4. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2002

Černobílý svět Vladimíra Železného "Horákové" a jeho kompliců

Ano, stává se to, že komerční sdělovací prostředky před volbami podpoří určitou politickou stranu či kandidáta. Děje se to v Británii i ve Spojených státech, ovšem spíše v těch sdělovacích prostředcích, které nemají pověst silné integrity. Skutečné nezávislá média, která chtějí, aby si jich veřejnost vážila, to nedělají. Známý šéfredaktor amerického listu Washington Post šel dokonce tak daleko, že zásadně nikdy nehlasoval při volbách - argumentoval, že si novinář musí zachovat svou nestrannost a nezávislost. Novinář, hodný tohoto slova, je pozorovatel, analytik a komentátor - nikoliv propagandista pro určitou kauzu či politickou stranu. V České republice se to tak nebere. Pokud na Západě sdělovací prostředky - ty s horší pověstí - prosazují někoho při volbách, dělají to otevřeně. České komerční televizní stanice se svou zaujatost snaží skrývat. Televize Nova i Prima podporují ODS. Všichni víme, proč tomu tak je: Vladimír Železný silně potřebuje Václava Klause, aby se nedostal do vězení, a Prima je s Železným těsně spjata. Železný dokonce ve své týdení kazatelně oslavuje nedávný vzrůst sledovanosti televize Prima, která se stala druhou nejsledovanější televizní stanicí v České republice a předstihla ČT 1. To by přece Železný nedělal, kdy byla Prima pro něho konkurenční televizní stanicí.

Nová si také kupuje balíky filmů a televizních pořadů, které částečně sdílí s televizí Prima. To by také bylo značně nelogické, kdyby byla Prima pro Železného konkurencí. Neznám na světě žádnou komerční televizní stanici, která by se dělila o pořady s konkurencí... Avšak Železný ví, že obyčejný televizní divák se o tyto věci nezajímá.

Důvodem, proč chce "spasitel" Železný vidět ODS u moci, je více než zjevný, zejména poté, co Klaus Železnému vyjádřil podporu poté, co Železný strávil druhou noc na policejní stanici. Srozumění mezi Železným a Klausem trvá od tédoby, kdy se oba dohodli za zavřenými dveřmi o sporu, týkajícím se zprávy, kterou odvysílaly novácké Televizní noviny, že měl Klaus údajně ve Švýcarsku vilu.)

Železný a Klaus mluví tímtéž jazykem - žijí ve zjednodušeném světě černobílých argumentů. Vždycky existuje nějaká spiklenecká teorie, intelektuálové a Hrad jsou zdrojem veškerého zla... (Zlem mají na mysli to, že někdo má jiný názor než oni.) Oba muži využívají přesně těch stereotypů myšlení, jichž používal komunistický režim po dobu čtyřiceti let totalitní tyranie. Lidé jsou koneckonců na tento způsob myšlení zvyklí, a tak na tuto levnou, prostoduchou rétoriku slyší.

Ti, kteří sledují televizní zpravodajství (dá-li se to tak nazvat) na Primě a na Nově, a mají více než dva neurony, si jasně povšimnou taktiky, kterou tyto televize využívají k prosazování ODS.

Zaprvé, už dlouho jsme neviděli v televizních zprávách tolik představitelů KSČM. Tím, že dává Nova a Prima prostor primitivním komunistům, dělají tím reklamu ODS. Pokaždé co Grebeníček (syn, nikoliv ten mučitel) nebo Ransdorf začnou šířit svou nerealistickou politiku a používají při tom ideologický jazyk, připomínající bývalý komunistický režim, prospívá to straně, která se charakterizuje jako antikomunistická - ODS.

Avšak pohlédněme také na průzkumy veřejného mínění, které sponzorují tyto dvě televizní stanice. V pondělí se průzkum na stanici Prima zeptal veřejnosti, jestli by mělo být méně ministerstev. Velká většina - více než 70 procent obyvatelstva - podporovalo likvidaci několika ministerstev. A pak následovala zpráva, v níž reportér "informoval", že - překvapení! - právě ODS chce zlikvidovat některá ministerstva. A pak zpráva, že Koalice si likvidaci ministerstev nepřeje. A že jakmile se stane Česká republika členskou zemí Evropské unie, v zemi bude bezpochyby víc ministerstev! (A kterápakto strana kritizuje Evropskou unii?)

Téhož večera zjišťoval průzkum veřejného mínění v televizi Nova, jestli si lidé myslí, že politikové plní své předvolební sliby. Zase, více než 70 procent dotazovaných - jak jinak! - odpvoědělo, že politikové své předvolební sliby neplní. Ale zase - překvapení! - pak se dovídáme, že většina těch občanů, kteří věří svým politikům, se rozhodla hlasovat pro ODS (podprahové sdělení: ODS zřejmě své předvolební sliby plní...)

Přátelé se mě ptají, koho bych asi volil. Odpovídám vždycky, že nejvíce souhlasím s programem ODS: ODS volí EU; ODS volí jistotu pro stáří; ODS volí nízké daně; ODS volí bezpečí země; ODS volí prostředí pro život; ODS volí české národní zájmy; ODS volí průvan v byrokracii; ODS volí nezadluženou budoucnost, ODS volí činy místo gest; ODS volí konec starých časů... To je má ideální strana! Až na to, že čtu každý den noviny a studoval jsem to, co Klausova vláda ve skutečnosti dělala. A pořád nechápu, proč všechny ty banky nebyly řádně a rychle v letech 1992-1998 zprivatizovány, proč vláda uhradila z peněz občanů vešechny ty obrovské dluhy, které nadělalo pár špatných administrátorů a proč ti lidé nejsou ve vězení. A tak dále.

Takže bych asi nehlasoval pro nikoho.

Koalice je jen další formou opoziční smlouvy. ODA dokázala, že neumí platit ani vlastní účty, takže jak to, že si proboha osobují právo řídit státní finance? ČSSD? Že bychom museli dál platit 60 miliard za stihačky a žít ve stejném režimu jako dosud? A co třeba Grossovy autoritářské tendence? Křesťanští demokraté jsou jako prostitutky, jdou s každým, kdo dobře zaplatí. Marvanová, Kuehnl? Mlynář se mi docela líbí, ale ne v té společnosti. Pithart prezidentem? Nemohu dost dobře důvěřovat někomu, kdo informuje na svých internetových stránkách, že Masaryk vládl v Československu 11 let - to i já, Brazilec, vím, že to není pravda. KSČM? No comment. Cesta Změny? Naděje? Kdože?

Čechů je mi líto, protože není koho volit. Ale za pár měsíců budu muset volit prezidenta ve vlastní zemi a tam je situace úplně stejná (až na to, že Brazílie je ještě bezostyšněji zkorumpovaná než Česká republika, v nejlepším jihoamerickém stylu).

Prima a Nova šíří a posilují černobílé vidění v české společnosti, já kontra oni. Je to vize světa, kterou Železný a Klaus užívají často, ve snaze zmanipulovat ty občany, kterým to příliš samostatně nemyslí.

Avšak to, že měl Železný tu drzost a srovnal se s Miladou Horákovou, to považuju za opravdovou sprostotu.

                 
Obsah vydání       4. 6. 2002
4. 6. 2002 Černobílý svět Vladimíra Železného "Horákové" a jeho kompliců Fabiano  Golgo
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
3. 6. 2002 Jak Alexander Mitrofanov neví, jaké principy zastává slušný novinář
4. 6. 2002 Letní Vánoce: Britové se radovali z volna Jan  Čulík
4. 6. 2002 Bush se chystá k útokům proti Iráku
4. 6. 2002 Tak jaké je to s Británií?
4. 6. 2002 "Ošklivá Evropská unie" - bude muset ČR přemalovávat značky na silnicích? Daniela  Pilařová
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
3. 6. 2002 Politická a jiná nepřijatelná reklama v Britských listech Jan  Čulík
3. 6. 2002 "Uměleckou" plastinací na věčnost Jan  Paul
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů