21. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 5. 2002

Nebylo lepší, když spolu soutěžily kapitalismus a socialismus (ne stalinismus)?

"Trpkou ironií dvacátého století je, že socialismus byl nejvíce nerealizovatelný tam, kde o bylo nejvíce zapotřebí. Na to, aby mohl vzniknout socialismus, bylo zapotřebí hmotných zdrojů, demokratické tradice, sousedů, kteří byli ochotni vzájemně spolupracovat, rozvinuté občanské společnosti a vzdělaného obyvatelstva. A právě tyto vlastnosti neměly chudé, koloniální země, kde bylo socialismu nejvíce zapotřebí. V důsledku toho vedla jedna trpká ironie k druhé: namísto socialismu vznikl v těchto zemích tvrdý stalinismus: úsilí o svobodu se proměnilo v drsnou diktaturu. Zdá se, že jednadvacátému století bude dominovat jiná ironie: začátkem století se sebevědomě pyšnil kapitalismus svým vítězstvím nad socialismem, ale nyní se zdá, že to vítězství bylo Pyrrhovo. Je docela dobře možné, že se kapitalismus bude dívat na poražený socialismus ještě velmi nostalgicky. " Proč? Je tomu skutečně tak? Zajímavě argumentoval v sobotním Guardianu na toto téma profesor kulturní teorie Terry Eagleton z University v Manchesteru:

Cílem socialismu totiž bylo jen vyvlastnit bohaté třídy, nikoliv je vyvraždit. Zbraněmi socialismu jsou generální stávka a odbory, nikoliv antrax a jaderné bomby. Cílem socialismu je žít v dostatku, nikoliv aby lidé si těžce museli shánět zbytky nedostatkové potraviny ve válkou zničených městech. Socialismus byl poslední šancí jak porazit terorismus tím, že odstraní podmínky, které terorismus plodí.

Že by tomu bylo tak, že tím, že kapitalismus nad socialismem zvítězil, uřízl si i pod sebou větev? Co když si vládci likvidací socialismu zlikvidovali něco, co mohlo zaručit jejich přežití? Nejbídnější a nejchudší lidé na světě, jak je znal Marx, totiž nezmizeli - jen se přestěhovali z brlohů v anglických městech do měst, jako je Tripolis či Damašek: nemají v úmyslu útočit na kapitalismus ofenzívou na Zimní palác, chtějí zaútočit šířením nákazy neštovic.

V tomto smyslu měl Marxův Komunistický manifest pravdu. Správně předpověděl, že dojde k ostré polarizaci světa mezi bohatými a chudými a to v globálním měřítku. Správně také předpověděl, že ti chudí povstanou proti bohatým. Měl ovšem na mysli povstání v továrnách, nikoliv útok na Světové obchodní centrum, odborový boj a nikoliv tyfus.

Potíž je, že to, co nahradilo někdejší dělnickou třídu, jaké byl za svého života svědkem Marx, projevuje nyní divošství zoufalství. Ti, kdo dnes prohlašují, že Marxův průmyslový proletariát zmizel beze stopy, by si neměli otevírat šampaňské - spíš by měli začít brát protiradiační tablety.

Nedávné řeči o "ukončení historie", že "už neexistují žádné politické konflikty" byly nesmysl. Víme nyní, po 11. září, že historie skutečně může skončit, a to v poněkud méně metafyzickém smyslu. To, že kapitalismus nemá žádné skutečné soupeře v oficiální politické aréně je přesně tím, co vyvolává obrovskou neoficiální nenávist - chybí bezpečnostní ventil. A tato obrovská nenávist může kapitalismus vážně poškodit - i jadernými útoky.

Socialismus se mohl zdát těm, které ohrožoval, děsivou hrozbou, avšak alespoň je to světská filozofie, poučená historií, je moderní, je to nemanželské dítě liberálního osvícenství. Na rozdíl od fundamentalismu, ať pochází od Talibánu nebo z Texasu, neodmítá socialismus alternativní životní styl, symbolickou poezii anebo sklep plný chianti. Socialismus se jen ptá, proč tomu je tak, že tyto věci vždycky jaksi nakonec jsou k dispozici jen hrstce vyvolenců. Na rozdíl od fundamentalismu je také socialismus nohama pevně na zemi, je ikonoklastický a projevuje skepsi vůči vysokým ideálům a absolutním vírám.

Totéž se dá říci o americkém pragmatismu, který vždycky dával přednost schopnosti rychle a hodně vydělávat před přemýšlením o nesmrtelnosti chrousta. Avšak čím více vyplní terorismus místo, které uprázdnil socialismus, tím méně bude Amerika pragmatická. Možná se nakonec bude hájit před islámskými fundamentalisty tím, že se začne bát stejně silně svobody jako oni, v kterémžto případě už nezbude nic, co by stálo za to bránit a obě strany konfliktu zároveň zaznamenají porážku i vítězství. Vznikne podivná dvojice cizinců a bratrů - nepřítel vás donutí, abyste se stali jeho dvojníkem.

Chcete-li skutečně dokázat, že západní demokratické svobody jsou jen přetvářka, napadněte je nikoliv sociologickými esejemi, ale sebevražednými atentátníky. Takové útoky totiž vyvolají přesně ta autoritativní protidemokratická opatření, z nichž atentátníci už před útoky západní demokracie obviňovali. A protože jsou Američané nejkonformnějšími individualisty na této planetě, nebezpečí, že se nechají zdiskreditovat ochraňováním své svobody autoritářskými metodami, je velké.

Bin Ladenovi vrazi prostě chtějí vytvořit brutálně utlačitelský stát, nikoliv stát, který je nucen neustále hájit své svobody brutálně utlačitelskými metodami. Je možné, že tím, že tito vrazi odpálí tento vestavěný rozpor v západních demokratických společnostech, zaznamenají své největší vítězství. Pokud, argumentuje autor v závěru, se socialismus nevrátí na scénu. Naštěstí se to podle něho už děje. To, čemu se kdysi říkalo socialismus, se dnes jmenuje antikapitalismus. Není v tom skoro žádný rozdíl.

                 
Obsah vydání       21. 5. 2002
21. 5. 2002 Městečko dojná kráva Radek  Mokrý
20. 5. 2002 Dokument: Komterm po dvou letech Lumír  Nachtmilner
21. 5. 2002 Dokument: Vlastníci bytů ručí za závazky váznoucí na domě
21. 5. 2002 Zastánce práv Romů kritizuje zdlouhavé podávání žaloby proti své osobě Jaroslav  Hlaváček
21. 5. 2002 Nebylo lepší, když spolu soutěžily kapitalismus a socialismus (ne stalinismus)?
21. 5. 2002 Umělec nemá právo si instalovat své dílo kdekoliv; avšak Správa Pražského hradu nesmí být pořadatelem cenzurované akce! Jan  Paul, Jaroslav  Štemberk
20. 5. 2002 Kancelář prezidenta republiky zakázala část výstavy na Pražském hradě! Fabiano  Golgo
21. 5. 2002 Viewegh maskuje ztrátu invence politickou angažovaností Jan  Paul
20. 5. 2002 O autorském čtení, propagandě a profesionalitě Martin  Pilař
21. 5. 2002 Ostrava: ve čtvrtek proběhnou dva literární pořady
20. 5. 2002 MFD a princip: Novinář nikdy nepodlézá mocným Jan  Čulík
17. 5. 2002 Moderátor zpráv Dan Rather z CBS: po 11. září přestala americká média dávat Bushovi tvrdé otázky
19. 5. 2002 Univerzita ve Florencii hledá postgraduanta se znalostí médií ve střední Evropě
17. 5. 2002 Glasgow University hledá politologa/ekonoma - odborníka na střední Evropu po r. 1989
16. 5. 2002 Chcete učit politologii ve Švédsku?
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 5. 2002 Pyramídová hra zvaná hypermarkety ? Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nebylo lepší, když spolu soutěžily kapitalismus a socialismus (ne stalinismus)?   
21. 5. 2002 Zastánce práv Romů kritizuje zdlouhavé podávání žaloby proti své osobě Jaroslav  Hlaváček
21. 5. 2002 Umělec nemá právo si instalovat své dílo kdekoliv; avšak Správa Pražského hradu nesmí být pořadatelem cenzurované akce! Jaroslav  Štemberk, Jan Paul
21. 5. 2002 Městečko dojná kráva Radek  Mokrý
21. 5. 2002 Viewegh maskuje ztrátu invence politickou angažovaností Jan  Paul
20. 5. 2002 Americký viceprezident Cheney předpovídá nový útok, ČTK je z toho na větvi Jan  Čulík
20. 5. 2002 MFD a princip: Novinář nikdy nepodlézá mocným Jan  Čulík
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík
20. 5. 2002 O autorském čtení, propagandě a profesionalitě Martin  Pilař
20. 5. 2002 Bush v soukromí "absolutně zuřil", že ho kritizovali   
17. 5. 2002 Reportér BBC: Bushova vláda neumí reagovat na tvrdé otázky   
17. 5. 2002 Na Vysoké škole ekonomické v Praze se se studenty nepárají Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Bush byl informován o hrozbě útoků před 11. září   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
21. 5. 2002 Nebylo lepší, když spolu soutěžily kapitalismus a socialismus (ne stalinismus)?   
5. 5. 2002 Karel Marx - svoboda a socialismus Willy  Brandt