7. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 6. 2002

Jsou komunisté neštěstím české politiky?

Nejsem iluzionista, aniž podléhám iluzím. Nemyslím si tudíž, že bych mohl ovlivnit voliče, neřku-li samotné politiky. Spíše mne baví sledovat šarády a kulišárny v této oblasti, a to v širším pojetí, nikoli pouze mezi vyvolenými. Proto využívám občas příležitosti, že nová doba, což jí nutno (také) přičíst k dobru, možnost vyjádřit se k čemukoli, poskytuje prakticky každému (v mém případě viz např. zde, Britské listy atd.), pokud o to stojí, nebo ho to baví. Tyto řádky tak nejsou žádnou analýzou, pouze reagují na některé události a články z poslední doby, které mi připadly zábavné, ne-li groteskní.

O tom, že nejde před volbami (i mezi nimi) výlučně jen o důsledky činů politiků, ale vliv médií na ně - a hlavně samotnou politiku - svědčí např. příběh Národně sociální strany, která si "vypůjčila" televizní mikrofon. Bylo zvláštní, jak tento čin sdělovali velcí nositelé informací. Např. MF Dnes, včetně jejího internetového serveru, ve svém zpravodajství tento protestní akt kvalifikovala téměř jako trestný čin. Nezaznamenal jsem však ani náznak objektivity spočívající např. v poukazu na nedostatečnou ochranu majetku samotnou ČT, natož seriózní vyjádření k podstatě záležitosti, spočívající v evidentně zanedbatelnému prezentačnímu prostoru, "poskytovanému" neparlamentním stranám v tisku, rozhlasech a televizích.

Pozoruhodný je i komentář Alexandra Mitrofanova v Právu, kterého si všimly rovněž BL. Na pozadí volebního hesla ODS "Vstříc novému osudu", které mimochodem kdosi v Praze přelepuje na text "Vstříc nové ostudě", umně rozvíjí apologetiku Vladimíra Špidly. Kombinuje rozum a cit, přičemž cit je převážně na straně předsedy ČSSD, rozumem pak kriticky zkoumá činy Václava Klause. Jinak by totiž nemohl prohlašovat, že "Špidla je jeden z mála současných politiků, v jehož poctivost dokážu uvěřit". Přitom ale Špidlu neporovnává jenom s Klausem, ale též se Zemanem a Šloufem. Taková komparace je velmi účelová a nevěrohodná, mimo jiné i proto, že Mitrofanovův odmítavý postoj k Zemanovi je dlouhodobě velmi vyostřený a Šlouf je mimo hru. Ať je premiér jakkoli neotesaný a nezaslouží si šetrný přístup, nelze mu upřít, že pro socialisty udělal mnohem více než všichni jeho spolustraníci dohromady. On má totiž minimálně stejnou intuici pro orientaci v českém prostředí (myšleno voličském) jako Klaus, to autor stabilně přehlíží. Ostatní jsou (bohužel) o třídu níž.

Tím se Mitrofanov nezabývá, namísto toho se opírá (vedle rozumu) o cit a zkušenost(!?). Budeme-li abstrahovat od toho, že věřit mohu v Boha, nebo v cokoli, co ani neznám, což iluzorní a málo průkazné, tak odvolávání se na zkušenost s ministrem práce větou: "Když se Špidlovi jednou zdálo, že jsem svým psaním ublížil jeho blízké osobě, chtěl to řešit chlapsky - férovkou," je téměř infantilní. Dobrotivý Bože! O čem tato zkušenost vypovídá? Každý se může domnívat cokoli. Někdo, že mu chtěl dát "po čuni" - jako Rambo - jiného napadne, že se Špidla snažil silou využít svého postavení ve prospěch svého příbuzného nebo přítele. Prostě tajemné sdělení, bez faktické hodnoty, jen bezostyšné lobování. Činy zůstávají jaksi mimo, i když se nabízí řada možností pro srovnání. "Jasné koncepce, jak řídit stát a kam vést společnost..", tedy schopnosti, které předsedovi ČSSD přisuzuje, nestaví Mitrofanov do protikladu s bezkoncepčností důchodové reformy ani utopickými fantaziemi v populační politice. Nevšímá si slibů o snížení nezaměstnanosti toho, kdož v uplynulém volebním období v čele příslušného resortu dokázal pravý opak.

Ostatně, jaké jiné přednosti měl před deseti lety Václav Klaus? Také to byly smělé vize a tah na branku! Václav Klaus dokázal, že je schopen prosadit mnohé z toho, co si předsevzal. Ovoce těchto vizí a jejich realizačních akcí nyní nesou své trpké ovoce. Na rozdíl od Vladimíra Špidly však má tu smůlu, že tak nečinil skromně, zesměšňoval, nálepkoval, iritoval - a ani dnes nehodlá jít ke křížku. V tomto ohledu Špidla dbá na dobrý dojem a získává tím body (stejně tak na Zemanovi), vytváření image poctivého úředníka, služebníka chudých a bezmocných, osloví mnohé, faktické schopnosti se tím však neprokazují. Je obecnou notorietou, že skutečné mozky, schopní jedinci, nesměřují do politiky. "Uživí" se mnohem lépe tam, kde se vytvářejí opravdové hodnoty, kde se vize a projekty schvalují a realizují daleko efektivněji. To si naši politici za časté nechtějí připustit, protože jsou převážně přesvědčeni, že aktem voleb se stali výkvětem společnosti. Mýlí se, stali se jen vyvolenými, neprošli žádným exaktním výběrovým řízením, pouze prokázali, že mezi svými kolegy (vlastně personami sui generis), resp. šéfy, jsou oblíbeni či shrbení natolik, že je to katapultovalo na přední místa kandidátek.

Nejsou to vesměs odborníci na politiku, ba většinou ani na organizaci a řízení. Téměř nikdy jim ovšem nechybí sebevědomí, téměř vždy postrádají sebereflexi. O tom svědčí "smělé a jasné" koncepce, jejichž zpackání odbudou vyjádřením, že chyby se možná staly, protože se "to" (nebo "ono") teprve učili. Což je důkaz další společné vlastnosti - nezodpovědnosti - šli "do toho", brali klidně resorty, o nichž neměli páru, vedli výbory na základě partajničení, nikoli znalostí. Teď to ovšem umí! Proč? Protože už si přičichli, dotkli se prstem povrchu, naprosto ztratili ostych? Ti naivkové, co se tlačí na jejich místa, jsou naprosto bez zkušeností, které oni již mají (a které zaplatili občané). Co si to vůbec dovolují ty pidistraničky? Jsme pro demokracii, ale její interpretace je naše! A navíc, měli přijít dřív, jsou stejně stejní jako my, jacípak experti...

Tato okázalá arogance dobře kvete za přispění médií, která svými komentáři, grafy a povolebními projekcemi odrazují občany od vlastního úsudku. Výše zmíněné příklady jsou nepatrnou kapkou v moři dalších. Už ani koalice ani komunisté nestojí "zpravodajcům za zpravodajství". Nelze se pak divit Waldemaru Matuškovi, že (v sobotní MF) navrhuje: "Dejte Klausovi ještě šanci." Chce tím říci, že jí pan profesor už nemá, nebo, že jeho dosavadní výkony byly nepřesvědčivé? Nebo, že má nárok na reparát? Nebo to snad znamená, že jeden z idolů mého mládí je zmatený a přijímá zoufale za své to, co se mu předkládá? Je to samozřejmě náhodný výrok, který se mi ale hodí příkladmo. MF v tomto případě nepodezřívám ze zvláštní příchylnosti k ODS. Podezřívám však média a jejich vlastníky z toho, že mají zájem na "stabilním prostředí", na jistotách vztahů, které již navázala.

Co s tím mají společného komunisté zmínění v nadpisu? Mnohé. Oni přispívají k tomuto marasmu tím, že existují. Jsou pohodlnými fackovacími panáky, zejména pravice. Objektivně vzato, někteří z těch, kteří se do nich lacině strefují, mohou mít mnohem méně charakteru, již jen proto, že ve vlastních řadách s dřívějšími komunisty kooperují. A stává se dokonce, že s takovými přeběhlíky spolupracují postupně v různých stranách. Samozřejmě to s tím charakterem nechci přehánět, protože vedle ideologického "přesvědčení" je tu ještě poměrně rozsáhlá voličská základna, která spolehlivě udrží ještě nějaký čas pár desítek komunistů v parlamentě. Do té doby si nechají nadávat, ale v podstatě se zlolajníky budou spolupracovat na různých věcech, především na těch, které se týkají udržení dosažené konfigurace. Mnozí z těch, kteří jim lají, jsou ovšem farizejové, jsou rádi, že je mají. Nemusí se tak spojovat rozhašteřená pravice, protože ČSSD, bez komunistů (s kterými hloupě zoficializovala nespolupráci) nikdy nebude atakovat hranici 50 % hlasů. ODS pak nebude potřebovat US a ČSL k tomu, aby udržela politický vliv. Nebo se spojí s ČSSD - to už známe. Nejde prostě o věc, ale o persony.

Nebylo by tomu tak, kdyby KSČ splynula s ČSSD, obdobně jako ve většině postkomunistických zemí. Volič by měl pozici mnohem snadnější, prostředí by bylo transparentnější. Transparentněji a korektněji by nutně musela fungovat média. Vše negativní, co bylo zmiňováno shora, by mělo méně šancí. Přiblížili bychom se "autenticky demokratickým" zemím, donutili bychom politiky, média i voliče jednat přímočařeji, otevřeněji. Když je však řeč o moderních zemích Evropy, jistě se objeví námitka, že se najdou komunisté i tam, a dokonce velmi silní. Pak se ale nabízí otázka, kdo v ČR vlastně přebývá?

                 
Obsah vydání       7. 6. 2002
7. 6. 2002 Předvolební analýza: největším problémem ČR je korupce Václav  Žák
7. 6. 2002 Mohou mít nezávislí novináři milostný poměr s politiky? ČRo se omlouvá za hanopis o Haně Marvanové Jan  Čulík
7. 6. 2002 Jsou komunisté neštěstím české politiky? Josef  Trnka
7. 6. 2002 Řeči politiků: Proč už jste, Vladimíre Špidlo, nezajistili pevné právní prostředí dávno? Zdeněk  Jemelík
7. 6. 2002 Ostravské soukromé sanatorium Silesia Medical neposkytuje telefonicky informace o finanční zátěži pacientek: dle ministerstva zdravotnictví je to ale jeho povinnost Daniela  Pilařová
7. 6. 2002 Hornbach, Globus, OBI, když nevíte co by! Jan  Paul
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů
7. 6. 2002 Literární noviny: "Volte Jakuba Patočku!" (Nebo ne?) Jan  Čulík
7. 6. 2002 MFD nedá dohromady ani krátký text bez chyb Jan  Čulík
5. 6. 2002 Proč nikdo nemá rád novináře (aneb jsou média vymknuta z kloubů)? Miloš  Čermák
7. 6. 2002 Sdělovací prostředky v České republice
7. 6. 2002 Stanislav Gross věnoval - z volebních důvodů - invalidnímu policistovi kolečkové křeslo
7. 6. 2002 Nalezli vědci důkaz vysoce vyvinuté technologie z doby před miliony let?
7. 6. 2002 Finta lidské tváře nad Medáky Lenka  Kučerová
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
7. 6. 2002 Televízny chaos vyriešia tí, čo ho zavinili ? Lubomír  Sedláčik
6. 6. 2002 O velkopanském chování na českém velvyslanectví v Pekingu
6. 6. 2002 Dojde k rozpadu Evropské unie?
6. 6. 2002 Všechny kultury si nejsou rovny
5. 6. 2002 "Proč nikdo nepíše o tomhle??? To jsou všichni tak slepí?"
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2002 Mohou mít nezávislí novináři milostný poměr s politiky? ČRo se omlouvá za hanopis o Haně Marvanové Jan  Čulík
7. 6. 2002 Řeči politiků: Proč už jste, Vladimíre Špidlo, nezajistili pevné právní prostředí dávno? Zdeněk  Jemelík
7. 6. 2002 Literární noviny: "Volte Jakuba Patočku!" (Nebo ne?) Jan  Čulík
7. 6. 2002 Nalezli vědci důkaz vysoce vyvinuté technologie z doby před miliony let?   
7. 6. 2002 Jsou komunisté neštěstím české politiky? Josef  Trnka
7. 6. 2002 Předvolební analýza: největším problémem ČR je korupce Václav  Žák
7. 6. 2002 Hornbach, Globus, OBI, když nevíte co by! Jan  Paul
7. 6. 2002 MFD nedá dohromady ani krátký text bez chyb Jan  Čulík
7. 6. 2002 Televízny chaos vyriešia tí, čo ho zavinili ? Lubomír  Sedláčik
7. 6. 2002 Ostravské soukromé sanatorium Silesia Medical neposkytuje telefonicky informace o finanční zátěži pacientek: dle ministerstva zdravotnictví je to ale jeho povinnost Daniela  Pilařová
7. 6. 2002 Finta lidské tváře nad Medáky Lenka  Kučerová
6. 6. 2002 O velkopanském chování na českém velvyslanectví v Pekingu   
6. 6. 2002 Dojde k rozpadu Evropské unie?   
6. 6. 2002 Všechny kultury si nejsou rovny   
5. 6. 2002 Představte si, že by Blair donutil Paxmana přestat vysílat. V Itálii se to zřejmě právě stane