Vilém Holáň poslanecký mandát získali.

A rozhodně nejenom proto, že by je jenom jejich straničtí kolegové upřednostňovali, jak se dnes ozývá z řad Unie svobody. Oba zvolení kandidáti mají u veřejnosti daleko příznivější pověst než poražený Zdeněk Kořístka.

Na nízké volební účasti 55,2 procenta má nemalý podíl i vítězná ČSSD. Řada jejich tradičních voličů nešla k volebním urnám proto, že byla nespokojena s tím, že se na kandidátce objevil kontroverzní ministr Petr Lachnit často kritizovaný za své aktivity v médiích anebo bývalý senátor Alfréd Michalík, který na Karvinsku neuspěl předloni v senátorských volbách a nedostal se ani do druhého kola.

Voliči tak dali zřetelně najevo sociálním demokratům, že ho v Parlamentu nechtějí. Přesto ho sociálnídemokraté nyní zařadili na svoji kandidátku. Levicový volič, který s tím nesouhlasil, proto zůstal raději doma anebo z trucu šel volit komunisty.

                 
Obsah vydání       18. 6. 2002
17. 6. 2002 Financial Times: Česká šance
19. 6. 2002 Fotogalerie z voleb: Pracovník ČSSD rozbil Štěpánu Kotrbovi fotoaparát Štěpán  Kotrba, Petr  Pokorný
17. 6. 2002 Vedení školy "plánovalo vyhodit studenta od závěrečných zkoušek"
18. 6. 2002 BBC: Chtějí Američané svrhnout Saddáma Husajna, protože si uvědomili, že invaze do Iráku je nemožná?
18. 6. 2002 Nový inspekční úřad odkryl v Británii obrovské množství chyb ve zdravotnictví
18. 6. 2002 Hřebejkův film Musíme si pomáhat v Edinburku Jan  Čulík
18. 6. 2002 Inštitút, ktorý na Slovensku nikomu nechýba Daniel  Krajcer
18. 6. 2002 V Moravskoslezském kraji při volbách rozhodla kvalita kandidátů Jaroslav  Hlaváček
17. 6. 2002 Nenáhodná podobnosť Dzurindu s Arafatom Lubomír  Sedláčik
18. 6. 2002 Proč odmítá Havel jednat s komunisty? Dušan  Mrázek
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
17. 6. 2002 Mám tělesný handicap. Proč musím být ostrakizován většinovou společností? Helmut (Milan) Stiedl
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
17. 6. 2002 Když není nic lepšího než demokracie Josef  Trnka
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů