17. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 6. 2002

Blížíme se k novým předčasným volbám?

Je po bitvě. Zdá se, že nakonec zvítězila koalice sil "dobra" proti silám "zla". Zdá se, že ČSSD s Koalicí teď s požehnáním prezidenta Havla sestaví novou vládu. A bude stačit jeden jediný andělský hlas Taťány Fischerové na to, kdy tato vláda půjde do pekel. Kotelník Klaus už zatápí na předčasné volby...

Vítězství. Ale čí? V Lidovém domě se až do rána tančilo a zpívalo, sekt tekl proudem: bosá Petra Buzková se svými girls do omrzení otáčela dvě písničky od spřízněné kapely Kryštof a novináři, kteří vpodvečer vyhládli pozorováním kyselých úsměvů Václava Klause ve Sněmovní, se stahovali právě sem. Na Vinohradech v Národním domě, přechodném sídle Koalice, to vypadalo spíše jako na rodinném funuse...

Co se to stalo? ČSSD (30,20%) porazila ODS (24,47%), k volbám nepřišlo 42 procent voličů. Komunisté (18,51%) dosáhli dosud svého nejvyššího výsledku po listopadu 1989. Celkem 12 procent lidí dalo hlas neparlamentním stranám. "Skutečným vítězem voleb jsou komunisté," řekl Václav Klaus, předseda ODS. Ano, Klaus má pravdu. Zapomněl ale dodat, že svým neotřelým narcismem, korupčními experimenty a teoriemi od katedry, se na tom valným dílem podepsal právě on. Protože historická neúčast voličů není jenom výsledkem záliby Čechů v rekreaci na víkendových chatách: je výsledkem politiky pohrdání. Někteří z těch voličů se s velkým sebezapřením odhodlali k "obětem", tu v občanských iniciativách, tu v malých politických stranách či nějakém jiném typu subverzivního klubu za "obnovu slušnosti". To všechno proto, že politika ztratila svůj smysl.

Čas třešní

Přichází čas třešní? Nepochybně ano. Komunisté si stoupli na špičky. Místopředseda strany Miroslav Ransdorf vítězství přisuzuje získání dělnictva a rozšíření skladby sociálně postižených občanů. Kdo nikdy nebyl na severu Čech či na severu Moravy, může si myslet, že komunista Ransdorf blouzní. Ale opak je pravda: jako ve snu si připadá každý člověk, který se kdy ocitl například v Prunéřově, Litvínově či v tolik mediálně známé Matiční ulici. Takhle žijí lidé 12 let po listopadu? "Pane, cikáni nejsou zlí, někdy kradou. Ale nikdy nekradli tolik jako vy, bílí!" říká mi v jedné mostecké hospodě padesátiletý Láďa. Pokud vůbec volí, tak volí právě komunisty. A nepotřebuje na to ani nikoho, kdo mu to správné číslo ukáže a dá do obálky. Ví to sám. To, že romská komunita nemá 12 let po listopadu hodnověrnou reprezentaci, si mohou často sami. Ale čeští Romové k nám "bílým" nemají důvěru.

Důvěru k politikům nemá 42 procent občanů. Nejmenší ji mají právě tam, kam neviditelná "ruka trhu" dopadla nejvíce: Karlovarský kraj (50,17%), Ústecký kraj (50,67%), Moravskoslezský kraj (55,20%). Nezaměstnanost v těchto regionech dosahuje alarmující výšky, investice do rekonstrukce krajů se pohybují v desítkách miliard. Když Václav Klaus na své tiskové konferenci oznámil, že neví, zda může garantovat slib 15 miliard korun pro Ústecký kraj, byla z toho několikadenní kauza v regionálním tisku - hned vedle rvačky chomutovského místostarosty. Pár dní poté Klaus ty peníze v Ústí slíbil: propadlo se z té nehorázné lži ústecké náměstí...

Aroganci moci pociťují tam, kde se bojíte po 18. hodině vyjít na ulici. Mnohem více než v pražských kavárnách, pochopitelně. V těch temných místech mají nižší platy, obtížně se rekvalifikují a vykořeněnost kraje tu místy vypadá jako kdyby tu žili sotva rok po válce. "Na úřadu mi nabídli, abych si udělal masérský kurz, ale já mám teď sotva dva klienty měsíčně," říká mi pán v obci u Kadaně, který byl dříve zámečníkem. "Copak tady chce někdo masírovat?" sugestivně se mne ptá a rozhlédne se kolem sebe. V hospodách na Mostecku po 17. hodině nevaří. Nezaměstnanost tu dosáhla za květen 2002 neuvěřitelných 21 procent.

Mají ti lidé věřit slibům, které jim tu ležérně předváděl třeba lídr Koalice Karel Kühnl? Lídr byl na plakátech vyobrazen se sebevědomým úsměvem, sako přes rameno, vypadal jako by byl tak trochu na procházce. Na náměstích, kam přijel, ale excelovaly jeho mažoretky, na cestách světový velmistr Loprajz, v hospodách vybuchoval koaliční energetický nápoj, který rozdával. "Kühnl se tu málem převrátil v rigólu," směje se hostinská. "Asi hodně spěchal," dodává.

Komunisté nevedli drahou kampaň. Místopředseda Ransdorf po prvních odhadech SC&C upřímně přiznal, že měli možná dát do kampaně více. Finanční střídmost komunistů v regionech se ale v konkrétních číslech ukázala jako dobrý tah. Odhad v jejich případě ale selhal dost značně: namísto 13 procent, dostali komunisté 18,51 procent. Milionové karnevaly na náměstích měst, které trpí bídou a nezaměstnaností, jsou opravdu nejlepší známkou arogance, kterou strany předvedly. A koho dnes zajímají řeči o tom, co komunisté zemi provedli v minulosti? "Ale vždyť v té době jsem byl malé dítě a podobně jsou na tom i naši další kandidáti v kraji," opakoval na cestách Jaromír Kohlíček, komunistický kandidát.

"Ten, kdo nevolil, volil komunisty," začínají rozrušovat propagandisté z ODS. Opravdu? Volební výsledek KSČM, s níž se jedná jako kdyby neexistovala, je ve skutečnosti triumfální. Zatímco s komunisty ostatní strany na veřejnosti nechtějí mluvit, ve sněmovně s nimi dosud živě obchodovaly. Co to je za pokrytectví nazývat je stranou nedemokratickou? Nebo snad jindy ti samí politici tvrdí, že nežijeme v demokracii? Pokud tady KSČM je, nikdo ji nezakázal, ona tu prostě bude dál (i po trucujícím prezidenta Havlovi, který už stříhá na Hradě metr) - a čím víc ji budou ostatní navenek ignorovat, tím bude silnější. Pro ČSSD je ostatně nejlegitimnějším partnerem pro vládní koalici. Byla by navíc většinová.

Kotelník Klaus

Kdo ale má vedle komunistů trumfy v rukou? Stále není bez karet ani Václav Klaus, předseda ODS, který nevypadá, že by dal zrovna příliš rychle hlavu na špalek za porážku s ČSSD. Křehká většina pouhých 101 mandátů budoucí vlády Vladimíra Špidly ale není opravdu tím, na čem by nemohl kout své železo. Zatím to vypadá, že zatápí pod kotlem. Peklo Václava Klause se může rozhořet již velmi brzy - za tři měsíce nás čekají hned dvoje volby (komunální a senátní) a v lednu příštího roku volba prezidentská.

Stále mu k tomu ostatně sekunduje věrná TV Nova a deník Super, byť to chvíli před volbami vypadalo, že se všemocné televizní impérium Vladimíra Železného na okamžik zatřáslo. Další zbraní v rukou mohou být nezávislí "andělé z občanské společnosti". "Vždy budu hlasovat podle svého svědomí," říká Táťána Fischerová, nominovaná US-DEU, která jistě nemluví do větru. V tom jí přizvukuje evangelický farář Svatopluk Karásek, nominovaný KDU-ČSL, který chce zatím zachraňovat nedostatek členů pro klub US-DEU. Křehkost budoucí vládní koalice je i křehkostí samotné Koalice. Někteří lidovci na svém nedělním sezení v Emauzích neopomněli připomenout, že neúspěch ve volbách by mohl být interpretován i jako neúspěch Cyrila Svobody. Předsedkyně US-DEU Hana Marvanová jen těžko obhájí, že její strana získala pouhých 8 křesel. To také není pro její pozici povzbudivé, zvláště, když "za to mohou lidovci", jak znělo o víkendu z Národního domu.

Obtížné vyjednávání o křesla ve vládě si už dříve Koalice trénovala nanečisto "stínově": výsledek byl truchlivý, skončil výhružkami a dvojitými nelsony. Počet vyjednávačů se v těchto chvílích vyjasňuje - jistě bude chtít každý vyjednat alespoň to své ministerstvo: Cyril Svoboda (ministerstvo zahraničí), Zuzana Roithová (ministerstvo zdravotnictví), Ivan Pilip (ministerstvo financí), Karel Kühnl (ministerstvo průmyslu), Hana Marvanová (ministerstvo spravedlnosti). ČSSD by kromě premiéra měly připadnout hlavně dva silové resorty: vnitro (Stanislav Gross) a ministerstvo obrany (Jaroslav Tvrdík), životní prostředí by si jistě ráda vyzkoušela jako ministryně Petra Buzková.

Vypadá to, že jeho Klausovi mladí vlčáci, kteří rádi štěkají, nekoušou - ať už se jmenují Petr Nečas, Jan Zahradil nebo Ivan Langer - zatím totiž nesahají svému šéfovi ani po kotníky, seč se snaží. Palácový převrat nezkusí, na to je syndrom "sarajevského atentátu" velmi silně zapsán v legendách Sněmovní ulice. Nezbývá tedy než doufat, že Klausovo libido se v příštím půlroce přeci jenom přeorientuje směrem k hradním baštám, než ke Strakově akademii. To může být zatím jediná úleva pro ODS, kde v tornistrách některých hejtmanů najdeme už dnes maršálské hole. Představa Václava Klause na Hradě ale určitě nepatří k těm, s nímž bychom mohli sladce v klidu a pokoji usínat.

Ambice mládí

Mimochodem: A co mládí? Mladí lidé, kteří často ani nevědí, že to "všechno začalo" 17. listopadu 1989, natož, aby si pamatovali nějaké komunisty, se rozhodli volit malé neparlamentní strany. Alespoň to tvrdí projekce PSEPHOS/ SC&C , kde jim hlasy dalo celkem 23 procent. Hlas jejich svědomí ještě není zatížen cynismem tzv. užitečného hlasu, která přepočítává jako v supermarketu, zda se mi vyplatí, hodím-li do urny Mirka od lidovců, nebo Ivana od Marvanové. Jistě, možná, že to už příště neudělají, ale jejich hlas není propadlý. Je naopak nadějí do budoucnosti této země, předpokladem pro sebevědomí, které tolika Čechům dnes chybí.

A ti malí bezvýznamní trpaslíci? Jaké mají ambice? Také zde můžeme mravenčí pohyb zaznamenat. Zatím získaly všechny celkem 12 procent hlasů, do parlamentu nepronikla žádná. Všichni ti malí měli velký problém s médii: bojkot, kterému byli vystaveni, není právě nejlepší vizitkou české demokracie. Výsledek, při němž voliči dali i přesto těmto stranám hlasy, je ale přese všechno spíš povzbudivý. Rekordní počet 29 stran ve volbách můžeme kromě své historické kvality vnímat také jako datum zárodku politických embryí budoucnosti. Vždyť přece mnoho z těch občanů, kteří jim dali důvěru, mohli volit Koalici, jiní zas s klidem Klause. Proč volili jinak? Třeba se jim zdálo, že rozdíly mezi Koalicí a dalšími stranami establishmentu nejsou často až tak zřetelné, ne-li totožné. Třeba měli pocit, že by národní zájmy malé strany uhájili lépe než Klaus.

Mladí voliči si zatím příliš nevšimli, že i těch u malých stran se mohou projevit na rozhodování i nezřízené osobní ambice, vždyť příznaky tu jsou: jeden z těch ostřejších hochů si stranu otevřeně pojmenoval podle sebe, jiný si ji spletl s PR agenturou, někdo zas pro změnu s charitativní organizací. Občas se do nich dostanou i lidé, kteří už mají za sebou dlouhou vartu jinými stranami: někdy to nemusí být na škodu, jindy to ale působí jako útulek pro vyhynulý druh.

Malé strany teď čeká těžká cesta. Budou muset projít sebezpytným očistcem a zahájit vážnou reflexi nad tím, co chtějí občanům opravdu nabídnout. O iluze jistě přijde mnoho z nich, protože budou muset dokázat překousnout nejednu těžkou vzpomínku a pokusit se domluvit na tom, co je možná osobnostně dělí: takový je problém například mezi liberálními uskupeními, stejný problém mají i extremistické či nacionalistické strany.


Prezident hodlá dnes, tedy v pondělí, jmenovat osobu, která bude pověřena sestavením vládního kabinetu. Bude to titánský úkol. Jak učinit nemožné a zajistit, abychom za pár měsíců nestáli znovu před urnami? Křehká koalice "sil dobra" spíše nahrává "silám zla". Touha po revanši je v mysli pekelného kotelníka Klause velmi pevná. Frustrace komunistů zas zažraná jako uhlířská víra.

                 
Obsah vydání       17. 6. 2002
17. 6. 2002 Financial Times: Česká šance
17. 6. 2002 Mám tělesný handicap. Proč musím být ostrakizován většinovou společností? Helmut (Milan) Stiedl
17. 6. 2002 Vedení školy "plánovalo vyhodit studenta od závěrečných zkoušek"
15. 6. 2002 Ve volbách zvítězila ČSSD
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
15. 6. 2002 Antikomunismus přestal v ČR fungovat jako politický faktor Jan  Čulík
16. 6. 2002 Sdělovací prostředky prohrály na celé čáře Karel  Mašita
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
17. 6. 2002 Když není nic lepšího než demokracie Josef  Trnka
16. 6. 2002 ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit Jan  Paul
15. 6. 2002 Proč vyhrála v Moravskoslezském kraji přesvědčivě právě ČSSD? Michal  Kubíček
17. 6. 2002 Volila jsem Koalici: české zpravodajství si myslí, že ví proč Daniela  Pilařová
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard
17. 6. 2002 Sbohem, pane profesore Petr  Jánský
16. 6. 2002 Vzťahy Pavla Ruska k BL hrozia eskaláciou ! Lubomír  Sedláčik
16. 6. 2002 Skandál z maličkosti, který by mohl zlikvidovat Tonyho Blaira?
17. 6. 2002 Rekordních 37 procent Francouzů nepřišlo k volbám - Chirakova "většina" převálcovala levici Josef  Brož
17. 6. 2002 Chalupský: "CET 21 nemá závazky po lhůtě splatnosti"
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
17. 6. 2002 Nové fotogalerie
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2002 Mám tělesný handicap. Proč musím být ostrakizován většinovou společností? Helmut (Milan) Stiedl
17. 6. 2002 Rekordních 37 procent Francouzů nepřišlo k volbám - Chirakova "většina" převálcovala levici Josef  Brož
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
16. 6. 2002 Vzťahy Pavla Ruska k BL hrozia eskaláciou ! Lubomír  Sedláčik
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard
16. 6. 2002 ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit Jan  Paul
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
16. 6. 2002 Sdělovací prostředky prohrály na celé čáře Karel  Mašita
15. 6. 2002 Proč vyhrála v Moravskoslezském kraji přesvědčivě právě ČSSD? Michal  Kubíček
15. 6. 2002 Antikomunismus přestal v ČR fungovat jako politický faktor Jan  Čulík
14. 6. 2002 Aleš Rozehnal se pokusil odvolat Vladimíra Železného z TV Nova   
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
14. 6. 2002 Francouzi stále ukrývají 20 miliard franků   
14. 6. 2002 Jiří Kolář nepřijímá stížnosti jen tak od kdekoho Zdeněk  Jemelík
14. 6. 2002 Václav teoretik a Václav politik   

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2002 Volila jsem Koalici: české zpravodajství si myslí, že ví proč Daniela  Pilařová
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
17. 6. 2002 Když není nic lepšího než demokracie Josef  Trnka
17. 6. 2002 Sbohem, pane profesore Petr  Jánský
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
16. 6. 2002 ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit Jan  Paul
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard
15. 6. 2002 Ve volbách zvítězila ČSSD   
15. 6. 2002 Antikomunismus přestal v ČR fungovat jako politický faktor Jan  Čulík
15. 6. 2002 Proč vyhrála v Moravskoslezském kraji přesvědčivě právě ČSSD? Michal  Kubíček
14. 6. 2002 Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží Josef  Trnka
14. 6. 2002 Volič a dva hlasy. Už G.K.Chesterton byl zhnusen politikou   
14. 6. 2002 Václav teoretik a Václav politik   
13. 6. 2002 Vrazili mi do tašky Klause Milan  Štěpita
13. 6. 2002 Vyvolávání duchů: Jak se Beneš podruhé vrátil k volbám Jiří  Pehe